5 Πιθανοί λόγοι που δεν δουλεύει η κατάψυξη σου!

Δε δουλεύει η κατάψυξη

Μια από τις αγαπημένες μας οικιακές συσκευές είναι το ψυγείο. Αυτό γιατί διατηρεί τα φαγητά μας στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα η κατάψυξη βοηθά αρκετά στην αποθήκευση τροφίμων που δεν επιθυμούμε να καταναλώσουμε άμεσα. Τι γίνεται, όμως, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι δε δουλεύει η κατάψυξη; Πριν πανικοβληθείς ότι θα καταστραφεί κάθε τι που είχες μέσα, ανακάλυψε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο.

Ειδικά αν η κατάψυξή σου ήταν γεμάτη, καταλαβαίνουμε ότι το πλήγμα είναι μεγάλο. Παρ’ όλα αυτά, εάν η εποχή σε ευνοεί και η λύση έρθει γρήγορα, τα τρόφιμά σου θα διατηρηθούν μια χαρά! Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε φορητό ψυγειάκι με παγοκύστες. Βέβαια, το θετικό της υπόθεσης είναι να αντιληφθείς έγκαιρα μια τέτοια βλάβη. Για αυτό αν ανοίξεις την πόρτα και διαπιστώσεις ότι δεν είναι και τόσο κρύα η κατάψυξη, καλό θα ήταν να πονηρευτείς αμέσως πως κάτι δεν πάει καλά.

5 πιθανές αιτίες που δε δουλεύει η κατάψυξη!

1. Δε λειτουργεί ο θερμοστάτης.

Ο θερμοστάτης είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας τόσο στη συντήρηση όσο και στην κατάψυξη του ψυγείου. Πρόκειται για το εξάρτημα που ελέγχει εάν ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται στην επιθυμητή θερμοκρασία. Εσύ ρυθμίζεις τη θερμοκρασία που θέλεις κι ο θερμοστάτης προσπαθεί να φέρει σε ισορροπία την επικρατούσα με τη ρυθμιζόμενη. Ωστόσο, ενδέχεται ο θερμοστάτης να έχει χαλάσει και να αντιλαμβάνεται άλλη θερμοκρασία από αυτή που έχεις δώσει ή που ισχύει. Συνεπώς, εκεί μπορεί να οφείλεται το ότι δε δουλεύει η κατάψυξη με σωστό τρόπο και τα τρόφιμα δεν ψύχονται.

2. Έχει χαλάσει το μοτέρ.

Ο θερμοστάτης, που αναφέραμε προηγουμένως, συνδέεται άμεσα και με άλλα εξαρτήματα. Μόλις αντιληφθεί ότι η θερμοκρασία που επικρατεί δεν είναι ίση με τη ρυθμιζόμενη, τότε δίνει εντολή στο μοτέρ να ξεκινήσει. Το μοτέρ είναι ένα ανεμιστηράκι, το οποίο με τη σειρά του τίθεται σε λειτουργία προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία στο χώρο της κατάψυξης. Μπορεί, λοιπόν, για κάποιο λόγο το μοτέρ είτε να έχει χαλάσει είτε να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι δε δουλεύει η κατάψυξη όπως πρέπει ή ότι ο καταψύκτης δουλεύει συνέχεια και χρειάζεται άμεσα επισκευή.

3. Ο συμπυκνωτής έχει μπλοκάρει.

Ένας ακόμα λόγος που δε δουλεύει η κατάψυξη είναι ο συμπυκνωτής. Είναι πολύ πιθανόν να έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα σκόνης στο σημείο που βρίσκεται. Η σκόνη είναι ικανή να εμποδίσει τη λειτουργία του αεραγωγού, ο οποίος ψύχει το μοτέρ και το συμπυκνωτή του ψυγείου. Για το λόγο αυτό, απαιτείται να αφαιρείς με προσοχή τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τον συμπυκνωτή θα τον βρεις στο κάτω σημείο του μπροστινού μέρους του ψυγείου, αφού αφαιρέσεις το προστατευτικό κάλυμμα. Ενώ με τον καθαρισμό αυτό, παρατείνεται η διάρκεια ζωής της συσκευής σου.

4. Η συσκευή είναι πολύ κοντά στον τοίχο.

Ένα λάθος που γίνεται αρκετά συχνά είναι η κακή τοποθέτηση του ψυγείου. Ιδιαίτερα σε μια μικρή κουζίνα προσπαθούμε να χωρέσουμε όσα περισσότερα αντικείμενα και συσκευές γίνεται αξιοποιώντας και την παραμικρή σπιθαμή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Για παράδειγμα, η συσκευή του ψυγείου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 εκατοστά από τον τοίχο ή από κάποιο αντικείμενο. Αυτό γιατί, αλλιώς η συσκευή δεν αερίζεται και δεν ψύχεται σωστά και συνεπώς δε δουλεύει η κατάψυξη και η συντήρηση του. Επίσης, ενδέχεται να μετακίνησες καταλάθος το ψυγείο ή να ξέχασες να το επαναφέρεις στην αρχική του θέση. Θα πρέπει να το έχεις, λοιπόν, πάντα στο νου σου γιατί η λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεσαι!

5. Η πόρτα δεν κλείνει καλά.

Εάν δε δουλεύει η κατάψυξη, δεν είναι απαραίτητο να οφείλεται σε πρόβλημα του μηχανισμού του ψυγείου. Μια πιθανή αιτία είναι να μη κλείνει καλά η πόρτα της κατάψυξης. Ενδέχεται να έχει χαλάσει ή χαλαρώσει το λάστιχο με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια της ψύξης και μείωση της θερμοκρασίας. Για να το διαπιστώσεις, έλεγξέ το τοποθετώντας ένα χαρτί ανάμεσα. Εάν δεις ότι το χαρτί αφαιρείται εύκολα ακόμα κι αν η πόρτα είναι κλειστή, τότε χρειάζεται αλλαγή το λάστιχο, ώστε να κλείνει ερμητικά. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιο τρόφιμο ή κάποια συσκευασία να εμποδίζει στο σωστό κλείσιμο της πόρτας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις καλύτερη διάταξη των φαγητών σου για να αποδίδει η κατάψυξη όπως πρέπει. Φρόντισε, λοιπόν, να ελέγχεις πρώτα όλες τις πιθανές εξωτερικές αιτίες πριν προχωρήσεις στις εσωτερικές ή καλέσεις έναν τεχνικό ψυγείου.

https://blog.douleutaras.gr/pos-allazo-lastixo-sto-psigeio/

Ελπίζουμε πλέον να έμαθες τους λόγους που δε δουλεύει η κατάψυξη. Παρ’ όλα αυτά, εάν δεν πιάνουν τα χέρια σου, θα ήταν καλύτερο να καλέσεις κάποιον ειδικό προκειμένου να μη χρειαστείς νέο ψυγείο. Καταχώρησε, λοιπόν, την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες που θα αναλάβουν την επισκευή του ψυγείου σου άμεσα & οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα