Βάψιμο Σπιτιού - Ελαιοχρωματισμός

Βρες τους Καλύτερους Ελαιοχρωματιστές στην κατηγορία Βάψιμο Σπιτιού

Απάντησε σε μερικές ερωτήσεις
Πες μας ΔΩΡΕΑΝ τι εργασία χρειάζεσαι.
Πάρε προσφορές
Λάβε έως 3 προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου προσφορές από επαγγελματίες.
Επίλεξε τον κατάλληλο επαγγελματία
Σύγκρινε προσφορές, επικοινώνησε με τους επαγγελματίες και επίλεξε όταν είσαι έτοιμος.

Πώς γίνεται το σωστό βάψιμο σπιτιού;

Ετοιμάζεσαι να βάψεις το σπίτι σου; Σίγουρα υπάρχουν σημεία που δεν γνωρίζεις και θα σε δυσκολέψουν στην όλη διαδικασία του ελαιοχρωματισμού όμως εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις στις απορίες σου.

Τόσο στο εσωτερικό βάψιμο τοίχων όσο και στο εξωτερικό, ακολουθείται μία συγκεκριμένη εργασία που αφορά την προετοιμασία της επιφάνειας και την εφαρμογή των χρωμάτων. Εάν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, οι παρακάτω συμβουλές για το βάψιμο του σπίτιού θα σου φανούν πολύ χρήσιμες και βοηθητικές.

Προετοιμασία για το Βάψιμο των Τοίχων!

1. Προστασία των Επίπλων & των Κουφωμάτων από τις μπογιές: Οι εργασίες που θα γίνουν, είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ σκόνη αλλά και φθορές σε έπιπλα, πατώματα και κουφώματα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις πριν ξεκινήσεις τον ελαιοχρωματισμό, είναι να καλύψεις τις επιφάνειες των επίπλων με νάιλον, τα πατώματα με εφημερίδες ή στρατσόχαρτο και τις κάσες στα κουφώματα με χαρτοταινία.

2. Στοκάρισμα του Τοίχου: Οι τοίχοι, διαθέτουν τρύπες και ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί από καρφιά, ούπα κ.α. Για να βαφεί μία επιφάνεια τοίχου, πρέπει να είναι λεία ώστε να μην δημιουργηθούν νερά στους τοίχους. Τοποθετώντας ειδικό έτοιμο στόκο με την χρήση σπάτουλας στις τρύπες και λειαίνοντάς τον με ένα γυαλόχαρτο, θα έχεις την ιδανική επιφάνεια για ελαιοχρωματισμό.

3. Σπατουλάρισμα: Είναι η διαδικασία που ακολουθεί το στοκάρισμα. Με το σπατουλάρισμα η επιφάνεια γίνεται ακόμη πιο λεία και σε συνδυασμό με το κατάλληλο αστάρι, δημιουργεί ένα πεδίο προστασίας του τοίχου από ρωγμές.

4. Αστάρι: Το αστάρι, τοποθετείται σε τοίχους και ταβάνια καθώς ενισχύει την μόνωσή τους ενώ παράλληλα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ώστε να γίνεται η καλύτερη πρόσφυση της μπογιάς.

Οδηγίες για Ελαιοχρωματισμό του Σπιτιού!

Ξεκινώντας τον ελαιοχρωματισμό του σπιτιού, είναι σημαντικό να αρχίσεις το πρωί διότι έχεις ως σύμμαχο το φυσικό φως και μπορείς να δεις καλύτερα την απόχρωση από το βερνίκι που τοποθετείς στους τοίχους σου.

Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνεις είναι να αραιώσεις την μπογιά σε έναν κουβά. Η μπογιά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παχύρρευστη ούτε και πολύ αραιή. Έπειτα με ένα μικρό ρολό και με ειδικά πινέλα να περάσεις όλες τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία του σπιτιού όπως τις επιφάνειες γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα και τις πρίζες.

Έπειτα, αραιώνεις πάλι το χρώμα, το στραγγίζεις και αρχίζεις να βάφεις τις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων με μεγάλο ρολό. Η κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω συνεχόμενα, χωρίς να σηκώνεις το ρολό από τον τοίχο. Από την όψη του τοίχου, θα καταλάβεις εάν θα χρειαστεί και δεύτερη στρώση μπογιάς.

Σε περίπτωση που χρειάζεται και δεύτερο χέρι ο τοίχος, περιμένεις να στεγνώσει η πρώτη στρώση και έπειτα βάφεις πάλι τους τοίχους. Όταν τελειώσεις πλένεις πινέλα, ρολά και κουβάδες ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα.

Υλικά που θα χρειαστείς στο Βάψιμο!

Τα υλικά, είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις κατά την διαδικασία του ελαιοχρωματισμού. Αρχικά, πρέπει να έχεις δίπλα σου ένα σφουγγάρι ώστε να καθαρίζεις λεκέδες εάν δημιουργηθούν. Ακόμη, μπορείς να προμηθευτείς ειδικά ρολά για τεχνοτροπίες εάν δεν θες κάτι συνηθισμένο και πινέλα χοντρά και λεπτά ώστε να μπορείς να βάφεις με ευκολία τις γωνίες στους τοίχους αλλά και τις μεγαλύτερες επιφάνειες.

Συμβουλή: Πρέπει να θυμάσαι να καθαρίζεις καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιείς ή να τα φυλάσσεις σε πλαστικές μεμβράνες για μελλοντική χρήση. Η χρήση τους χωρίς να έχουν καθαριστεί και στεγνώσει καλά μπορεί να χαλάσει την απόχρωση που έχεις πετύχει στους υπόλοιπους τοίχους.

Γενικά, οι ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά, πρέπει να γίνονται σε μέρες με καλό κλίμα. Εάν είναι μέρες με πολύ υγρασία ή πολύ ζέστη, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το επιθυμητό. Είτε ετοιμάζεσαι να βάψεις το σπίτι σου εσωτερικά είτε εξωτερικά,  υπάρχουν κάποια βασικά σημεία προσοχής. Ένα από αυτά είναι η ποσότητα κουτιών με χρώματα που θα χρειαστούν για τον ελαιοχρωματισμό της κατοικίας σου. Έχε στο νου σου να έχεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που έχεις υπολογίσει για κάθε ενδεχόμενο. Για τα υπόλοιπα, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Βάψιμο Σπιτιού Εσωτερικά: Πού πρέπει να εστιάσεις;

Όταν βάφεις τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού, τα δύο βασικά θέματα που μπορεί να σε απασχολήσουν και πρέπει να εστιάσεις είναι η επιλογή των χρωμάτων και οι ιδανικές συνθήκες στο εσωτερικό του χώρου σου.

Επιλογή Χρωμάτων: Γενικός κανόνας, είναι ότι σε μικρές επιφάνειες όπως κολώνες, τοποθετούμε έντονα χρώματα και σε μεγάλες επιφάνειες πιο ανοιχτές αποχρώσεις. Οι σκούρες αποχρώσεις, δημιουργούν την αίσθηση ενός μικρού χώρου ενώ οι ανοιχτές μεγαλώνουν τον χώρο. Ο συνδυασμός χρωμάτων που θα επιλέξεις για τα δωμάτια του σπιτιού, είναι σημαντικό να διαθέτει ένα ανοιχτό και ένα σκούρο χρώμα σε παρόμοιες αποχρώσεις. Αυτό δημιουργεί αρμονία και ξεκούραση στο σπίτι. Πρέπει να θυμάσαι, να μην χρησιμοποιείς διαφορετικούς συνδυασμούς σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού αλλά να ακολουθείς το ίδιο μοτίβο σε όλους τους χώρους της οικίας σου. Για μία ξεχωριστή πινελιά, επίλεξε κάποια τεχνοτροπία τοίχου με σφουγγάρι, ρολό και 3d που θα εντυπωσιάσει όποιον επισκεφθεί τον χώρο.

Ιδανικές Συνθήκες: Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι ελαιοχρωματισμοί κατοικιών πρέπει να γίνονται σε μέρες με καλές συνθήκες στο εξωτερικό περιβάλλον. Βροχερές μέρες και μέρες με υψηλή υγρασία είναι απαγορευμένες. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ελαιοχρωματισμοί σπιτιών, γίνονται τους θερινούς μήνες όπου έχει ηλιόλουστες μέρες και το χρώμα στους τοίχους στεγνώνει πιο εύκολα. Ακόμη, οι ωραίες μέρες πρέπει να συνδυάζονται με στεγνούς και καθαρούς τοίχους ώστε να γίνεται καλύτερη πρόσφυση του χρώματος.

Βάψιμο Σπιτιού Εξωτερικά: Βήματα που Πρέπει να ακολουθήσεις!

Το εξωτερικό βάψιμο της κατοικίας σου, είναι δυσκολότερο και πιο απαιτητικό από το εσωτερικό. Η συνεχής έκθεση των τοίχων στις καιρικές συνθήκες, καθιστά δυσκολότερη την διαδικασία προετοιμασίας και εφαρμογής της μπογιάς. Επιπλέον, ο ήλιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την φθορά που έχουν υποστεί οι εξωτερικοί τοίχοι με το πέρασμα του χρόνου. Για να γίνει η δουλειά σωστά,πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα:

Μελέτη της επιφάνειας των τοίχων: Για να ξεκινήσουν τα βαψίματα των τοίχων, πρέπει να ελεγχθεί ότι οι επιφάνειές τους είναι καθαρές, λείες και στεγνές. Ένας έμπειρος ελαιοχρωματιστής μπορεί να τσεκάρει ότι οι τοίχοι βρίσκονται στην κατάσταση που πρέπει να είναι ώστε να βαφούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αστάρωμα των τοίχων: Και στους εξωτερικούς τοίχους, πρέπει να τοποθετείται αστάρι ώστε να πραγματοποιείται καλύτερη μόνωση και να έχει δημιουργηθεί η υποδομή για να έρθει το χρώμα και να εφαρμόσει τέλεια στην επιφάνειά τους. Τα ακρυλικά και στεγανωτικά χρώματα νέα τεχνολογίας, διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι προετοιμάζουν την επιφάνεια για ελαιοχρωματισμό και παράλληλα χαρακτηρίζονται για την ποιότητα και την αντοχή τους.

Πόσο κοστίζει το βάψιμο του σπιτιού;

Αναρωτιέσαι ποιο θα είναι το κόστος του βαψίματος της οικίας σου; Οι τιμές στο βάψιμο σπιτιών, δεν είναι σταθερές αλλά κυμαίνονται με βάση κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες. Στην παρακάτω λίστα θα βρεις τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στους ελαιοχρωματισμούς:

1. Τετραγωνικά μέτρα που θέλεις να βάψεις:

Ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει το κόστος του έργου είναι τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας που θα καλυφθεί με χρώμα. Οι τιμές που συνήθως θα ακούσεις από τους ελαιοχρωματιστές ορίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαγγελματίες που προτιμούν να δώσουν προσφορά για όλο το δωμάτιο ή το σπίτι.

Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι η επιφάνεια που θα χρειαστεί να καλυφθεί με χρώμα είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Έτσι για ένα δωμάτιο 10 τ.μ. θα χρειαστεί να βαφτούν περίπου 35 τ.μ. τοίχου. Η τιμή στην αγορά ανα τετραγωνικό που θα καλυφθεί για υλικά και εργασία είναι 2.5-4.5€*. Παρά το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος τόσο μεγαλύτερο θα είναι το συνολικό κόστος του έργου, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερη καθώς αυξάνονται κατά πολύ τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα.

Ακόμη, όταν πρόκειται για μία μικρή επιφάνεια που θέλεις να βαφτεί, όπως ένας μόνο τοίχος, τότε συνήθως η αγορά τιμολογεί με βάση ημερομίσθιο 40-80€*.

2. Κατάσταση των τοίχων:

Ο παράγοντας αυτός είναι επίσης καθοριστικός για το ποσό που θα σου στοιχίσει ο ελαιοχρωματισμός. Ο ελαιοχρωματιστής θα καταβάλει περισσότερη προσπάθεια σε περίπτωση που οι τοίχοι χρειάζονται “μερεμέτια”, όπως τρίψιμο και στοκάρισμα και τελικά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες. Βέβαια, κάθε έργο μπορεί να είναι μοναδικό, όμως μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές περιπτώσεις με βάση την κατάσταση του τοίχου. 

- Όταν οι τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση όπου απλά έχουν χάσει το αρχικό τους χρώμα ή έχουν λερωθεί τότε ένα φρεσκάρισμα με 1-2 περάσματα συνήθως αρκεί. 

- Σε περιπτώσεις όπου οι τοίχοι βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση, που συμβαίνει συνήθως όταν έχουν πάνω από 10 χρόνια να βαφτούν ή έχουν εκτεταμένες περιοχές με υγρασία, τότε απαιτούνται παραπάνω τριψίματα και στοκαρίσματα ή χρειάζονται πάνω από 2 περάσματα. 

- Τελευταία περίπτωση είναι όταν οι τοίχοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση, δηλαδή υπάρχουν πολλές ρωγμές, έχει φύγει σε πολλά σημεία το χρώμα, έχει φανεί ο σοβάς κ.ά., όπου εκεί ο επαγγελματίας προτού βάψει την επιφάνεια θα αφιερώσει αρκετό χρόνο για να επιδιορθώσει τις φθορές, έτσι ώστε να γίνει κατάλληλη η επιφάνεια για να βαφτεί. 

Όταν πρόκειται για μέτρια κατάσταση τοίχου η τιμή ανά τετραγωνικό αυξάνεται κατά περίπου 30-45% σε σχέση με την καλή κατάσταση και κατά 60-70% στην κακή κατάσταση.

3. Υλικά που θα χρησιμοποιήσεις:

Αρχικά, υπάρχει μεγάλη γκάμα τόσο από μάρκες χρωμάτων όσο και από συγκεκριμένους κωδικούς για να διαλέξεις. Εκτός από την απόχρωση, οι εταιρείες παραγωγής χρωμάτων προσφέρουν επιλογές και ως προς την ποιότητα των χρωμάτων και τις ιδιότητες τους.
Έτσι, υπάρχουν οικολογικά χρώματα, αντιμυκητιακά, υποαλλεργικά ώστε να επιλέξεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες για τον χώρο σου.

Ακόμη, υπάρχουν επιλογές για το υπόστρωμα όπως αστάρια, που προσφέρουν πρόσφυση και ισχυροποίηση καθώς και δομικά και επισκευαστικά υλικά όπως στόκοι σπατουλαρίσματος. Το κόστος των υλικών δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις στην αγορά, αλλά συχνά οι επαγγελματίες είναι δυνατό να τα προμηθευτούν σε πολύ καλές τιμές οπότε μπορείς να εκμεταλλευθείς το γεγονός αυτό.

4. Τεχνοτροπίες:

Οι τεχνοτροπίες συνήθως γίνονται σε μία μικρή επιφάνεια ώστε να αποκτήσει μία ιδιαίτερη αισθητική. Υπάρχουν τεχνίτες οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πλήθος τεχνοτροπιών.
Το κόστος είναι σίγουρα μεγαλύτερο από ότι το κλασικό βάψιμο αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Το κόστος , λοιπόν ξεκινάει από τα 15-18€/τ.μ.*.

* Όλες οι τιμές που αναφέρονται είναι χωρίς ΦΠΑ.

Τώρα που γνωρίζεις τα απαραίτητα γύρω από τους ελαιοχρωματισμούς, το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις έναν αξιολογημένο και αξιόπιστο ελαιοχρωματιστή. Οι επαγγελματίες μας, μπορούν να αναλάβουν το βάψιμο του σαλονιού, της κουζίνας, της κρεβατοκάμαρας και κάθε άλλου δωματίου. Εάν θες να αναβαθμίσεις της εικόνα του χώρου σου, διάλεξε μία τεχνοτροπία τοίχου που θα τραβάει τα βλέμματα των επισκεπτών!

4,75 Συνολική Βαθμολογία των επαγγελματιών μας

Πάρε προσφορά για εξωτερικό και εσωτερικό βάψιμο σπιτιού στην περιοχή σου

ΝΙΚΟΣ Τ.
127 αξιολογήσεις
Άμεση ανταπόκριση και γρήγορη ολοκλήρωση της εργασίας.
ΣΠΥΡΟΣ Π.
110 αξιολογήσεις
Φιλική επικοινωνία και προσεγμένη δουλειά. Πολύ καλός επαγγελματίας, συνίσταται ανεπιφύλακτα.
Βασίλης Γ.
57 αξιολογήσεις
H εργασία ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία.
Γιώργος Α.
55 αξιολογήσεις
Άψογη εργασία και τέλεια συνεργασία, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή και με άμεση ανταπόκριση!
Βαγγέλης Μ.
51 αξιολογήσεις
Ο Βαγγέλης είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας, που γνωρίζει το επάγγελμά του πολύ καλά και ταυτόχρονα έχει την υπομονή και την εμπειρία ...
Δημήτρης Χ.
49 αξιολογήσεις
Εμεινα πολυ ευχαριστημενος με τιμη και αποδοση !
Σχετικά άρθρα
Δεν είναι λίγες οι μελέτες και τα άρθρα που αναφέρονται στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η επιλογή χρωμάτων στη ζωή μας.
Όταν βρίσκεσαι στο κατώφλι της ζωής σου ως γονιός, υπάρχουν πολλά πράγματα που περνούν από το μυαλό σου για την ανατροφή
Μην τα παρατάς!
Το σπίτι των ονείρων σου είναι πολύ κοντά! Συμπλήρωσε τις πληροφορίες στη φόρμα και θα σε φέρουμε σε επαφή με τους κατάλληλους επαγγελματίες για την εργασία που χρειάζεσαι!

Δεν με ενδιαφέρει