Μένουμε Σπίτι & το Φτιάχνουμε: Γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου μου;

Το ψυγείο είναι μια από τις πιο σημαντικές οικιακές συσκευές του σπιτιού. Διατηρεί τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση και είναι αυτό που πολλοί από εμάς επισκέπτονται ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Σαν συσκευή, βρίσκεται σε λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς καμία διακοπή. Είναι απαραίτητο για το σπίτι κι έτσι, όταν παθαίνει βλάβη, είναι λογικό να θέλεις να την επισκευάσεις άμεσα. Μια συνήθης βλάβη που μπορεί να σε απασχολήσει, είναι το γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου.

Είναι αλήθεια, πως η κατάψυξη είναι ο συνήθης ύποπτος που πιάνει πάγο. Ωστόσο, ακόμα και το ψυγείο μπορεί να πιάσει πάγο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να δράσεις άμεσα και να λύσεις το πρόβλημα, ώστε να μη μειωθεί δραματικά η απόδοση του ψυγείου, σε σημείο όπου να μη διατηρεί τα τρόφιμα τόσο καλά, όσο πριν. Θέλεις να μάθεις γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου μου;

#1 Δεν είναι κατηγορίας No Frost

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ψυγείων είναι, συνήθως, κατηγορίας No Frost. Αυτό σημαίνει, πως η ίδια η τεχνολογία της συσκευής δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί πάγος. Ωστόσο, για τα πιο παλιά μοντέλα δεν ισχύει το ίδιο. Αν το ψυγείο σου έχει μερικά χρόνια ζωής πίσω του, τότε χρειάζεται φροντίδα, προκειμένου να μην πιάνει πάγο. Η πιο απλή λύση είναι να κάνεις μια συνηθισμένη απόψυξη ψυγείου 2- 3 φορές το χρόνο. Σίγουρα, δεν είναι η πιο ευχάριστη ενασχόληση που θα μπορούσες να έχεις. Ωστόσο, σκέψου το σαν μια καλή ευκαιρία για να καθαρίσεις απ’ άκρου εις άκρον το ψυγείο σου. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτύσσει δυσάρεστες μυρωδιές που περνούν στα τρόφιμα σου.

#2 Φθορά στο λάστιχο της πόρτας

Μήπως το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου σου δεν ασφαλίζει τόσο καλά, όσο κάποτε; Αν το λάστιχο έχει σκιστεί σε ένα σημείο, ή είναι βρώμικο, ή δεν εφαρμόζει καλά πια, τότε η πόρτα του ψυγείου δεν κλείνει καλά. Όταν η πόρτα δεν είναι ερμητικά κλειστή, ζεστός αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό του ψυγείου. Στη συνέχεια, το ψυγείο προσπαθεί να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που εξηγεί γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Αν έχεις την υποψία ότι το λάστιχο της πόρτας δεν είναι σε άριστη κατάσταση, τότε καλό θα είναι να το αντικαταστήσεις. Συστήνεται να καλέσεις έναν τεχνικό να το αναλάβει, καθώς θα το κάνει γρήγορα, σωστά και χωρίς να σου κοστίσει πολύ.

#3 Ελλιπής αερισμός στο εσωτερικό

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά μέσα στο ψυγείο σου και να αναρωτηθείς, αν το έχεις παραγεμίσει. Σίγουρα, ένα γεμάτο ψυγείο είναι χαρά, γιατί σημαίνει πως έχεις διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Παρόλα αυτά, χρειάζεται χώρος για να μεταφέρεται ο κρύος αέρας σε κάθε επίπεδο του εσωτερικού του ψυγείου. Έτσι, είναι καλό να αφήνεις λίγο κενό ανάμεσα στα τρόφιμα σου και στα τοιχώματα του ψυγείου. Φρόντισε να μην ακουμπούν συσκευασίες πάνω στα τοιχώματα, ή στην κορυφή του ψυγείου, ώστε η μεταφορά του αέρα να γίνεται αβίαστα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να πιάσει πάγο το ψυγείο σου.

#4 Λάθος ρύθμιση θερμοκρασίας

Είσαι βέβαιος/ -η ότι γνωρίζεις ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο σου; Ίσως να μην το ήξερες, αλλά η θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ σημαντική για να διατηρούνται τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση. Το ψυγείο δεν έχει ψύξη ή η πλάτη του πιάνει πάγο; Μπορεί να μην έχει πρόβλημα, απλώς να μην έχει ρυθμιστεί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου είναι 2- 4 βαθμοί Κελσίου. Μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού συστήνεται να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία λίγο πιο χαμηλά, ώστε να λειτουργεί το ψυγείο σου με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να προμηθευτείς με ένα θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα σου επιτρέψει να ελέγχεις τη θερμοκρασία του ανά πάσα στιγμή.

#5 Το ψυγείο ετοιμάζεται να σε εγκαταλείψει

Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει και αυτό το σενάριο στο μυαλό σου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Ωστόσο, αν παρατηρείς ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, ενώ ήδη έχεις εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, τότε μάλλον το πρόβλημα δε λύνεται. Φυσικά, αν δεν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, τότε δεν έχει νόημα να σκεφτείς πως το ψυγείο σου σε εγκαταλείπει. Πρέπει να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο, πριν ξεκινήσεις έρευνα αγοράς για καινούριο ψυγείο. Αν πάρεις απόφαση να αγοράσεις καινούριο ψυγείο, τότε έχε υπόψιν σου την επιλογή ψυγείου με τεχνολογία No Frost. Έτσι, το επόμενο ψυγείο σου δε θα σου δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα.

θάλαμος ψυγείου

Πώς θα πετύχω τη βέλτιστη λειτουργία του ψυγείου μου;

Προσοχή στον τρόπο λειτουργίας

Προκειμένου να πετύχεις τη μέγιστη απόδοση ψυγείου, πρέπει να ακολουθείς πιστά κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ποια είναι η σωστή θέση για κάθε κατηγορία τροφίμου. Τα χαμηλότερα ράφια του ψυγείου είναι και τα πιο ψυχρά, γι’ αυτό και συστήνεται να αποθηκεύεις εκεί φρούτα και λαχανικά. Ομοίως, όσο προχωράμε προς τα πάνω ράφια, τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Συνεπώς, τα ψηλά ράφια είναι καταλληλότερα για τα λιγότερο ευαίσθητα τρόφιμα.

Επίσης, συστήνεται να προσέχεις πόσα και ποια τρόφιμα αποθηκεύεις στην πόρτα του ψυγείου. Είναι καλό να τοποθετείς στην πόρτα όσο λιγότερα αντικείμενα γίνεται, γιατί το βάρος τη φθείρει με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί κάποια στιγμή να μην κλείνει καλά πια. Ακόμα, πρέπει να αποφύγεις να τοποθετείς στην πόρτα τα γαλακτοκομικά είδη, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί είναι υψηλές, άρα ακατάλληλες για αυτά.

Κάνε απόψυξη με το σωστό τρόπο

Όταν κάνεις απόψυξη στο ψυγείο σου, υπάρχουν και πάλι κανόνες για το πώς γίνεται σωστά. Όλα τα τρόφιμα που έχεις στο ψυγείο πρέπει να προστατευθούν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να τα τοποθετήσεις σε ένα φορητό ψυγειάκι μαζί με μερικές παγοθήκες. Ο σκοπός είναι να διατηρηθούν όσο καλύτερα γίνεται. Όπως καταλαβαίνεις, το ψυγείο πρέπει να αδειάσει εντελώς, πριν ξεκινήσει η απόψυξη. Αφού διασφαλίσεις την προστασία των τροφίμων, μπορείς να βγάλεις το ψυγείο από την πρίζα.

Πρόκειται να χρειαστεί μερικές ώρες για να ξεπαγώσει, οπότε μπορείς να το αφήσεις για ένα ολόκληρο βράδυ. Ωστόσο, είναι καλό να έχεις τοποθετήσει κάτω κάτω ένα μεγάλο ταψί, το οποίο θα μαζέψει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Δε θα ήθελες να αντικρίσεις μια λίμνη από νερά στο πάτωμα το επόμενο πρωί, έτσι δεν είναι; Το επόμενο πρωί, αφού έχει ολοκληρωθεί η απόψυξη, μπορείς να καθαρίσεις το ψυγείο με λευκό ξύδι, ή μαγειρική σόδα, ώστε να καθαρίσει και να εξουδετερωθεί κάθε δυσάρεστη οσμή. Μετά το καθάρισμα, μπορείς να ξαναβάλεις το ψυγείο στην πρίζα και τα τρόφιμα στις θέσεις τους.

Έμαθες γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου σου και πώς να τον αντιμετωπίσεις; Να θυμάσαι, πως για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται συντήρηση του ψυγείου από έναν τεχνικό, περίπου μια φορά το χρόνο. Για τη συντήρηση, ή την επισκευή βλάβης του ψυγείου σου, οι έμπειροι τεχνικοί της πλατφόρμας μας είναι στη διάθεση σου!

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Επισκευή
Παλλήνη 11/07/2020
Εκτελέστηκε από
Παναγιώτης Σ.
Είδος εργασίας:
Επισκευή
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι
Πότε θα ήθελες να εκτελεστεί η εργασία;
Τις προσεχείς ημέρες
Ελληνικό 11/07/2020
Εκτελέστηκε από
Κώστας Ρ.
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι
Πότε θα ήθελες να εκτελεστεί η εργασία;
Δεν έχω συγκεκριμένο χρονικό προγραμματισμό

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Εξαιρετικός επαγγελματίας, αψογος στη δουλειά του. Μου έσωσε το πλυντήριο εκεί που το είχα ξεγραμμενο.

Για: Βασίλης Γενναιόπουλος / Πλυντήριο Ρούχων: Επισκευή/Εγκατάσταση
5,0

Ο ηλεκτρολόγος επικοινώνησε αμέσως μαζί μας, μας εξήγησε τηλεφωνικά ότι δεν υπήρχαν ανταλλακτικά για τον παλιό μας απορροφητήρα (κι έτσι αποφύγαμε το χρόνο και τα χρήματα ενός άσκοπου ελέγχου), ανέλαβε την προμήθεια νέου απορροφητήρα κατόπιν συνεννόησης για τον τύπο και το κόστος που επιθυμούσαμε και την επόμενη μέρα ακριβώς ήρθε για την τοποθέτηση που έγινε γρήγορα και σωστά. Άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, πολύ επεξηγηματικός, ευγενικός και προσεκτικός κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Σίγουρα θα τον προτιμήσουμε ξανά όποτε χρειαστούμε ηλεκτρολόγο.

Για: Γιάννης Παπαδόπουλος / Απορροφητήρας: Εγκατάσταση/Επισκευή
2,3

5 λεπτά της ώρας για να αποφανθεί με, συνοπτικές κατά τη γνώμη μου διαδικασίες, ότι χρειάζεται απλώς αλλαγή στο μοτέρ. Κόστος αυτής της επισκευής 250 ευρώ. Θεωρώ πως έπρεπε να κοιτάξει ενδελεχώς ζητήματα όπως διαρροές ψυκτικού υγρού (φρέον), ιστορικό βλαβών της συσκευής (δεν είχε παρουσιάσει άλλες βλάβες) κ.λπ.

Για: Ανδρέας Παπαφλωράτος / Οικιακό Ψυγείο: Επισκευή
1,0

Είχα εξηγήσει από το τηλέφωνο αναλυτικά τι ήθελα (αν μπορούν να επισκευάσουν φούρνο συγκεκριμένης μάρκας). Μου είπαν ότι πρέπει να έρθουν να το δουν. Ήρθε κάποιος ο οποίος απλά με ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να επισκευάσει τον συγκεκριμένο τύπο φούρνου. Μου χρέωσε γι' αυτό 25 € (για την επίσκεψη είπε). Πιστεύω ότι η απάντηση αυτή θα μπορούσε να μου είχε δοθεί από το τηλέφωνο, χωρίς να χρεωθώ για μη παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Για: Lights On Service Simeonov / Κουζίνα/Φούρνος: Επισκευή/Εγκατάσταση
4,8

Για την 1η εργασία του πλυντηρίου πιάτων, δεν έχω άποψη για την τιμή. Έμεινα ευχαριστημένη και από την ευγένεια του τεχνικού & την ταχύτητα επιδιόρθωσης της βλάβης - 100€. Για τη 2η εργασία που επρόκειτο για αλλαγή αμορτισέρ πλυντηρίου ρούχων siemens (WXLM1050GR/14) το κόστος εργασίας και ανταλλακτικού ήταν 110€. (20€ κόστος αμορτισέρ και 90€ αμοιβή τεχνικού). Ανέλαβε άλλος τεχνικός την εργασία με το μισό κόστος.

Για: Κωνσταντίνος Μωραιτάκης / Πλυντήριο Πιάτων: Επισκευή/Εγκατάσταση
1,0

Ο άνθρωπος δεν ήξερε τη δουλειά, ούτε τι του γινόταν. Πήρε 20€ , για μια διάγνωση που έβγαλε από το κεφάλι του για να αποφύγει μάλλον να κάνει αυτό που πραγματικά χρειαζόταν

Για: IQ Service / Οικιακό Ψυγείο: Επισκευή