Γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου μου;

Πιάνει πάγο η πλάτυ του ψυγείου

Το ψυγείο είναι μια από τις πιο σημαντικές οικιακές συσκευές του σπιτιού. Διατηρεί τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση και είναι αυτό που πολλοί από εμάς επισκέπτονται ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Σαν συσκευή, βρίσκεται σε λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς καμία διακοπή. Είναι απαραίτητο για το σπίτι κι έτσι, όταν παθαίνει βλάβη, είναι λογικό να θέλεις να την επισκευάσεις άμεσα. Μια συνήθης βλάβη που μπορεί να σε απασχολήσει, είναι το γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου.

Είναι αλήθεια, πως η κατάψυξη είναι ο συνήθης ύποπτος που πιάνει πάγο. Ωστόσο, ακόμα και το ψυγείο μπορεί να πιάσει πάγο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να δράσεις άμεσα και να λύσεις το πρόβλημα, ώστε να μη μειωθεί δραματικά η απόδοση του ψυγείου, σε σημείο όπου να μη διατηρεί τα τρόφιμα τόσο καλά, όσο πριν. Θέλεις να μάθεις γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου μου;

#1 Δεν είναι κατηγορίας No Frost

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ψυγείων είναι, συνήθως, κατηγορίας No Frost. Αυτό σημαίνει, πως η ίδια η τεχνολογία της συσκευής δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί πάγος. Ωστόσο, για τα πιο παλιά μοντέλα δεν ισχύει το ίδιο. Αν το ψυγείο σου έχει μερικά χρόνια ζωής πίσω του, τότε χρειάζεται φροντίδα, προκειμένου να μην πιάνει πάγο. Η πιο απλή λύση είναι να κάνεις μια συνηθισμένη απόψυξη ψυγείου 2- 3 φορές το χρόνο. Σίγουρα, δεν είναι η πιο ευχάριστη ενασχόληση που θα μπορούσες να έχεις. Ωστόσο, σκέψου το σαν μια καλή ευκαιρία για να καθαρίσεις απ’ άκρου εις άκρον το ψυγείο σου. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτύσσει δυσάρεστες μυρωδιές που περνούν στα τρόφιμα σου.

#2 Φθορά στο λάστιχο της πόρτας

Μήπως το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου σου δεν ασφαλίζει τόσο καλά, όσο κάποτε; Αν το λάστιχο έχει σκιστεί σε ένα σημείο, ή είναι βρώμικο, ή δεν εφαρμόζει καλά πια, τότε η πόρτα του ψυγείου δεν κλείνει καλά. Όταν η πόρτα δεν είναι ερμητικά κλειστή, ζεστός αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό του ψυγείου. Στη συνέχεια, το ψυγείο προσπαθεί να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που εξηγεί γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Αν έχεις την υποψία ότι το λάστιχο της πόρτας δεν είναι σε άριστη κατάσταση, τότε καλό θα είναι να το αντικαταστήσεις. Συστήνεται να καλέσεις έναν τεχνικό να το αναλάβει, καθώς θα το κάνει γρήγορα, σωστά και χωρίς να σου κοστίσει πολύ.

#3 Ελλιπής αερισμός στο εσωτερικό

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά μέσα στο ψυγείο σου και να αναρωτηθείς, αν το έχεις παραγεμίσει. Σίγουρα, ένα γεμάτο ψυγείο είναι χαρά, γιατί σημαίνει πως έχεις διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Παρόλα αυτά, χρειάζεται χώρος για να μεταφέρεται ο κρύος αέρας σε κάθε επίπεδο του εσωτερικού του ψυγείου. Έτσι, είναι καλό να αφήνεις λίγο κενό ανάμεσα στα τρόφιμα σου και στα τοιχώματα του ψυγείου. Φρόντισε να μην ακουμπούν συσκευασίες πάνω στα τοιχώματα, ή στην κορυφή του ψυγείου, ώστε η μεταφορά του αέρα να γίνεται αβίαστα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να πιάσει πάγο το ψυγείο σου.

#4 Λάθος ρύθμιση θερμοκρασίας

Είσαι βέβαιος/ -η ότι γνωρίζεις ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο σου; Ίσως να μην το ήξερες, αλλά η θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ σημαντική για να διατηρούνται τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση. Το ψυγείο δεν έχει ψύξη ή η πλάτη του πιάνει πάγο; Μπορεί να μην έχει πρόβλημα, απλώς να μην έχει ρυθμιστεί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου είναι 2- 4 βαθμοί Κελσίου. Μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού συστήνεται να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία λίγο πιο χαμηλά, ώστε να λειτουργεί το ψυγείο σου με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να προμηθευτείς με ένα θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα σου επιτρέψει να ελέγχεις τη θερμοκρασία του ανά πάσα στιγμή.

#5 Το ψυγείο ετοιμάζεται να σε εγκαταλείψει

Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει και αυτό το σενάριο στο μυαλό σου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Ωστόσο, αν παρατηρείς ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, ενώ ήδη έχεις εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, τότε μάλλον το πρόβλημα δε λύνεται. Φυσικά, αν δεν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, τότε δεν έχει νόημα να σκεφτείς πως το ψυγείο σου σε εγκαταλείπει. Πρέπει να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο, πριν ξεκινήσεις έρευνα αγοράς για καινούριο ψυγείο. Αν πάρεις απόφαση να αγοράσεις καινούριο ψυγείο, τότε έχε υπόψιν σου την επιλογή ψυγείου με τεχνολογία No Frost. Έτσι, το επόμενο ψυγείο σου δε θα σου δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα.

empty

Πώς θα πετύχω τη βέλτιστη λειτουργία του ψυγείου μου;

Προσοχή στον τρόπο λειτουργίας

Προκειμένου να πετύχεις τη μέγιστη απόδοση ψυγείου, πρέπει να ακολουθείς πιστά κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ποια είναι η σωστή θέση για κάθε κατηγορία τροφίμου. Τα χαμηλότερα ράφια του ψυγείου είναι και τα πιο ψυχρά, γι’ αυτό και συστήνεται να αποθηκεύεις εκεί φρούτα και λαχανικά. Ομοίως, όσο προχωράμε προς τα πάνω ράφια, τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Συνεπώς, τα ψηλά ράφια είναι καταλληλότερα για τα λιγότερο ευαίσθητα τρόφιμα.

Επίσης, συστήνεται να προσέχεις πόσα και ποια τρόφιμα αποθηκεύεις στην πόρτα του ψυγείου. Είναι καλό να τοποθετείς στην πόρτα όσο λιγότερα αντικείμενα γίνεται, γιατί το βάρος τη φθείρει με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί κάποια στιγμή να μην κλείνει καλά πια. Ακόμα, πρέπει να αποφύγεις να τοποθετείς στην πόρτα τα γαλακτοκομικά είδη, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί είναι υψηλές, άρα ακατάλληλες για αυτά.

Κάνε απόψυξη με το σωστό τρόπο

Όταν κάνεις απόψυξη στο ψυγείο σου, υπάρχουν και πάλι κανόνες για το πώς γίνεται σωστά. Όλα τα τρόφιμα που έχεις στο ψυγείο πρέπει να προστατευθούν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να τα τοποθετήσεις σε ένα φορητό ψυγειάκι μαζί με μερικές παγοθήκες. Ο σκοπός είναι να διατηρηθούν όσο καλύτερα γίνεται. Όπως καταλαβαίνεις, το ψυγείο πρέπει να αδειάσει εντελώς, πριν ξεκινήσει η απόψυξη. Αφού διασφαλίσεις την προστασία των τροφίμων, μπορείς να βγάλεις το ψυγείο από την πρίζα.

Πρόκειται να χρειαστεί μερικές ώρες για να ξεπαγώσει, οπότε μπορείς να το αφήσεις για ένα ολόκληρο βράδυ. Ωστόσο, είναι καλό να έχεις τοποθετήσει κάτω κάτω ένα μεγάλο ταψί, το οποίο θα μαζέψει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Δε θα ήθελες να αντικρίσεις μια λίμνη από νερά στο πάτωμα το επόμενο πρωί, έτσι δεν είναι; Το επόμενο πρωί, αφού έχει ολοκληρωθεί η απόψυξη, μπορείς να καθαρίσεις το ψυγείο με λευκό ξύδι, ή μαγειρική σόδα, ώστε να καθαρίσει και να εξουδετερωθεί κάθε δυσάρεστη οσμή. Μετά το καθάρισμα, μπορείς να ξαναβάλεις το ψυγείο στην πρίζα και τα τρόφιμα στις θέσεις τους.

Έμαθες γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου σου και πώς να τον αντιμετωπίσεις; Να θυμάσαι, πως για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται συντήρηση του ψυγείου από έναν τεχνικό, περίπου μια φορά το χρόνο. Για τη συντήρηση, ή την επισκευή βλάβης του ψυγείου σου, οι έμπειροι τεχνικοί της πλατφόρμας μας είναι στη διάθεση σου!

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Επισκευή
Πειραιάς 24/02/2021
Εκτελέστηκε από
C. Way
Είδος υπηρεσίας:
Επισκευή
Συσκευή για service:
Πλυντήριο Ρούχων
Πότε θέλεις να πραγματοποιηθεί η εργασία;
Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι
Επισκευή τηλεόρασης
Πειραιάς 22/02/2021
Εκτελέστηκε από
Γεώργιος Ξ.
Είδος εργασίας:
Επισκευή τηλεόρασης
Πότε θέλεις να πραγματοποιηθεί η εργασία;
Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Πρόβλημα τηλεόρασης:
Άλλο
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι
Επισκευή
Ηλιούπολη 24/02/2021
Εκτελέστηκε από
Άγγελος Κ.
Είδος υπηρεσίας:
Επισκευή
Συσκευή για service:
Απορροφητήρα
Πότε θέλεις να πραγματοποιηθεί η εργασία;
Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Ο κ. Μιχάλης Γκίκας είναι συνεπέστατος και καταρτισμένος επαγγελματίας. Σαφής στις συνεννοήσεις μας, μεθοδικός και ευγενικός, επισκεύασε το αγαπημένο μου ψυγείο των 28 ετών, με ευρηματικότητα και ευστροφία. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

Για: Μιχάλης Γκίκας / Οικιακό Ψυγείο: Επισκευή
5,0

ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑ

Για: Ηλεκτρονικό Service Γκίκας Δημήτρης / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
5,0

Πολύ καλός γνώστης,γρήγορος,εξυπηρετικός,με καλό μαγαζί,τίμιες τιμές και εύκολη πρόσβαση και στάθμευση.

Για: Τρύφωνας Δημήτρης / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
3,7

Απαίσια εμπειρία. σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που ψάχνω επαγγελματία από την ιστοσελίδα σας, αλλά στο service 24 είναι απατεώνες! Για μια δουλειά 30 ευρώ όπως μου είχαν πει τελικά με χρέωσαν 70 ευρώ και δεν έλαβα ποτέ την απόδειξη από τα υλικά, που ο μάστορας μου είπε πως αγόρασε στον δρόμο από ένα κατάστημα, ενώ η εταιρία μου είπε πως υπάρχει στοκ και θα το έφερναν οι ίδιοι. Παρακαλώ να ελεγχθεί !

Για: SERVICE 24 / Πλυντήριο Πιάτων: Επισκευή/Εγκατάσταση
1,0

Απαράδεκτος. Ήρθε, ΔΕΝ έκανε τίποτα, πήρε 40€ για την επίσκεψη και χωρίς απόδειξη. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ

Για: Cosmo Service / Οικιακό Ψυγείο: Επισκευή
2,7

Ηρθε, εγω ηξερα 20 ευρω επισκεψη, χρεωσε 120 ευρω για μια αντισταση (;) που δεν ειδα ποτε ουτε εκοψε αποδειξη. Τωρα 1 μηνα μετα δο ψυγειο παλι δεν δουλευει κ μυριζει χημικο πολυ ασχημα. Θελω να επικοινωνησω μαζι του για να ερθει παλι να το φτιαξει

Για: Γιώργος Γραμμένος / Οικιακό Ψυγείο: Επισκευή