Οδηγίες για τη Διαρρύθμιση ενός Λειτουργικού Σαλονιού!

Το σαλόνι είναι ένας από τους κυριότερους χώρους σε ένα σπίτι. Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι, ποτέ δε θα λείπει το σαλόνι. Είναι ο χώρος του σπιτιού που ίσως περνάς τις περισσότερες ώρες σου, αλλά κυρίως ο χώρος που χαλαρώνεις. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι λειτουργικός και άνετος. Θα πρέπει να χωράνε να καθίσουν όλοι αυτοί που βρίσκονται στο σπίτι, αλλά και οι πιθανοί επισκέπτες σου. Εμείς θα σου πούμε πώς θα πετύχεις τη σωστή διαρρύθμιση σαλονιού ακολουθώντας ορισμένες οδηγίες.

Φυσικά, η διαρρύθμιση σαλονιού εξαρτάται από την αρχιτεκτονική δομή του χώρου, αλλά και τις ανάγκες σου. Είτε ξεκινάς τώρα να διαμορφώνεις το σπίτι σου, είτε απλώς επιθυμείς μια αλλαγή στο σαλόνι σου, φρόντισε να έχεις στο νου σου πάντα την πρακτικότητα. Για παράδειγμα, το να έχεις μόνο δύο πολυθρόνες στο σαλόνι μοιάζει αρκετά σοφιστικέ, αλλά βολεύει στην καθημερινότητα; Δύσκολα, άρα ο κυριότερος παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς είναι αυτός.

6 Συμβουλές για την ιδανική διαρρύθμιση σαλονιού!

1. Δημιούργησε άνετο πέρασμα

Το παν σε ένα σαλόνι είναι να νιώθεις άνετα. Ταυτόχρονα, ένα σαλόνι με πολλά έπιπλα που δημιουργεί δυσκολία στις κινήσεις, δεν είναι καθόλου λειτουργικό. Ιδιαίτερα ένα μικρό σαλόνι με πολλά και ογκώδη έπιπλα δε μοιάζει και πολύ έξυπνη ιδέα. Για τη σωστή διαρύθμιση σαλονιού απαιτείται να υπάρχει αρκετός κενός χώρος προκειμένου να κινηθεί κανείς εύκολα μεταξύ των επίπλων. Ιδανικά εάν υπάρχει μπαλκονόπορτα ή παράθυρο στο σαλόνι, θα πρέπει να δημιουργείται ένας νοητός διάδρομος που να οδηγεί στο άνοιγμα. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στο μεταξύ.

2. Όρισε ένα κεντρικό σημείο

διαρύθμιση σαλονιού

Η διαρρύθμιση σαλονιού καθορίζεται κυρίως γύρω από ένα κεντρικό σημείο. Τα πιο συνηθισμένα κεντρικά σημεία είναι είτε η τηλεόραση είτε το τζάκι. Αρχικά θα πρέπει να ορίσεις ποιο είναι αυτό. Στην περίπτωση που υπάρχουν και τα δύο στο σαλόνι, θα πρέπει να δώσεις έμφαση σε ένα από τα δύο χωρίς όμως να παραμελείς το δευτερεύον. Αρχικά, το κεντρικό σημείο του σαλονιού θα πρέπει να βρίσκεται σε οπτική επαφή κατά την είσοδο ενός επισκέπτη στο χώρο του καθιστικού και όχι να βρίσκεται “πλάτη” ή κρυμμένο σε κάποια γωνία. Επίσης, όταν πρόκειται για τηλεόραση και τζάκι μαζί, το ιδανικό θα ήταν να τα συνδυάσεις στο ίδιο σημείο. Αποτελεί μια πολύ κοινή λύση το να έχεις τζάκι και ακριβώς από πάνω την τηλεόραση. Ωστόσο, εάν δεν μπορείς να τα διαμορφώσεις με αυτόν τον τρόπο, σου προτείνουμε να επιλέξεις ως κεντρικό σημείο την τηλεόραση και να έχεις στο πλάι το τζάκι για να σε ζεσταίνει. Αυτό που πρέπει να προσέξεις φυσικά είναι να μην εμποδίσεις την οπτική επαφή με αυτό, για παράδειγμα με κάποιον καναπέ.

3. Διαχώρισε το χώρο του καθιστικού

Μήπως θέλεις να συνδυάσεις το καθιστικό και την τραπεζαρία και δεν ξέρεις πώς να διαμορφώσεις τη διαρρύθμιση σαλονιού; Είναι πολύ συχνό το να τοποθετεί κανείς τα δύο αυτά στοιχεία σε έναν ενιαίο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, ίσως δυσκολεύεσαι να τα συνδυάσεις. Εμείς σου προτείνουμε να τα διαχωρίσεις τοποθετώντας έναν καναπέ ή δύο πολυθρόνες, ώστε να οριστεί πιο καθαρά ο χώρος του καθιστικού. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί και ένας νοητός διάδρομος μεταξύ των επίπλων και της τραπεζαρίας. Επίσης, μπορείς να επενδύσεις σε ένα διαχωριστικό εσωτερικού χώρου από ξύλο ή γυψοσανίδα.

4. Επίλεξε τη διάταξη επίπλων

διαρύθμιση σαλονιού

Η διαρρύθμιση σαλονιού εξαρτάται κυρίως από το πώς θα τοποθετήσεις τα έπιπλα. Οι δημοφιλέστεροι τρόποι διάταξης είναι τρεις. Μπορείς να τοποθετήσεις τους καναπέδες και τις πολυθρόνες σου σε σχήμα ‘Π’, ‘Γ’ ή παράλληλα. Το σχήμα ‘Γ’ είναι το πιο κοινό, αφού μπορείς να τοποθετήσεις έναν καναπέ και άλλον ένα κάθετα σε αυτό ή μια πολυθρόνα, αφήνοντας ελεύθερη τη μία πλευρά. Είναι ιδανική λύση για μικρά σαλόνια, αφού αφήνεται ελεύθερος χώρος, πράγμα που κάνει το σαλόνι να δείχνει μεγαλύτερο.

5. Διαρύθμισε με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες

Το θέμα δεν είναι να διαμορφώσεις το σαλόνι σου σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις στη διακόσμηση, αλλά να το διαρρυθμίσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Θα πρέπει πρώτα να σκεφτείς ποιες είναι οι συνήθειές σου όταν κάθεσαι στο σαλόνι. Για παράδειγμα, αν καλείς συχνά φίλους και οικογένεια στο σπίτι, καλό θα ήταν να έχεις αρκετό χώρο για να μπορέσουν να καθίσουν όλοι. Εάν συνηθίζεις να μαζεύεσαι με την παρέα σου για επιτραπέζια, είναι προτιμότερο να επιλέξεις πολυθρόνες ή σκαμπό που είναι εύκολο να μεταφερθούν, παρά έναν επιπλέον καναπέ. Ενώ αν έχεις παιδιά στο σπίτι, προτίμησε να μην παραφορτώσεις το σαλόνι με έπιπλα, αλλά να αφήσεις ελεύθερο χώρο για να μπορούν να παίζουν. Επίσης, πρόσθεσε ένα χαλί για να κάθονται άνετα κάτω.

6. Διαμόρφωσε μια επιφάνεια εργασίας

διαρύθμιση σαλονιού

Μήπως θέλεις να δημιουργήσεις ένα σημείο για να εργάζεσαι; Το να έχεις μια επιφάνεια εργασίας ίσως είναι σημαντική υπόθεση για σένα, ειδικά εάν δουλεύεις από το σπίτι. Συγκεκριμένα, μπορείς να εκμεταλλευτείς μια γωνιά του σαλονιού σου για το συγκεκριμένο λόγο. Ένα μικρό τραπεζάκι που θα χωράει το laptop σου και μερικά χρήσιμα αντικείμενα, καθώς και μια βολική καρέκλα είναι αρκετό για το σκοπό που θέλεις. Φρόντισε να βρίσκεται κοντά σε ένα παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα, ώστε να έχεις φυσικό φως για να εργαστείς. Ενώ για τις βραδινές ώρες, τοποθέτησε ένα μικρό φωτιστικό.  Ταυτόχρονα, αν έχεις αρκετό χώρο στο σαλόνι σου, μπορείς να τοποθετήσεις ένα τραπέζι πίσω από έναν καναπέ. Τέλος, μια ακόμα έξυπνη λύση είναι η πτυσσόμενη επιφάνεια γραφείου. Μπορείς το ένα ράφι της βιβλιοθήκης σου να το κάνεις πτυσσόμενο. Με τον τρόπο αυτό δε θα είναι εμφανές όλες τις ώρες, δε θα ενοχλεί και δε θα πιάνει χώρο.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε σχετικά με τη διαρρύθμιση σαλονιού και να εφαρμόσεις τα παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τη διακόσμηση του σαλονιού σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες διακοσμητές που θα αναλάβουν την ανανέωση του σπιτιού σου άμεσα και οικονομικά.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα