Αλουμίνιο ή PVC; Ποιος είναι ο νικητής στη σύγκριση κουφωμάτων;

Το Douleutaras.gr, έχοντας παρουσιάσει ήδη τις δύο επικρατέστερες επιλογές της αγοράς στην κατηγορία, προχώρησε σε σύγκριση κουφωμάτων, ώστε να διαπιστώσει ποιος είναι ο μεγάλος νικητής, αλουμίνιο ή PVC;

Ρωτήσαμε τους εξειδικευμένους επαγγελματίες της υπηρεσίας μας και συγκρίναμε τα συνθετικά κουφώματα και τα κουφώματα αλουμινίου. Δες ποια είναι τα δυνατά σημεία της κάθε επιλογής και διάλεξε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο σπίτι σου.

Σύγκριση κουφωμάτων: Αλουμίνιο vs PVC

1. Aντοχή:

Η σύγκριση κουφωμάτων, ως προς την αντοχή, είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση. Τα κουφώματα και ρολά αλουμινίου διακρίνονται για τα πολύ υψηλά επίπεδα αντοχής του σε μια σειρά από αντίξοες καιρικές και μηχανικές συνθήκες. Όμως το αλουμίνιο, αν και ιδιαίτερα ανθεκτικό, μπορεί να επηρεαστεί από τη θερμότητα και τον ήλιο. Με το πέρασμα του χρόνου τα κουφώματα αλουμινίου, μπορεί να κιτρινίσουν και να αποχρωματιστούν, ειδικά αν είναι εκτεθειμένα σε ακραίες συνθήκες. 

Τα σύγχρονα κουφώματα PVC από την άλλη πλευρά, αποτελούν ισάξιο αντίπαλο με αντοχές ίσες με αυτές του αλουμινίου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη φθορά του χρόνου αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, μπορούν να κιτρινίσουν πιο εύκολα από τον ήλιο. 

Συμπέρασμα: Ισοπαλία!

2. Θερμότητα: 

Το υλικό κατασκευής των κουφωμάτων PVC, δηλαδή το πλαστικό, έχει μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, σε σύγκριση με το αλουμίνιο. Με απλά λόγια, τα συνθετικά κουφώματα εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό του σπιτιού στο εσωτερικό και το αντίστροφο. Έτσι, το σπίτι μένει δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα και φυσικά σε βοηθά να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα!

Τα κουφώματα αλουμινίου, μεταφέρουν θερμότητα από έξω προς το εσωτερικό του σπιτιού, άρα χάνουν τη συγκεκριμένη “μάχη”. Πλέον υπάρχουν στην αγορά τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλλά το κόστος τους είναι μεγαλύτερο. 

Συμπέρασμα: PVC+1

3. Ποικιλία χρωμάτων:

Η σύγκριση κουφωμάτων ως προς την ποικιλία χρωμάτων και την εμφάνιση είναι πιο δύσκολη από ότι φανταζόμασταν. Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων, η οποία ξεπερνά κατά πολύ εκείνη των κουφωμάτων PVC. Τα PVC διατίθενται σε συγκεκριμένα χρώματα, άλλα η συνολική κατασκευή τους είναι αρκετά κομψή. Συνεπώς μπορεί το αλουμίνιο να νικάει στη χρωματική ποικιλία αλλά τα PVC είναι εξίσου ευχάριστα στο μάτι. 

Συμπέρασμα: Αλουμίνιο +1

σύγκριση κουφωμάτων

Image credits_ Pinterest_designthefurniture.com

4. Ηχομόνωση:

Σε αυτή την κατηγορία νικητής είναι ξεκάθαρα το PVC. Τα συγκεκριμένα κουφώματα μπορούν να μειώνουν τους θορύβους που έρχονται απ’ έξω κατά 70%, πράγμα ιδιαίτερα θετικό για όσους κατοικούν σε πόλεις και σε δρόμους με αυξημένη κίνηση.

Συμπέρασμα: PVC+1

5. Ασφάλεια:

Η ασφάλεια είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλουμίνιο είναι συμπαγές σαν υλικό και ως εκ τούτου δεν καίγεται. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πολύ γερή του κατασκευή διαμορφώνει μια πολύ σημαντική ασπίδα για την ασφάλεια του σπιτιού σου.

Από την άλλη πλευρά, το PVC εμφανίζει ισχυρή μηχανική αντοχή στις καταπονήσεις, Σε περίπτωση διάρρηξης ή πυρκαγιάς μπορεί να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων. Επίσης στα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα υπάρχει και επένδυση αλουμινίου που τους προσφέρει επιπλέον αντοχή. 

Συμπέρασμα: Ισοπαλία

6. Κόστος: 

Για τους περισσότερους από εμάς, ο οικονομικός παράγοντας είναι και ο πιο σημαντικός για αυτό και τον αφήσαμε για το τέλος. Το αλουμίνιο έχει πολύ υψηλότερο κόστος κατασκευής και εγκατάστασης από το συνθετικό κούφωμα. Μπορεί η τιμή των αλουμινένιων κουφωμάτων να έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και πάλι κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνθετικά κουφώματα. Επιπλέον τα συνθετικά κουφώματα, εκτός από το χαμηλότερο κόστος των υλικών, έχουν και συνολικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης. 

Συμπέρασμα: PVC+1

Τελικό σκορ: PVC 3 - Αλουμίνιο 1

Η σύγκριση κουφωμάτων μεταξύ αλουμινίου και PVC σίγουρα δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Η τελική απόφαση εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες του κάθε σπιτιού. Αν σε ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος, η θερμομόνωση και η ηχομόνωση, είναι λογικό να προτιμήσεις τα κουφώματα PVC. Αν πάλι θέλεις να δώσεις μία μοναδική χρωματική πινελιά στα κουφώματα σου, αλλά να συνδυάσεις ανθεκτικότητα και ασφάλεια, τα κουφώματα αλουμινίου είναι για σένα!

Πριν διαλέξεις, να ξέρεις ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται πολύ από τον επαγγελματία που θα κάνει την εγκατάσταση των κουφωμάτων στο σπίτι σου. Οι τεχνικοί μας, δίνουν λύσεις σε παντός είδους εργασίες για τοποθετήσεις και επισκευές κουφωμάτων και εξυπηρετούν όλες τις συνοικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία. Μη διστάσεις να εμπιστευτείς έναν από τους αξιολογημένους επαγγελματίες της υπηρεσίας μας, αν θέλεις να αλλάξεις τα κουφώματα σου εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αξιόπιστα!

σύγκριση κουφωμάτων

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα