Ποια είναι τα καλύτερα είδη ξύλου για κουφώματα;

Το ξύλο, αν και τελευταίο στις προτιμήσεις των καταναλωτών τη σύγχρονη εποχή, αποτέλεσε το πρώτο υλικό για τη κάλυψη των ανοιγμάτων ενός κτιρίου. Η ιστορία των ξύλινων κουφωμάτων είναι πολύ μεγάλη και η εξέλιξη τους στο πέρασμα του χρόνου αρκετά εντυπωσιακή. Ο παράγοντας που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι φυσικά τα είδη ξύλου για κουφώματα που επιλέγονται. Εκείνα θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και την απόδοση των κουφωμάτων.

Στις μέρες μας, τα ξύλινα κουφώματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες από τις ιδιότητες των κουφωμάτων αλουμινίου αλλά και των συνθετικών. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, το ξύλινο κούφωμα διαθέτει δυνατότητα ανάκλησης, μόνωσης αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης. Στα πλεονεκτήματα πρέπει να αναφέρουμε, επίσης , και το γεγονός ότι οι ανάγκες συντήρησης δεν έχουν ουδεμία σχέση με το παρελθόν όπου ήταν απαραίτητο το τακτικό ξύσιμο και βάψιμο του ξύλου, για τη σωστή συντήρηση του.

Είσαι λάτρης του ξύλου και δεν επιθυμείς να το αντικαταστήσεις με μία πιο μοντέρνα επιλογή; Αν η απάντηση είναι θετική, θα πρέπει να γνωρίζεις και τις εναλλακτικές λύσεις που διαθέτεις. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη ξύλου για τα κουφώματα του σπιτιού και γιατί;

Οι φυσικές ιδιότητες του ξύλου διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του, επηρεάζοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης τους για ορισμένες κατασκευές και τεχνικές εργασίες. Μία από τις σημαντικότερες είναι η περιεχόμενη υγρασία του ξύλου, η οποία επηρεάζει φυσικά και όλες τις μηχανικές του ιδιότητες, όπως είναι η αντοχή του στο χρόνο, η παραμόρφωση αλλά και η δυνατότητα επεξεργασίας.

Κορυφαία είδη ξύλου για κουφώματα

Σκληρή Ξυλεία ( Hard Wood )είδη ξύλινων κουφωμάτων

  • Δρυς
  • Niangon
  • Meranti (τροπική ξυλεία)
  • Iroko (τροπική ξυλεία)
  • Καστανιά
  • Τικ
 

Τα προερχόμενα από πλατύφυλλα δέντρα ξύλα ( σκληρή ξυλεία ) βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της αγοράς, χάρη στα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Η απορρόφηση μικρών ποσοστών υγρασίας σε συνδυασμό με την υψηλή μηχανική αντοχή, καθιστά τα σκληρά ξύλα μία σημαντική ασπίδα ενάντια στη φθορά και το σάπισμα. Παρά τη μικρή δυνατότητα επεξεργασίας τους, διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα. Το παραπάνω γεγονός τα μετατρέπει σε μία ιδανική επιλογή για ξύλινα κουφώματα.

Μαλακή Ξυλεία ( Soft Wood )

  • Ελάτη
  • Πεύκη
  • Ερυθρελάτη
  • Ψευδοτσούγκα
 

Τα είδη ξύλου για κουφώματα που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα αποτελούν μία πιο οικονομική λύση. Δεδομένης της μικρότερης αντοχής τους, σε σύγκριση με τα σκληρά ξύλα, καθίσταται απαραίτητη η χημική επεξεργασία τους ώστε να αποφευχθεί η φθορά καθώς και η προσβολή τους από μικροοργανισμούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τα εξωτερικά κουφώματα του σπιτιού σου είναι η ομοιογένεια. Το ξύλο που προορίζεται για κούφωμα δεν επιτρέπεται να εμφανίζει μικρές ή μεγάλες ρωγμές και ακανόνιστα νερά, ειδικά στις συνδέσεις και τις διατομές.

Η επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων για άμεση τοποθέτηση για κάθε σπίτι καθορίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την εκάστοτε περιοχή. Φυσικά συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Επιπλέον και η ίδια η θέση ενός κτιρίου ή ακόμη και ενός δωματίου επηρεάζει σημαντικά την καταλληλότητα ενός κουφώματος. Παραδείγματος χάριν, ένα δυτικό δωμάτιο θα χρειαστεί διαφορικό κούφωμα από ένα βορινό δωμάτιο που δεν το βλέπει ο ήλιος.

Πώς θα κάνεις την καλύτερη επιλογή ξύλινων κουφωμάτων; 

Όπως σε κάθε εργασία, έτσι και στην τοποθέτηση κουφωμάτων, το ήμισυ της επιτυχίας βρίσκεται στα χέρια του επαγγελματία, που θα εμπιστευθείς για την ολοκλήρωση του έργου. Ακόμη και αν επιλέξεις το καλύτερο από τα είδη ξύλου για κουφώματα, δεν θα μπορέσεις να απολαύσεις τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στο Σπίτι σου, αν ο τεχνίτης δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την εγκατάσταση τους. Ποια βήματα μπορείς να ακολουθήσεις για να είσαι βέβαιος/-η ότι η επιλογή και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει;

1. Πάρε προσφορές για τα Κουφώματα του Σπιτιού σου. 

Μελέτησε τι σου προσφέρει κάθε τεχνίτης. Μη διστάσεις να ρωτήσεις τους επαγγελματίες σχετικά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν. 

2. Επισκέψου το προφίλ κάθε επαγγελματία για να αποκτήσεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Μην παραλείψεις να διαβάσεις τις αξιολογήσεις πελατών που έχουν εμπιστευθεί τον επαγγελματία για τα κουφώματα τους. Αυτό θα σε βοηθήσει να σχηματίσεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον τεχνίτη, που έχεις απέναντι σου

3. Ζήτησε τις συμβουλές των επαγγελματιών.

Όποιο τύπο και αν επιλέξεις θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα κουφώματα έχουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ζήτησε τους συμβουλές για τα είδη ξύλου για κουφώματα αλλά και για τον τρόπο τοποθέτησης τους. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις να δεις προηγούμενες δουλειές που έχουν ολοκληρώσει. 

4. Σύγκρινε προσφορές, τεχνικά χαρακτηριστικά & προφίλ για να διαλέξεις τον άνθρωπο σου!

Κάνε μία έρευνα αγοράς, λάβε υπόψη σου όλους τους παράγοντες επιρροής, που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα και διάλεξε την προσφορά και τον τεχνίτη, που ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες σου!

Ό,τι αλλαγή και αν θέλεις να κάνεις στα κουφώματα του Σπιτιού σου, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε! Πάρε προσφορές από τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα