Νομοθεσία για Κλάδεμα Δέντρων: Πού & Πότε απαιτείται άδεια;

Νομοθεσία για Κλάδεμα Δέντρων

Θέλεις να κλαδέψεις ή να κόψεις κάποιο δέντρο που ενοχλεί την ιδιοκτησία σου; Σε πολλές περιπτώσεις τα δέντρα πέφτουν προς το σπίτι ή την πολυκατοικία, προκαλώντας ζημιές. Άλλες φορές μπορεί να προκαλούνται άλλου είδους προβλήματα, που επιβάλλουν την αφαίρεση μερικών κλαδιών ή ολόκληρου του δέντρου. Για αυτούς τους λόγους, το κλάδεμα μερικών κλαδιών ή ακόμη και η κοπή του δέντρου θεωρούνται σημαντικές ενέργειες για την προστασία της ιδιοκτησίας.

Πριν προχωρήσεις, θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων, καθώς και για την κοπή δέντρων. Οι ενέργειες που χρειάζεται να πραγματοποιήσεις διαφέρουν ανάλογα με το που βρίσκεται το δέντρο. Για παράδειγμα, χρειάζεται να εκτελέσεις άλλες ενέργειες, αν το δέντρο βρίσκεται εντός του οικοπέδου σου και να κινηθείς διαφορετικά, αν βρίσκεται εκτός από αυτό. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων και για κοπή δέντρων και σου τις παρουσιάζουμε αναλυτικά, για να ξέρεις πώς να κινηθείς!

Περιπτώσεις όπου απαιτείται η έκδοση άδειας σύμφωνα με τη νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων και για κοπή δέντρων!

 

1. Κλάδεμα δέντρων σε ιδιοκτησία εντός ιδιοκτησίας

Αν πρόκειται να κλαδέψεις κάποιο δέντρο που βρίσκεται σε οικόπεδο, εντός σχεδίου πόλεως, δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ενέργεια. Η νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων δεν ορίζει την έκδοση σχετικής άδειας από την πολεοδομία ή το δασαρχείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, αρκεί να μην είναι δασικές. Επομένως, αν βρίσκεσαι σε αυτή την κατηγορία μπορείς να ασχοληθείς άμεσα με το κλάδεμα του δέντρου στον κήπο σου, ή να αναθέσεις την εργασία σου σε κάποιον έμπειρο κηπουρό

Αν, πάλι, επιθυμείς να ασχοληθείς εσύ, θα πρέπει να ξέρεις πως κάθε δέντρο απαιτεί τη δική του φροντίδα. Έτσι, κρίνεται αναγκαίο να γνωρίζεις πώς θα κλαδέψεις το κάθε δέντρο ανάλογα με το είδος του. Αν το δέντρο που θέλεις να κλαδέψεις είναι ροδιά, μπορείς να συμβουλευτείς αυτό το άρθρο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κλάδεμα ροδιάς! Αν είναι ελιά, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει αρκετά: Τι γνωρίζεις για το Κλάδεμα Ελιάς;

2. Νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων ή κοπή δέντρων στο δρόμο ή σε άλσος

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το δέντρο που ενοχλεί μια ιδιοκτησία βρίσκεται εκτός του οικοπέδου ιδιοκτησίας. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τα δέντρα που βρίσκονται στο δρόμο ή σε άλσος. Στην πρώτη περίπτωση, η νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων ορίζει πως θα πρέπει να απευθυνθείς στη Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου και να υποβάλεις εκεί το αίτημα. Ύστερα, θα πρέπει να εκδοθεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και να βγει σχετική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο. Για την ενέργεια αυτή, κρίνεται απαραίτητο να προσκομιστεί κάποιο τοπογραφικό ή οδοιπορικό σκαρίφημα.

Σε περίπτωση που το δέντρο βρίσκεται σε κάποιο άλσος ή γειτονικό πάρκο που ανήκει στη δασική υπηρεσία, ακολουθείται άλλη διαδικασία. Η νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων ορίζει πως ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο της περιοχής. Από εκείνο το σημείο και μετά, κρίνεται στην ευχέρεια του δήμου να απευθυνθεί στην δασική υπηρεσία και να φέρει εις πέρας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κλάδεμα του δέντρου.

Τέλος, αν το δέντρο ανήκει σε γειτονική ιδιοκτησία, αρκεί να ζητηθεί η άδεια του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, μπορείς να ασχοληθείς με την κοπή των κλαδιών που πέφτουν στην ιδιοκτησία σου.

3. Νομοθεσία για κοπή δέντρων εντός ιδιοκτησίας

Για την κοπή δέντρων που βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όταν το δέντρο βρίσκεται σε εντός σχεδίου περιοχή, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην πολεοδομία και να εκδώσει “Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας”.

Προσοχή! Σε περίπτωση που το δέντρο πρέπει να κοπεί επειδή εκτελούνται οικοδομικές εργασίες στο οικόπεδο, τότε η κοπή του δέντρου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην οικοδομική άδεια.

Για την κοπή δέντρων που βρίσκονται σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή σε δασική έκταση, απαιτείται η σχετική άδεια. Η σχετική άδεια μπορεί να εκδοθεί μόνο από το αρμόδιο δασαρχείο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πολίτης μπορεί να κριθεί ένοχος για διάπραξη αδικήματος και να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις τη νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων και κοπή δέντρων. Τώρα που γνωρίζεις πώς πρέπει να κινηθείς, μπορείς να ψάξεις τον κατάλληλο επαγγελματία κηπουρό που θα αναλάβει το κλάδεμα ή την κοπή του δέντρου που ενοχλεί. Αν θες, λοιπόν, να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά κλαδιά, καταχώρησε την εργασία σου στο Douleutaras.gr. Συμπληρώνοντας μια σύντομη φόρμα, θα λάβεις άμεσα τις καλύτερες προσφορές από τους έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου.

νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Παπάγου - Χολαργού 27/11/2020
Εκτελέστηκε από
Κατερίνα Μ.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Ναι
Δίκτυο ποτίσματος
Πεντέλη 27/11/2020
Εκτελέστηκε από
Δημήτρης Λ.
Είδος εργασίας:
Δίκτυο ποτίσματος
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
Πάνω από 100 τ.μ.
Κόστος 140,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη. Εξαιρετικό αποτέλεσμα σε γρήγορο χρόνο.

Για: Κηπουροτεχνική / Κηπουρικά
5,0

Ηρθε καποιος συνεργατης της ο Γιαννης μαζι μ ενα βοηθο αψογοι και οι δυο γρηγοροι καθαροι ευγενικοι απ οσους ειχα δει οι καλυτεροι και με την καλυτερη προσφορα!

Για: Κατερίνα Μπραζογούλα / Κηπουρικά
5,0

Πολύ καλός επαγγελματίας , συνεργάσιμος,συνεπής, απόλυτα επικεντρωμένος στην εργασία του, απόλυτα επικοινωνιακός.

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
4,9

Συντήρηση φυτών μπαλκονιού. Έγιναν οι εργασίες όπως συμμφωνήσαμε, γρήγορα και καθαρά. Μας βοήθησε με πληροφορίες και οδηγέιες και συμβουλές σχετικά με τα φυτά και την συντήρηση.

Για: Ιωάννης Αναγνωστόπουλος / Κηπουρικά
5,0

Απολυτα συνεπης και αψογος επαγγελματίας .. Ανταποκριθηκε αμεσα στο αιτημα και ηρθε πολυ γρηγορα στον κηπο μου να αξιολογησει την εργασια και να μου δωσει προσφορα .. Πολυ καλη σχεση τιμης με ποιοτητα εργασιας , εκανε και το κατι παραπανω για να μεινω ευχαριστημενος τελικα.. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα !!!!

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Πάρα πολύ καλή επικοινωνία, πολύ καλή δουλειά, προθυμία, συνέπεια και ευχάριστος θετικός άνθρωπος, θα ξανασυνεργαστούμε.

Για: Σωτήρης Βόντας / Κηπουρικά