7 πανέμορφα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι!

Λουλούδια που αντέχουν Χειμώνα Καλοκαίρι

Ένα ανθισμένο μπαλκόνι, ή κήπος, προσθέτει ασύγκριτη ομορφιά στο σπίτι. Σίγουρα, η χάρη των ζωντανών λουλουδιών δε μπορεί να αντικατασταθεί και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μας απασχολήσει αρκετά η φύτευση των κατάλληλων φυτών. Μια συνήθης ερώτηση που μπορεί να μας απασχολήσει είναι ποια είναι τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Φυσικά, η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στο να βρούμε φυτά, τα οποία έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξουν το κρύο και τη ζέστη.

Είναι πιθανό ο διαθέσιμος χρόνος σου για κηπουρική να είναι πολύ περιορισμένος. Αν η κηπουρική δεν είναι το αγαπημένο σου χόμπι, τότε είναι καλό να τοποθετήσεις στον κήπο σου κάποια φυτά που δε χρειάζονται πολλή προσοχή. Ταυτόχρονα, είναι καλό να είναι ανθεκτικά σε διάφορες καιρικές συνθήκες, ώστε να μη χρειάζεται να τα αντικαθιστάς συχνά. Βέβαια, για το σκοπό αυτό δεν αρκεί να ανακαλύψεις ποια είναι τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να προσέξεις από πού θα τα προμηθευτείς, ποιες είναι οι ανάγκες τους και κατά πόσο ταιριάζουν στον κήπο σου. Όμως, ας δούμε μερικά παραδείγματα από λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι.

7 πανέμορφα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι!

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι ένα από τα αγαπημένα αρωματικά φυτά που συναντάμε σε ελληνικές αυλές. Είναι αναρριχώμενο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να το φυτέψεις σε μια γλάστρα και να το δεις να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του μπαλκονιού σου. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επιφάνειες κοντά του, στις οποίες μπορεί να αναρριχηθεί. Είναι περιττό να τονίσουμε πόσο όμορφο και διακριτικό είναι το άρωμα του. Κατά πάσα πιθανότητα ήδη το έχεις μυρίσει τουλάχιστον μια φορά. Ήξερες, όμως, πως το γιασεμί ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι;

Σίγουρα, δεν αγαπά την παγωνιά και το σκοτάδι, που σημαίνει ότι χρειάζεται φύτευση σε ένα μέρος, όπου βλέπει το φως του ήλιου. Στη χώρα μας, τον περισσότερο χρόνο έχουμε ήλιο, οπότε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, το καλοκαίρι πρέπει να φροντίζεις για το πότισμα του γιασεμιού σου 1- 2 φορές την εβδομάδα, ώστε να παραμένει υγιές. Παρόμοια όψη με το γιασεμί έχει και το ρυγχόσπερμο, το οποίο μπορείς να βρεις και σε κάπως πιο οικονομική τιμή. Η μόνη τους διαφορά βρίσκεται στο σχήμα των φύλλων, αλλά πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν.

Λεβάντα

Ας μην αποχωρίσουμε από τα αρωματικά λουλούδια, χωρίς να αναφέρουμε τη μοναδική λεβάντα. Η λεβάντα ανήκει στα κατεξοχήν λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στη ζέστη και το κρύο. Μπορείς άνετα να τη φυτέψεις σε γλάστρες, αφού δεν αναπτύσσει μεγάλο ύψος, ούτε όγκο. Το άρωμα της είναι διακριτικό, αλλά παρόλα αυτά δεν ξεχνιέται εύκολα. Τα άνθη της έχουν χαρακτηριστικό μοβ χρώμα και βγαίνουν κάθε εποχή. Θέλεις άλλον ένα λόγο για να αγαπήσεις τη λεβάντα;

Από τα άνθη της φτιάχνονται αιθέρια έλαια με χαλαρωτικές ιδιότητες, κατάλληλα για να αρωματιστεί ο χώρος, τα ρούχα και όλα τα υφάσματα. Όσο για τις ανάγκες της, καλό είναι να τη φυτέψεις σε σημείο, όπου δεν την πιάνει πολύ ο αέρας. Μπορεί να αντέχει σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη απέναντι στο δυνατό άνεμο. Φυσικά, το καλοκαίρι είναι καλό να της προσφέρεις λίγο νερό, αλλά δε χρειάζεται πότισμα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα. Κάπως έτσι, η λεβάντα μπορεί να γίνει ένας πολύ αγαπημένος φίλος του κήπου, ή του μπαλκονιού σου, τον οποίο εμπιστεύεσαι για να ομορφύνει το χώρο.

Κάκτος

Ο κάκτος ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων, τα οποία φημίζονται για την αντοχή τους στο χρόνο. Ιδιαίτερα σε συνθήκες ξηρασίας και ζέστης, τα παχύφυτα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Κάτι που ίσως δε γνώριζες, είναι πως πολλοί κάκτοι ανθίζουν, βγάζοντας μικρά λουλουδάκια που αλλάζουν εντελώς την όψη των κάκτων. Για παράδειγμα, η πορτουλάκα είναι ένα είδος παχύφυτου, το οποίο δεν αναπτύσσεται σε ύψος, αλλά βγάζει πολύ όμορφα χρωματιστά λουλούδια. Κάτι που αξίζει να γνωρίζεις για τους κάκτους, είναι πως έχουν ελάχιστες ανάγκες για νερό.

Το πότισμα μια φορά την εβδομάδα με λίγο νεράκι είναι αρκετό για να τους διατηρήσεις. Αυτή τους η ιδιότητα τους καθιστά και ως ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου. Με άλλα λόγια, ο κάκτος είναι ένα φυτό που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, δε λερώνει με φύλλα που πέφτουν και ταυτόχρονα χρειάζεται ελάχιστο νερό. Έτσι, σου προτείνουμε το καλοκαίρι να κρατάς κάκτους στο μπαλκόνι και τον κήπο, αλλά το χειμώνα μέσα στο σπίτι. Έτσι, οι κάκτοι σου θα έχουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής, ενώ προφυλάσσονται από πιθανή παγωνιά.

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο λουλούδι. Τα άνθη της μπορούν να είναι μοβ, ροζ, ή γαλάζια, ανάλογα με το χώμα που χρησιμοποιείται για τη φύτευση της. Αν χρησιμοποιήσεις αλκαλικό χώμα, το χρώμα των λουλουδιών θα έχει ροζ αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όξινο χώμα, ώστε να δεις τα λουλούδια να γίνονται γαλάζια. Η ορτανσία ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι και είναι ιδανική για φύτευση σε παρτέρια. Αυτό συμβαίνει, γιατί τείνει να γίνεται θαμνώδης.

Δύσκολα θα ξεπεράσει τα 2 μέτρα σε ύψος, κάτι που εξαρτάται και από την ποικιλία που επιλέγεις. Ωστόσο, αναπτύσσεται αρκετά σε όγκο και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που επιλέγεται κυρίως για παρτέρια. Τα σημεία που προτιμά είναι σχετικά σκιερά, χωρίς να τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται αρκετό νερό για να αντέξει, δηλαδή 3- 4 φορές την εβδομάδα. Πίστεψε μας, όλη αυτή η περιποίηση αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστεί κανείς την ομορφιά που προσφέρει στο μπαλκόνι και τον κήπο.

Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη μοιάζει με τη μαργαρίτα, ιδίως στο σχήμα και το μέγεθος, αλλά δεν είναι το ίδιο φυτό. Το συγκεκριμένο φυτό προέρχεται από τη Νότια Αφρική και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, βγάζοντας λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Το χρώμα ανθών που συνηθίζεται να βλέπουμε σε αυλές σπιτιών είναι το μοβ. Επίσης, η διμορφοθήκη μπορεί να βγάλει άνθη λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί. Φυσικά, το ύψος της είναι μόλις μερικά εκατοστά και αυτός είναι ο λόγος που συχνά συναντάται σε μικρές γλάστρες. Όμως, ας δούμε τι ανάγκες έχει το φυτό αυτό για να μπορεί να αναπτύσσεται.

Για αρχή, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η διμορφοθήκη έχει ανάγκη από το φως του ήλιου. Καλό είναι να διαλέξεις για εκείνη ένα σημείο φωτεινό, το οποίο όμως δεν είναι πολύ εκτεθειμένο στον αέρα. Επίσης, χρειάζεται πότισμα σχετικά συχνά και λίπανση το καλοκαίρι. Για το πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα αρκούν για το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι πιθανώς να χρειαστούν 3- 4 φορές την εβδομάδα. Προς το τέλος την άνοιξης και το καλοκαίρι θα χρειαστεί να βάζεις λίπασμα στις διμορφοθήκες σου μια φορά το μήνα. Έτσι, θα διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση όλο το χρόνο.

Γεράνι

Το γεράνι, ή αλλιώς μολόχα, είναι καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει όλο το χρόνο, εκτός από 1- 2 μήνες το χειμώνα. Τα άνθη του είναι σχετικά μικρά, ενώ ολόκληρο το φυτό δε φτάνει πάνω από ένα μέτρο σε ύψος. Όσο για το χρώμα τους, συνήθως τα συναντάμε σε αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου. Πέρα από το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, το γεράνι έχει και ελάχιστες απαιτήσεις για φροντίδα.

Χάρισε του μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σου και πότιζε το μια φορά την εβδομάδα. Έτσι, θα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης, μπορείς εύκολα να το πολλαπλασιάσεις, χωρίς να αγοράσεις νέες ρίζες, ενώ κοστίζει ελάχιστα για να αγοράσεις την πρώτη ρίζα. Όσο για το ρυθμό ανάπτυξης του, είναι αρκετά γρήγορος, δε θα σε αφήσει να περιμένεις για να το δεις σε πλήρη ανάπτυξη. Όλοι αυτοί οι λόγοι κάνουν το γεράνι να αξίζει μια θέση στις γλάστρες σου και φυσικά, να αξίζει την αγάπη όλων μας.

Καλαγχόη

Η καλαγχόη ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων, όπως και οι κάκτοι. Ως παχύφυτο, έχει ελάχιστες ανάγκες για φροντίδα και συντήρηση. Η καλαγχόη μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο, με άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη ζέστη, αλλά το χειμώνα είναι πιο ασφαλές να τη μεταφέρεις μέσα στο σπίτι. Έτσι κι αλλιώς, δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, οπότε δε θα πρέπει να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Από άποψη απαιτήσεων, η καλαγχόη χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα και λίπανση 1- 2 φορές το μήνα, ώστε να ανθοφορεί συχνά. Επίσης, μπορείς να κόβεις με προσοχή τα άνθη που έχουν μαραθεί, ώστε να ευδοκιμήσουν πιο εύκολα τα νέα άνθη. Τέλος, αξίζει να γνωρίζεις πως δεν έχει σημασία αν θα βρίσκεται σε σημείο που βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα, ή σε σημείο ημισκιερό. Και στις δύο περιπτώσεις, θα μπορέσει να αναπτυχθεί.

Αυτά είναι μερικά από τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι! Αν επιθυμείς να φροντίζεις τα φυτά σου, αλλά δεν έχεις το χρόνο που χρειάζονται, μην ανησυχείς. Εμπιστεύσου έναν αξιολογημένο κηπουρό της πλατφόρμας μας και διατήρησε τον κήπο σου υπέροχο, όλο το χρόνο!

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Δίκτυο ποτίσματος
Άλιμος 17/09/2020
Εκτελέστηκε από
Αθανάσιος Ρ.
Είδος εργασίας:
Δίκτυο ποτίσματος
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
26 τ.μ. - 50 τ.μ.
Συντήρηση / Καθαρισμός υπάρχοντος κήπου
Παπάγου - Χολαργού 16/09/2020
Εκτελέστηκε από
Κώστας Κ.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμός υπάρχοντος κήπου
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
100 τ.μ. και άνω
Κόστος 50,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Επαγγελματίας με συνέπεια και υπευθυνότητα, είδα αμέσως διαφορά στον κήπο μου απο τη στιγμή που ανέλαβε την εργασία.

Για: Δημήτρης Μιχαλακίδης / Κηπουρικά
5,0

Έμπειρος και αξιόλογος Κηπουρος. Συστηματικος και κατάλληλος για κήπους. Τον συνιστώ ανεπιφυλακκτα

Για: Δημήτρης Μιχαλακίδης / Κηπουρικά
5,0

Είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς αξιόλογους επαγγελματίες που όταν τους βρεις ξεχωρίζουν πραγματικά! Αυτή είναι η περίπτωση του κ. Κρεμμυδα, ο οποίος ήταν συνεπής, ταχύτατος και έκανε ακριβώς ό,τι του ζητήθηκε. Συζητούμε ήδη την επόμενη συνεργασία μας! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Για: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ / Κηπουρικά
4,0

Στο κόψιμο του δέντρου που θέλαμε όλα καλά. Απλά μετά είπε θα πάρει το δήμο να έρθει να πάρει τα κλαδιά και έκαναν μια βδομαδα

Για: Νεκτάριος Σταθούσης / Κηπουρικά
5,0

άμεση εξυπηρέτηση, εξαιρετική δουλειά, ευγένεια, το συστήνω ανεπιφύλακτα, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα

Για: Δημήτρης Μιχαλακίδης / Κηπουρικά
4,9

Ο Γιώργος είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας, με συνέπεια και αμεσότητα. Βρίσκει ικανοποίηση μέσα από τη δουλειά του και για αυτό προσέχει τη λεπτομέρεια και παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Είναι θερμός υποστηρικτής της ποιότητας και γενικά χρεώνει λίγο παραπάνω από κάποιους άλλους αλλά σε αποζημιώνει το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Σίγουρα θα ξανά συνεργαζόμουν μαζί του!

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά