Αγριόχορτα στο Γκαζόν: Ποια Είδη Υπάρχουν & Πώς θα τα Αντιμετωπίσεις;

Αγριόχορτα στο Γκαζόν

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που προκύπτει στους κήπους των σπιτιών είναι η εμφάνιση αγριόχορτων στο γκαζόν. Τα αγριόχορτα στο γκαζόν ή αλλιώς ζιζάνια αποτελούν τη βασική αιτία που χαλάει η ομοιομορφία στο γκαζόν του κήπου σου. Τα αγριόχορτα μπορεί να είναι πλατύφυλλα ή αγρωστώδη φυτά, που δημιουργούνται ανάμεσα στο γκαζόν και το καταστρέφουν.

Μια αιτία που προκαλεί την δημιουργία των ζιζανίων στο γκαζόν του σπιτιού μπορεί να είναι η κακή τοποθέτηση του χλοοτάπητα. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κενά στο γκαζόν με χλοοτάπητα, τα οποία δημιουργούνται κατά την εγκατάστασή του. Στα κενά αυτά συνήθως, τα ζιζάνια ευδοκιμούν και αναπτύσσονται ταχέως. Ποια είδη αγριόχορτων, λοιπόν, φυτρώνουν στο γκαζόν και πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτά;

Ποια αγριόχορτα εμφανίζονται στο γκαζόν;

Ως αγριόχορτα στο γκαζόν ή αλλιώς ζιζάνια, θεωρούνται όλα τα φυτά που δεν ανήκουν στο είδος του χλοοτάπητα ή του φυτεμένου γκαζόν. Τα φυτά αυτά φυτρώνουν στο γκαζόν και χαλάνε τη ομοιομορφία του.

Τα ζιζάνια χωρίζονται σε κατηγορίες. Οι βασικές κατηγοριοποιήσεις των ζιζανίων αφορούν τα πλατύφυλλα και τα αγρωστώδη (στενόφυλλα) και μπορεί να είναι ετήσια ή πολυετή.

1. Ετήσια αγρωστώδη αγριόχορτα

Στα ετήσια αγρωστώδη συγκαταλέγονται τα αγριόχορτα όπως το αιματόχορτο, η ελευσίνη, η μουχρίτσα, η πόα και η σετάρια.

2. Ετήσια πλατύφυλλα αγριόχορτα

Τα ετήσια πλατύφυλλα αγριόχορτα χωρίζονται σε ανοιξιάτικα και χειμερινά. Στα ανοιξιάτικα πλατύφυλλα αγριόχορτα ανήκουν η λουβουδιά, το κίτρινο τριφύλλι, η γλιστρίδα ή αντράκλα και το τριβόλι. Στα ετήσια χειμερινά πλατύφυλλα ανήκουν το χαμομήλι, η κολλιτσίδα, το λάπαθο, ο ζοχός και η στελλάρια.

3. Πολυετή αγρωστώδη αγριόχορτα

Στα πολυετή αγρωστώδη αγριόχορτα ανήκουν η γνωστή αγριάδα, ο βέλιουρας και η κύπερη. Η αγριάδα αποτελεί ένα είδος αγριόχορτου που μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά το γκαζόν. Τα υπόλοιπα είδη αγριόχορτων απλά το εξασθενούν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τα αντιμετωπίσεις.

4. Πολυετή πλατύφυλλα αγριόχορτα

Στα πολυετή πλατύφυλλα αγριόχορτα ανήκει το πολυετές βλήτο, το ραδίκι, η περικοκλάδα, η ξινήθρα, το τριφύλλι και το κόκκινο τριφύλλι.

Ένας σημαντικός λόγος που αυξάνονται τα ζιζάνια είναι το υπερβολικό πότισμα. Ειδικά σε περιοχές που είναι σκιερές, το πότισμα ευνοεί την δημιουργία αγριόχορτων στο γκαζόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα σημεία αυτά να δημιουργούνται ζιζάνια και το γκαζόν υποχωρεί.

Ράντισμα φυτών με ξύδι – Ένα φυσικό Ζιζανιοκτόνο!

Πώς θα απαλλαγείς από τα αγριόχορτα στο γκαζόν;

Αφού έχεις ορίσει το είδος των αγριόχορτων που έχουν φυτρώσει στο γκαζόν του κήπου σου, θα πρέπει να εφαρμώσεις την κατάλληλη μέθοδο για να τα αντιμετωπίσεις.

1. Βοτάνισμα 

Το βοτάνισμα, ως διαδικασία, είναι απλή και αποτελεσματική για να απομακρυνθούν τα ζιζάνια από το γκαζόν, σε όποιο είδος και αν ανήκουν. Με ένα μαχαίρι, θα πρέπει να αφαιρέσεις τα αγριόχορτα στο γκαζόν από τη ρίζα τους. Είναι σημαντικό να τα ξεριζώσεις και όχι απλά να τα κόψεις, καθώς έτσι θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα βγουν ξανά σύντομα. Για δική σου ευκολία, προτίμησε να αφαιρέσεις τα ζιζάνια αφού έχεις ποτίσει το γκαζόν. Το μαλακό χώμα θα συμβάλλει στην εύκολη αφαίρεσή τους.

Το βοτάνισμα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ως διαδικασία πριν το κούρεμα του γκαζόν. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως τα αγριόχορτα θα απομακρυνθούν με τον σωστό τρόπο, πριν πολλαπλασιαστούν. Σε περίπτωση που κουρέψεις το γκαζόν, χωρίς να έχεις αφαιρέσει τα αγριόχορτα, αυτά θα πολλαπλασιαστούν και θα επισκιάσουν τα φυτεμένα είδη του γκαζόν σου. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι όμορφο αισθητικά και θα είναι δύσκολη η επαναφορά του γκαζόν, στο αρχικό επίπεδο.

2. Χημική Καταπολέμηση 

χημική καταπολέμηση γρασιδιού

Η χρήση χημικών θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λύση ανάγκης, σε περίπτωση που το βοτάνισμα δεν αποδίδει, ή δεν είναι εφικτό. Για να διαλέξεις τα κατάλληλα χημικά, θα πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα κάποιον εξειδικευμένο γεωπόνο. Στο εμπόριο, υπάρχουν πολλά χημικά σκευάσματα που ενδείκνυνται για την απομάκρυνση των αγριόχορτων στο γκαζόν. Ο γεωπόνος είναι υπεύθυνος να συστήσει το κατάλληλο χημικό σκεύασμα, σύμφωνα με την εποχή και το είδος του ζιζανίου που βρίσκεται στο γκαζόν του κήπου σου. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεσαι για την σωστή εφαρμογή των χημικών και για το τι πρέπει να προσέξεις, ώστε να μην υποβάλλεις τον εαυτό σου σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Συνήθως, οι ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα στα πλατύφυλλα αγριόχορτα πραγματοποιούνται την άνοιξη. Αυτή η εποχή βοηθά στην απομάκρυνση των ζιζανίων, καθώς ο καιρός είναι ζεστός και ευνοεί την δράση των ζιζανιοκτόνων.

Στην περίπτωση των αγρωστωδών αγριόχορτων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η αντιμετώπιση αυτού του είδους ζιζανίων με χημικά είναι δύσκολη και απαιτεί κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία. Έτσι, για να μην φαίνονται μπορείς να κάνεις συχνά και χαμηλά κουρέματα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις τα είδη των ζιζανίων και πώς να απαλλαγείς από τα αγριόχορτα στο γκαζόν. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία κηπουρό να αναλάβει την εργασία στον κήπο σου, μπορείς να καταχωρήσεις την εργασία σου στο Douleutaras.gr. Συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα λάβεις τις καλύτερες προσφορές για την εργασία σου.

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Παπάγου - Χολαργού 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
Γιώργος Π.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Ναι
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Αιγάλεω 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
ΑΛΕΞΗΣ Τ.
Επιθυμείς να γίνει ραντεβού εκτίμησης στον χώρο σου από επαγγελματία μας;
Όχι
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
Πάνω από 100 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Περιστέρι 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
Φάνης Κατσανδρής - Α.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Κόστος 70,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

1,0

Δυστυχώς , ενώ συμφωνήσαμε ημέρα και κόστος εργασίας, δεν ήταν συνε- πής. Ελπίζω ο άνθρωπος να είναι καλά. Υ.Σ. Το τηλέφωνό του δεν το κράτησα. Κα Νάσιου Ασπασία Ευχαριστώ

Για: Δημήτρης Μιχαλακίδης / Κηπουρικά
5,0

Α Ψ Ο Γ ΟΣ!!!!! Και ο ιδιος και ολο του το συνεργείο. Αψογοι στήν δουλειά τους, σωστοί στήν τιμή, συνεπέστατοι, και το κυριότερο ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Που επεσαν πάνω σε ατύχημα δικό μας και στάθηκαν σαν συγγενείς.!!!! Ο δε κήπος τέλειος! Περνάνε οι γείτονες και ρωτάνε ποιός εκανε τέτοια καλή δουλειά. Το μόνο που λυπάμαι, που δεν τους γνώριζα τόσα χρόνια. Θα αναλλάβουν τον κήπο μου απο δώ και μπρός καθ' ολοκληρίαν. Χίλια ευχαριστώ και συγχαρητήρια!!!!!

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Πολύ καλός επαγγελματιας, αψογη εργασία ,συνεργάσιμος,συνεπείς σε οτι συμφωνησαμε, τον συστηνω ανεπιφυλακτα.

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Την δευτέρα 22/2 ζήτησα μέσω του site douleutaras συνεργείο για κοπή υψηλών δένδρων. είχα άμεση ανταπόκριση από τον Κον Νεκτάριο Σταθούση, ο οποίος εκτίμησε την δυσκολία της εργασίας και αμέσως μας ενημέρωσε για ραντεβού στις 26/2. Συνεπέστατος, ευγενικός τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, εργατικοί με επιπλέον φροντίδα να κόψουν τα ξύλα σε μικρότερα κομμάτια,και να επαναφέρουν τον περιβάλλοντα χώρο στην πρότερη κατάστασή του ως προς τον καθαρισμό από τα υπολείμματα των δένδρων. Τον ευχαριστώ και ευχαρίστως θα τον πρότεινα και σε άλλους που θα είχαν πρόβλημα με τον κήπο τους.

Για: Νεκτάριος Σταθούσης / Κηπουρικά
5,0

Είναι η πρώτη φορά που αξιολογώ κάποιον επαγγελματία αλλά έμεινα τόσο ικανοποιημένη που ήθελα να παροτρύνω κι άλλους να τον επιλέξουν! Εκτός της δουλειά του που ήταν εξαιρετική ( κόψιμο δένδρων, καθάρισμα κήπου) ήταν πολύ ευγενικός και πολύ λογικές τιμές.

Για: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ / Κηπουρικά
5,0

Συνεπής επαγγελματίας, όχι η φθηνότερη προσφορά αλλά άξιζε τα λεφτά του. Καθαρή δουλειά και πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα

Για: Κηπουροτεχνική / Κηπουρικά