Φύτεμα Γκαζόν: 5 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία!

Φύτεμα Γκαζόν

Το φύτεμα γκαζόν είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία στην αρχή. Εφόσον γίνει σωστά θα απολαμβάνεις ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα στο χώρο σου για πολύ καιρό.

Ποιες ερωτήσεις χρειάζεται να κάνεις πριν το φύτεμα γκαζόν;

Το να φυτέψεις γκαζόν είναι μία οικονομική διαδικασία αλλά χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να απολαύσεις τα αποτελέσματα.  Από την άλλη πλευρά αν στρώσεις έτοιμο χλοοτάπητα θα το απολαύσεις σχεδόν άμεσα (μετά από δύο εβδομάδες) αλλά είναι πιο ακριβή σαν επιλογή.

Ποια εποχή είναι ιδανική για φύτεμα γκαζόν;

Οι περίοδοι Σεπτέμβριος- Οκτώβριος και Μάρτιος- Μάιος είναι πιο κατάλληλες για σπορά γκαζόν. Για έτοιμο χλοοτάπητα μπορείς να επεκτείνεις τις παραπάνω περιόδους κατά ένα μήνα.  Σίγουρα, η επιλογή της εποχής εξαρτάται και από τον σπόρο που θα διαλέξεις. Ένα θερμόφιλο είδος γκαζόν απαιτεί θερμό κλίμα για να πιάσει, ενώ ένα ψυχρόφιλο ευνοείται από πιο δροσερές θερμοκρασίες.

φύτεμα γκαζόν

Ποια στοιχεία χρειάζεται να προσέξεις για να επιλέξεις σπόρο;

Για να διαλέξεις τον ιδανικό σπόρο για το γκαζόν σου χρειάζεται να λάβεις υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά: Έδαφος: Ζεις σε ορεινή, πεδινή ή νησιωτική περιοχή; Ακόμα και το αλάτι που περιέχεται στο έδαφός σου είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή σπόρου γκαζόν. Ηλιοφάνεια: Το έδαφός σου είναι εκτεθειμένο στον ήλιο πολλές ώρες μέσα στην ημέρα; Υγρασία: Χρειάζεται να λάβεις υπόψη το πόσο βρέχει στην περιοχή σου αλλά και την ποσότητα των βροχοπτώσεων.

Πως προετοιμάζεις το έδαφος για το φύτεμα γκαζόν;

  • Αρχικά χρειάζεται να καθαρίσεις το έδαφος από τα αγριόχορτα και τις πέτρες. 
Μάθε: Αγριόχορτα στο Γκαζόν: Ποια Είδη Υπάρχουν & Πώς θα τα Αντιμετωπίσεις;
  • Έπειτα “αφρατεύεις” το χώμα με φρεζάρισμα, λίπασμα, τύρφη και κομπόστ ειδικά για γκαζόν, ώστε το έδαφος να παρέχει όλα όσα χρειάζονται. Τα υλικά αφήνονται λίγες μέρες στο έδαφος ώστε να αφομοιωθούν σωστά.
  •  Το έδαφος ισιώνεται με τσουγκράνα, δημιουργώντας μία μικρή κλίση για να φεύγουν τα νερά. 
  • Τέλος, το έδαφος συμπιέζεται, ποτίζεται και αφήνεται να στεγνώσει πριν τη σπορά του γκαζόν ή την τοποθέτηση του χλοοτάπητα.
  • Ο σπόρος του γκαζόν σπείρεται σε σχήμα σταυρού ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος επικάλυψεις στον κήπο σου. Έπειτα το έδαφος συμπιέζεται ξανά και ποτίζεται.
  • Το έδαφος χρειάζεται να ποτίζεται καθημερινά 2-3 φορές με χαμηλή ροή νερού, ώστε να αναπτυχθεί ο σπόρος του γκαζόν. Το νερό δεν πρέπει να λιμνάζει στην επιφάνεια του γκαζόν.
Τέλος, η χρήση ειδικού εντομοαπωθητικού είναι απαραίτητη ,μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν. Σε περίπου 2 εβδομάδες θα αρχίσεις να βλέπεις και τα πρώτα αποτελέσματα στον καταπράσινο κήπο σου!

φύτεμα γκαζόν

Γιατί κιτρινίζει το γκαζόν;

Πολλές φορές , ακόμα και αν όλα έχουν γίνει σωστά το γκαζόν κιτρινίζει κατα τόπους. Αυτό παρατηρείται σε έλλειψη σιδήρου ή αζώτου και χρειάζεται αναπλήρωσει με ειδικά σκευάσματα. 

Κάθε πότε χρειάζεται κούρεμα το γκαζόν;

Μόλις φτάσει τα 20 εκατοστά σε ύψος, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κουρέψεις το γκαζόν σου!  Επιπλέον η εφαρμογή μυκητοκτόνων προληπτικά είναι απαραίτητη, ώστε το γκαζόν να είναι ανθεκτικό απέναντι σε αντίστοιχες προσβολές.

Ελπίζουμε να σε εφοδιάσαμε με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα για το φύτεμα του γκαζόν. Σε περίπτωση που τα βρίσκεις σκούρα εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην υπηρεσία μας και άμεσα ένας αξιολογημένος κηπουρός θα είναι στη διάθεσή σου για την εργασία που θέλεις! φύτεμα γκαζόν

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Παπάγου - Χολαργού 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
Γιώργος Π.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Ναι
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Αιγάλεω 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
ΑΛΕΞΗΣ Τ.
Επιθυμείς να γίνει ραντεβού εκτίμησης στον χώρο σου από επαγγελματία μας;
Όχι
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
Πάνω από 100 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Περιστέρι 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
Φάνης Κατσανδρής - Α.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Κόστος 70,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

1,0

Δυστυχώς , ενώ συμφωνήσαμε ημέρα και κόστος εργασίας, δεν ήταν συνε- πής. Ελπίζω ο άνθρωπος να είναι καλά. Υ.Σ. Το τηλέφωνό του δεν το κράτησα. Κα Νάσιου Ασπασία Ευχαριστώ

Για: Δημήτρης Μιχαλακίδης / Κηπουρικά
5,0

Α Ψ Ο Γ ΟΣ!!!!! Και ο ιδιος και ολο του το συνεργείο. Αψογοι στήν δουλειά τους, σωστοί στήν τιμή, συνεπέστατοι, και το κυριότερο ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Που επεσαν πάνω σε ατύχημα δικό μας και στάθηκαν σαν συγγενείς.!!!! Ο δε κήπος τέλειος! Περνάνε οι γείτονες και ρωτάνε ποιός εκανε τέτοια καλή δουλειά. Το μόνο που λυπάμαι, που δεν τους γνώριζα τόσα χρόνια. Θα αναλλάβουν τον κήπο μου απο δώ και μπρός καθ' ολοκληρίαν. Χίλια ευχαριστώ και συγχαρητήρια!!!!!

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Πολύ καλός επαγγελματιας, αψογη εργασία ,συνεργάσιμος,συνεπείς σε οτι συμφωνησαμε, τον συστηνω ανεπιφυλακτα.

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Την δευτέρα 22/2 ζήτησα μέσω του site douleutaras συνεργείο για κοπή υψηλών δένδρων. είχα άμεση ανταπόκριση από τον Κον Νεκτάριο Σταθούση, ο οποίος εκτίμησε την δυσκολία της εργασίας και αμέσως μας ενημέρωσε για ραντεβού στις 26/2. Συνεπέστατος, ευγενικός τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, εργατικοί με επιπλέον φροντίδα να κόψουν τα ξύλα σε μικρότερα κομμάτια,και να επαναφέρουν τον περιβάλλοντα χώρο στην πρότερη κατάστασή του ως προς τον καθαρισμό από τα υπολείμματα των δένδρων. Τον ευχαριστώ και ευχαρίστως θα τον πρότεινα και σε άλλους που θα είχαν πρόβλημα με τον κήπο τους.

Για: Νεκτάριος Σταθούσης / Κηπουρικά
5,0

Είναι η πρώτη φορά που αξιολογώ κάποιον επαγγελματία αλλά έμεινα τόσο ικανοποιημένη που ήθελα να παροτρύνω κι άλλους να τον επιλέξουν! Εκτός της δουλειά του που ήταν εξαιρετική ( κόψιμο δένδρων, καθάρισμα κήπου) ήταν πολύ ευγενικός και πολύ λογικές τιμές.

Για: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ / Κηπουρικά
5,0

Συνεπής επαγγελματίας, όχι η φθηνότερη προσφορά αλλά άξιζε τα λεφτά του. Καθαρή δουλειά και πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα

Για: Κηπουροτεχνική / Κηπουρικά