3 Βασικές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Κλάδεμα Λεμονιάς!

Η λεμονιά είναι το δέντρο που θα σου χαρίσει τους χρήσιμους καρπούς της για τη μαγειρική και τα μυρωδάτα άνθη της. Εάν διαθέτεις μια καλλωπιστική λεμονιά σε γλάστρα είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού σου. Αν, όμως, είναι φυτεμένη στον κήπο ή την αυλή σου χρειάζεται περιποίηση για να συνεχίζει να καρποφορεί στο μέλλον. Μια από τις εργασίες που πρέπει να γίνονται για τη φροντίδα της είναι το κλάδεμα. Ξέρεις, λοιπόν, πώς γίνεται το κλάδεμα λεμονιάς; Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται!

Έχε στο νου σου ότι το κλάδεμα λεμονιάς είναι απαραίτητο για το δέντρο, καθώς βοηθά στο να αερίζεται επαρκώς η κόμη του. Επίσης, το σωστό κλάδεμα επιτρέπει στο φως του ήλιου να εισέρχεται έως το εσωτερικό του. Παράλληλα, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να σπάσουν τα κλαδιά, αφού η λεμονιά δυναμώνει και βελτιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της.

Κλάδεμα Λεμονιάς: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Ποια εποχή είναι η κατάλληλη για το κλάδεμα λεμονιάς;

Το κλάδεμα λεμονιάς θα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Από τη στιγμή που θα συλλέξεις τους καρπούς του δέντρου μπορείς να το κλαδέψεις. Η κατάλληλη εποχή είναι η άνοιξη. Συγκεκριμένα, μπορείς να κλαδέψεις τη λεμονιά από Φεβρουάριο έως Απρίλιο. Την περίοδο αυτή η παραγωγή θα έχει σίγουρα μειωθεί. Παρ’ όλα αυτά, εμείς σου προτείνουμε να επιλέξεις τα τέλη άνοιξης που τα επίπεδα υγρασίας θα έχουν μειωθεί και το ίδιο και οι πιθανότητες για μυκητολογικές ασθένειες εξαιτίας αυτής.

Πώς γίνεται το κλάδεμα μόρφωσης;

Στο κλάδεμα μόρφωσης καλείσαι να δώσεις ένα σχήμα στο δέντρο σου και αυτό είναι το κυπελλοειδές. Στο συγκεκριμένο κλάδεμα λεμονιάς θα πρέπει να αφαιρέσεις τα κλαδιά που τείνουν προς το εσωτερικό και μπλέκονται μεταξύ τους ή εμποδίζουν την καλή ροή του αέρα ή του ήλιου. Επίσης, οι ξεροί βλαστοί, οι λαίμαργοι, εκείνοι που κρέμονται προς τα κάτω και τα αδύνατα άκρα πρέπει να απομακρυνθούν από το δέντρο σου. Ιδιαίτερα οι νεαρές λεμονιές που δεν κλαδεύονται αυστηρά τα πρώτα χρόνια, έρχονται γρήγορα σε καρποφορία και δίνουν πλούσιες σοδειές. Επομένως, θα πρέπει να προσέχεις το κλάδεμα λεμονιάς να είναι ελαφρύ.

https://blog.douleutaras.gr/kladema-elias/

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας;

Εφόσον έχεις δώσει ένα σχήμα στη λεμονιά σου, σειρά έχει το κλάδεμα καρποφορίας. Είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να μπορείς να χαρείς πολλούς καρπούς από το δέντρο σου. Το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι επίσης ελαφρύ και όχι αυστηρό, αλλιώς θα ξεπεταχτούν περισσότεροι περίσσιοι βλαστοί την επόμενη χρονιά. Για το κλάδεμα λεμονιάς πρέπει να επιλέξεις 3-5 όρθιους βραχίονες, οι οποίοι θα είναι και οι κύριοι του δέντρου. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τους εσωτερικούς πυκνούς και ζωηρούς βλαστούς καθώς διασταυρώνονται και μπερδεύονται. Φρόντισε να ορίσεις ένα ύψος γύρω στα 2,5-3 μέτρα, το οποίο θα διατηρείς. Στο ύψος αυτό μπορείς να μεταχειριστείς εύκολα το δέντρο, να μαζέψεις τους καρπούς και να το κλαδέψεις. Επομένως, οτιδήποτε πάνω από αυτό το ύψος πρέπει να κλαδεύεται. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η απομάκρυνση νεκρών, κατεστραμμένων ή προσβεβλημένων κλάδων.

Η λεμονιά έχει την τάση να παράγει αδύνατους και λεπτούς βλαστούς μεγάλου μήκους. Από αυτούς θα πρέπει να κρατούνται μόνο ορισμένοι που βρίσκονται στα πλάγια. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται η βλάστηση του δέντρου. Επίσης, αναπτύσσονται χαμηλοί περιφερειακοί κλάδοι ή αλλιώς ποδιές, οι οποίοι δεν πρέπει να αφαιρούνται, καθώς είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί. Παρ’ όλα αυτά, μόλις οι ποδιές χάσουν την παραγωγική τους δύναμη πρέπει να απομακρύνονται προκειμένου να αφήσουν άλλες με περισσότερη παραγωγικότητα και δύναμη. Για το κλάδεμα λεμονιάς φρόντισε να χρησιμοποιήσεις αρκετά αιχμηρά κλαδευτήρια ή πριόνια, αλλά και γάντια προφύλαξης. Επίσης, έχε στο νου σου όταν κόβεις ένα βραχίονα, να κλαδεύεις πάνω από το κολάρο διογκωμένου ιστού, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κουφάλα αργότερα.

Extra Tip: Μετά από κάθε κλάδεμα καλό θα ήταν να προστατεύεις το δέντρο σου. Επομένως, μπορείς να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα τη λεμονιά. Παράλληλα, άπλωσε στις τομές που έκανες ειδική πάστα κλαδέματος προκειμένου να προφυλάξεις το δέντρο σου από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Ελπίζουμε να έμαθες όλα όσα ήθελες σχετικά με το κλάδεμα λεμονιάς. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με το κλάδεμα των δέντρων σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες κηπουρούς άμεσα και οικονομικά.

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Παπάγου - Χολαργού 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
Γιώργος Π.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Ναι
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Αιγάλεω 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
ΑΛΕΞΗΣ Τ.
Επιθυμείς να γίνει ραντεβού εκτίμησης στον χώρο σου από επαγγελματία μας;
Όχι
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
Πάνω από 100 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Περιστέρι 27/02/2021
Εκτελέστηκε από
Φάνης Κατσανδρής - Α.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση / Καθαρισμό υπάρχοντος κήπου
Τετραγωνικά μέτρα κήπου:
10 τ.μ. - 25 τ.μ.
Κλάδεμα ψηλών δέντρων:
Όχι
Κόστος 70,00€
5,0
Αναρτήθηκε από Αγγελική Κ.

Ευγενέστατος άνθρωπος και πολύ καλός επαγγελματίας

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Ευγενέστατος άνθρωπος και πολύ καλός επαγγελματίας

Για: Φάνης Κατσανδρής - Ανάπλαση κήπου / Κηπουρικά
5,0

Α Ψ Ο Γ ΟΣ!!!!! Και ο ιδιος και ολο του το συνεργείο. Αψογοι στήν δουλειά τους, σωστοί στήν τιμή, συνεπέστατοι, και το κυριότερο ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Που επεσαν πάνω σε ατύχημα δικό μας και στάθηκαν σαν συγγενείς.!!!! Ο δε κήπος τέλειος! Περνάνε οι γείτονες και ρωτάνε ποιός εκανε τέτοια καλή δουλειά. Το μόνο που λυπάμαι, που δεν τους γνώριζα τόσα χρόνια. Θα αναλλάβουν τον κήπο μου απο δώ και μπρός καθ' ολοκληρίαν. Χίλια ευχαριστώ και συγχαρητήρια!!!!!

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Πολύ καλός επαγγελματιας, αψογη εργασία ,συνεργάσιμος,συνεπείς σε οτι συμφωνησαμε, τον συστηνω ανεπιφυλακτα.

Για: Γιώργος Παπαδημητρίου / Κηπουρικά
5,0

Την δευτέρα 22/2 ζήτησα μέσω του site douleutaras συνεργείο για κοπή υψηλών δένδρων. είχα άμεση ανταπόκριση από τον Κον Νεκτάριο Σταθούση, ο οποίος εκτίμησε την δυσκολία της εργασίας και αμέσως μας ενημέρωσε για ραντεβού στις 26/2. Συνεπέστατος, ευγενικός τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, εργατικοί με επιπλέον φροντίδα να κόψουν τα ξύλα σε μικρότερα κομμάτια,και να επαναφέρουν τον περιβάλλοντα χώρο στην πρότερη κατάστασή του ως προς τον καθαρισμό από τα υπολείμματα των δένδρων. Τον ευχαριστώ και ευχαρίστως θα τον πρότεινα και σε άλλους που θα είχαν πρόβλημα με τον κήπο τους.

Για: Νεκτάριος Σταθούσης / Κηπουρικά
5,0

Είναι η πρώτη φορά που αξιολογώ κάποιον επαγγελματία αλλά έμεινα τόσο ικανοποιημένη που ήθελα να παροτρύνω κι άλλους να τον επιλέξουν! Εκτός της δουλειά του που ήταν εξαιρετική ( κόψιμο δένδρων, καθάρισμα κήπου) ήταν πολύ ευγενικός και πολύ λογικές τιμές.

Για: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ / Κηπουρικά
5,0

Συνεπής επαγγελματίας, όχι η φθηνότερη προσφορά αλλά άξιζε τα λεφτά του. Καθαρή δουλειά και πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα

Για: Κηπουροτεχνική / Κηπουρικά