Προβλήματα Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης που μπορούν να προκύψουν αν δεν προσέξεις!

Όταν μιλάμε για θέρμανση ενός σπιτιού αυτό που ζητάμε είναι να μένει ζεστός ο χώρος και να μη σπαταλάμε πολλά χρήματα για αυτό. Σου έχουμε τη λύση! Αυτή είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση που συνδυάζει και τα δύο ταυτοχρόνως. Πρόκειται για έναν τρόπο θέρμανσης που έχει πολλά πλεονεκτήματα, όμως υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Αυτά θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελείται από σωλήνες στους οποίους κυλά ζεστό νερό. Μπορεί να λειτουργήσει με ρεύμα, αντλία θερμότητας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή pellet και θερμαίνει το δάπεδο του σπιτιού, και όχι τον αέρα, ακτινοβολώντας θερμότητα. Επίσης, το συνολικό λειτουργικό κόστος είναι σαφώς μικρότερο από άλλες μορφές θέρμανσης και ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν είναι κατάλληλη για όλες τις κατοικίες ή όλους τους ανθρώπους. Για αυτό το λόγο πρέπει να μελετηθεί σωστά ο χώρος ώστε να μην προκύψουν προβλήματα από την ενδοδαπέδια θέρμανση.

8 προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης που πρέπει να προσέξεις!

1. Προβλήματα υγείας

Η ιδανική θερμοκρασία πάνω στην οποία πρέπει να στέκεται ο άνθρωπος κυμαίνεται στους 19 - 33,5 °C. Τα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να προκαλέσει η ενδοδαπέδια θέρμανση, αφορούν εκείνους που πάσχουν από φλεβίτιδα ή κυκλοφορικό. Αυτοί, λοιπόν, θα πρέπει να προσέξουν παραπάνω έναν τέτοιο τρόπο θέρμανσης για το σπίτι τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αφού αρκεί μόνο η σωστή ρύθμιση του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία των σωλήνων θα πρέπει να ρυθμιστεί από τον υδραυλικό στους 45°C, ώστε η θερμοκρασία του δαπέδου που αισθάνεσαι να βρίσκεται στους 25-28 °C. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση των προβλημάτων υγείας.

2. Υψηλό κόστος εγκατάστασης

Είναι αλήθεια ότι το κόστος της εγκατάστασης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι αρκετά μεγάλο, περίπου 30% περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη θέρμανσης. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια μακροχρόνια επένδυση που θα σου γλιτώσει χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα. Εάν, δηλαδή, σκέφτεσαι να μετακομίσεις σε 1 ή 2 χρόνια, τότε δε σε συμφέρει η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου θέρμανσης. Θα πρέπει να γνωρίζεις, όμως, ότι η απόσβεση αυτής της εγκατάστασης γίνεται σε μόλις 4-5 χρόνια, πράγμα αρκετά κερδοφόρο. Επίσης, το κόστος της επηρεάζεται από το είδος της εγκατάστασης. Υπάρχει η υδραυλική και η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση. Η υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση κοστίζει περισσότερο, καθώς αποδίδει περισσότερο. Προκειμένου να αποφύγεις ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, μπορείς να κάνεις αίτηση για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον. Μέσω αυτού μπορείς να έχεις μέχρι και 70% επιχορήγηση για αναβάθμιση θέρμανσης, εφ’ όσον πληροίς ορισμένες προϋποθέσεις.

3. Υλικό δαπέδου

Προτού ξεκινήσει η εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, θα πρέπει να γίνει λεπτομερής μελέτη του χώρου ώστε να αποφασίσει ο ειδικός πώς θα τοποθετηθούν οι σωλήνες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι γνωστό εξ αρχής το υλικό που θα τοποθετηθεί στο δάπεδο κάθε χώρου του σπιτιού. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλακάκι, μάρμαρο ή ακόμα και ξύλο. Ο λόγος, όμως, που πρέπει να γνωρίζει ο ειδικός το υλικό, είναι η εκάστοτε θερμική αγωγιμότητα, η οποία είναι διαφορετική σε κάθε ένα. Για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο με ξύλινο πάτωμα, η θερμοκρασία των σωλήνων του δαπέδου ίσως χρειαστεί να ρυθμιστεί σε χαμηλότερους βαθμούς. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να προσαρμοστεί αναλόγως η μελέτη της εγκατάστασης. Επομένως, το υλικό καθεαυτό δεν αποτελεί πρόβλημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα εάν δεν προβλεφθεί εξ αρχής.

προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

4. Μοκέτα ή χαλιά

Το χαρακτηριστικό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι η θέρμανση ακτινοβολείται από το πάτωμα. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση ενός χαλιού ή μιας μοκέτας θα εμποδίσει και θα μειώσει την ακτινοβολία αυτή. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να μη ζεσταίνεται ο χώρος και συνεπώς να απαιτείται περισσότερη ενέργεια, καθώς και περισσότερα χρήματα. Επομένως, μπορείς να αφαιρέσεις τα χαλιά ή τη μοκέτα, ώστε να χαλάς λιγότερα. Αν σε ενδιαφέρει, όμως, η αισθητική του χώρου, θα πάψει να αποτελεί ένα από τα προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, εάν κατά την εγκατάσταση ενημερώσεις τον τεχνικό για τα σημεία που θέλεις να τοποθετήσεις χαλί ή μοκέτα. Εκείνος θα εγκαταστήσει πυκνότερη διάστρωση των σωλήνων, ώστε η ενδοδαπέδια θέρμανση να αποδίδει στο μέγιστο χωρίς περίσσεια σπατάλη.

5. Αναμονή για ζέστη

Ένα από τα βασικά προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το γεγονός ότι ο χώρος καθυστερεί να ζεστάνει. Εάν τη συγκρίνεις με το καλοριφέρ που χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να νιώσεις ζέστη, θα αντιληφθείς σίγουρα τη διαφορά. Ειδικά όταν το νερό προσαγωγής είναι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες απαιτείται ακόμη περισσότερος χρόνος. Για αυτό το λόγο συνηθίζεται να ενεργοποιείται κατά το τέλος του Οκτώβρη που ξεκινούν τα πρώτα κρύα και να απενεργοποιείται όταν ζεστάνει ο καιρός. Συνεπώς, εάν για παράδειγμα χρειαστεί να λείψεις από το σπίτι για διακοπές, τότε καλό θα ήταν να στείλεις κάποιον γείτονα να ανοίξει την ενδοδαπέδια θέρμανση πριν επιστρέψεις για να βρεις το σπίτι σου ζεστό. Παρ' όλα αυτά, η λύση σε αυτό είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς υπάρχουν θερμοστάτες τους οποίους μπορείς να ενεργοποιήσεις μέσω του κινητού σου ή προγραμματίζοντάς τους βάσει της απουσίας σου. 

6. Χρήση και τοποθεσία κατοικίας

Η ενδοδαπέδια θέρμανση δε συμφέρει σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι εάν το σπίτι που θέλεις να την τοποθετήσεις χρησιμοποιείται ως εξοχικό. Αν κατοικείται μόνο μερικές μέρες του χρόνου, τότε δε συμφέρει, καθώς δεν πρόκειται να γίνει απόσβεση της επένδυσης. Επίσης, εάν λείπεις καθημερινά πολλές ώρες από το σπίτι σου, είναι μάταιο να λειτουργεί το σύστημα της θέρμανσης χωρίς να το εκμεταλλεύεται κάποιος. Τέλος, αν το σπίτι βρίσκεται σε τοποθεσία με απότομες κλιματικές αλλαγές, τότε δε συμφέρει η εγκατάσταση της. Αυτό γιατί συνδυάζεται με το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ζεστάνει ένας χώρος. Ενδέχεται, λοιπόν, να υπάρχει περίσσεια ζέστη στο σπίτι όταν δεν κρυώνεις και το αντίθετο.

7. Απαιτείται θερμομόνωση

Κάθε τρόπος θέρμανσης λειτουργεί αποδοτικά σε ιδανικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην έχεις απώλειες από την ενδοδαπέδια θέρμανση θα πρέπει να συνδυαστεί με τη θερμομόνωση του σπιτιού. Θα βοηθήσει ώστε ο χώρος σου να αποδίδει ενεργειακά. Με δύο τέτοιες επενδύσεις για όλη σου τη ζωή, θα σπαταλάς λιγότερα καύσιμα και συνεπώς λιγότερα χρήματα. Βέβαια, κάτι τέτοιο απαιτεί ένα αρχικό υψηλό budget.

8. Περιορισμός ηλεκτρικής εγκατάστασης

Στα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μπορεί πέρα από ζέστη να προσφέρει και δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να απαλλαχτείς από όλες τις υπόλοιπες συσκευές ψύξης, όπως το air condition. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο προνόμιο προσφέρεται μόνο στην υδραυλική εγκατάσταση. Στην ηλεκτρική εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν περιλαμβάνεται τέτοια λειτουργία. Επομένως, εάν έχεις εγκαταστήσει το σύστημα με αυτό το σκεπτικό και επέλεξες ηλεκτρική, τότε αποτελεί πρόβλημα.

Ελπίζουμε να έμαθες όλα όσα ήθελες για τα προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Όπως ίσως αντιλήφθηκες, τα περισσότερα είναι επιλύσιμα, επομένως, εάν χρειάζεσαι έναν ειδικό για την τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες άμεσα & οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα