Δύο Πρακτικές για Αυτονομία Θέρμανσης σε Παλιά Πολυκατοικία!

Η δαπάνη για θέρμανση αποτελεί ένα πολύ βασικό κόστος στον προϋπολογισμό των εξόδων κάθε νοικοκυριού. Η οικονομική λειτουργία και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πλέον μονόδρομος για την εξισορρόπηση των εσόδων - εξόδων σε ένα σπίτι. Σε περιπτώσεις παλαιών πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση συχνά δημιουργούνται εντάσεις και τριβές μεταξύ των ενοίκων, καθώς δεν υπάρχει αυτονομία στις ώρες χρήσης και στην απαιτούμενη θερμική ενέργεια που έχει ανάγκη κάθε διαμέρισμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην αναζήτηση μεθόδων για αυτονομία θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία για κάθε διαμέρισμα που βρίσκεται σε αυτή.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξήγαγε νέα προσθήκη στο άρθρο 127 του νομοσχεδίου “Έλεγχος και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος”. Η νομοθεσία για αποκοπή από την κεντρική θέρμανση επιτρέπει πλέον στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να αυτονομούν την κατοικία τους από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, εγκαθιστώντας στο διαμέρισμά τους κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης. Η λύση αυτή συμφέρει μόνο εκείνους που αναζητούν, πέραν από την αυτονομία, την εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης που να είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από το υπάρχον κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Αν, λοιπόν, ο βασικός σου στόχος είναι μονάχα η αυτονομία και η αποφυγή των εντάσεων για την κατανομή των δαπανών για θέρμανση, η χρήση της συγκεκριμένης νομοθεσίας θα σε βάλει σε παραπάνω μπελάδες. Εμείς ψάξαμε για εσένα και βρήκαμε λύση σε αυτό το πρόβλημα!

Πώς να γίνει αυτονομία θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία με χρήση κεντρικού συστήματος θέρμανσης;  

Την λύση στο πρόβλημα των πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση μπορούν να δώσουν οι κατανεμητές δαπανών κόστους θερμαντικών σωμάτων. Πρόκειται για συστήματα που τοποθετούνται στα θερμαντικά σώματα και επιτρέπουν να ρυθμίζεται το πότε θα βρίσκεται σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης του διαμερίσματος και σε ποιά θερμοκρασία θα εκπέμπει για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος. Παράλληλα, καταγράφεται με ακρίβεια η κατανάλωση σε θερμαντική ενέργεια, κάτι που αποτελεί σημαντική πληροφορία για την κατανομή των δαπανών για την θέρμανση της πολυκατοικίας. Με ποιους τρόπους μπορεί να υπάρξει αυτονομία θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία;

1. Αυτονομία θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία με Θερμιδομέτρηση

Η εγκατάσταση της αυτονομίας με θερμιδομέτρηση αποτελεί μια απλή και σύντομη διαδικασία, που πραγματοποιείται αυθημερόν. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς εξασφαλίζει την χρέωση της πραγματικής κατανάλωσης καυσίμου που παρέχει το σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμα. Επιπλέον, συμβάλει στην οικονομία του καυσίμου, αφού ο κάθε ένοικος χρησιμοποιεί την θέρμανση μόνο όταν την χρειάζεται πραγματικά. Προσφέρει άνεση και δίκαιη μεταχείριση σε κάθε διαμέρισμα, εφόσον ο κάθε ένοικος μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία που επιθυμεί και να χρεωθεί αναλόγως. Τέλος, το σύστημα παρέχει την δυνατότητα έκδοσης λογαριασμού κατανάλωσης για κάθε διαμέρισμα, σύμφωνα με τις ενδείξεις των κατανεμητών που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε θερμαντικό σώμα. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ασύρματα, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο διαμέρισμα για την συλλογή των δεδομένων.

Διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος θερμιδομέτρησης

Η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος θερμιδομέτρησης είναι πολύ απλή. Τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

Βήμα #1: Αντικατάσταση του διακόπτη του θερμαντικού σώματος με νέο διακόπτη που να είναι θερμοστατικός

Βήμα #2: Τοποθέτηση θερμοστατικής κεφαλής σε κάθε θερμαντικό σώμα. Η θερμοστατική κεφαλή συμβάλλει στον έλεγχο της θερμοκρασίας κάθε χώρου.

Βήμα #3: Τοποθέτηση κατανεμητή δαπανών. Ο κατανεμητής δαπανών θα πρέπει να τοποθετείται σε κάθε σώμα για να καταγράφει την ακριβή ενέργεια που αποβάλλεται από αυτό.

Βήμα #4: Για την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας απαιτείται η τοποθέτηση ενός ελεγκτή αντιστάθμισης θέρμανσης στο λέβητα.

Βήμα #5: Τοποθέτηση κυκλοφορητή inverter ή βαλβίδα διαφορικής πίεσης στην εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των μεταβολών της πίεσης.

Με αυτά τα πέντε απλά βήματα ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του συστήματος. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως δεν απαιτείται κάποια υδραυλική ή ηλεκτρική εγκατάσταση.

Οδηγός Θέρμανσης: Οι Top επιλογές για ένα ζεστό Σπίτι!

2. Αυτονομία θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία με Ωρομέτρηση

Άλλη μια μέθοδος για αυτονομία θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία είναι η ωρομέτρηση. Όπως και στην μέθοδο της θερμιδομέτρησης, έτσι και στην ωρομέτρηση παρουσιάζονται πολλά και σημαντικά οφέλη. Αποτελεί μια λύση που μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε διαμερίσματος, προσφέροντας αυτονομία στην θέρμανση. Βοηθά στην έκδοση των κοινόχρηστων από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με την επιπλέον καταγραφή των ωρών για κάθε διαμέρισμα, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Φυσικά και με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων και οικονομία καυσίμου, αφού προσφέρει αυτονομία σε κάθε διαμέρισμα. Σε αντίθεση με την μέθοδο της θερμιδομέτρησης, η μέτρηση της κατανάλωσης για κάθε διαμέρισμα γίνεται από ειδικούς ωρομετρητές στο λεβητοστάσιο και όχι από κάθε θερμαντικό σώμα στο διαμέρισμα.

Διαδικασια εγκατάστασης του συστήματος Ωρομέτρησης

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι και σε αυτή την περίπτωση απλή και γρήγορη, όπως ακριβώς περιγράφεται στα παρακάτω βήματα.

Βήμα #1: Τοποθέτηση θερμοστατικού διακόπτη σε κάθε θερμαντικό σώμα του διαμερίσματος.

Βήμα #2: Τοποθέτηση ασύρματης κεφαλής στον θερμοστατικό διακόπτη κάθε θερμαντικού σώματος. Η ασύρματη κεφαλή βιδώνεται λειτουργεί με μπαταρία που έχει μέση διάρκεια ζωής τα 2 έτη και χρησιμοποιείται για να ανοιγοκλείνει την παροχή νερού στο κάθε θερμαντικό σώμα. Σε κάθε κεφαλή τοποθετείται και ένας αντικλεπτικός δακτύλιος.

Βήμα #3: Τοποθέτηση ενός θερμοστάτη χώρου σε κάθε διαμέρισμα. Ο θερμοστάτης λειτουργεί επίσης με μπαταρία και επικοινωνεί ασύρματα με τις κεφαλές των θερμαντικών σωμάτων και τον δέκτη εντολών. Χρησιμοποιείται για να δίνει τη δυνατότητα on - off, για τον καθορισμό των ωρών και της θερμοκρασίας της θέρμανσης σε κάθε διαμέρισμα.

Βήμα #4: Στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας, τοποθετείται ένας ή περισσότεροι δέκτες λήψης εντολών που συνδέονται με τους θερμοστάτες των διαμερισμάτων.

Βήμα #5: Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας εγκατάστασης θα πρέπει να γίνει η τοποθέτηση και η σύνδεση των ωρομετρητών στο λεβητοστάσιο με τον ηλεκτρικό πίνακα αυτονομίας. Η σύνδεση πραγματοποιείται με καλώδια.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η καλωδιακή σύνδεση απαιτείται μόνο στο χώρο του λεβητοστασίου. Τα συστήματα που εγκαθίστανται στα διαμερίσματα είναι ασύρματα.  

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να βρεις την λύση για την αυτονομια θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι κάποιον έμπειρο καυστηρατζή να αναλάβει την εργασία σου μπορείς να καταχωρήσεις την εργασία σου στο Douleutaras.gr. Συμπληρώνοντας μια μικρή φόρμα, θα λάβεις άμεσα τις καλύτερες προσφορές της αγοράς από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα