3+1 Συμβουλές για να Ρυθμίσεις Σωστά τη Θερμοκρασία του Λέβητα & τα Έξοδα σου!

Συμβουλές για να Ρυθμίσεις Σωστά τη Θερμοκρασία του Λέβητα

Η προσπάθεια μείωσης του λογαριασμού του ρεύματος, χωρίς την την καταναγκαστική ανοχή του κρύου είναι ένα πρόβλημα που όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι κατά τους χειμερινούς μήνες. Γνώριζες όμως ότι περίπου 60% των χρημάτων που δαπανούμε για τους λογαριασμούς ρεύματος οφείλεται στο λέβητα; Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι , αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι η ότι δεν είναι ρυθμισμένη η σωστή θερμοκρασία νερού λέβητα. Έτσι, λοιπόν, είναι πάντοτε στην ίδια θερμοκρασία ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την δεδομένη ημέρα. Το αποτέλεσμα φυσικά, είναι η σπατάλη ενέργειας και καυσίμων.

Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχει κεντρική θέρμανση στο κτήριο, τα σώματα θερμαίνουν το χώρο μόνο συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, ακόμα κι αν δεν είσαι στο σπίτι. Κατ'αυτό τον τρόπο δαπανάται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί ο χώρος λόγω της μεγάλης απόκλισης εσωτερικής θερμοκρασίας και εσύ δεν απολαμβάνεις τη ζεστασιά που προσφέρεται.

3+1 Χρήσιμες Συμβουλές για τη Σωστή Ρύθμιση Θερμοκρασίας Λέβητα Νερού

1. Προσάρμοσε χειροκίνητα την θερμοκρασία.   

Όταν δεν είναι ρυθμισμένη η σωστή θερμοκρασία λέβητα νερού και παραμένει σταθερή, σπαταλάται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καυσίμου. Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα αν τα σώματα θέρμανσης είναι ενεργά μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά έχει κρύο και την ημέρα. Για να πετύχεις τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμων, προσάρμοσε τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Ένας γενικός οδηγός που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τη σωστή θερμοκρασία νερού  λέβητα  ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία είναι ο εξής :

 1. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 5°C ή μεγαλύτερη τότε, η  σωστή θερμοκρασία νερού λέβητα, αντιστοιχεί σε 55°C.
 2. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 0°C ή μεγαλύτερη τότε, η  θερμοκρασία νερού λέβητα, αντιστοιχεί σε 60°C.
 3. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -5°C ή μεγαλύτερη τότε, η σωστή θερμοκρασία νερού λέβητα, αντιστοιχεί σε 65°C.
 4. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -10°C ή μεγαλύτερη τότε, η θερμοκρασία νερού  λέβητα, αντιστοιχεί σε 68°C.
 5. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -15°C ή μεγαλύτερη τότε, η σωστή θερμοκρασία νερού  λέβητα, αντιστοιχεί σε 75°C.

2. Η συσκευή αντιστάθμισης θα σε σώσει.

Ανήκεις στη κατηγορία ανθρώπων που η πολυκατοικία τους έχει κεντρική θέρμανση; Η κεντρική θέρμανση μπαίνει συνήθως σε λειτουργία συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, κυρίως κάποιες ώρες το βράδυ. Το σπίτι, όμως, κατά τη διάρκεια της ημέρας κρυώνει και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ξαναζεσταθεί αλλά και υψηλότερη θερμοκρασία. Καταναλώνει, συνεπώς, περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον η  θέρμανση λειτουργεί κάθε μέρα τις ίδιες ώρες, ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι εκεί .Τι γίνεται, όμως, αν όταν γυρίσεις στο σπίτι, είναι πάλι κρύο;

Μπορείς πολύ εύκολα να αποκτήσεις αυτόνομη θέρμανση, να εκμεταλλευτείς τη συσκευή αντιστάθμισης και να αλλάξει η ζωή σου.  Η συσκευή αντιστάθμισης ελέγχει τις καιρικές συνθήκες καθώς και την θερμοκρασία νερού του λέβητα και προγραμματίζει αυτόματα τη λειτουργία της θέρμανσης. Επιπλέον, αυξάνει ή μειώνει αυτόματα τη θερμοκρασία ώστε να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία νερού λέβητα. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σου σταθερή χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, μπαίνει σε λειτουργία λοιπόν μόνο όταν η θερμοκρασία μειώνεται περισσότερο από το όριο που εσύ έχεις επιλέξει. Συνεπώς, εξοικονομείς καύσιμα και το σπίτι είναι πάντα σε σταθερή θερμοκρασία.

3. Έχεις θερμαντικά σώματα υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών ;

Εκτός από τα θερμαντικά σώματα υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν και χαμηλών θερμοκρασιών αντίστοιχα. Τα σώματα χαμηλών θερμοκρασιών εγκαθίστανται, όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, θέρμανσης τοίχου, η fan coils.  Σε περίπτωση που έχεις υψηλής θερμοκρασίας θερμαντικά σώματα, η καλύτερη λύση είναι να είναι ανοιχτά μόνο τις ώρες που έχει πολύ κρύο. Φυσικά, σπουδαίο ρόλο έχει και κατά πόσο χάνεται η θερμότητα. Αν το σπίτι σου είναι καλά μεμονωμένο, θα είναι πιο αποδοτικό να ρυθμίζεται αυτόματα, καθώς θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να ζεσταθεί.

Αντίθετα, το θερμαντικό σώμα χαμηλών θερμοκρασιών, εξασφαλίζει μειωμένες θερμικές απώλειες, μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου του συστήματος και προσφέρει ευελιξία. Γι' αυτό, θα ήταν πιο χρήσιμο, να προγραμματίζεται αυτόματα η λειτουργία θέρμανσης και να αλλάζει η θερμοκρασία νερού του λέβητα, όποτε χρειάζεται. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα θερμαντικού σώματος χαμηλών θερμοκρασιών  είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση.

Extra tip: Πώς να κάνεις το σύστημα θέρμανσης σου πιο αποδοτικό;

Ο βαθμός απόδοσης του σώματος είναι η θερμότητα που παράγεται και χρησιμοποιούμε για την θέρμανση των  χώρων του σπιτιού και του ζεστού νερού. Η απώλεια της ενέργειας που εκπέμπεται από το λέβητα στο περιβάλλον και η απώλεια διακοπής λειτουργίας εγκατάστασης είναι κάποιες μόνο από τις αιτίες. Για να αυξήσεις το βαθμό απόδοσης :

 1. Προτίμησε μικρής περιεκτικότητας  λέβητα νερού. 
 2. Βεβαιώσου ότι λέβητας και οι  σωληνώσεις είναι μονωμένες.
 3. Φρόντισε για τη συντήρηση του καυστήρα από πιστοποιημένο τεχνικό, τον  καθαρισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού του λέβητα.
 4. Σε περίπτωση που δεν είναι ήδη εγκατεστημένος, τοποθέτησε σύστημα αντιστάθμισης.
 5. Αντικατέστησε τον παλαιό λέβητα με έναν καινούργιο. Οι παλαιοί λέβητες έχουν απόδοση περίπου 75-80% ,σε αντίθεση με τους καινούργιους που ξεπερνούν το 90%. Ακόμα λοιπόν κι αν ο λέβητας λειτουργεί σωστά αλλά δεν σου επιτρέπει να τροποποιήσεις τον προγραμματισμό ή τη θερμοκρασία νερού, καλό θα ήταν να αντικατασταθεί. Έτσι  ο λέβητας  δεν θα ανάβει-σβήνει συνέχεια και  θα μπορείς να προσαρμόσεις τη θερμοκρασία νερού του λέβητα ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Τέλος, θα μειώσεις τη σπατάλη ενέργειας έως 20% και θα εξοικονομήσεις χρήματα.
 6. Ενημερώσου από ένα ειδικό για δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης. Αν έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί σε κάποια δωμάτια ή όροφοι στη πολυκατοικία έχουν μεγαλύτερη θερμική απώλεια, αυτή είναι η λύση για σένα.

Θες να ενημερωθείς παραπάνω σχετικά με τη σωστή θερμοκρασία νερού του λέβητα και να εξοικονομήσεις χρήματα; Οποιαδήποτε πληροφορία ή εργασία και αν χρειαστείς, βρισκόμαστε δίπλα σου για να βρεις άμεσα και αξιόπιστα τον καλύτερο επαγγελματία!

σωστή θερμοκρασία λέβητα νερού

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Επισκευή
Ραφήνα 14/01/2021
Εκτελέστηκε από
Κωνσταντίνος Κ.
Είδος εργασίας:
Επισκευή
Μέσο θέρμανσης:
Καυστήρα
Είδος καυστήρα:
Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Είδος λέβητα:
Πετρελαίου
Συντήρηση Θέρμανσης
Άγιος Δημήτριος 14/01/2021
Εκτελέστηκε από
παυλος ρ.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση Θέρμανσης
Μέσο θέρμανσης:
Καυστήρα
Είδος καυστήρα:
Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Είδος λέβητα:
Πετρελαίου
Συντήρηση Θέρμανσης
Άνω Λιόσια 14/01/2021
Εκτελέστηκε από
Κώστας Μ.
Είδος εργασίας:
Συντήρηση Θέρμανσης
Μέσο θέρμανσης:
Άλλο
Είδος καυστήρα:
Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία
Κόστος 90,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

4,6

Καλη συνεργασια, αρκετες γνωσεις στον τομεα του και ευγενικος.

Για: Απόστολος Μπουρλής / Θέρμανση
5,0

Ήρθε ο τεχνικος κος Μανώλης. Ήταν πολύ ευγενικος και τυπικος στην ώρα. Βρήκα το πρωί το site, κατευθείαν επικοινώνησα με το συνεργείο και το ιδιο μεσημέρι ήρθε ο τεχνικος. Η δουλειά ήταν πολύ καλή και άμεση. Μου εξήγησε και πράγματα σχετικά με τον καυτήρα, τη λειτουργεία και τη συντήρηση του που δεν ημέρα και είναι χρήσιμα μελλοντικά. Είναι βέβαιο ότι θα ξαναπροτιμησω και το ιδιο συνεργείο για την συντήρηση καυστήρα αλλά και το site για να βρω οτιδήποτε χρειαστώ για το σπιτι!

Για: Κώστας Μπεσδέκης / Θέρμανση
5,0

Γρήγορα και άμεση εξυπηρέτηση, πολύ ευγενικός!!!

Για: Ηλεκτρολογικές & Υδραυλικές Λύσεις / Θέρμανση
4,9

Ο ΜΑΝΟΣ,ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΣΥΝΕΠΗΣ,ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ

Για: Κώστας Μπεσδέκης / Θέρμανση
5,0

Επικοινώνησε μαζί μου άμεσα ήταν συνεπείς στο ραντεβού τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο οπότε και ολοκληρώθηκε η εργασία.

Για: Χρήστος Κωνσταντάκος ΘΕΡΜΟTRUST / Θέρμανση
4,9

Πολύ προσεκτικός με το χώρο μας και απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας! Ευχαριστούμε!

Για: Μιχάλης Κατσαρός / Θέρμανση