Τι Σώματα Καλοριφέρ να Βάλω; 7 Είδη για να Επιλέξεις το Κατάλληλο!

Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει κι εσύ έχεις αρχίσει από τώρα να σκέφτεσαι πως θα επιβιώσεις από τη παγωνιά του χειμώνα; Η σκέψη “ Τι σώματα καλοριφέρ να βάλω για να ζεσταθώ επιτέλους; ”, είναι συνέχεια στο μυαλό σου; Δεν είσαι μόνος! Εμείς ρωτήσαμε τους καλύτερους επαγγελματίες για να σου πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις, για να επιλέξεις τα κατάλληλα σώματα καλοριφέρ, για το σπίτι σου.

Τα καλοριφέρ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θέρμανσης είτε λειτουργούν με λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου είτε με ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν, όμως, διαφορετικοί τύποι καλοριφέρ για να επιλέξεις ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες.

Τι Σώματα Καλοριφέρ να Βάλω; Μάθε όσα Χρειάζεσαι για να Διαλέξεις!

1. Σώματα καλοριφέρ που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια

#1 Σώματα καλοριφέρ λαδιού

Τα καλοριφέρ λαδιού λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μέσα είναι γεμάτα με λάδι. Το λάδι χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τη θερμότητα που παράγει η αντίσταση σε όλη την επιφάνεια του καλοριφέρ. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι έχουν ροδάκια για να μπορείς να τα μεταφέρεις στο σημείο του σπιτιού που θες να θερμάνεις. Έτσι και ο χώρος σου ζεσταίνεται και δεν χρειάζεται να θερμάνεις όλο το σπίτι αν χρησιμοποιείς μόνο κάποιους από τους χώρους.

#2 Θερμοπομπός

Οι θερμοπομποί ή αλλιώς κονβέκτορες λειτουργούν κι αυτοί με το ηλεκτρικό ρεύμα. Στους θερμοπομπούς, εισέρχεται κρύος αέρας από το δωμάτιο, θερμαίνεται μέσω της αντίστασης, κυκλοφορεί σε όλο το σώμα και στη συνέχεια εξέρχεται ξανά στο χώρο. Όπως είναι αντιληπτό, έχει παρόμοια λειτουργία με τα καλοριφέρ λαδιού. Σου συνιστούμε να βάλεις αυτά τα σώματα καλοριφέρ κυρίως αν δεν χρησιμοποιείς ταυτόχρονα όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Το μικρό τους κόστος σε συνδυασμό με τη υψηλή κατανάλωση είναι που τα κάνει ιδανικά για εσένα και θα σε κάνουν να τα λατρέψεις.

#3 Θερμοσυσσωρευτής

Οι θερμοσυσσωρευτές είναι αρκετά ογκώδη καλοριφέρ, τα οποία στο εσωτερικό τους έχουν τούβλα. Όπως τα προηγούμενα δύο είδη που αναφέραμε, έτσι και οι θερμοσυσσωρευτές λειτουργούν με ρεύμα. Η βασική τους διαφορά είναι ότι στους θερμοσυσσωρευτές, η θερμότητα αποθηκεύεται. Με λίγα λόγια, θερμαίνονται με το ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες ώρες και επειδή δεν υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας, ζεσταίνουν το χώρο σου όλη μέρα. Ένα μειονέκτημα των θερμοσυσσωρευτών είναι πως είναι αρκετά επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στο ότι η λειτουργία τους προϋποθέτει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Ένας τρόπος μείωσης αυτού του προβλήματος είναι η λειτουργία τους με το νυχτερινό ρεύμα. Σύνδεσε το θερμοσυσσωρευτή το βράδυ, ώστε να αποθηκευτεί αρκετή θερμότητα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν θα λειτουργεί, θα είναι ζεστός και θα θερμαίνει το σπίτι σου, χωρίς επιπλέον ενέργεια.

2. Σώματα καλοριφέρ που ζεσταίνονται με νερό

#4 Καλοριφέρ νερού

Τα καλοριφέρ νερού είναι η πιο σύνηθες μορφή καλοριφέρ. Τα συναντάμε σε σπίτια με αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση και δουλεύουν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα είδη που αναφέραμε, τα καλοριφέρ νερού, δεν μπορούν να μετακινηθούν και δεν έχουν κάποιο αντιστάτη για να ζεσταίνει το νερό. Το νερό ζεσταίνεται στο λέβητα και στη συνέχεια ανεβαίνει προς το καλοριφέρ, εισέρχεται κι έπειτα εξέρχεται για να ξαναπάει στο λέβητα. Με αυτό το τρόπο θερμαίνεται όλο το σπίτι σου. Είναι πολύ σημαντικό όμως να μη ξεχνάς πως κάθε λίγα χρόνια χρειάζεται να κάνεις εξαέρωση στο καλοριφέρ. Κάνε εξαέρωση στο καλοριφέρ ακόμη και μόνος σου ώστε το νερό να μπορεί να μετακινηθεί ανενόχλητο στους σωλήνες και να έχεις πάντα θερμό σπίτι.  Επίλεξε όμως να βάλεις σώματα καλοριφέρ νερού μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο δωμάτιο για να τοποθετηθεί ο καυστήρας.

#5 Καλοριφέρ fan coil

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, πριν αγοράσουν καλοριφέρ: "Μήπως να πάρω air condition αντί για καλοριφέρ; Έτσι θα έχω θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Τι σώματα καλοριφέρ να βάλω αν με ενδιαφέρει και η ψύξη;" Τα καλοριφέρ fan coil, λειτουργούν όπως και τα καλοριφέρ νερού, η διαφορά τους όμως είναι ότι τα fan coil, διαθέτουν ένα ανεμιστήρα για να στέλνουν το θερμό αέρα στο χώρο. Γι αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για να το θερμάνουν αλλά και για να το ψύξουν. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτών των σωμάτων καλοριφέρ είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν στο χώρο σου είτε έχεις κεντρική είτε έχεις αυτόνομη θέρμανση, χωρίς μεγάλο κόπο.

3. Σώματα καλοριφέρ ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους

#6 Σώματα καλοριφέρ από χάλυβα

Τα χαλύβδινα καλοριφέρ είναι αυτά τα οποία συναντούμε μέχρι και σήμερα σε πάρα πολλά σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι έχουν εξαιρετική απόδοση θερμότητας, μικρή κατανάλωση και είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτά τα πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή τους είναι που τα έκαναν τόσο περιζήτητα. Ωστόσο δεν είναι τόσο ανθεκτικά. Για παράδειγμα εάν αποστραγγιστεί το νερό, όταν το οξυγόνο έρθει σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου, θα αρχίσουν να διαβρώνονται.

#7 Σώματα καλοριφέρ αλουμινίου

Τα σώματα καλοριφέρ αλουμινίου απαντούν ξεκάθαρα στην ερώτησή σου “ Τι σώματα καλοριφέρ να βάλω για να έχω το μεγαλύτερο κέρδος;”. Αυτά τα σώματα είναι νέας μορφής και συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα του καλοριφέρ νερού και του αλουμινίου. Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας, οπότε προσφέρει μεγάλη απόδοση ακόμα και σε θερμοκρασία νερού 50°C. Επιπλέον λόγω του αλουμινίου, τα καλοριφέρ αυτά έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο αλλά και στις εξωτερικές συνθήκες, συνεπώς δεν σκουριάζουν και δε διαβρώνονται όπως τα άλλα. Συνήθως, η τιμή τους είναι υψηλότερη από τα χαλύβδινα αλλά αποφέρουν μεγάλο κέρδος σε βάθος χρόνου. Αν λοιπόν έχεις σκοπό να εγκατασταθείς σε κάποιο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα καλοριφέρ αλουμινίου είναι ιδανική επιλογή.

Tip: Πού θα τοποθετηθούν τα σώματα;

Πολύ σημαντικό στοιχείο, εκτός από το τι σώματα καλοριφέρ θα βάλεις είναι και που θα τα βάλεις. Ο χώρος τοποθέτησης πρέπει να επιλέγεται πάντα με βάση τη μελέτη θερμικών απωλειών του κτιρίου καθώς και με τη θέση του σώματος στο υδραυλικό δίκτυο θέρμανσης. Φυσικά, είναι απαραίτητο να επαρκεί ο διαθέσιμος χώρος για το μέγεθος του επιλεχθέντος σώματος. Αποτέλεσμα κακής επιλογής και τοποθέτησης των σωμάτων καλοριφέρ είναι να υπερθερμαίνεται ή να μην θερμαίνεται επαρκώς ένας χώρος. Μία γενική οδηγία είναι να τοποθετείς τα σώματα καλοριφέρ στα πιο ψυχρά σημεία του σπιτιού. Για παράδειγμα προτίμησε να τα τοποθετήσεις κάτω από τα παράθυρα και κοντά στις πόρτες, όπου υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε να λύσεις το ερώτημα “Τι σώματα καλοριφέρ να βάλω στο σπίτι μου;”. Μην ξεχνάς πως η τοποθέτηση του καλοριφέρ σου πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένους τεχνικούς. Αν επιθυμείς να βρεις έναν έμπειρο και αξιολογημένο τεχνικό-υδραυλικό άμεσα, καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και κάνε το σπίτι σου πιο ζεστό από ποτέ!

Τι σώματα καλοριφέρ να βάλω;

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα