Τώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες μπαίνουν δυναμικά στην καθημερινότητα μας, η ύπαρξη θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον καθένα μας. Τα σώματα καλοριφέρ είναι ο πιο συνήθης τρόπος για να ζεσταθεί ένας χώρος και συνήθως υπάρχει ένα σώμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Ωστόσο, ακόμα και αυτά μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα από καιρό σε καιρό. Για παράδειγμα, κάποιες φορές μπορεί να αναρωτηθούμε: Γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ;
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσεις άμεσα, όταν το εντοπίσεις. Ωστόσο, είναι καλό να έχεις υπόψιν σου ότι οι ενέργειες στις οποίες μπορείς να προβείς είναι περιορισμένες. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες οικιακές βλάβες, έτσι και με τα καλοριφέρ, είναι καλό να αναλαμβάνει δράση ένας εξειδικευμένος τεχνικός. Έτσι, θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά πως το πρόβλημα θα λυθεί αποτελεσματικά και άμεσα. Λοιπόν, είσαι έτοιμος/ -η να ανακαλύψεις 7 απαντήσεις στο ερώτημα: Γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ;
Γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ; 7 πιθανές αιτίες!
Τα σώματα χρειάζονται εξαέρωση
Όταν τα σώματα έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για καιρό, η εξαέρωση στο καλοριφέρ είναι απαραίτητη. Αν υπάρχει ανάγκη για εξαέρωση, είναι πιθανό να ακούγεται από το καλοριφέρ ένας ασυνήθιστος θόρυβος. Αυτός μπορεί να σε προειδοποιήσει, αν του δώσεις σημασία. Ουσιαστικά, εξαέρωση σημαίνει, πως αφαιρείς τον παγιδευμένο αέρα και το υγρό, ώστε τα σώματα να μπορούν να παράγουν θερμότητα. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνεται, όταν τα σώματα του καλοριφέρ είναι εντελώς κρύα. Πρέπει το υγρό μέσα στα σώματα να είναι κρύο, ώστε να αφαιρεθεί, χωρίς να κινδυνεύεις να καείς.
Το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις ένα κλειδί, ή κατσαβίδι για να ξεβιδώσεις τη βαλβίδα. Κατόπιν, πρέπει να έχεις έτοιμο ένα δοχείο, στο οποίο θα κυλήσει το περιττό υγρό, ώστε να μη λερωθεί το πάτωμα, ή το χαλί σου. Τέλος, ξαναβιδώνεις τη βαλβίδα και η εξαέρωση έχει ολοκληρωθεί. Φυσικά, καλό θα ήταν να κάνεις εξαέρωση σε όλα τα σώματα του σπιτιού φορώντας πρόχειρα ρούχα. Έτσι, δεν διακινδυνεύεις να λερώσεις ούτε τα αγαπημένα σου ρούχα, σε περίπτωση που στάξει κάποιο υγρό. Λοιπόν, την επόμενη φοράς που θα αναρωτηθείς γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα του καλοριφέρ, βεβαιώσου πρώτα πως έχει γίνει εξαέρωση σε καθένα από αυτά.
Ο κυκλοφορητής έχει κολλήσει
Μήπως δεν ζεσταίνει κανένα από τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού; Αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε είναι πιθανό να έχει κολλήσει, ή να έχει χαλάσει ο κυκλοφορητής. Εδώ, οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις είναι πολύ λίγες. Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να ελέγξεις τη φτερωτή του κυκλοφορητή. Με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού, δοκίμασε να δεις αν η φτερωτή γυρίζει κανονικά.
Έχε υπόψιν σου, πως όταν η θέρμανση δε χρησιμοποιείται για καιρό, τότε είναι αρκετά πιθανό να κολλήσει η φτερωτή. Αν, λοιπόν, δε γυρίζει, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να αλλάξεις τις ταχύτητες. Αν αυτό δε λειτουργήσει, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς άμεσα σε έναν επαγγελματία. Αν ο κυκλοφορητής έχει χαλάσει, ή είναι προβληματικός, αυτή δεν είναι μια βλάβη που συστήνεται να δοκιμάσεις να φτιάξεις μόνος/ -η σου.
Βουλωμένοι διακόπτες
Οι διακόπτες, ή αλλιώς βάνες, τροφοδοτούν το σώμα του καλοριφέρ με υγρό, ώστε να ζεσταθεί σε όλη την έκταση του. Αν οι σωλήνες και ο διακόπτης του σώματος βρίσκονται στο κάτω μέρος του, τότε είναι πιθανό να έχει βουλώσει, ή να έχει κολλήσει η “γλώσσα” κάποιου διακόπτη. Όταν υπάρχει πρόβλημα με τη βάνα, ενώ οι σωλήνες βρίσκονται στο πάτωμα, συνήθως είναι εύκολο να το καταλάβεις. Θα το καταλάβεις, δηλαδή, αν το σώμα του καλοριφέρ είναι ζεστό στο κάτω μέρος, αλλά κρύο στο πάνω μέρος. Αυτό σημαίνει, πως αν κανένα από τα σώματα δε φαίνεται να ζεσταίνει, τότε η κολλημένη βάνα μάλλον μπορεί να αποκλειστεί από τις πιθανές βλάβες.
Τι θα κάνεις, λοιπόν, όταν υποψιάζεσαι πως ο διακόπτης είναι το πρόβλημα; Με ένα γαλλικό κλειδί, δοκίμασε να ανοίξεις τη βάνα, κινώντας τη προς τη σωστή της θέση. Για να το κάνεις αυτό, στρίψε την με αριστερόστροφη κατεύθυνση, αντίθετα από τη φορά του ρολογιού, μέχρι να συναντήσεις αντίσταση. Αν το ερώτημα γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ παραμένει, τότε υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα στα σώματα και είναι καλό να ζητήσεις τη βοήθεια ενός τεχνικού για να μη διακινδυνέψεις να εντείνεις τη βλάβη.
Τα σώματα δεν είναι ελεύθερα
Η αλήθεια είναι πως τα σώματα καλοριφέρ δεν είναι ό,τι πιο αισθητικά όμορφο μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζουν με τη διακόσμηση σου και να θέλεις να τα καλύψεις με κάποιο τρόπο. Μήπως έχεις τοποθετήσει διακοσμητικά στοιχεία πάνω στα σώματα; Ή κάποιο έπιπλο ακριβώς μπροστά τους, ώστε να μην τα βλέπεις σε όλη τους την έκταση; Από άποψη διακόσμησης, μπορεί να έχεις πετύχει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κοστίζει στη θέρμανση του χώρου σου.
Ιδανικά, γύρω από τα σώματα καλοριφέρ πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Έτσι, αποδίδουν πολύ καλύτερα. Μην ξεχνάς, πως η οικονομική θέρμανση του σπιτιού μπορεί να επιτευχθεί με πιο απλά μέσα απ’ ό,τι νομίζεις. Έτσι, λοιπόν, αν αναρωτιέσαι γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ, ενώ τα έχεις καλύψει για λόγους αισθητικής, τώρα γνωρίζεις την απάντηση. Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει, πως τα σώματα είναι ζεστά στο πάνω και στο κάτω μέρος, αλλά δε μεταδίδουν θερμότητα στο χώρο. Δοκίμασε να φέρεις το χέρι σου κοντά στο σώμα, στο πάνω και το κάτω μέρος. Αν είναι ζεστά, τότε μάλλον έχεις βρει την απάντηση στο πρόβλημα σου.
Λάθος ρύθμιση θερμοστάτη
Ας δούμε τι γίνεται με κάποια πιο τεχνικά κομμάτια που αφορούν τα σώματα καλοριφέρ. Αν παρατηρείς ότι κανένα σώμα στο σπίτι δεν ζεσταίνει, τότε ίσως πρέπει να αναζητήσεις το πρόβλημα στο λέβητα και την τροφοδοσία. Έλεγξε αν λειτουργούν κανονικά οι ασφάλειες του συστήματος θέρμανσης. Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι υπάρχει αρκετό καύσιμο στον καυστήρα. Αν το καύσιμο κοντεύει να τελειώσει, τότε ίσως δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τις θερμαντικές ανάγκες του σπιτιού σου. Προμηθεύσου εκ νέου με καύσιμη ύλη (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και είναι πιθανό να απαντηθεί το ερώτημα γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ.
Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό ο θερμοστάτης να μην έχει ρυθμιστεί σωστά. Για αρχή, βεβαιώσου πως ο θερμοστάτης έχει μπαταρίες για να μπορεί να λειτουργήσει. Έπειτα, έλεγξε τη θερμοκρασία όπου έχει ρυθμιστεί. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να βρίσκεται στους 20- 21 βαθμούς. Αν ανακαλύψεις ότι ήταν ρυθμισμένος σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε γνωρίζεις πως αυτό ήταν το πρόβλημα για τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού σου.
Πρόβλημα στην εξισορρόπηση δικτύου
Μερικές φορές, μπορεί να παρατηρήσεις πως μόνο ένα σώμα καλοριφέρ έχει πρόβλημα, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά. Αφού βεβαιωθείς πως όλα τα σώματα έχουν εξαερωθεί, μπορείς να αναζητήσεις το πρόβλημα και στην εξισορρόπηση του δικτύου, ιδίως αν πρόκειται για μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης. Τι εννοούμε με αυτό; Αν τα περισσότερα σώματα του σπιτιού είναι ανοιχτά σε μεγαλύτερη ένταση από άλλα, τότε είναι πιθανό να ζεσταίνουν και περισσότερο. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως τα λιγότερο ανοιχτά σώματα δε μπορούν να αποδώσουν όπως θα έπρεπε.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν; Πρώτα, κλείσε τους διακόπτες όλων των σωμάτων στρέφοντας τους δεξιόστροφα, μέχρι την τελική θέση. Άφησε ανοιχτό μόνο το διακόπτη του σώματος που παρουσιάζει πρόβλημα. Περίμενε για μερικά λεπτά για να δεις αν το συγκεκριμένο σώμα θα αρχίσει να θερμαίνεται κανονικά. Αν πράγματι αρχίσει να θερμαίνεται, τότε το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι, πραγματικά, η εξισορρόπηση δικτύου. Συνεπώς, πρέπει και πάλι να αρχίσεις να ανοίγεις σιγά σιγά τους διακόπτες όλων των σωμάτων, φροντίζοντας ώστε όλα να ζεσταίνουν επαρκώς.
Βουλωμένες σωληνώσεις
Μήπως οι σωληνώσεις του καλοριφέρ στο σπίτι σου είναι αρκετών χρόνων; Όπως καταλαβαίνεις, κάθε τι μέσα στο σπίτι είναι πιθανό να παρουσιάσει φθορά με την πάροδο του χρόνου. Οι σωληνώσεις σου δεν αποτελούν εξαίρεση. Για παράδειγμα, αν έχεις παρατηρήσει ένα λεκέ σκουριάς στο εξωτερικό μέρος των σωλήνων του καλοριφέρ, ίσως είναι καλό να ενεργοποιηθείς άμεσα για να γλυτώσεις μεγαλύτερα προβλήματα. Ιδιαίτερα αν παρατηρείς πως υπάρχει πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο σώμα, αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι.
Δοκίμασε να του κάνεις εξαέρωση, αλλά και όλα τα υπόλοιπα βήματα που αναφέρονται παραπάνω. Αν κανένα από αυτά δε φέρει αποτελέσματα, τότε μάλλον αντιμετωπίζεις φραγμένες σωληνώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς δε μπορείς να κάνεις κάτι, χωρίς να έχεις εξειδικευμένες γνώσεις. Κάλεσε άμεσα έναν τεχνικό και δες πώς μπορείς να λύσεις το πρόβλημα πιο εύκολα και γρήγορα.
Ελπίζουμε να βοηθήσαμε στο να εντοπίσεις γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού σου. Μην ξεχνάς, πως οι επεμβάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να γίνονται κυρίως από εξειδικευμένους τεχνικούς, αφού μια φαινομενικά απλή κίνηση από σένα μπορεί να καταλήξει σε μεγαλύτερη βλάβη. Αν επιθυμείς να βρεις έναν έμπειρο και αξιολογημένο τεχνικό άμεσα, καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και ξαναβρές τη ζεστασιά του σπιτιού σου!