Αλλαγή Ονόματος ΔΕΗ: Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις;

Αλλαγή Ονόματος ΔΕΗ

Η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστείς για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της υπηρεσίας, το όνομα στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να συνάδει με το όνομα εκείνου που πραγματικά κατοικεί στο σπίτι. Με άλλα λόγια, πρέπει ο λογαριασμός της ΔΕΗ να βρίσκεται στο όνομά σου, για το σπίτι που κατοικείς. Έτσι, όταν είσαι ενοικιαστής σπιτιού, πρέπει να εκδίδεται ο λογαριασμός στο δικό σου όνομα, αντί του ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί λόγοι για να αλλάξει το όνομα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Πέρα από τη μετακόμιση σε νέο σπίτι, μπορεί να θέλεις να κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ για λόγους λογιστικούς, ή ακόμα και για πιο δυστυχή γεγονότα, όπως σε περίπτωση θανάτου. Αυτό σημαίνει, πως σε περίπτωση θανάτου του ατόμου, του οποίου το όνομα εμφανίζεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ, πρέπει να γίνει αλλαγή ονόματος.

Για όσα θέλεις να μάθεις για τη διαδικασία αλλαγής ονόματος στη ΔΕΗ, εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σου.

Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ: Πώς γίνεται & Πόσο θα μου κοστίσει;

Πώς γίνεται η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ για ενοικίαση νέου σπιτιού;

Αν μετακομίζεις σε νέο σπίτι, είτε ως ιδιοκτήτης, είτε ως ενοικιαστής, θα χρειαστεί αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ. Αυτό συμβαίνει, γιατί το όνομα στο λογαριασμό είναι του προηγούμενου ιδιοκτήτη και πρέπει να γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία της ΔΕΗ, πως τώρα χρησιμοποιείς εσύ το ρεύμα στο σπίτι. Λοιπόν, για να κάνεις την αλλαγή του ονόματος στο λογαριασμό, πρέπει να ακολουθήσεις την ανάλογη διαδικασία. Θα χρειαστεί να συγκεντρώσεις κάποια δικαιολογητικά και πιστοποιητικά και να τα προσκομίσεις στην υπηρεσία. Όμως, ας δούμε τη διαδικασία βήμα- βήμα:

1. Έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις, είναι το αν υπάρχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ. Το πιστοποιητικό αυτό, ονομαζόμενο και ως πιστοποιητικό ΔΕΗ, έχει ισχύ για 14 χρόνια, όταν πρόκειται για οικίες. Για επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα, η ισχύς μειώνεται στα 7 χρόνια. Σκοπός του πιστοποιητικού είναι, να εξετάσει κατά πόσο οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι κατάλληλες για χρήση και σε καλή κατάσταση. Επίσης, πιστοποιεί, πως οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε, πως αν κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ στο σπίτι, ενώ το πιστοποιητικό έχει ακόμα ισχύ, δε χρειάζεται να βγάλεις νέο πιστοποιητικό. Αρκεί αυτό που έχεις, για να κάνεις την αλλαγή ονόματος για το λογαριασμό του ρεύματος. Μπορείς να καλέσεις στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση της ΔΕΗ, στο 11770, για να μάθεις, αν το σπίτι σου έχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ. Αν δεν έχει ισχύ το πιστοποιητικό, θα χρειαστεί να εκδόσεις ένα καινούριο. Για την εύκολη και άμεση έκδοση πιστοποιητικού, μπορείς να καλέσεις έναν από τους έμπειρους ηλεκτρολόγους της πλατφόρμας μας. Εκείνος θα σε βοηθήσει και θα σε γλυτώσει από περιττό κόπο.

2. Προσκόμιση επίσημου εγγράφου πιστοποίησης ταυτότητας

Για να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία σου, είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου την αστυνομική σου ταυτότητα, ή άλλο σχετικό επίσημο έγγραφο. Εκτός από την ταυτότητα, για την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ μπορείς να προσκομίσεις και το διαβατήριο σου. Καλό θα ήταν, να έχεις μαζί σου την ταυτότητα, ή το διαβατήριο, αλλά και μια φωτοτυπία αυτών. Μπορεί να χρειαστεί να καταθέσεις στην υπηρεσία της ΔΕΗ τη φωτοτυπία της ταυτότητας σου, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

3. Γνώση αριθμού παροχής ηλεκτροδότησης ακινήτου

Μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ, πρέπει να προσκομίσεις και έναν πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού. Μέσω του λογαριασμού, η υπηρεσία θα βρει τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης ακινήτου. Από την άλλη πλευρά, μπορεί ήδη να γνωρίζεις κι εσύ τον αριθμό παροχής του νέου σου σπιτιού. Αν τον γνωρίζεις, δε χρειάζεται απαραίτητα να φέρεις και το λογαριασμό ρεύματος. Μην ξεχάσεις, πως χρειάζεσαι τον αριθμό παροχής για το σπίτι, όπου μετακομίζεις και όχι για το παλιό σου σπίτι.

4. Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ

Είναι απαραίτητο να δώσεις στη ΔΕΗ ένα επίσημο αποδεικτικό για τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) σου. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει το επίσημο έγγραφο απόδοσης ΑΦΜ, που σου δίνει η εφορία σου. Αν δεν το έχεις, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα έγγραφα που μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό σου. Για παράδειγμα, το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι ένα επίσημο έγγραφο που βεβαιώνει το ΑΦΜ σου. Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση στοιχείων ακινήτου στο TAXIS. Και τα δύο έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ.

5. Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου

Αν κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ, ως ενοικιαστής, τότε θα πρέπει και να υποβάλλεις το αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου που έχεις υπογράψει με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει σχετικό έγγραφο στο TAXIS, το οποίο αποδεικνύει την υποβολή δήλωσης στοιχείων μίσθωσης για το σπίτι, όπου μετακομίζεις. Ουσιαστικά, το έγγραφο αυτό χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο, για το γεγονός ότι είσαι ενοικιαστής του σπιτιού. Εφόσον είσαι ενοικιαστής, κατοικείς στο εν λόγω σπίτι και πρέπει να κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ, ώστε να εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος στο όνομά σου.

Διάβασε επίσης: Μετακόμιση: Οδηγός για να Αποφύγεις 5 Μεγάλα Λάθη!

Ποια επιπλέον δικαιολογητικά απαιτούνται, για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ λόγω θανάτου;

Η υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος κρίνεται απαραίτητη και στο δυστυχές γεγονός θανάτου του ατόμου, στου οποίου το όνομα εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος. Για να αλλάξει το όνομα στη ΔΕΗ στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσκομιστούν τα ίδια έγγραφα που αναφέρονται παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια επιπλέον δικαιολογητικά και έγγραφα που χρειάζεσαι.

1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ λόγω θανάτου, θα πρέπει να βγάλεις πρώτα τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Πρέπει να πιστοποιήσεις στη ΔΕΗ, πως έχει πεθάνει το άτομο, στου οποίου το όνομα εκδίδονται οι λογαριασμοί ρεύματος του σπιτιού. Συνεπώς, το έγγραφο αυτό κρίνεται απαραίτητο, μαζί με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω.

2. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας θανόντος

Μαζί με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, θα πρέπει να προσκομίσεις στη ΔΕΗ και μια φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του θανόντος. Αυτό σημαίνει, πως συνολικά χρειάζεσαι δύο φωτοτυπίες από αστυνομικές ταυτότητες. Η πρώτη είναι της δικής σου ταυτότητας και η δεύτερη του θανόντος.

3. Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

Είναι πολύ πιθανό, να σου ζητηθεί από τη ΔΕΗ και ένα πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, σε περίπτωση αλλαγής ονόματος λόγω θανάτου. Συνεπώς, είναι καλό να φροντίσεις για την έκδοσή του από την αρχή, για να μη βρεθείς με ελλιπή στοιχεία, που καθυστερούν τη διαδικασία για υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος.

4. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου

Αν το σπίτι, για το οποίο γίνεται η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ, δε νοικιάζεται, αλλά είναι ιδιόκτητο, τότε χρειάζεται και το συμβόλαιο ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει, πως δε χρειάζεσαι αντίγραφο μισθωτήριου συμβολαίου, αφού το ακίνητο είναι ιδιοκτησία σου. Με το συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, απλά επιβεβαιώνεις το γεγονός αυτό.

Τι κόστος έχει η εγγύηση ΔΕΗ για αλλαγή ονόματος;

Για να γίνει αλλαγή ονόματος ΔΕΗ στο λογαριασμό του ρεύματος, πρέπει να υπογράψεις νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος. Ωστόσο, για κάθε νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος προβλέπεται και η πληρωμή ενός ποσού, ως εγγύηση. Το ποσό αυτό θα πρέπει να το καταβάλεις, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που προσκομίζεις στη ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί, πως πληρώνεις εγγύηση και για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ως ενοικιαστής νέου σπιτιού, αλλά και λόγω θανάτου. Όμως, ποιο είναι το κόστος για εγγύηση ΔΕΗ στην αλλαγή ονόματος;

Το ποσό εγγύησης δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα (m2) του σπιτιού. Επίσης, εξαρτάται και από το είδος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (μονοφασικό, τριφασικό). Αν θέλεις να μάθεις με σιγουριά τι κόστος θα έχει η εγγύηση για τη δική σου νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, κάλεσε την εξυπηρέτηση πελατών της ΔΕΗ στο 11770. Ενημέρωσε το κέντρο εξυπηρέτησης για τον αριθμό παροχής ρεύματος του σπιτιού, ο οποίος βρίσκεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Τόσο απλά, εκείνοι θα υπολογίσουν για σένα, το ακριβές ποσό εγγύησης για τη νέα σου σύμβαση.

Μπορεί να υπογράψει κάποιος άλλος τη νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος για το σπίτι μου;

Αν δεν έχεις χρόνο, για να προσκομίσεις ο ίδιος τα δικαιολογητικά για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ, μπορείς να κάνεις εξουσιοδότηση σε κάποιο γνωστό σου πρόσωπο. Το εξουσιοδοτημένο άτομο θα πρέπει να υποβάλει όλα τα έγγραφα που αναφέραμε παραπάνω στη ΔΕΗ. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει μαζί του και τη δική του αστυνομική ταυτότητα, αλλά και το πρωτότυπο της επικυρωμένης εξουσιοδότησης. Μπορείτε να κάνετε εξουσιοδότηση στο κοντινό σας ΚΕΠ, όπου και θα πάρετε το γνήσιο υπογραφής. Έπειτα, το γνωστό σου πρόσωπο δε θα πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα, για να κάνει την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ με υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε σε όλα όσα σε απασχολούν, σχετικά με την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ! Αν χρειάζεσαι έκδοση πιστοποιητικού από ηλεκτρολόγο, ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρολογική εργασία, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα την πιο συμφέρουσα προσφορά από έμπειρο ηλεκτρολόγο της πλατφόρμας μας, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Επείγουσα βλάβη/επισκευή
Χαλάνδρι 02/08/2020
Εκτελέστηκε από
Παναγιώτης Δ.
Είδος υπηρεσίας:
Επείγουσα βλάβη/επισκευή
Είδος βλάβης:
Δεν έχω ρεύμα (Πέφτει το ρελέ ή ασφάλεια)
Πότε θα ήθελες να εκτελεστεί η εργασία;
Αποκλειστικά σήμερα
Επείγουσα βλάβη/επισκευή
Γλυφάδα 01/08/2020
Εκτελέστηκε από
Αλέξανδρος Κ.
Είδος υπηρεσίας:
Επείγουσα βλάβη/επισκευή
Είδος βλάβης:
Δεν έχω ρεύμα (Πέφτει το ρελέ ή ασφάλεια)
Πότε θα ήθελες να εκτελεστεί η εργασία;
Αποκλειστικά σήμερα
Κόστος 100,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

4,9

Ευγενικός, συνεπής και ομιλητικός. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος

Για: Γιώργος Γιαννικόπουλος / Ηλεκτρολογικές Βλάβες/Εργασίες
5,0

Πολύ καλός επαγγελματίας,με ευγένεια,και υπομονή.Πολυ προσεκτικος

Για: Γιώργος Γιαννικόπουλος / Ηλεκτρολογικές Βλάβες/Εργασίες
5,0

Ο πατέρας κ Γιώργος Αναστασιαδης και τα δυο παιδιά του όλοι επαγγελματίες Με εμπειρία , μου εγκατέστησαν στις γυψοσανίδες ολοκληρωμένο σύστημα κρυφού φωτισμού Με συμβούλεψαν και μου έδωσαν την καλύτερη λύση σε κάθε θέμα που προέκυψε. Τυπικοί στο ωράριο τους και σωστοί στην εργασία τους. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα

Για: Θέμης Αναστασιάδης / Ηλεκτρολογικές Βλάβες/Εργασίες
5,0

Ευγενέστατος και ειλικρινής ο Ανδρέας. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας.

Για: Ανδρέας Σαμαρτζής / Ηλεκτρολογικές Βλάβες/Εργασίες
5,0

Εξυπηρετικότατος και πολύ γρήγορος στην ολοκλήρωση της εργασίας. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Για: Σταύρος Πουλικαράκος / Ηλεκτρολογικές Βλάβες/Εργασίες
4,9

Πολύ καλός και συνεπής αλλά ακριβός

Για: Παναγιώτης Δεδούσης / Ηλεκτρολογικές Βλάβες/Εργασίες