Νερά γύρω από τη Λεκάνη της Τουαλέτας - Τι πρέπει να κάνεις;

μπάνιο τουαλέτας

Για κανέναν από εμάς δεν είναι ευχάριστο να παρατηρεί ότι υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας. Μια διαρροή στο μπάνιο σημαίνει πάντα μπελάδες, οι οποίοι κάποιες φορές έχουν υψηλό κόστος. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς τις υδραυλικές βλάβες και τις διαρροές. Τέτοιου είδους προβλήματα τείνουν να προκύπτουν, ειδικά όταν το σπίτι και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις έχουν κάποια χρόνια πίσω τους. Όταν προκύψουν, όμως, πρέπει να δράσεις άμεσα και να αντιμετωπίσεις τη βλάβη στη ρίζα της.

Πριν σου δώσουμε οποιαδήποτε συμβουλή για να αντιμετωπίσεις μια διαρροή στο μπάνιο σου, πρέπει να αναφέρουμε κάτι πολύ βασικό. Οι υδραυλικές βλάβες δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστούν, χωρίς να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία στην επιδιόρθωση διαρροών, είναι καλό να εμπιστευτείς έναν εξειδικευμένο υδραυλικό. Χάρη στη συμβολή του, θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο, αλλά θα απαλλαγείς και από το άγχος της πιθανότητας να προκαλέσεις ζημιά στην τουαλέτα, ή το καζανάκι. Λοιπόν, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις, αν υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη.

Γιατί υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας & τι πρέπει να κάνεις;

1. Υπάρχει διαρροή στη σύνδεση με το καζανάκι

Η τουαλέτα συνδέεται με το καζανάκι, μέσω ενός σωλήνα. Αν ο σωλήνας σύνδεσης έχει φθαρεί, ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα εσωτερικά μέρη στο καζανάκι, είναι πιθανό να υπάρξει διαρροή νερού. Συγκεκριμένα, στο καζανάκι υπάρχει ένα εξάρτημα, η λαστιχένια φούσκα. Το εξάρτημα αυτό βρίσκεται στη σύνδεση της λεκάνης με το καζανάκι και αν φθαρεί με τα χρόνια, δημιουργεί προβλήματα. Για να εντοπίσεις αν υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη, λόγω προβλήματος στη σύνδεση με το καζανάκι, κάνε ένα απλό πείραμα.

Αρχικά, καθάρισε και στέγνωσε πολύ καλά την περιοχή γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά και το καζανάκι. Στη συνέχεια, τράβηξε το καζανάκι και παρατήρησε, αν αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά νερά. Αν τα νερά “γλείφουν” το σωλήνα σύνδεσης και οδηγούνται προς το πάτωμα, γύρω από τη λεκάνη, τότε μάλλον έχεις βρει την αιτία του προβλήματος. Στην περίπτωση αυτή, μάλλον θα πρέπει να αντικαταστήσεις την παλιά λαστιχένια φούσκα, ώστε να μην υπάρχουν πια νερά γύρω από τη λεκάνη, κάθε φορά που τραβάς καζανάκι.

Διάβασε επίσης: Γιατί τρέχει το καζανάκι μου;

Πώς θα αντικαταστήσω τη λαστιχένια φούσκα στο καζανάκι;

Δεν είναι δύσκολη διαδικασία η αλλαγή φούσκας στο καζανάκι, αρκεί να ξέρεις πώς να το κάνεις. Για έναν αρχάριο, μπορεί να φανεί δύσκολο, αλλά η διαδικασία μαθαίνεται από την πρώτη εφαρμογή. Αρχικά, θα πρέπει να αγοράσεις μια νέα φούσκα, ίδια με την παλιά. Το κόστος της είναι πολύ χαμηλό, ξεκινά στα 50 λεπτά. Έπειτα, πρέπει να κλείσεις την παροχή νερού προς το καζανάκι, για να αποφύγεις ατυχήματα.

Αφού κλείσεις την παροχή, πάτησε το καζανάκι, για να αδειάσει από τα νερά που ήδη περιέχει. Κατόπιν, άνοιξε το καπάκι πάνω από το καζανάκι και ξεβίδωσε την κάθετη ράβδο που θα βρεις στο εσωτερικό. Έτσι, θα μπορέσεις να αφαιρέσεις την παλιά λαστιχένια φούσκα και να τοποθετήσεις τη νέα. Τέλος, θα πρέπει να βιδώσεις ξανά την κάθετη ράβδο και να βάλεις στη θέση του το καπάκι. Άνοιξε ξανά την παροχή νερού και πάτησε το καζανάκι. Αν όλα έχουν πάει καλά, το καζανάκι θα λειτουργήσει, χωρίς να δημιουργηθούν νερά γύρω από τη λεκάνη.

Θέλεις να δεις τη διαδικασία πιο αναλυτικά; Το βίντεο που ακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει:

https://www.youtube.com/watch?v=19xoy9IkimI

2. Έχει χαλάσει το φλοτέρ στο καζανάκι

Το φλοτέρ είναι ο μηχανισμός, με τον οποίο το καζανάκι γεμίζει με τη σωστή ποσότητα νερού, ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη χρήση. Αν το φλοτέρ χαλάσει, τότε μπορεί το καζανάκι να γεμίζει συνεχώς με νερό, ή και να υπερχειλίζει, δημιουργώντας ρυάκια νερού στο πάτωμα. Κάπως έτσι, μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και να βρεις νερά γύρω από τη λεκάνη, χωρίς όμως να φταίει η ίδια η λεκάνη. Ο βασικός τρόπος, που θα σου επιτρέψει να καταλάβεις ότι έχει χαλάσει το φλοτέρ, είναι τα σημάδια υπερχείλισης στο καζανάκι.

Αυτό θα το καταλάβεις εύκολα, αν ανοίξεις το καπάκι στο καζανάκι. Τα θετικά νέα στην περίπτωση χαλασμένου φλοτέρ, είναι πως η αλλαγή του δε θα κοστίσει πολύ. Ένα καινούργιο φλοτέρ μπορεί να κοστίζει, περίπου, από 3 ευρώ στα καταστήματα. Τα αρνητικά νέα, αν υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη, λόγω του φλοτέρ, είναι πως πρέπει άμεσα να προχωρήσεις σε αντικατάσταση φλοτέρ, αν θέλεις να γίνει και πάλι λειτουργική η τουαλέτα σου.

Πώς θα αντικαταστήσω το παλιό φλοτέρ από το καζανάκι;

Αν πιστεύεις ότι ευθύνεται το φλοτέρ, για το γεγονός ότι υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη, θα πρέπει να το αλλάξεις, με ένα καινούργιο. Και αυτή η διαδικασία είναι σχετικά απλή και οικονομική, αν γνωρίζεις πώς γίνεται. Και πάλι, θα πρέπει πρώτα να κλείσεις την παροχή νερού προς το καζανάκι και να ανοίξεις το καπάκι στο πάνω μέρος του. Έπειτα, θα πρέπει να ξεβιδώσεις το σωλήνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος από το καζανάκι και συνδέει την πλήρωση νερού με την παροχή νερού (μπορεί να τρέξει λίγο νερό όταν βγάλεις το σωλήνα, οπότε βάλε από κάτω έναν κουβά).

Έτσι, θα μπορέσεις να ξεβιδώσεις το μηχανισμό του φλοτέρ και να τον αντικαταστήσεις με το νέο φλοτέρ. Αφού τοποθετήσεις το νέο μηχανισμό φλοτέρ, βιδώνεις ξανά πάνω του το σωλήνα στο κάτω μέρος από το καζανάκι. Τέλος, ανοίγεις την παροχή νερού και λειτουργείς ξανά το καζανάκι. Φυσιολογικά, δε θα πρέπει ξανά να βρεις νερά γύρω από τη λεκάνη, εκτός κι αν το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.
Για πιο αναλυτικές οδηγίες, διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε: Αλλαγή φλοτέρ στο καζανάκι σε 5 εύκολα βήματα!

3. Η λεκάνη της τουαλέτας έχει διαρροή

Ένα πιο σπάνιο σενάριο, είναι να έχει διαρροή η λεκάνη σου από τη βάση της. Αυτό δε συναντάται συχνά, αφού συνήθως το καζανάκι αποδεικνύεται πως έχει το πρόβλημα. Ωστόσο, αν αποκλείσεις τα δύο παραπάνω σενάρια, είναι ώρα να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο της διαρροής λεκάνης. Ας υποθέσουμε, πως υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη, αλλά διαπιστώνεις ότι δεν ευθύνεται το καζανάκι. Πώς θα βεβαιωθείς, ότι ευθύνεται η λεκάνη της τουαλέτας; Η λύση είναι πολύ απλή.

Αρχικά, πάρε μια μικρή ποσότητα από υδατοδιαλυτή μπογιά, όπως νερομπογιά σε έντονο χρώμα. Ρίξε λίγη μπογιά στη λεκάνη και περίμενε λίγη ώρα. Αν, αργότερα, δεις το χρώμα να έχει αναμειχθεί με τα νερά στο πάτωμα, γύρω από τη λεκάνη, τότε έχεις βρει την αιτία του προβλήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε το σχετικό πείραμα με μπογιά σε έντονο χρώμα, για να ξεχωρίζει εύκολα και να το δούμε με σιγουριά. Η λύση στο πρόβλημα της διαρροής της βάσης της λεκάνης, είναι η στεγανοποίηση.

Πώς θα στεγανοποιήσω τη λεκάνη της τουαλέτας;

Υπάρχει μια προσωρινή λύση, η οποία μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό, ανάλογα με το πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει. Η λύση αυτή είναι η στεγανοποίηση με σιλικόνη. Μπορεί να λειτουργήσει, αν υπάρχουν νερά γύρω από τη λεκάνη, λόγω μιας μικρής διαρροής στη βάση της λεκάνης. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνουμε να επιλέξεις μια σιλικόνη αντιμυκητική σφραγιστική.

Θα έχει καλύτερη αντοχή στην υγρασία και δε θα πιάσει μούχλα, με αποτέλεσμα να σου προσφέρει πιο μόνιμο αποτέλεσμα. Για τη στεγανοποίηση με σιλικόνη, ο πιο απλός τρόπος εφαρμογής είναι χωρίς να ξεβιδώσεις τη λεκάνη. Καθάρισε πολύ καλά την περιοχή γύρω από τη λεκάνη, στέγνωσε την περιοχή και τοποθέτησε τη σιλικόνη, με ένα ειδικό πιστόλι σιλικόνης. Άφησέ τη να στεγνώσει για μισή μέρα, πριν χρησιμοποιήσεις ξανά την τουαλέτα.

Tip: Αν δεν έχεις εξοικείωση με τη χρήση σιλικόνης και πιστολιού, δοκίμασε πρώτα να την εφαρμόσεις πάνω στις γωνίες από χάρτινα κουτιά, ή άλλες, άχρηστες επιφάνειες. Έτσι, δε θα δημιουργηθεί ζημιά, αν κάνεις κάποιο λάθος στην εφαρμογή.

Μήπως όλα αυτά σού φαίνονται περίπλοκα και χρονοβόρα; Αν ναι, τότε η καλύτερη λύση είναι να καλέσεις έναν έμπειρο υδραυλικό, για να λύσει το πρόβλημά σου με σίγουρα αποτελέσματα. Στην πλατφόρμα μας, μπορείς να βρεις άμεσα και οικονομικά έναν έμπειρο υδραυλικό της περιοχής σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να συμπληρώσεις μια σύντομη φόρμα και να πάρεις την καλύτερη προσφορά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα