Πώς λειτουργεί το σιφώνι δαπέδου;

Το σιφώνι δαπέδου το βρίσκουμε κατά κόρων στο πάτωμα του μπάνιου. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που μπορούμε να το βρούμε και σε άλλα σημεία του σπιτιού, όπως είναι το μπαλκόνι ή η βεράντα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος των υδραυλικών στο μπάνιο, για αυτό και το βρίσκεις σε όλους τους τύπους μπάνιου. Μπορεί αισθητικά να μην σου αρέσει, αλλά είναι εκεί για να προστατεύει τον χώρο σου. Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί το σιφώνι δαπέδου, σε αυτό το άρθρο θα λύσουμε κάθε απορία σου.

Πώς λειτουργεί το σιφώνι δαπέδου - Βασική λειτουργία

Πώς λειτουργεί το σιφώνι δαπέδου; Η κύρια λειτουργία του σιφωνιού δαπέδου είναι να απομακρύνει τα νερά που πέφτουν στο πάτωμα. Το σιφώνι εκτός από την προφανή λειτουργία του χρησιμεύει, επίσης, και στην αποφυγή της δυσοσμίας του αποχετευτικού συστήματος. Το σιφώνι δαπέδου μπάνιου ενώνει τις τρεις σωλήνες, που ανήκουν στην ντουζιέρα/μπανιέρα, στον νιπτήρα και στο πλυντήριο. Από εκείνο το σημείο, τα νερά από τις τρεις πηγές που αναφέραμε, περνούν από το σιφώνι και οδηγούνται στην κεντρική αποχέτευση.

Υπάρχουν πολλά είδη τάπας ή σχάρας που μπορεί να μπουν στο σημείο που υπάρχει το σιφώνι μας, κάνοντάς το να φαίνεται πιο όμορφο. Στο εμπόριο μπορείς να βρεις μια ποικιλία από τάπες, τάπες σιλικόνης, ή σχάρες στρογγυλές, σχάρες στρογγυλές ασφαλείας, σχάρα δαπέδου πατητή κλπ.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τι ρίχνουμε στην ντουζιέρα/μπανιέρα, τον νιπτήρα και το πλυντήριο. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου το  πώς λειτουργεί το συφώνι δαπέδου στο μπάνιο σου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φράξουν οι σωληνώσεις σε περιπτώσεις που έχουν περάσει σκουπίδια ή τρίχες μέσα στο σύστημα του σιφωνιού. Αυτό μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες, καθώς θα πρέπει να αποφράξουμε το σιφώνι, πριν ανοίξουμε το νερό σε κάποιον από τους τρεις σωλήνες που καταλήγουν σε αυτό.

Βούλωμα σιφωνιού δαπέδου

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο όλοι έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μια από τις βασικές λειτουργίες του σιφωνιού είναι να παγιδεύει τις άσχημες οσμές μέσα στις σωληνώσεις. Αυτό το κομμάτι του δικτύου είναι ικανό να φράξει λόγω κάποιων οργανικών ή ανόργανων υλών που προσκολλώνται στα τοιχία του με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, σιφώνι σταδιακά παρουσιάζει δυσλειτουργίες, απορροφώντας διαρκώς όλο και λιγότερα νερά, έως ότου φτάσει στο σημείο να βουλώσει εντελώς.

Σε περίπτωση που το σιφώνι σου έχει φράξει, σου προτείνουμε να μην χρησιμοποιήσεις κάποιο χημικό αποφρακτικό του εμπορίου. Τα χημικά αποφρακτικά μπορεί να ξεβουλώσουν το σιφώνι σου. Όμως θα πρέπει να προσέχεις. Ίσως μελλοντικά, να παρουσιαστούν προβλήματα στις σωληνώσεις σου. Αυτό συμβαίνει καθώς οι σωληνώσεις μπορεί να είναι φτιαγμένες από κάποια υλικά που να μην αντέχουν την δράση αυτών των υγρών. Αν θες μπορείς να αποφράξεις το σιφώνι σου με κάποιον φυσικό τρόπο απόφραξης, που μπορείς να εφαρμόσεις μόνος/η σου.

O απόλυτος οδηγός για να αντιμετωπίσεις ένα βουλωμένο σιφόνι!

Βήματα απόφραξης του σιφωνιού δαπέδου

Για να αποφράξεις το σιφώνι σου θα χρειαστείς μαγειρική σόδα και ξύδι. Πριν κάνεις οτιδήποτε, φρόντισε να φορέσεις γάντια. Τα γάντια θα βοηθήσουν να προστατεύσεις τα χέρια σου από την άμεση επαφή με τα μικρόβια. Έπειτα, αφαίρεσε την τάπα του σιφωνιού και καθάρισέ την καλά. Ύστερα, πάρε ένα κομμάτι σύρμα ή μια συρμάτινη κρεμάστρα και προσάρμοσε την άκρη ώστε να σχηματίζει μια καμπύλη. Χρησιμοποίησε την καμπύλη του σύρματος για να τραβήξεις τα σκουπίδια ή τις άλλες ύλες που έχουν βουλώσει τους 3 βασικούς σωλήνες σου και τον κεντρικό της αποχέτευσης.

Αφού απομακρύνεις τα περισσότερα υπολείμματα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις την μαγειρική σόδα και το ξύδι. Αρχικά ρίξε μια κούπα μαγειρική σόδα. Άστην να δράσει για 5 λεπτά και ρίξε μια κούπα ξύδι. Κάλυψε το σιφώνι σου με μια βρεγμένη πετσέτα και άσε το μείγμα σου να δράσει. Η χημική ένωση που παράγουν αυτά τα δύο υλικά μαζί μπορούν να καθαρίσουν το σιφώνι σου μέσα σε 15 λεπτά. Αφού περάσει αυτός ο χρόνος, άδειασε μέσα στην τρύπα μια κατσαρόλα με καυτό νερό και το σιφώνι σου είναι έτοιμο.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις πώς λειτουργεί το σιφώνι δαπέδου στο μπάνιο σου. Τώρα ξέρεις και την βασική του λειτουργία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να το ξεβουλώνεις αν προκύψει αυτό το ζήτημα. Επίσης, γνωρίζεις που καταλήγουν τα νερά από τον νιπτήρα, το πλυντήριο και την μπανιέρα/ντουζιέρα σου, οπότε μπορείς να προσέχεις ώστε να μην βουλώσει.

Αν πάλι χρειάζεσαι την γνώμη κάποιου ειδικού, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο υδραυλικό του Douleutaras.gr.

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Υδραυλικά
Αθήνα 11/08/2020
Εκτελέστηκε από
Δημήτρης Π.
Είδος υπηρεσίας:
Υδραυλικά
Είδος υδραυλικής εργασίας:
Τοποθέτηση/Αντικατάσταση
Πότε θα ήθελες να εκτελεστεί η εργασία;
Τις προσεχείς ημέρες
Υδραυλικά
Ζωγράφου 11/08/2020
Εκτελέστηκε από
Δημήτρης Π.
Είδος υπηρεσίας:
Υδραυλικά
Είδος υδραυλικής εργασίας:
Τοποθέτηση/Αντικατάσταση
Πότε θα ήθελες να εκτελεστεί η εργασία;
Τις προσεχείς ημέρες
Κόστος 750,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Ο Πέτρος είναι ένας πολύ συνεργάσιμος και καλοσυνάτος επαγγελματίας. Θα τον προτιμούσα ξανά για όποια τυχόν βλάβει πιθανώς προκύψει.

Για: Πέτρος Βλάχος / Αποχέτευση - Απόφραξη
5,0

Υπέροχος άνθρωπος, αξιόπιστος επαγγελματίας... σας ευχαριστούμε που αντιμετωπίσατε άμεσα το πρόβλημά μας...

Για: ΑΠ- ΟΙΚΟ / Υδραυλικές Εγκαταστάσεις/Βλάβες
5,0

Όλα έγιναν γρήγορα, τακτικά και αποτελεσματικά!

Για: SPEEDY ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ Γουβιώτης Βασίλης / Υδραυλικές Εγκαταστάσεις/Βλάβες
3,3

Ήταν όλα οκ αλλά αν αποκαταστάθηκε η ζημιά και δεν προκύψει κάτι μέσα στις επόμενες μέρες δεν μπορώ ν το ξέρω ήδη. Η τιμή ήταν ακριβή.

Για: Ηλεκτρολογικές & Υδραυλικές Λύσεις / Υδραυλικές Εγκαταστάσεις/Βλάβες
3,6

ΔΕΝ ΕΙΡΘΕ ΑΦΤΩΣ ΠΟΥ ΠΕΡΗΜΕΝΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΩΝ ΦΙΛΩ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΦΤΗΧΩΣ ΕΞΕΡΑΙΤΙΚΩΣ

Για: Ηλεκτρολογικές & Υδραυλικές Λύσεις / Υδραυλικές Εγκαταστάσεις/Βλάβες
1,0

Τα 2 ατομα που εστειλε ο Χρηστος (ενας επικεφαλής της εταιριας, που προφανως πλεον δεν ειναι στην εταιρια αν καταλαβα σωστα πριν λιγες μερες στο τηλ.) δεν εκαναν καλη δουλεια και εγινε επιβεβαιωμενο μετα! Στα γρηγορα ηρθαν στο σπιτι μου, και οχι μονο αυτο. Ηταν να ερθουν ΠΙΟ αργα αυτη την ημερα και πηραν τηλ. και ειπα ΟΚ, ελατε πιο νωρις. ΤΟ δέχτηκα και παλι στα γρηγορα και αθλια εγινε η εργασια. Αλλαξαν το σιφόνι (αυτο που στριβει λιγο πανω κ κατω) και πηγαν και πηραν σπιραλ. Την αποδειξη δεν την κρατησε ο συγκεκριμενος Νικος. Αλλαξαν το σιφονι γιατι έσταζε νερο και δεν μπορουσε να διορθωθεί ειπαν, και το αποτελεσμα ενα νεο σπιραλ, που καρα τα λεγομενα τους το νερο θα φευγει "ΠΙΟ γργηγορα". Μετα απο καποιες βδομαδες, 2 μηνες, βουλώνει και εχει μαζεψει κατι σκουπιδια φανερα μεσα στο σπιράλ. Τον ειπα να σημειώσει τιμες κλπ στο χαρτι πριν φυγει και εγραψε ασχετα πραγματα που ηδη ηταν γνωστα!

Για: CK Service / Υδραυλικές Εγκαταστάσεις/Βλάβες