Γιατί δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό;

κλιματιστικό

Ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις το καλοκαίρι, είναι η έλλειψη δροσιάς. Ειδικά αν μένεις σε μεγάλη πόλη, η ύπαρξη ενός κλιματιστικού στο χώρο μπορεί να σε καθησυχάσει αρκετά. Από την άλλη πλευρά, αν το κλιματιστικό παρουσιάζει οποιαδήποτε βλάβη, είναι πιθανό να σου χαλάσει τα σχέδια και τη διάθεση, σωστά;

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το κλιματιστικό σου δημιουργεί προβλήματα κατά τη χειμερινή περίοδο; Πολλοί από εμάς, βασιζόμαστε στην ευεργετική δράση του air condition σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, όπου η βοήθεια του είναι απαραίτητη. Είναι λογικό, λοιπόν, να εμφανίζουμε σοβαρές ανησυχίες, όταν παρατηρούμε ότι δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία παρότι λειτουργεί το air condition. Θέλεις να μάθεις τι μπορεί να ευθύνεται για το ότι δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Γιατί δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό;

Θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, το κλιματιστικό δεν είναι μια συσκευή που μπορείς εύκολα να επισκευάσεις χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Το πιο πιθανό είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς έναν επαγγελματία ψυκτικό, για να λύσει το πρόβλημα σου γρήγορα και αποτελεσματικά. Φυσικά, αν έχεις κάποια εμπειρία στα μερεμέτια του σπιτιού, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις να αντιμετωπίσεις μόνος/ -η σου το πρόβλημα. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται, εξαιτίας των οποίων δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό.

#1 Έλλειψη προθέρμανσης του κλιματιστικού

Αν παρατηρείς ότι το κλιματιστικό σου αργεί να βγάλει ζεστό αέρα, αλλά τελικά τα καταφέρνει, το πρόβλημα μάλλον είναι πως δεν έχει προθερμανθεί. Ωστόσο, δε χρειάζεται να φοβάσαι πως πρόκειται για βλάβη. Εδώ, το θέμα είναι απλό. Το κλιματιστικό χρειάζεται λίγο χρόνο, μέχρι να προσαρμοστεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος και να μπορέσει να βγάλει ζεστό αέρα. Συνήθως, η διαδικασία προθέρμανσης διαρκεί έως και 5 λεπτά. Συνεπώς, αν το κλιματιστικό βγάλει ζεστό αέρα πριν το πέρας των 5 λεπτών, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν, μετά τα 5 λεπτά, εξακολουθεί να βγάζει κρύο αέρα, τότε μάλλον υπάρχει κάποια βλάβη. Διάβασε στη συνέχεια, ώστε να εντοπίσεις τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις.

#2 Βλάβη στο χειριστήριο

Όπως καταλαβαίνεις, το χειριστήριο είναι ένα εργαλείο, το οποίο επιδέχεται φθορές. Ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δεν έχει κολλήσει στη λειτουργία του κρύου αέρα; Προτού βιαστείς να αποδώσεις την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό, στο ίδιο το κλιματιστικό, πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν ευθύνεται το χειριστήριο. Πώς θα καταλάβεις αν ευθύνεται το χειριστήριο; Για αρχή, δοκίμασε να ενεργοποιήσεις και να απενεργοποιήσεις όλες τις λειτουργίες του. Έλεγξε τις ρυθμίσεις του, ζήτα και από κάποιο κοντινό σου πρόσωπο να ελέγξει ότι οι ρυθμίσεις έχουν γίνει σωστά. Έλεγξε αν έχει μπαταρίες, γιατί καμιά φορά μας διαφεύγουν και τα πιο απλά πράγματα, που δε θα έπρεπε να μας ανησυχούν. Τέλος, αναζήτησε το πλήκτρο της επανεκκίνησης (Reset) και δες αν το πρόβλημα έχει λυθεί μετά την επανεκκίνηση. Αν και πάλι δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό, τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσεις την αιτία της βλάβης στο ίδιο το κλιματιστικό.

#3 Ανεπάρκεια στο ψυκτικό υγρό

Το ψυκτικό υγρό, ή αλλιώς φρέον, είναι απαραίτητο να υπάρχει σε συγκεκριμένη ποσότητα, για να εξασφαλίζει την άριστη αποδοτικότητα του κλιματιστικού. Συνεπώς, αν υπάρχει κάποια διαρροή στο ψυκτικό υγρό, είναι πιθανό να ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό. Αν γνωρίζεις πώς μπορείς να το αναπληρώσεις, μπορείς να επιχειρήσεις να το κάνεις χωρίς βοήθεια. Αφού συμπληρώσεις το υγρό που λείπει, παρατήρησε αν το πρόβλημα έχει λυθεί. Αν το κλιματιστικό λειτουργεί κανονικά, τότε μάλλον η προσπάθεια σου είχε επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσεις ότι το υγρό μειώνεται ξανά, παρόλο που το αναπλήρωσες, αυτό σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει διαρροή. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, γιατί η αναπλήρωση του υγρού δεν αρκεί για να σε σώσει.

#4 Συσσώρευση σκόνης στα εσωτερικά φίλτρα

Τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας, όπως και ο εξατμιστής, είναι βασικά σημεία για τη σωστή απόδοση του κλιματιστικού. Ήξερες, όμως, ότι ανήκουν στα σημεία του δωματίου που συσσωρεύουν τις μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης; Πράγματι, είναι απαραίτητη η συντήρηση του κλιματιστικού, μέσω του συχνού καθαρισμού των φίλτρων. Πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζονται τα φίλτρα; Το ερώτημα αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται από το πόσο έντονη χρήση του κλιματιστικού γίνεται στο σπίτι σου. Αν το κλιματιστικό λειτουργεί για περισσότερες από μια εποχές, χρειάζεται καθαρισμός των φίλτρων πάνω από μια φορά το χρόνο.

Ο καθαρισμός του εξατμιστή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή και λεπτότητα κινήσεων. Μην ξεχνάς πως πρόκειται για το κεντρικό εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας, το οποίο έχει ανάγκη από καθαρισμό με ειδικό αντιβακτηριδιακό- αντιμουχλικό υγρό. Όσο για τον καθαρισμό των φίλτρων, είναι απλούστατη υπόθεση. Αν θέλεις να μάθεις πώς θα καθαρίσεις εύκολα τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας, κάνε κλικ εδώ.

#5 Βλάβη στο θερμοστάτη

Ο θερμοστάτης είναι ένα εξάρτημα που δίνει εντολή στο συμπιεστή, για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Τι βλάβη μπορεί να συμβεί στο θερμοστάτη; Δεν είναι αναγκαίο να χαλάσει, για να προκαλέσει πρόβλημα στο κλιματιστικό σου. Ο θερμοστάτης μπορεί να κολλήσει, κάτι που σημαίνει ότι η επισκευή του θα σου κοστίσει λιγότερο, σε σχέση με την αντικατάσταση του. Ωστόσο, ίσως δεν είναι καλή ιδέα το να προσπαθήσεις να τον επισκευάσεις αυτόνομα. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να καλέσεις έναν επαγγελματία για να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Υπάρχει περίπτωση να μην ευθύνεται ο θερμοστάτης για το γεγονός ότι δεν βγάζει ζεστό αέρα το κλιματιστικό, αλλά ο ίδιος ο συμπιεστής. Αν συμβαίνει αυτό, τότε δε μπορείς να διορθώσεις τη ζημιά, αλλά πρέπει να γίνει επισκευή, ή αντικατάσταση του συμπιεστή από έναν επαγγελματία.

#6 Ανεπάρκεια ισχύος κλιματιστικού

Ίσως να μην το είχες αναλογιστεί, αλλά μπορεί να η η ισχύς του κλιματιστικού να επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του. Τι σημαίνει αυτό; Το κλιματιστικό που επιλέγεις, πρέπει να είναι επαρκών BTU για να καλύπτει τις ανάγκες του δωματίου, όπου το τοποθετείς. Όσο μεγαλύτερο το δωμάτιο, τόσο περισσότερα BTU απαιτείται να έχει το κλιματιστικό, για να μπορεί να ζεστάνει το χώρο. Συνεπώς, μπορείς να πλησιάσεις κοντά στο κλιματιστικό, για να εξετάσεις αν βγάζει ζεστό αέρα. Αν δε βγάζει καθόλου ζεστό αέρα, τότε πράγματι υπάρχει βλάβη και πρέπει να επιδιορθωθεί. Αν βγάζει ζεστό αέρα, αλλά όχι αρκετό για να ζεστάνει το χώρο, τότε μάλλον έχεις ανάγκη από ένα κλιματιστικό περισσότερων BTU, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου σου.

Τώρα γνωρίζεις κάποιες βασικές αιτίες που ευθύνονται για την αδυναμία του κλιματιστικού να βγάλει ζεστό αέρα. Αν χρειαστείς βοήθεια για την επισκευή και τη συντήρηση του, εμείς είμαστε εδώ! Επικοινώνησε με τους ανθρώπους της πλατφόρμας μας και πάρε την καλύτερη προσφορά για να ζεστάνεις τα δωμάτια του σπιτιού σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα