5 πιθανές αιτίες που Αναβοσβήνει το Λαμπάκι του Κλιματιστικού!

Αναβοσβήνει το Λαμπάκι του Κλιματιστικού

Το κλιματιστικό είναι μία συσκευή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις χειμώνα - καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι συνηθίζεται να συνδέεται στο μυαλό μας με τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι φορές που στην ατμόσφαιρα έχει υπερβολική ζέστη ή τσουχτερό κρύο, τότε είναι που το air condition γίνεται ο καλύτερός σου φίλος. Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια βλάβη και χρήζει επισκευής; Το χειρότερο είναι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει τις στιγμές που το χρειάζεσαι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Μία από τις ενδείξεις αυτές είναι όταν αναβοσβήνει το λαμπάκι του κλιματιστικού σου.

Ίσως να το είχες απορία όταν το έβλεπες και να αναρωτιόσουν τι να σημαίνει άραγε. Από την άλλη, ίσως και να μην το είχες προσέξει ποτέ σου. Όπως και να έχει είναι πολλές οι εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν για να λυθεί αυτό το μυστήριο. Σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών υπάρχουν πολλά λαμπάκια όπως για την ένδειξη καθαρισμού, την αμφίδρομη ανταλλαγή αέρα, για τον χρονοδιακόπτη, το λαμπάκι φίλτρου και της λειτουργίας. Το πιο πιθανό είναι να μην τα βρεις όλα στο κλιματιστικό σου οπότε μην ψάχνεσαι άδικα. Να θυμάσαι, βέβαια, ότι ενδέχεται να μην ισχύουν όλες οι ενδείξεις για όλους τους τύπους και μάρκες κλιματιστικών, αλλά δε χάνεις κάτι να ελέγξεις πριν καλέσεις κάποιον τεχνικό για την επισκευή ή τη συντήρηση του κλιματιστικού του.

Πότε αναβοσβήνει το λαμπάκι του κλιματιστικού;

1. Κατά την εκκίνηση της λειτουργίας

Το ότι παρατηρείς ότι αναβοσβήνει το λαμπάκι του κλιματιστικού δεν πρέπει απαραίτητα να σε αγχώνει. Ευτυχώς για σένα, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που δε σημαίνει κάτι ανησυχητικό. Συνηθίζεται να αναβοσβήνει όταν πατήσεις το ‘On’ στο χειριστήριό σου προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία. Πρόκειται για μια διαδικασία προθέρμανσης του κλιματιστικού σου που δε διαρκεί πολύ. Λίγο αργότερα, όταν ‘πάρει μπρος’, το λαμπάκι θα παραμείνει σταθερά αναμμένο με την ένδειξη λειτουργίας και θα πάψει να σε απασχολεί.

2. Όταν κάνει απόψυξη

Πολλές φορές, όμως, το να αναβοσβήνει η λυχνία κάτι σημαίνει. Μία από τις εκδοχές είναι να κάνει αυτόματη απόψυξη η εξωτερική μονάδα και για αυτό να υπάρχει η συγκεκριμένη ένδειξη. Η διαδικασία αυτή γίνεται κυρίως το χειμώνα όπου η λειτουργία είναι στη θέρμανση. Διαρκεί συνήθως για 15 λεπτά μόνο και στη συνέχεια επανέρχεται σε κανονική λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής ίσως να ακουστεί ένας ήχος και να δημιουργηθεί ένα νέφος προερχόμενο από την εξωτερική μονάδα. Ο σκοπός της είναι η απομάκρυνση του πάγου από την εξωτερική μονάδα, ο οποίος μετατρέπεται σε νερό και ατμό.

3. Όταν σταματά ξαφνικά η λειτουργία.

Σταμάτησε η λειτουργία του air condition από το πουθενά εκεί που απολάμβανες ήρεμα και ωραία τη δροσιά ή τη ζέστη σου; Πριν αρχίζεις να απορείς και να καταριέσαι γιατί αναβοσβήνει το λαμπάκι του κλιματιστικού σου ενώ δεν είναι σε λειτουργία, οι εξηγήσεις είναι τρείς.

Η πρώτη αφορά τον καθαρισμό των φίλτρων σου. Είναι, λοιπόν, μία ένδειξη ότι θα πρέπει να καθαρίσεις τα φίλτρα αέρα. Αυτό γιατί τα ακαθάριστα φίλτρα δε βοηθούν ούτε στη λειτουργία αλλά ούτε και στην υγεία σου. Η δεύτερη εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι κάποιος ενοχλεί. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιος ή μάλλον κάτι εμποδίζει την είσοδο και την έξοδο του αέρα. Αυτό αφορά τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Φρόντισε, λοιπόν, να μην τοποθετείς αντικείμενα σε σημεία που να εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας που ίσως εξηγεί το ξαφνικό κλείσιμο της λειτουργίας είναι η ύπαρξη πολλαπλού συστήματος. Πολλαπλό σύστημα σημαίνει να έχουν συνδεθεί δύο ή/ και παραπάνω εσωτερικές μονάδες κλιματιστικού με μία μόνο εξωτερική. Στην περίπτωση αυτή ίσως να έχει μπερδευτεί η μία μονάδα. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ρυθμίσεις όλες τις εσωτερικές μονάδες στην ίδια λειτουργία, δηλαδή είτε ψύξη είτε θέρμανση και να ξαναελέγξεις τα λαμπάκια εάν σταθεροποιήθηκαν ή έσβησαν.

4. Όταν έχει διακοπή ρεύματος

Στην περίπτωση που συμβαίνει διακοπή ρεύματος, όπως είναι λογικό, σβήνουν όλες οι συσκευές. Τότε, το κλιματιστικό αναβοσβήνει με μικρότερη συχνότητα, πιο αργά δηλαδή. Αυτό γιατί έσβησε ξαφνικά αλλά μπήκε σε λειτουργία αναμονής. Όταν επανέλθει το ρεύμα και ξανανοίξει το κλιματιστικό, το λαμπάκι θα επανέλθει σε σταθερή κατάσταση όντας σε κανονική λειτουργίας. Επομένως, αυτό δεν είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να σε ανησυχεί, απλώς χρειάζεται να περιμένεις.

5. Όταν υπάρχει κάποιο σφάλμα

Είναι συχνό το φαινόμενο να αναβοσβήνει το λαμπάκι του κλιματιστικού όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα. Είναι κάτι σαν σύμπτωμα ή προειδοποίηση ότι χρειάζεται επισκευή. Ενδεχομένως για κάποιες βλάβες κυρίως ηλεκτρολογικής φύσης να μην υπάρχει ένδειξη, οπότε μην το θεωρήσεις δεδομένο. Επίσης, το προειδοποιητικό “καμπανάκι” ενδέχεται να μην είναι προγραμματισμένο από όλες τις εταιρείες ή τα μοντέλα κλιματιστικών. Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις εάν το χειριστήριο διαθέτει λειτουργία service.

Σε ορισμένες εταιρείες πατώντας ένα κουμπί που γράφει ‘check’ μπορείς να εντοπίσεις τη βλάβη. Μόλις το πατήσεις θα εμφανιστεί στην οθόνη η ένδειξη. Στη συνέχεια πάτα το ‘On’ και χρησιμοποιώντας τα βελάκια προσπάθησε να εντοπίσεις τον κωδικό του σφάλματος. Εάν δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα με συγκεκριμένο κωδικό, τότε θα ακουστεί ένας ήχος μία μόνο φορά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακουστεί ο ίδιος ήχος 10 φορές και θα πρέπει να καταγράψεις τον κωδικό του σφάλματος. Συνέχισε την ίδια διαδικασία ελέγχοντας όλους τους κωδικούς. Μόλις τελειώσεις σβήσε το κλιματιστικό και ειδοποίησε τον αντιπρόσωπο της εταιρείας για να τον ενημερώσεις. Εάν, όμως, δεν παρέχει τη συγκεκριμένη λειτουργία το χειριστήριο σου, τότε απενεργοποίησε το κλιματιστικό, σταμάτα την τροφοδοσία ρεύματος και κάλεσε έναν ειδικό.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις πότε αναβοσβήνει το λαμπάκι του κλιματιστικού. Εάν, όμως, δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω ή δεν μπορείς εσύ ο/η ίδιος/-α να το ελέγξεις, τότε καλύτερα θα ήταν να καλέσεις είτε την υπηρεσία service της μάρκας σου είτε κάποιον τεχνικό για την επισκευή του κλιματιστικού σου. Στην πλατφόρμα μας μπορείς να καταχωρήσεις την εργασία σου και να πάρεις προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες. Αφού επιλέξεις έναν εκείνος θα έρθει στο χώρο σου για να ελέγξει και να επισκευάσει τη βλάβη γρήγορα & οικονομικά.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα