Επένδυση τοίχου με ξύλο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

ξύλινο σαλόνι

Το ξύλο αποτελεί μία αγαπημένη πρώτη ύλη σε πολλές οικοδομικές εργασίες κυρίως λόγω των δομικών ιδιοτήτων του αλλά και της αισθητικής που προσδίδει στο χώρο. Η επένδυση τοίχου με ξύλο θα ζωντανέψει το σπίτι σου και θα αποχαιρετήσει την βαρετή και μονότονη όψη των απλά βαμμένων τοίχων!

Οι ξύλινες επιφάνειες έχουν να χαρίσουν πολλά στο σπίτι σου, από μόνωση ως ελκυστική αισθητική. Έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε περίεργες παραλλαγές, διαστάσεις, αποχρώσεις και τεχνικές. Τα ξύλα είτε επεξεργασμένα ή μη, είτε με απλό βερνίκι ή σε φυσική υφή και τεχνικές βαψίματος δίνουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα που δεν περνάει απαρατήρητο. Η επένδυση τοίχου με ξύλο παρουσιάζει εντυπωσιακές προτάσεις και διευκολύνει εξίσου τον τεχνίτη και τον ιδιοκτήτη. Έπειτα από τις συμβουλές που μας δώσανε οι έμπειροι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, σου αναλύουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την χρήση του ξύλου στους τοίχους της οικίας σου!

Τα βασικά στοιχεία της επένδυσης τοίχου με ξύλο!

Επένδυση ονομάζεται η εσωτερική ή εξωτερική κατασκευή που διαμορφώνει την τελική επιφάνεια του δομικού στοιχείου, όπου στην περίπτωσή μας είναι ο τοίχος. Βασικό χαρακτηριστικό μίας σωστής επένδυσης είναι η ποιότητα της τελικής επιφάνειας. Είναι αυτή που συνδέεται με την εμφάνιση του τοίχου και διαμορφώνει τα κριτήρια επιλογής της. Μπορεί να καθοριστεί από το πόσο επίπεδη είναι η επιφάνεια, το επίπεδο της ομοιογένειας στην υφή, τα συστατικά της σύνθεσής της αλλά και τα υλικά και χρώματα που αποτελείται.

Σε ότι αφορά την επιλογή του ξύλου για την επένδυση των εσωτερικών τοίχων, κατά κύριο λόγο στη χώρα μας χρησιμοποιούνται τα εξής υλικά: -Σανίδες από αυτούσιο και φυσικό ξύλο που μπορεί να είναι και ακατέργαστο. -Φύλλα plywood, τα λεγόμενα κόντρα-πλακέ. -Φύλλα πηχοσανίδων (πλακάζ), φύλλα μοριοσανίδων και φύλλα ινοσανίδων. Αυτά, είναι κατάλληλα για επενδύσεις εσωτερικής χρήσης, χαμηλού κόστους και μικρής διάρκειας ζωής.

Δεν μπορεί να γίνει λόγος για το ποια είναι η ιδανική επιλογή του ξύλου. Τα κριτήρια εξαρτώνται κάθε φορά από την χρήση, την μορφή και τα γούστα του καθενός. Για τους δικούς σου λοιπόν, αισθητικούς και οικονομικούς λόγους, κάθε είδος μπορεί να σου εξασφαλίσει αυτό που θέλεις να πετύχεις!

Πώς γίνεται η κατασκευή και τι ξύλο χρησιμοποιείται;

Απαιτείται οπωσδήποτε ένας ξύλινος σκελετός ως υπόστρωμα, σε διάφορες διατάξεις ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφή του τοίχου σου. Ο σκελετός αυτός τοποθετείται σε κατακόρυφη θέση με ξύλινα ή ειδικά, μεταλλικά στηρίγματα. Σ’ αυτόν στηρίζονται οι σανίδες ή οι πλάκες της επένδυσης με κρυφό ή εμφανές κάρφωμα. Μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια στο φινίρισμα του ξύλου είναι αναγκαία. Ειδικά στο σημείο όπου η ξύλινη επένδυση συναντά μια επιφάνεια από υλικό διαφορετικής σύστασης. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις όπου θες να συνδυάσεις την ξύλινη κατασκευή με πέτρα ή τούβλο, καθώς επίσης και εκεί που διαμορφώνονται ακμές ή γωνίες.

Στις επενδύσεις χρησιμοποιείται ξυλεία υψηλού κόστους και αισθητικής όπως είναι ο παλίσσανδρος, το μαόνι, η καρυδιά, η καστανιά, ο δρυς και το πεύκο. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πιο οικονομική ξυλεία, όπως η οξιά και το έλατο.

Γιατί να επιλέξεις μία επένδυση τοίχου με ξύλο;

Σε περίπτωση που στοχεύεις σε μία ανανέωση στον χώρο σου ή σχεδιάζεις την αισθητική του νέου σου σπιτικού, το ξύλο μπορεί να γίνει σύμμαχός σου. Θα σου εξασφαλίσει ένα όμορφο αποτέλεσμα με μεγάλη λειτουργικότητα. Για τους εξής λόγους λοιπόν, αξίζει να αναθεωρήσεις την άποψή σου για τον ξύλινο τοίχο!

1. Μονωτικές ιδιότητες.

Το ξύλο, ως καλός αγωγός της θερμότητας, παρέχει μόνωση στο σπίτι σου. Έχει καλύτερη θερμομονωτική ιδιότητα τόσο από τον χάλυβα όσο και από το αλουμίνιο. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και έντονα καιρικά φαινόμενα, μία ξύλινη επένδυση θα σε σώσει από πολλά. Μπορείς να βασιστείς επάνω του τόσο για να πετύχεις την σωστή θερμομόνωση αλλά και υγρομόνωση.

Το ξύλο εγκλωβίζει την θερμότητα και προστατεύει το σπίτι σου από τις διαφορές της θερμοκρασίας. Θα σου προσφέρει έτσι μία ισορροπία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου και θα σου χαρίσει ασφάλεια από το τσουχτερό κρύο ή την έντονη ζέστη του καλοκαιριού.

2. Ζεστή παρουσία.

Όποια ζεστή απόχρωση διαλέξεις για το ξύλο σου, τα γήινα χρώματα θα δώσουν χαρακτήρα και οικειότητα. Οι χρωματικές του αποχρώσεις είναι ελκυστικές και φιλικές στο μάτι, χωρίς να κουράζουν την οπτική σου. Τα βαθιά ζεστά χρώματα της φύσης εναρμονίζονται με το υπόλοιπο περιβάλλον και συμβάλλουν στην ηρεμία.

Με την ποικιλία στην ουδέτερη παλέτα που προσφέρει, μπορείς να δημιουργήσεις ένα γαλήνιο σπιτικό το οποίο θα αποτελέσει το καταφύγιό σου. Είναι επιβεβαιωμένο ότι τα σπίτια που έχουν ξύλινες όψεις στον τοίχο τους βοηθούν στην ισορροπία της ψυχολογίας. Ανέβασε τα επίπεδα χαλάρωσης "ντύνοντας" τον τοίχο σου με ξύλο!

3. Ιδιαίτερη αισθητική.

Κάποιες φορές ένας ξύλινος τοίχος αρκεί για να δώσει χαρακτήρα στην αισθητική και στην διακόσμηση. Αν δεν είσαι από τους τολμηρούς, τότε το ασυναγώνιστο υλικό που προσφέρει ποικιλία μπορεί να σου δώσει την έξτρα πινελιά που επιζητείς.

Δημιούργησε διάφορα στυλ διακόσμησης όπως ένα ρομαντικό περιβάλλον, ένα βιομηχανικό στυλ ή το αγαπημένο rustic της εξοχής. Είναι ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό στοιχείο για κάθε περιβάλλον όπου τα ομαλά του στοιχεία μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ελκυστικά.

4. Διαχρονική επιλογή.

Το αγαπημένο υλικό, αποτελεί μία κλασσική και διαχρονική επιλογή. Με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει να γίνει η πιο αξιόπιστη μέθοδος προσέγγισης τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και της διακόσμησης. Δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ σε αντίθεση με έναν χρωματιστό τοίχο ή μία τεχνοτροπία τοίχου, καθώς δεν θα φύγει ποτέ από την μόδα.

Ανάλογα την σχεδιαστική εμφάνιση που θέλεις να έχει ο χώρος σου, μπορείς να προσαρμόσεις την παλαιότητα του ξύλου. Δηλαδή, υπάρχουν ξύλα με πεπαλαιωμένη όψη, ξύλα με βερνίκι που δίνουν μία μοντέρνα υφή και ακατέργαστα φυσικά ξύλα για πιο έντονη δυναμική.

5. Διάρκεια ζωής.

Ένας κλασσικός τοίχος, μία ταπετσαρία ή μία απλή κατασκευή μπορούν εύκολα να χαλάσουν, να φθαρούν ή να λερωθούν. Το ξύλο έχει μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα που με λίγη προσοχή και φροντίδα μπορεί να διατηρηθεί στον χρόνο.

Οι λεκέδες είναι δύσκολο να παρατηρηθούν και γι΄αυτό το λόγο είναι ιδανική επιλογή ειδικά αν στον χώρο υπάρχουν παιδιά. Αυτό, κάνει τον ξύλινο τοίχο με την προστατευτική του επίστρωση, να έχει εφαρμογή σε κάθε χώρο και σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Θέλεις η επένδυση τοίχου με ξύλο να χαρίσει μόνωση στο σπίτι σου;  O πιο αξιόπιστος και οικονομικός τρόπος λήψης προσφορών μόνωσης τοίχου από αξιολογημένα συνεργεία είναι να καταχωρήσεις την αγγελία σου δωρεάν στο Douleutaras.gr!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα