Βάψιμο Επίπλων από Ξύλο: Οδηγός για Αρχάριους σε 6 Βήματα!

Τα ξύλινα έπιπλα είναι από τα αγαπημένα  του σπιτιού για πολλούς από εμάς. Έχουν κλασική όψη, δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα και έτσι έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Παρ' όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, τα έπιπλα χρειάζονται συντήρηση, όπως και κάθε τι άλλο μέσα στο σπίτι. Το βάψιμο επίπλων είναι ο πιο συχνός τρόπος για να αναζωογονήσεις το χρώμα και την υφή του ξύλου. Αυτό ισχύει για το φυσικό ξύλο, αλλά και για το βιομηχανικό.

Όμως, για ποιο λόγο να δώσεις τόση σημασία στο να διατηρηθούν τα ξύλινα έπιπλα για πολλά χρόνια; Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι ταιριάζουν με πολλά διαφορετικά στυλ διακόσμησης. Ανάλογα με το είδος ξύλου που χρησιμοποιείται, αλλά και τα υφάσματα με τα οποία επενδύεις τα έπιπλα, το αποτέλεσμα αλλάζει εντελώς. Ειδικά αν ενδιαφέρεσαι για vintage στυλ διακόσμησης, όπως ρετρό και ρουστίκ, τα ξύλινα έπιπλα είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διακόσμηση σου. Έτσι, τα έπιπλα από ξύλο δεν είναι ποτέ εκτός εποχής, ή αταίριαστα με το σύνολο, αρκεί να μεριμνήσεις για αυτά.

Για να σε βοηθήσουμε να διατηρήσεις τα ξύλινα έπιπλα σου υγιή για πολλά χρόνια ακόμα, σημαντικό είναι να δούμε τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις στο βάψιμο επίπλων.

6 Συμβουλές για το Βάψιμο Επίπλων που πρέπει να θυμάσαι!

1. Προμηθεύσου με τα κατάλληλα σύνεργα.

Αφού εντοπίσεις ποιο ή ποια ξύλινα έπιπλα πρέπει να βαφούν, είναι ώρα να αγοράσεις τα απαραίτητα εφόδια. Θα χρειαστείς ψιλό γυαλόχαρτο για ξύλο, αστάρι, βερνίκι της επιλογής σου, βερνίκι προστατευτικό, ή κερί για το τελείωμα. Όμως, υπάρχει άλλη μια κρίσιμη επιλογή που πρέπει να λάβεις. Θα χρησιμοποιήσεις πινέλο, ρολό, ή σπρέι για το βάψιμο επίπλων από ξύλο; Θεωρητικά μιλώντας, το πινέλο είναι το μέσο που θεωρείται ότι πετυχαίνει το πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να πετύχεις επαγγελματικό αποτέλεσμα και υπάρχει πιθανότητα να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, αν κάνεις λάθος.

βάψιμο επίπλων από ξύλο

Για το λόγο αυτό, μπορείς να αφήσεις το βάψιμο με πινέλο για έναν επαγγελματία, αν δεν έχεις εμπειρία στον τομέα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το βάψιμο με ρολό από σφουγγάρι, το οποίο γίνεται πολύ εύκολα, ακόμα και από αρχάριους. Σίγουρα, δε μπορεί να φέρει τόσο κομψό αποτέλεσμα και φινίρισμα, όσο το πινέλο, αλλά είναι ο ευκολότερος τρόπος να βάψεις μόνος/-η τα ξύλινα έπιπλα σου. Τέλος, υπάρχει το σπρέι, αλλά δύσκολα φέρνει ομοιόμορφη κάλυψη, ενώ κοστίζει αρκετά σαν μέθοδος. Ο λόγος για τον οποίο κοστίζει, είναι πως ένα μέρος της μπογιάς εξανεμίζεται, αντί να καταλήξει πάνω στο ξύλο.

Θέλεις να μάθεις πώς γίνεται βήμα- βήμα το βάψιμο επίπλων με ρολό από σφουγγάρι; Διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε με τίτλο: Βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι: Πώς γίνεται & γιατί να το επιλέξεις;

2. Τρίψε τα έπιπλα με γυαλόχαρτο

Όλα τα ξύλινα έπιπλα, από μασίφ, ή βιομηχανικό ξύλο, χρειάζονται τρίψιμο με γυαλόχαρτο, προτού βαφούν. Ακόμα κι αν θέλεις απλώς να τα περάσεις με άχρωμο βερνίκι για να τα ανανεώσεις, το τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο είναι απαραίτητο. Για να γίνει σωστά το βάψιμο επίπλων, πρέπει οι επιφάνειες από ξύλο να είναι λίγο τραχιές. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να στρωθεί το νέο βερνίκι. Θα προμηθευτείς το γυαλόχαρτο που χρειάζεσαι από το κατάστημα με τα είδη βαφής και χρωμάτων. Από εκεί θα προμηθευτείς και το βερνίκι, το γυαλόχαρτο και όποιο άλλο εργαλείο ή υλικό χρειαστείς. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως το γυαλόχαρτο δεν κοστίζει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιείς γενναιόδωρα, τρίβοντας το έπιπλο που σχεδιάζεις να βάψεις πάνω από μια φορά.

προετοιμασία για βάψιμο επίπλων

3. Άπλωσε αστάρι στο ξύλο

Το αστάρι είναι μια ειδική κόλλα, η οποία βοηθά στο να απλωθεί πιο εύκολα και ομοιόμορφα το τελικό βερνίκι. Κλείνει τους πόρους, στεγανοποιεί το ξύλο και προετοιμάζει το έδαφος για να έρθει το βερνίκι και να κάνει τη βέλτιστη δυνατή δουλειά. Έτσι, η χρήση του θεωρείται απαραίτητη. Το αστάρι είναι άχρωμο, οπότε δεν πρόκειται να αλλάξει το χρώμα του ξύλινου επίπλου.

βάψιμο επίπλων αστάρωμαΠαρ' όλα αυτά, πρέπει να απλώσεις εφημερίδες γύρω από το χώρο εργασίας σου, γιατί μπορεί να λεκιάσει το πάτωμα. Αφού απλώσεις το αστάρι στο έπιπλο με το ρολό, ή το πινέλο σου, θα χρειαστεί να περιμένεις αρκετές ώρες, ως και 1 μέρα, μέχρι να βεβαιωθείς ότι έχει στεγνώσει. Έπειτα, έρχεται η στιγμή για το βάψιμο επίπλων.

4. Διάλεξε το είδος χρώματος

Για το βάψιμο επίπλων από ξύλο, συνηθίζεται η χρήση ακρυλικών χρωμάτων. Τα χρώματα αυτά δεν έχουν αναθυμιάσεις, είναι αρκετά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χρώματα- βερνίκια κιμωλίας, τα οποία είναι ακρυλικά υδατοδιαλυτά χρώματα. Τα χρώματα από κιμωλία χρησιμοποιούνται ευρέως για το βάψιμο ξύλου, γιατί έχουν αρκετά εύκολη εφαρμογή. Παρόλα αυτά, θα σου συστήναμε να εξηγήσεις τις ανάγκες των επίπλων σου στον άνθρωπο που θα σε προμηθεύσει με τα απαραίτητα υλικά. Είναι πολύ πιθανό να σου προτείνει μια ιδέα που σου ταιριάζει περισσότερο.

χρώματα για έπιπλα

5. Βάψε τα ξύλινα έπιπλα

Για να έχεις το ιδανικό αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να περάσεις 2, έως και 3 χέρια μπογιά. Ανάμεσα σε κάθε στρώση, πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει το χρώμα για μερικές ώρες. Όταν περάσεις και την τελευταία στρώση, άφησε το βαμμένο έπιπλο να στεγνώσει για περίπου 1 μέρα. Πρέπει να απορροφήσει εντελώς τη μπογιά και να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα.

βάψιμο επίπλωνΈτσι, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο και προσεγμένο. Όσο για τη μέθοδο που θα ακολουθήσεις, θα σου προτείναμε να κάνεις ένα συνδυασμό εργαλείων. Βάψε τις μεγάλες επιφάνειες με ρολό από σφουγγάρι και τις μικρές επιφάνειες, όπου δε φτάνει το σφουγγάρι, με πινέλο. Προσπάθησε οι κινήσεις του ρολού και του πινέλου να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φορά για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Διάβασε επίσης: Πώς θα βάψεις έπιπλα από μελαμίνη σε 4 απλά βήματα;

6. Άπλωσε προστατευτικό βερνίκι στο ξύλο

Τα ξύλινα έπιπλα και οι ξύλινες επιφάνειες έχουν μια παραπάνω ευαισθησία προς την υγρασία και τη φθορά του χρόνου. Έτσι, το βάψιμο επίπλων από ξύλο δεν αρκεί από μόνο του. Για να διατηρηθεί το έπιπλο σε άριστη κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου, πέρασε το με προστατευτικό βερνίκι για ξύλο. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει αφού ολοκληρώσεις το βάψιμο με χρώμα. Τέλος, κάνε υπομονή και περίμενε 1- 2 μέρες, ώστε το ξύλο να στεγνώσει εντελώς. Η διαδικασία βαψίματος έχει ολοκληρωθεί και θα μπορέσεις να χαρείς τα ξύλινα έπιπλα σου.

βερνίκωμα σε ξύλινα έπιπλα

Τώρα γνωρίζεις πώς μπορείς να πετύχεις το βάψιμο επίπλων από ξύλο. Αν οι συμβουλές αυτές δεν αρκούν και αισθάνεσαι ανασφάλεια για το αποτέλεσμα, εμπιστεύσου τους ειδικούς! Πάρε προσφορές από τους έμπειρους ξυλουργούς της πλατφόρμας μας και πρόσφερε πολλά χρόνια ζωής στα αγαπημένα σου έπιπλα!

 

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Επισκευή / Μερεμέτι
Αθήνα 06/07/2020
Εκτελέστηκε από
Γιάννης Π.
Είδος εργασίας:
Επισκευή / Μερεμέτι
Ξύλινα αντικείμενα:
Πόρτα
Πλήθος επίπλων/κουφωμάτων:
1
Άλλο
Θεσσαλονίκη 06/07/2020
Εκτελέστηκε από
Ιωάννης Μ.
Είδος εργασίας:
Άλλο
Ξύλινα αντικείμενα:
Άλλο
Πλήθος επίπλων/κουφωμάτων:
2 - 3
Κόστος 20,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Συνεπής , Ακριβής , Οικονομικός.

Για: TΙΜΟΘΕΟΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗΣ / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Ο Ηλίας είναι ένας σπάνιος επαγγελματίας με ευγένεια μεράκι και άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες. Να τον εμπιστευτείτε να σας προτείνει και ο ίδιος τι χρειάζεται ο χώρος σας. Θα υλοποιήσουμε και επόμενη κατασκεύη μετά το αποτέλεσμα που είχαμε. Έχει μεγάλη αγάπη και εμπειρία σε σε αυτό που κάνει και αυτό φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα της κατασκευής και εργασίας του.

Για: Ηλίας Ντούνης / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ.

Για: Ιωάννης Μουστακίδης / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Εξαιρετικος!!!!!!

Για: petros baki / Ξυλουργικές Eργασίες
4,4

μπαμπας και γιος ευγενεστατοι και πολυ καλοι επαγγελματιες... γνωστες στην δουλεια τους και γρηγοροι.

Για: Αλέξανδρος Αθανασόπουλος / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Άριστη συνεργασία!! Ευγενική εξυπηρέτηση!!ο Θανάσης με τον αδερφό του τον Δημήτρη ήταν άψογοι!! Ευχαριστώ πολύ για όλα!!

Για: Θανάσης Γεωργίου / Ξυλουργικές Eργασίες