Βάψε εύκολα τα έπιπλά σου με Χρώματα Κιμωλίας!

Βάψε τα έπιπλά σου με Χρώματα Κιμωλίας

Το βάψιμο επίπλων με κιμωλία αποτελεί το νούμερο ένα τρόπο αναπαλαίωσης επίπλων στο σπίτι. Έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και συνεχίζει να κερδίζει όποιον το συναντά.  Δίνοντας vintage ύφος στα παλιά σου έπιπλα, τα βγάζεις από τη σκονισμένη τους γωνία και τα κάνεις επίκεντρο του χώρου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις την απόχρωση που θέλεις να τους δώσεις!  Το καλύτερο με το βάψιμο επίπλων με κιμωλία είναι ότι δε χρειάζεται να κάνεις καμία προετοιμασία στο έπιπλο για να βαφτεί (τρίψιμο και αστάρωμα), όπως στην αναπαλαίωση επίπλων. Απλά ξεκινάς το βάψιμο! 
Δες επίσης: 4 Είδη Χρωμάτων για Ξύλο για να Βάψεις τα Έπιπλα σου σαν Επαγγελματίας!

Τι θα χρειαστείς για το βάψιμο επίπλων με κιμωλία;

Για να έχεις ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ακολούθησε τα εξής: 
 • Εφημερίδες ή κάλυμμα για το πάτωμα
 • Κολλητική ταινία
 • Πινέλο
 • Χρώμα κιμωλίας
 • Κερί για το τελείωμα
 • Βαμβακερό πανί
 • Γυαλόχαρτο νούμερο 180

βάψιμο επίπλων με κιμωλία

Προετοιμασία του χώρου:

Στρώσε εφημερίδες ή το κάλυμμα κάτω από το έπιπλο που θα βάψεις, ώστε να μη λερώσεις το πάτωμα. Αφαίρεσε τυχόν μεταλλικά στοιχεία όπως πόμολα ή κλειδαριές, πριν το βάψιμο.  Το χρώμα κιμωλίας πήζει και στεγνώνει γρήγορα. Καλό είναι να βάλεις μία μικρή ποσότητα χρώματος σε ένα άλλο μπολ και να κρατάς κλειστό το δοχείο με το χρώμα. 

Βήματα για ένα άψογο βάψιμο επίπλων με κιμωλία

Καθάρισε καλά την επιφάνεια που πρόκειται να βάψεις, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και σαπούνι.  Επίσης, μπορείς να εφαρμόσεις την κολλητική ταινία σε σημεία του επίπλου που δε θέλεις να βαφτούν και δεν αφαιρούνται. 

1η στρώση:

 • Μόλις στεγνώσει καλά η επιφάνεια, εφάρμοσε την πρώτη στρώση του χρώματος κιμωλίας. 
 • Το χρώμα στεγνώνει μέσα σε 20-30 λεπτά. Καλό είναι να έχει στεγνώσει εντελώς πριν εφαρμόσεις τη δεύτερη στρώση, το τρίψιμο ή το κέρωμα.
chair

2η στρώση:

 • Εφόσον θέλεις να καλύψεις πλήρως το αρχικό χρώμα του επίπλου σου, εφάρμοσε και δεύτερη στρώση χρώματος κιμωλίας. 
 • Αν δεις ότι το χρώμα σου πήζει, μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό για να το αραιώσεις. 
 • Μόλις τελειώσεις το βάψιμο, πλύνε τα πινέλα καλά με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι. 
βάψιμο επίπλων με κιμωλία

Image credits_ Pinterest

Φυσική “φθορά”:

 • Με το γυαλόχαρτο 180, τρίψε απαλά μία- δύο φορές τις γωνίες του επίπλου και τα σημεία που θα φθείροντας φυσικά από την πάροδο του χρόνου. 
 • Για ακόμα απαλότερα αποτελέσματα, χρησιμοποίησε ένα βαμβακερό πανί χωρίς χνούδι για να τρίψεις την επιφάνεια. 
 • Η “φθορά” που θα έχει η επιφάνεια, χρειάζεται να δείχνει φυσική. Πάρε παράδειγμα από άλλα παλιά έπιπλα ή αντίκες και δες που έχουν φθαρεί για να το εφαρμόσεις και στο δικό σου. 
fistiki

Κέρωμα:

Υπάρχουν δύο είδη κεριών για το φινίρισμα: Το διάφανο κερί και το σκούρο κερί. Το διάφανο κερί απλά δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τη βαφή σου, χωρίς να διαφοροποιεί το χρώμα. Το σκούρο κερί προσθέτει μία παλιά όψη στο τελικό αποτέλεσμα και κάνει το έπιπλο να μοιάζει ακόμα περισσότερο με αντίκα. Σκουραίνει σε ένα βαθμό το αρχικό χρώμα, αλλά πολλοί το προτιμούν για το πειστικό τελικό αποτέλεσμα που δίνει. 
 • Για το κέρωμα, χρησιμοποίησε ένα ειδικό πινέλο για κέρωμα ή ένα βαμβακερό πανί χωρίς χνούδι. 
 • Χρειάζεται να περάσεις μία λεπτή στρώση κεριού πάνω από το έπιπλο. Σε περίπτωση που βλέπεις περίσσεια κεριού στην επιφάνεια σου, μπορείς να το σκουπίσεις με ένα πανί.  
 • Για το ξέπλυμα του πινέλου ή του πανιού που είχες για το κέρωμα, χρησιμοποίησε αλκοολούχο διάλυμα. 
 • Το κερί χρειάζεται 24 ώρες για να στεγνώσει. Μόλις σκληρύνει, πέρασε την επιφάνεια με ένα στεγνό και καθαρό πανί για ένα λείο φινίρισμα.  

Συμβουλές για αρχάριους στο βάψιμο επίπλων με κιμωλία

Στο βάψιμο επίπλων με κιμωλία, δε χρειάζεται να “πιάνει” το χέρι σου για να τα καταφέρεις. 
 • Αρχικά, μπορείς να επιλέξεις μία εύκολη και απλή επιφάνεια για να δοκιμάσεις όπως το πάνω μέρος ενός τραπεζιού. πρώτη φορά το βάψιμο επίπλων με κιμωλία. Μόλις δεις πόσο εύκολο είναι, προχώρησε και σε πιο “δύσκολες” επιφάνειες.
 • Το κέρωμα στο τέλος του βαψίματος είναι μία απαραίτητη διαδικασία για να φυλακιστεί το χρώμα και να προστατευτεί από εξωτερικούς παράγοντες, καθότι είναι υδατοδιαλυτό. Συνεπώς μην παραλείψεις αυτό το στάδιο, εφόσον θέλεις το έργο σου να διαρκέσει πολύ καιρό. 
 • Συνήθως οι άκρες και οι γωνίες είναι αυτές που φθείρονται πρώτες, συνεπώς μπορείς να επιμείνεις εκεί και να αφαιρέσεις απαλά τη βαφή με το πανί ή το γυαλόχαρτο.
 • Εάν θέλεις να προσθέσεις αυτή τη φυσική φθορά στο έπιπλο σου, μπορείς να βάλεις λίγη βαζελίνη στα σημεία που θέλεις να δώσεις αυτό το ύφος, πριν το βάψεις. Έτσι το χρώμα κιμωλίας δε θα “πιάσει” σε αυτά τα σημεία και θα είναι πιο εύκολο να το αφαιρέσεις μετά. 
 • Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ειδικό πινέλο για χρώμα κιμωλίας, αλλά μην επιλέξεις πινέλο για χρώματα με βάση το λάδι. Το χρώμα κιμωλίας είναι υδατοδιαλυτό και δε θα έχει καλό αποτέλεσμα.
Διάβασε επίσης: Βάψιμο Επίπλων από Ξύλο: Οδηγός για Αρχάριους σε 6 Βήματα!
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη χρωμάτων κιμωλίας, από πολύ φτηνά έως πολύ ακριβά, για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Επίσης κυκλοφορούν και σε διάφορες μορφές όπως σε σκόνη, σε σπρέι, ή σε έτοιμη βαφή. 

Ελπίζουμε να σε παρακινήσαμε να μεταμορφώσεις τα παλιά σου έπιπλα με το βάψιμο επίπλων με κιμωλία! Το σημαντικό είναι να απολαύσεις τη διαδικασία! Μη διστάσεις να πειραματιστείς και με διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων κιμωλίας, όπως θα δεις και παρακάτω: 

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Επισκευή / Μερεμέτι
Χαϊδάρι 24/02/2021
Εκτελέστηκε από
Αλέξης Α.
Είδος εργασίας:
Επισκευή / Μερεμέτι
Ξύλινα αντικείμενα:
Πόρτα
Πλήθος επίπλων/κουφωμάτων:
1
Επισκευή / Μερεμέτι
Κηφισιά 24/02/2021
Εκτελέστηκε από
TIMOTHEOS K.
Είδος εργασίας:
Επισκευή / Μερεμέτι
Ξύλινα αντικείμενα:
Ξύλινο κούφωμα
Πλήθος επίπλων/κουφωμάτων:
2 - 3
5,0
Αναρτήθηκε από Θεώνη Τ.
Νέα κατασκευή
Αθήνα 24/02/2021
Εκτελέστηκε από
Πηνελόπη Δ.
Είδος εργασίας:
Νέα κατασκευή
Ξύλινα αντικείμενα:
Έπιπλα Κουζίνας - Ντουλάπια
Πλήθος επίπλων/κουφωμάτων:
1
Κόστος 300,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Συνεπής, ευγενής και αποτελεσματικός

Για: Γιάννης Πολύζος / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Προσλάβαμε τον κ. Σωτήρη για να επισκευάσει ντουλάπα ρούχων η οποία είχε καταστραφεί λόγω υγρασίας. Έκανε εξαιρετική δουλειά, παρέδωσε τη ντουλάπα νωρίτερα από ότι είχαμε συμφωνήσει ήταν ευγενέστος και στο τέλος καθάρισε το χώρο. Επίσης μας έκανε και πολύ καλή τιμή. Τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Για: Σωτήρης Τζιώρης / Ξυλουργικές Eργασίες
4,5

Άμεση ανταπόκριση αν και ήταν Κυριακή οταν μπήκα στη σελίδα και έψαξα!!! Παραλαβή παράδοση από τους ίδιους και στους χρόνους που είχαμε πει καθώς επίσης και Άμεση επικοινωνία για ότι χρειαστείς ενδιάμεσα!!! Θα ξανά συνεργαζόμουν μαζί τους!!!

Για: Θανάσης Νομικός / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Πολύ καλός επαγγελματίας. Πήρε το τραπεζάκι σαλονιού και το έκανε λάκα ματ. Άριστη δουλειά. Έγινε σαν καινούργιο! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα.

Για: Ηλίας Φλώρος / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Επικοινωνησαμε αρχικά από το τηλέφωνο και αμεσως ήταν προθυμος να έρθει να δει ποιο ήταν το πρόβλημα. Μας εξήγησε αναλυτικά τι θα έκανε και αμεσως κλείσαμε ραντεβου για το επόμενο πρωί! Άψογος επαγγελματίας, έτοιμος να σου βρει την πιο κατάλληλη επιλογή για την περιπτωση και να προσπαθεί ακομα και αν ειναι αρκετά δύσκολο. Η πόρτα ειναι σαν καινουργια! Άξιζε κάθε ευρώ που δώσαμε καθώς μείναμε απόλυτα ικανοποιημενοι από την επισκευή και την άψογη συνεργασία μας. Μακάρι όλοι οι επαγγελματίες να είναι παρόμοιου επιπέδου. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα.

Για: Γιάννης Πολύζος / Ξυλουργικές Eργασίες
5,0

Αντιμετωπισα προβλημα με την πορτα ,σαββατο πρωι.Τηλεφωνησα σε 15 τουλαχιστον ειδικους που υποσχονταν αμεση ανταποκριση και μολις ακουγαν το θεμα που ειχα κανενας δεν ανταποκρινοταν.Σκεφτηκα να μπω στον δουλευταρα και για καλη μου τυχη επεσα στον μαριο. Ηρθε αμεσα,με εσωσε κυριολεκτικα,δεν υπαρχουν λογια.Μαγκαιβερ. Αν ειχα κορη του την εδινα για γυναικα μαζι με το μισο βασιλειο μου.Οικονομικος ευγενικος αποδοτικος!Δεν περιμενα να υπαρχουν πια τετοιοι ανθρωποι.Ειλικρινα νιωθω υποχρεωμενος μην διστασετε να τον μισθωσετε!

Για: Ηλίας Φλώρος / Ξυλουργικές Eργασίες