Τι γίνεται αν ξεχάσω το θερμοσίφωνα ανοιχτό;

Θερμοσίφωνας

Οι περισσότεροι από εμάς έστω και μία φορά στη ζωή μας έχουμε ξεχάσει το θερμοσίφωνα ανοιχτό για μια (ή και περισσότερες) μέρες. Είτε από απροσεξία, είτε επειδή ο θερμοσίφωνας μπορεί να μην έχει λαμπτήρα ένδειξης “on/off” ή έχει αλλά είναι χαλασμένος ή σε μη εμφανές σημείο. 

Πολλά ερωτήματα μπορεί να σε απασχολούν και να σε αγχώνουν όταν αφήνεις τον θερμοσίφωνα ανοιχτό. Σίγουρα θα σκέφτεσαι ποιος θα είναι ο επόμενος λογαριασμός ρεύματος που θα αντικρίσεις ή αν πάλι θα μπορούσε να εκραγεί ο θερμοσίφωνας σου από την πολύωρη λειτουργία.

Είμαστε εμείς εδώ για να σου δώσουμε μια απάντηση στο βασικό ερώτημα που σε απασχολεί: Τι γίνεται αν ξεχάσω το θερμοσίφωνα ανοιχτό;

Τι γίνεται αν ξεχάσω το θερμοσίφωνα ανοιχτό;

Αρχικά πρέπει να ξέρεις ότι αν ξεχάσεις το θερμοσίφωνα σου ανοιχτό δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θυμήσου όμως να μην το κάνεις συνήθεια. Οι σπατάλες ενέργειας είναι μεγάλες, ενώ αυξάνεις και τις πιθανότητες λόγω της συνεχόμενης χρήσης του, να υποστεί κάποια βλάβη και τότε η παρέμβαση ενός υδραυλικού ή ενός ηλεκτρολόγου θα είναι απαραίτητη. Επομένως καλό θα ήταν να είσαι προσεκτικός/- ή.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας;

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν το νερό ζεσταθεί, θα δώσει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση και θα την ενεργοποιήσει πάλι μόλις η θερμοκρασία του νερού πέσει, ακόμα και αν δεν έχουμε καταναλώσει καθόλου νερό.

Επομένως αν αφήνεις μόνιμα το θερμοσίφωνα σου ανοιχτό θα προκαλέσεις σίγουρα σπατάλες ενέργειας. Όσο πιο ψηλά έχεις ρυθμίσει τη θερμοκρασία του θερμοστάτη, τόσο πιο μεγάλη απώλεια ενέργειας θα έχεις, αν τον ξεχνάς ανοιχτό.

Για να μειώσεις λοιπόν τις απώλειες ενέργειας, θα μπορούσες να προγραμματίσεις τον χρόνο της ημέρας που θέλεις να γίνεται η θέρμανση του νερού με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοματισμού.

Αλλαγή αντίστασης θερμοσίφωνα

Αν πάλι έχεις παρατηρήσει ότι ενώ ξεχνάς το θερμοσίφωνα σου αρκετά συχνά ανοιχτό, το νερό συνεχίζει να είναι κρύο και όχι στην επιθυμητή θερμοκρασία, τότε τα πιθανά σενάρια είναι δύο: 

1. Ο θερμοστάτης έχει απορυθμιστεί και έχει πέσει σε χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που απαιτεί ρύθμιση στην ιδανική θερμοκρασία από σένα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. 

2. Υπάρχει πρόβλημα με τις αντιστάσεις, που η λύση βρίσκεται στην άμεση αντικατάστασή τους. 

Ένα τέτοιο πρόβλημα δεν συνίσταται να το λύσεις μόνος σου, διότι η πιθανότητα να προκαλέσεις μία πιο σοβαρή ζημιά είναι μεγάλη. Πρέπει λοιπόν να καλέσεις άμεσα κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει αποτελεσματικά με το πρόβλημα σου. 

Μύθος ή αλήθεια οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι αν ξεχάσουν το θερμοσίφωνα ανοιχτό θα έρθουν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Όμως ποια είναι πραγματικά η αλήθεια; Αν έχεις ξεχάσει το θερμοσίφωνα ανοιχτό για μια ολόκληρη μέρα χωρίς όμως να κάνεις μεγάλη σπατάλη του ζεστού νερού, τότε η χρέωση που θα έχεις θα είναι σχεδόν αμελητέα.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στην αρχή, ζεσταίνει το νερό και καταναλώνει πολύ ρεύμα. Όταν φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης θα σταματήσει να το θερμαίνει και απλά θα το συντηρεί με πολύ μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης από τη συνεχόμενη λειτουργία του θερμοσίφωνα; 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φράση “κλείσε το θερμοσίφωνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί”. Είναι αλήθεια ότι σε πιο παλιούς τύπους θερμοσίφωνα ένας τέτοιος κίνδυνος ήταν όντως υπαρκτός. 

Ωστόσο, με την εξέλιξη τεχνολογίας και με τη δημιουργία των νέων θερμοσίφωνων δεν υπάρχει πλέον τέτοιος φόβος, ειδικότερα αν τον έχεις εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό θα ήταν να ρωτήσεις και τη γνώμη ενός ειδικού.

 Διάβασε επίσης: Στάζει η βαλβίδα ασφαλείας του θερμοσίφωνα; Μάθε το γιατί! 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε με τις απορίες που μπορεί να έχεις, αν αφήσεις το θερμοσίφωνα σου ανοιχτό. Σε περίπτωση που θέλεις να επισκευάσεις ή και να αλλάξεις θερμοσίφωνα είμαστε εμείς εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφορμα μας εντελώς δωρεάν και θα λάβεις άμεσα τις καλύτερες προσφορές από έμπειρους επαγγελματίες. 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα