7 Πλεονεκτήματα & 4 Μειονεκτήματα των Ταχυθερμοσίφωνων!

Πλεονεκτήματα &  Μειονεκτήματα των Ταχυθερμοσίφωνων

Ο ταχυθερμοσίφωνας ή αλλιώς ταχυθερμαντήρας είναι ένας νέου τύπου θερμοσίφωνας. Η βασικότερη διαφορά με τον συμβατικό είναι το γεγονός ότι το νερό ζεσταίνεται σε πραγματικό χρόνο. Για τον ταχυθερμοσίφωνα δε χρησιμοποιείται κάποια δεξαμενή αποθήκευσης, αφού θερμαίνεται μόνο όση ποσότητα νερού περάσει μέσα από αυτόν. Εάν αναρωτιέσαι αν σε συμφέρει ή όχι να εγκαταστήσεις έναν στο σπίτι σου, εμείς θα σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις. Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων, ώστε να επιλέξεις έχοντας εμπεριστατωμένη άποψη.

Οι ταχυθερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο τύπους. Ο ένας πρόκειται για την τοπική παροχή ζεστού νερού, ενώ ο δεύτερος για την κεντρική. Στον πρώτο τοποθετείται ένας ταχυθερμοσίφωνας σε κάθε σημείο που επιθυμείς να έχεις ζεστό νερό, όπως το ντουζ ή ο νεροχύτης. Ενώ ο δεύτερος αφορά ένα μεγαλύτερο μέγεθος ταχυθερμοσίφωνα που μπορείς να τοποθετήσεις στο πατάρι και από εκεί να διοχετεύεται ζεστό νερό σε όλο το σπίτι μέσω σωλήνων.

Πλεονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων

1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των ταχυθερμοσιφώνων είναι η εξοικονόμηση νερού αλλά και χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στον κλασικό θερμοσίφωνα ζεσταίνεται μια ποσότητα νερού η οποία ενδεχομένως να πηγαίνει χαμένη εάν δε χρησιμοποιηθεί όλη. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ταχυθερμαντήρα αφού ζεσταίνεται όσο νερό χρησιμοποιείται. Επίσης, με τη μεταφορά του νερού υπάρχουν απώλειες μέσω των σωληνώσεων. Επιπλέον, σε ορισμένα παλιά μοντέλα θερμοσιφώνων απαιτείται να σπαταλάς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλή ώρα, πράγμα που επιβαρύνει τους λογαριασμούς σου. Σύμφωνα με τις έρευνες, λοιπόν, η ενέργεια που εξοικονομείται μπορεί να φτάσει έως και 70% σε σχέση με τον συμβατικό.

2. Μεγάλη διάρκεια ζωής

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στο να δημιουργούνται ολοένα ποιοτικότερα υλικά. Η χρήση αυτών αποτελεί τον πρώτο παράγοντα που συνιστά στο να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των ταχυθερμοσιφώνων. Ο δεύτερος αφορά το γεγονός ότι το νερό δεν περνά από σωλήνες, επομένως δεν συσσωρεύονται άλατα και δε χρειάζεται συχνή επισκευή. Τέλος, στη μικρή συσκευή του ταχυθερμοσίφωνα δίπλα από κάθε παροχή, υπάρχει συνεχής ροή του νερού, πράγμα που σημαίνει ότι καθαρίζεται απευθείας η αντίσταση που περιέχεται.

3. Λειτουργία με πολλές μορφές ενέργειας

Ένα ακόμα θετικό των ταχυθερμοσιφώνων είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν με παραπάνω από μία μορφή ενέργειας. Εν αντιθέσει με τον κλασικό θερμοσίφωνα ο οποίος λειτουργεί μόνο με το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ταχυθερμοσίφωνας είναι ικανός να λειτουργήσει με ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ή υγραέριο. Ακόμη, μπορεί να συνδεθεί με τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομία. Επομένως, ο τύπος ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί δε θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στην επιλογή ενός ταχυθερμοσίφωνα για το σπίτι σου.

4. Μικρό μέγεθος

Στην τοπική παροχή νερού ο ταχυθερμοσίφωνας τοποθετείται ακριβώς δίπλα από κάθε βρύση. Αυτό γίνεται γιατί το μέγεθός του είναι μικρό, δεν πιάνει πολύ χώρο, είναι διακριτικό και αισθητικά όμορφο. Ωστόσο, ακόμα και στην κεντρική παροχή, όπου τοποθετείται ένας ταχυθερμοσίφωνας στο πατάρι, είναι συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με τον συμβατικό. Επομένως σου εξασφαλίζει αποθηκευτικό χώρο για άλλη χρήση.

5. Ρύθμιση θερμοκρασίας νερού

Ο ταχυθερμοσίφωνας μπορεί να ρυθμιστεί ώστε η θερμοκρασία του νερού να είναι σε μια συγκεκριμένη και σταθερή τιμή. Η θερμοκρασία νερού που θα ρυθμιστεί θα είναι ίδια με αυτή που θα έχει το νερό κατά την έξοδό του. Στον κλασικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα συνήθως το νερό αναμειγνύεται με κρύο για να εξέρχεται σε μια φυσιολογική θερμοκρασία για το σώμα.

6. Γρήγορο και άφθονο ζεστό νερό

Η καινοτομία πάνω στην οποία έχει στηριχτεί η συσκευή του ταχυθερμοσίφωνα είναι το άφθονο ζεστό νερό σε λίγα δευτερόλεπτα. Πλέον δε χρειάζεται να περιμένεις μισή ή μία ώρα για να ζεστάνει το νερό ώστε να μπεις στο ντουζ. Ο ταχυθερμοσίφωνας, αναλόγως τον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιεί, χρειάζεται μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να θερμανθεί. Επίσης, ενώ με τον συμβατικό θερμοσίφωνα το ζεστό νερό κάποια στιγμή τελειώνει, στον ταχυθερμοσίφωνα έχεις απεριόριστο ζεστό νερό. Βέβαια, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς όσο χρειάζεσαι σκεπτόμενος/-η τόσο την τσέπη σου, όσο και το περιβάλλον.

7. Εύκολη τοποθέτηση

Οι ταχυθερμοσίφωνες μπορούν να τοποθετηθούν πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμείς. Η συσκευή τοποθετείται ακριβώς δίπλα από την παροχή νερού, δηλαδή τη βρύση. Επίσης, ένας ειδικός μπορεί πολύ εύκολα να συνδέσει τον ταχυθερμοσίφωνα με το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού σου. Ωστόσο, εάν επιλέξεις κεντρική παροχή νερού, τότε θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός υδραυλικού για να συνδέσει τη συσκευή με τις κατάλληλες σωληνώσεις.

μειονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων

Μειονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων

1. Μεγάλο κόστος αγοράς και εγκατάστασης

Αυτό που ίσως να σε απασχολεί είναι το χρηματικό ποσό που θα πληρώσεις, πράγμα απολύτως λογικό. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης των ταχυθερμοσιφώνων είναι αρκετά μεγάλο, πράγμα που μετατρέπεται σε ένα από τα κυριότερα μειονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξεις γιατί στο εμπόριο υπάρχουν φτηνοί ταχυθερμοσίφωνας, οι οποίοι δεν είναι ποιοτικοί και ενδεχομένως να βγουν ελαττωματικοί. Εάν, όμως, αγοράσεις έναν ποιοτικό ταχυθερμοσίφωνα, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μια πραγματική επένδυση.

2. Αδυναμίες κεντρικής παροχής

Η κεντρική παροχή νερού θυμίζει τον κλασικό θερμοσίφωνα από τον οποίο διοχετεύεται ζεστό νερό στις εξόδους με τις οποίες έχει συνδεθεί. Εάν, λοιπόν, θέλεις ζεστό νερό σε παραπάνω από ένα σημείο, τότε καλύτερα να τοποθετήσεις ταχυθερμοσίφωνα κεντρικής παροχής. Ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει ορισμένα μειονεκτήματα των ταχυθερμοσιφώνων. Αυτά είναι το γεγονός ότι η εγκατάσταση της κεντρικής παροχής ενέχει μεγαλύτερο χρηματικό κόστος, καθώς απαιτούνται περισσότερες συνδέσεις των σωληνώσεων. Επίσης, ακριβώς επειδή το νερό διοχετεύεται μέσω των σωλήνων, έχει απώλειες ενέργειας και θερμότητας.

3. Προβλήματα λειτουργίας

Δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν ορισμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ταχυθερμοσίφωνα. Αυτά δεν αφορούν τη συσκευή καθεαυτή αλλά τα χαρακτηριστικά του νερού. Αυτό σημαίνει ότι εάν το κρύο νερό έχει χαμηλή πίεση ενδέχεται να μην μπορεί να λειτουργήσει καθόλου ο ταχυθερμοσίφωνας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να εξεταστεί εξ αρχής από έναν υδραυλικό προκειμένου να λυθεί. Επίσης, εάν το νερό είναι πολύ κρύο, τότε είναι πιθανό να μη μπορεί να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία μέσω της αντίστασης.

4. Τραβάνε πολύ ρεύμα

Το γεγονός ότι θερμαίνεται όση ποσότητα νερού επιθυμείς σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οφείλεται στην αντίσταση μεγάλης έντασης. Συνεπώς ο ταχυθερμοσίφωνας “τραβάει” πολύ ρεύμα σε μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που είναι ένα ακόμα από τα μειονεκτήματα των ταχυθερμοσιφώνων. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ θα πληρώνεις περισσότερο στο λογαριασμό ρεύματος, αλλά ότι μπορεί να ρίξει την ασφάλεια. Επομένως, θα πρέπει να φροντίζεις να μην έχεις αναμμένες άλλες ηλεκτρικές συσκευές που τραβούν επίσης πολύ ρεύμα, προκειμένου να μη δημιουργήσεις θέμα στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού σου.

Εμείς σου αναλύσαμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων και ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε για να επιλέξεις εάν θα τοποθετήσεις έναν στο σπίτι σου. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες που θα σε αναλάβουν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση άμεσα & οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα