10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον νέο Νόμο Αυθαιρέτων!

Το τελευταίο καιρό επικρατεί ένα χάος σχετικά με το νέο νόμο αυθαιρέτων. Συνέχεια βγαίνουν καινούργιες ανακοινώσεις οι οποίες ανατρέπουν τα δεδομένα και προκαλούν πανικό. Αναρωτιέσαι και εσύ τι συμβαίνει πραγματικά; Τι αλλαγές έφερε αυτός ο νέος νόμος αυθαιρέτων; Τι εκπτώσεις δικαιούσαι και μέχρι πότε; Εμείς ρωτήσαμε τους καλύτερους επαγγελματίες μηχανικούς, για να σου αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια!

Σύμφωνα με το νόμο αυθαιρέτων, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Με λίγα λόγια, απαγορεύεται η μεταβίβαση, πώληση, ενοικίαση, καθώς και η λήψη οποιασδήποτε χρηματοδότησης για ακίνητο που έχει αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης. Σου δίνεται όμως η δυνατότητα να νομιμοποιήσεις ή να ρυθμίσεις για 30 έτη, τα αυθαίρετα που υπάρχουν στην ιδιοκτησία σου. Βασικός στόχος του νόμου 4495/2017, είναι να εξαλείψει τις αιτίες που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του άναρχου και αδόμητου περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας, ο νέος νόμος αυθαιρέτων μείωσε σε ένα μεγάλο ποσοστό τα πρόστιμα σε αρκετές κατηγορίες παρανομιών. Παράλληλα, ευνοήθηκαν περισσότερο οι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, ώστε να νομιμοποιηθούν όσο περισσότερα αυθαίρετα είναι δυνατό.

Τι Αλλαγές έφερε ο Νέος Νόμος Αυθαιρέτων; 10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις!

#1 Ποιες παραβάσεις δεν είναι ανάγκη να νομιμοποιηθούν;

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις παραβάσεων για τις οποίες ο νέος νόμος αυθαιρέτων κρίνει ότι δεν είναι αναγκαίο να νομιμοποιηθούν. Πρώτη περίπτωση είναι να είναι πολύ μικρή η απόκλιση των διαστάσεων του κτιρίου. Για παράδειγμα, τα αυθαίρετα με απόκλιση εως 10% και 50 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία δεν υπερβαίνουν το συντελεστή δόμησης. Μία δεύτερη περίπτωση που η τακτοποίηση δε κρίνεται αναγκαία είναι η αλλαγή χρήσης χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση στη συγκεκριμένη περιοχή και να ήταν μικρής κλίμακας οι εργασίες. Παρόλο που δε χρειάζεται να νομιμοποιηθούν οι παραπάνω παραβάσεις, επιβάλλεται ένα πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

#2 Τι ισχύει για τις μικρές παραβάσεις;

Σύμφωνα με το νέο νόμο για αυθαίρετα, υπάρχουν μερικές κατηγορίες παραβάσεων που θεωρούνται πολύ μικρές και η νομιμοποίηση γίνεται με την πληρωμή παραβόλου ύψους 250 ευρώ. Αυτή η αλλαγή, καλύπτει τις κατηγορίες παραβάσεων όπως προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, κατασκευής πέργκολας έως 15 τ.μ, ξύλινες κατασκευές έως 8 τ.μ κλπ.  

#3 Τι μπορείς να κάνεις αν κληρονομήσεις ακίνητο όπου υπάρχει αυθαίρετο;

Αν το αυθαίρετο είχε ολοκληρωθεί έως 28.7.2011, μπορεί να νομιμοποιηθεί κανονικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι βάσει του νέου νόμου αυθαιρέτων, θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά τακτοποίησης αυθαιρέτων, να παραδώσεις ένα αντίγραφο του πιο πρόσφατου  Ε9 του αποβιώσαντος.

#4 Τι ισχύει για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955-1975;

Ο νέος νόμος αυθαιρέτων ορίζει πως τα αυθαίρετα αυτά, δεν θεωρούνται πλέον αυθαίρετα και δεν υπάρχει κάποιο πρόστιμο για να νομιμοποιηθούν. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να καταβάλλουν ένα παράβολο ύψους 250 ευρώ.

#5 Τι ισχύει για αυθαίρετα μεταξύ 1975-1982;

Όπως ορίζει ο νέος νόμος, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αυτών, γίνεται με την πληρωμή του παραβόλου και του 15% του προστίμου.

#6 Τι ισχύει για τα αυθαίρετα μεταξύ 1983-1992 και 1993-σήμερα;

Τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1983-1992, νομιμοποιούνται με την πληρωμή παραβόλου και του 60% του προστίμου. Αντίθετα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από το 1993 κι έπειτα, νομιμοποιούνται με την πληρωμή ολόκληρου του προστίμου. Για αυθαίρετα με παρανομίες άνω του 40%, η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα γίνει με επιπλέον αγορά συντελεστή, όταν ετοιμαστεί το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα.

#7 Τι ισχύει για τα αυθαίρετα που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής και δεν την έχουν ολοκληρώσει;

Τα αυθαίρετα αυτά μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο. Στη νέα οφειλή δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί. Αντίθετα, το υπολειπόμενο ποσό επανυπολογίζεται.

#8 Πόσο κοστίζουν το παράβολα;

Ο νέος νόμος αυθαιρέτων χωρίζει τα παράβολα στις δύο εξής κατηγορίες: αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετα κτίρια. Στην πρώτη κατηγορία, το παράβολο είναι 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση έως 100 τετραγωνικά μέτρα. Στη δεύτερη κατηγορία, αν το αυθαίρετο είναι από 100 έως 500 τ.μ, το παράβολο ορίζεται 500 ευρώ. Σε περίπτωση που το αυθαίρετο κτίριο είναι από 500 έως 2000 τ.μ, το παράβολο κοστίζει 1.000 ευρώ. Για αυθαίρετα από 2.000 έως 5.000 τ.μ, το παράβολο είναι 4000 ενώ για αυθαίρετα άνω των 5000 τ.μ, ορίζεται παράβολο 10.000 ευρώ.

#9 Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο;

Το πρόστιμο, σύμφωνα με το νέο νόμο αυθαιρέτων, εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία υπαγωγής. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται με βάση το εμβαδόν της αυθαίρετης κατασκευής επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, επί 15%, επί τους συντελεστές των σχετικών τετραγωνιδίων.

#10  Με ποιον τρόπο μπορώ να αποπληρώσω το πρόστιμο;

Υπάρχουν 3 τρόποι αποπληρωμής του προστίμου, εκ των οποίων μπορείς να διαλέξεις τον ιδανικό για εσένα. Ο πρώτος τρόπος είναι η εφάπαξ αποπληρωμή. Με αυτόν το τόπο πληρωμής εξασφαλίζεις 20% επιπλέον έκπτωση εφόσον γίνει σε ένα μήνα. Ο δεύτερος τρόπος πληρωμής είναι η άμεση καταβολή του 30% και του υπολοίπου 70%, με δόσεις. Με αυτό τον τρόπο έχεις έκπτωση 10%, πάλι σε περίπτωση που η πληρωμή γίνει σε ένα μήνα. Ο τρίτος τρόπος πληρωμής είναι με καταβολή έως11 100 δόσεων. Δεν υπάρχει όμως καμία απολύτως έκπτωση.

#11 Ποιοι δικαιούνται έκπτωση;

Όσοι ιδιοκτήτες μεταφέρουν το αυθαίρετο τους από τους παλιούς νόμους στο νέο, δικαιούνται έκπτωση 20%.  Αν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησης, αλλά ξεκινήσει έως τις 9 Οκτωβρίου 2018, θα έχεις έκπτωση 20%. Από 9 Οκτωβρίου 2018 έως 8 Απριλίου 2019 η έκπτωση στην πληρωμή προστίμων θα είναι 10%. Αντίθετα το συνολικό πρόστιμο θα αυξηθεί κατά 10% αν η διαδικασία τακτοποίησης ξεκινήσει από τις 9 Απριλίου 2019 έως τις 8 Οκτωβρίου 2019. Ενώ, αν ξεκινήσει μετά τις 9 Οκτωβρίου 2019, θα υπάρξει αύξηση του προστίμου κατά 20%.

Επιπλέον, ο νέος νόμος αυθαιρέτων ορίζει πως κάποιες κοινωνικές ομάδες δικαιούνται κάποια επιπλέον έκπτωση. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% του προστίμου, οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν από 20% έως 50% και οι δικαιούχοι επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%. Τέλος, τα ΑΜΕΑ καταβάλλουν 15-20% και οι παλιννοστούντες ομογενείς το 20% του προστίμου.

Διάβασε επίσης "Πώς Γίνεται η Μελέτη Στατικής Επάρκειας & Πότε Είναι Απαραίτητη;"

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει η γνωστή λαϊκή παροιμία, ο χρόνος είναι χρήμα! Τώρα που έμαθες για όλες τις αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος, μην αργείς άλλο! Καταχώρησε την εργασία σου και λάβε τη καλύτερη προσφορά από τους εξειδικευμένους μηχανικούς της πλατφόρμας μας, για να εξασφαλίσεις κι εσύ τη μεγαλύτερη μεγαλύτερη έκπτωση!νέος νόμος αυθαιρέτων

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Έλεγχος κατοικίας πριν την αγορά
Παπάγου - Χολαργού 30/07/2020
Εκτελέστηκε από
Αλέξανδρος Σ.
Είδος υπηρεσίας:
Έλεγχος κατοικίας πριν την αγορά
Πόσα είναι τα τετραγωνικά του χώρου / ακινήτου;
101 τ.μ. - 200 τ.μ.
Ρύθμιση αυθαιρέτου / Βεβαίωση νομιμότητας
Αθήνα 07/08/2020
Εκτελέστηκε από
Βασιλική Γ.
Είδος υπηρεσίας:
Ρύθμιση αυθαιρέτου / Βεβαίωση νομιμότητας
Πόσα είναι τα τετραγωνικά του χώρου / ακινήτου;
Έως 50 τ.μ.
Κόστος 400,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Ήταν πολύ συνεπής στην δουλειά της. Επικοινωνούσε συχνά και ενημέρωνε. Πολύ σωστή επαγγελματίας

Για: Χαρούλα Τσινοπούλου / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα
5,0

Η συνεργασία ήταν άψογη, ο επαγγελματισμός του Ρομπέρτο απόλυτος, φιλικός και πρόσχαρος με το αποτέλεσμα στην ώρα του. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Για: Ρομπέρτο Γκουσάτου / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα
5,0

Περίγραψέ μας την εμπειρία σου.Αξιόλογος, συνεπής, αποτελεσματικός. Τομ συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Για: ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα
5,0

Ευγενικός, συνεργάσιμος, πολυ καλή επικοινωνία

Για: Ρομπέρτο Γκουσάτου / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα
5,0

Usually I do not write reviews, but: I am very happy to work with Mr Cheirdaris over the last weeks! He is very experienced and an absolute expert in his job. Hes fees are extremely fair and really affordable. I had contact with other architects in the past who could not help me, but Mr Cheirdaris has solved all my problems very quickly. Among other things, my property was finally legalized. (THANK YOU!) Mr Cheirdaris kept me informed about every step, so I felt very well looked after. Also, he was always available when I had a question. He is very organized and keeps his promise. He definitely has my fullest trust. Thank you very much for your help and work. I can recommend you to everyone. I wish you continued success. Thank you!! Regards Patrick

Για: ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα
4,0

Νέοι επαγγελματίες με όρεξη, συνέπεια και επαγγελματισμό

Για: ATHINA BOUATAR / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα