Γιατί έχει κρεμάσει η πόρτα; Αιτίες & Λύσεις

Το να έχει κρεμάσει η πόρτα, έχει ως αποτέλεσμα η πόρτα να δυσκολεύεται να ανοίξει και να κλείσει και μπορεί να οδηγήσει σε φθορές του πατώματος του σπιτιού, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί. Όμως, γιατί μπορεί να κρεμάσει μια πόρτα στο σπίτι σου και τι πρέπει να κάνεις γι' αυτό;

Γιατί έχει κρεμάσει η πόρτα; 

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει κρεμάσει η πόρτα σου είναι αρκετοί. Παρακάτω, θα σου αναλύσουμε τον κάθε έναν ξεχωριστά και θα σου προτείνουμε εύκολες λύσεις, ώστε να μη σε απασχολήσει η πόρτα σου ξανά. 

#1 Υγρασία στο κούφωμα

Πολλές φορές, η συγκεκριμένη αιτία είναι κάτι που αγνοούμε καθώς μπορεί να παρατηρηθεί τους χειμερινούς μήνες και να φύγει τους καλοκαιρινούς. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές το ξύλο διαστέλλεται από την αυξημένη υγρασία των μηνών αυτών και έχει ως αποτέλεσμα η πόρτα να “βρίσκει” στο κάτω μέρος της. Σε περίπτωση που έχει κρεμάσει η πόρτα σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να καταστρέψει και το πάτωμα, κάνοντας γρατζουνιά. Επίσης η υγρασία μπορεί να επιδράσει και στην κάσα της πόρτας και να προξενήσει το ίδιο πρόβλημα, οπότε σιγουρέψου για την πηγή του προβλήματος πριν προχωρήσεις σε επισκευή κουφώματος.

Εφόσον το πρόβλημα βρίσκεται στο κάτω  μέρος, χρειάζεται να εφαρμόσεις ένα παχύ γυαλόχαρτο σε αυτό το σημείο. Έπειτα ανοιγόκλεισε την πόρτα μερικές φορές. Με αυτό τον τρόπο το γυαλόχαρτο θα λειάνει το σημείο και θα αυξήσει το κενό μεταξύ της πόρτας και του πατώματος. 

Εφόσον η πόρτα δεν κλείνει στο πάνω μέρος της, μπορείς να την τρίψεις με το γυαλόχαρτο επιτόπου ή να την αφαιρέσεις και να κάνεις το ίδιο, μέχρι να εξαφανιστεί το πρόβλημα. 

Τέλος, αν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο τότε η αντικατάσταση κουφώματος είναι μονόδρομος. Οι επαγγελματίες της υπηρεσίας μας, έχουν την εμπειρία να εξυπηρετήσουν κάθε εργασία επισκευής κουφώματος και να προτείνουν κατάλληλες λύσεις για την αντικατάστασή του εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

Διάβασε επίσης: Ανακαίνιση παλιάς πόρτας σε 4 βήματα!

#2 Συσσώρευση μπογιάς

Βάφοντας την πόρτα πολλές φορές, μπορεί να δημιουργηθεί ένα στρώμα μπογιάς το οποίο κάνει την πόρτα να “βρίσκει” στο πάτωμα και τους τοίχους. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι να γίνεται καλή προετοιμασία της πόρτας πριν από το βάψιμο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλή λείανση και απομάκρυνση της προηγούμενης βαφής. Επίσης, εφόσον θέλεις να διορθώσεις το ήδη υπάρχον πρόβλημα, η λύση είναι και πάλι το γυαλόχαρτο. Σε επίμονα στρώματα μπογιάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διαβρωτικό, ώστε να μαλακώσει η βαφή και να αφαιρεθεί πιο εύκολα. 

#3 Πρόβλημα στους μεντεσέδες

Η βλάβη στους μεντεσέδες είναι ένα κοινό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα να έχει κρεμάσει η πόρτα. Οι αιτίες βλάβης του μεντεσέ  είναι να έχει διασταλεί η εσοχή της βίδας και να μην τον συγκρατεί καλά ή να έχει φθαρεί το ξύλο γύρω από τον μεντεσέ. Εάν έχει κρεμάσει η πόρτα σου εξαιτίας αυτών των λόγων οι λύσεις είναι απλές! 

έχει κρεμάσει η πόρτα
Στην πρώτη περίπτωση αρκεί να προμηθευτείς νέες βίδες μεγαλύτερης διαμέτρου ή μήκους, αλλά με το ίδιο κεφάλι, ώστε να εφαρμόσουν καλά στο μεντεσέ. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί λίγη περισσότερη δουλειά για την αποκατάσταση του προβλήματος:

  • Αρχικά με ένα γυαλόχαρτο ξύσε τα σημεία του ξύλου γύρω από τον μεντεσέ και σκούπισε τα τρίμματα.
  • Χρησιμοποιώντας εποξειδικό υλικό κάλυψε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τους μεντεσέδες. 
  • Με ένα τριβείο "δέλτα", λείανε καλά το σημείο, αφού στεγνώσει το εποξειδικό υλικό.
  • Χρησιμοποιώντας έναν οδηγό μεντεσέδων κάνε νέες τρύπες πάνω στο ξύλο στα ίδια σημεία με τα προηγούμενα. 
  • Εφαρμόζεις εκ νέου την πόρτα πάνω στο μεντεσέ και η πόρτα σου είναι σαν καινούργια! 
  • Τέλος, μπορεί να έχει χαλάσει ο ίδιος ο μεντεσές. Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι απλή. Συμβουλεύσου έναν έμπειρο ξυλουργό και αντικατέστησε το μεντεσέ σου εύκολα και γρήγορα. 

Γιατί δεν γυρίζει το κλειδί στην πόρτα;

#4 Μήπως δε φταίει η πόρτα; 

Πριν ασχοληθείς με τις παραπάνω εργασίες, χρειάζεται να εξασφαλίσεις ότι δε φταίει οτιδήποτε άλλο. Ένας παράγοντας που έχει κρεμάσει η πόρτα σου, μπορεί να είναι και το φουσκωμένο πάτωμα από υγρασία ή σπασμένες σωληνώσεις. Χρησιμοποίησε ένα αλφάδι για να δεις εάν η πόρτα σου είναι ευθυγραμμισμένη. Έπειτα, τσέκαρε το πάτωμα λεπτομερώς για να δεις σε ποια σημεία εξέχει από το κανονικό του ύψος. Εφόσον η βλάβη βρίσκεται στο πάτωμα δε χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα! Η υπηρεσία μας διαθέτει εξειδικευμένους πατωματζήδες και υδραυλικούς για να σου δώσουν τη λύση και σε αυτή την περίπτωση! 

Έχει κρεμάσει η πόρτα σου και σε ταλαιπωρεί; Καταχώρησε την εργασία σου στην υπηρεσία μας εντελώς δωρεάν. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα πάρεις προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες για να σου δώσουν λύση στο πρόβλημα στο πί και φί! 

texnikes ergasies banner

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα