Το πλυντήριο ρούχων είναι μια απολύτως απαραίτητη οικιακή συσκευή, χωρίς την οποία θα αναγκαζόμασταν να ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα για το καθαριστήριο ρούχων ή πολύτιμο χρόνο για πλύσιμο στο χέρι. Ωστόσο, κάθε μοντέλο και κάθε μάρκα πλυντηρίου έχει και κάποιες διαφορετικές λειτουργίες. Πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων και πώς θα αξιοποιήσεις τις ικανότητές του, αν δεν έχεις το εγχειρίδιο οδηγιών; Είναι αλήθεια, πως το εγχειρίδιο οδηγιών είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να εντοπίσεις το πώς δουλεύει σωστά το πλυντήριο σου.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι χάθηκε ο κόσμος, αν δεν θυμάσαι πού είναι το εγχειρίδιο. Υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές για όλα τα σύγχρονα πλυντήρια, χάρη στις οποίες μπορείς να “γνωρίσεις” το πλυντήριό σου. Σε κάθε περίπτωση, με το πλυντήριο πρέπει να θυμάσαι να δείχνεις υπομονή και να μην κάνεις απρόσεχτες κινήσεις. Μια βλάβη στο πλυντήριο ρούχων μπορεί να έχει αρκετά μεγάλο κόστος και μπορεί να προκληθεί, πριν καν το καταλάβεις. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων; έχουμε συγκεντρώσει για σένα κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να εξοικειωθείς με τη χρήση του!
Πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων; 5+1 συμβουλές για να γνωρίσεις το πλυντήριό σου!
#1 Βασικές αρχές λειτουργίας του πλυντηρίου ρούχων
Κατά τη λειτουργία του πλυντηρίου, ο σωλήνας νερού της συσκευής συνδέεται με την παροχή νερού του σπιτιού σου. Από εκεί, διέρχεται νερό, το οποίο θερμαίνεται μέσα στο πλυντήριο ρούχων. Ανάλογα με το πρόγραμμα πλυσίματος που επιλέγεις, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 90 βαθμούς Κελσίου. Το νερό πέφτει πάνω στα ρούχα, καθώς πλένονται. Μετά το ξέπλυμά τους, τα νερά αποβάλλονται από το πλυντήριο, μέσω του σωλήνα αποχέτευσης της συσκευής.
Το σωλήνα αυτό συνηθίζεται να τον τοποθετούμε μέσα σε κάποιο σιφόνι, ή ακόμα και στη μπανιέρα, για να αδειάσει τα νερά, χωρίς να λερωθεί το μπάνιο. Αυτός είναι ο γενικός τρόπος, για το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων. Φυσικά, για κάθε πρόγραμμα πλυσίματος μπορεί η διαδικασία να διαφέρει λίγο από τις άλλες. Η εγκατάσταση και σύνδεση πλυντηρίου ρούχων, για καινούργια πλυντήρια, δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, συστήνεται να ζητήσεις τη βοήθεια τεχνικού, αν δεν έχεις καμία προηγούμενη εμπειρία στην εργασία αυτή.
#2 Το σωστό βάρος ρούχων για το πλυντήριό σου
Κάθε μοντέλο πλυντηρίου ρούχων διαθέτει ένα μέγιστο βάρος στεγνών ρούχων, που μπορεί να πλύνει σε κάθε πλύση, χωρίς να εμφανίσει προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πλυντήρια που λειτουργούν με έως 5 κιλά στεγνών ρούχων, άλλα πλυντήρια με 8 κιλά και ούτω καθεξής. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεπερνάς το βάρος αυτό, γιατί σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί βλάβη στη συσκευή.
Το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων και για πόσα χρόνια μένει υγιές, επηρεάζεται άμεσα από το αν σεβόμαστε το μέγιστο επιτρεπτό βάρος ρούχων. Αν δε γνωρίζεις πόσα ρούχα χωράει το πλυντήριό σου, μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση με το μοντέλο του στο διαδίκτυο, για να βρεις κάποια σχετική πληροφορία. Αξίζει να γνωρίζεις, πως μπορείς να βάλεις λιγότερα κιλά ρούχων για πλύση, αν δεν έχεις πολλά ρούχα για πλύσιμο. Αρκεί να μη βάλεις περισσότερα κιλά.
Διάβασε επίσης: 7 πιθανές βλάβες πλυντηρίου & πώς να τις αντιμετωπίσεις!
#3 Η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού για τα ρούχα
Πριν επιλέξεις πρόγραμμα πλυσίματος για τα ρούχα σου και ξεκινήσεις την πλύση, πρέπει να προσθέσεις απορρυπαντικό. Συνήθως, το συρτάρι του απορρυπαντικό του πλυντηρίου έχει 3 θήκες. Το απορρυπαντικό τοποθετείται στη μεσαία θήκη, από όπου καταλήγει μέσα στον κάδο, όταν λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων. Είτε χρησιμοποιείς απορρυπαντικό σε σκόνη, είτε σε υγρή μορφή, η θήκη δεν αλλάζει.
Αν τα ρούχα που θέλεις να πλύνεις δεν είναι πολύ λεκιασμένα, ή θέλουν απλά ένα φρεσκάρισμα, δε χρειάζεται να βάλεις μια ολόκληρη μεζούρα. Από την άλλη πλευρά, αν αντιμετωπίζεις σοβαρούς λεκέδες, πρέπει να δείξεις γενναιοδωρία με το απορρυπαντικό. Συχνά, η συσκευασία του απορρυπαντικού έχει κάποιες ενδεικτικές δοσολογίες, ανάλογα με το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων, δηλαδή σε τι είδους πρόγραμμα. Μπορείς να εμπιστευτείς τις οδηγίες αυτές, για καλύτερο αποτέλεσμα.
#4 Η επιλογή προγράμματος πλύσης
Κάθε πλυντήριο έχει μια ροδέλα, η οποία έχει γύρω γύρω κάποια προγράμματα του πλυντηρίου ρούχων. Ανάλογα με τα ρούχα που επιθυμείς να πλύνεις, επιλέγεις και το ανάλογο πρόγραμμα, για άψογα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα βαμβακερά πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες (60-90 βαθμοί) σε προγράμματα για ανθεκτικά ρούχα. Έπειτα, τα συνθετικά ρούχα πλένονται σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες (30- 40 βαθμοί), γιατί είναι λιγότερο ανθεκτικά.
Αξίζει να προσέξεις, ότι κάθε ρούχο σου έχει πάνω ένα μικρό καρτελάκι, το οποίο αναγράφει οδηγίες πλυσίματος. Αν δεν ξέρεις σίγουρα πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων, ανάλογα με τα ρούχα που πλένεις, μπορείς να ελέγξεις τα καρτελάκια. Εκεί θα βρεις τη σωστή θερμοκρασία πλύσης, αλλά και άλλες ανάγκες των ρούχων σου, π.χ. Για το σιδέρωμα. Αφού γυρίσεις τη ροδέλα προς το πρόγραμμα που θέλεις, πατάς το κουμπί “Start” και το πλυντήριο ρούχων ξεκινάει πλύση.
#5 Η αναμενόμενη διαδικασία πλυσίματος
Αφού ξεκινήσει το πλυντήριο, εσύ δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Δε χρειάζεται να περιμένεις ακριβώς από πάνω του, ούτε να περιμένεις τη στιγμή που θα τελειώσει. Ωστόσο, μπορείς να ξέρεις πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων, καθώς πλένει τα ρούχα σου. Στην αρχή, το πλυντήριο τραβάει νερό (ίσως κάνει λίγο θόρυβο), οπότε ξεκινά να κάνει κάποιες χαλαρές στροφές. Αφού τραβήξει αρκετό νερό, το πλυντήριο αρχίζει να θερμαίνει το νερό, μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στο στάδιο αυτό, δε θα πρέπει να ακούγεται καθόλου.
Στη συνέχεια, το πλυντήριο αρχίζει και πάλι να παίρνει στροφές, πιο γρήγορα αυτή τη φορά, καθώς πλένει τα ρούχα. Ανάλογα με το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων, σε ποιο πρόγραμμα, επηρεάζεται η ταχύτητα και η ισχύς που γυρίζει ο κάδος. Κατόπιν, το πλυντήριο αδειάζει τα νερά από το σωλήνα αποχέτευσης και τραβάει καινούργια νερά, συνεχίζοντας τη διαδικασία. Ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέγεις, μπορεί το πλυντήριο να κάνει και στύψιμο, όπου είναι πιθανό το πλυντήριο να τραντάζεται παραπάνω.
#6 Το τέλος της πλύσης & το στέγνωμα
Όταν το πλυντήριο σταματήσει εντελώς να ακούγεται και να κινείται, τότε τελειώνει η πλύση. Ωστόσο, η πόρτα του πλυντηρίου ρούχων δεν ανοίγει αμέσως, πρέπει πρώτα να μειωθεί η θερμοκρασία για να ξεκλειδώσει. Μετά από μερικά λεπτά, μπορείς να ανοίξεις την πόρτα και να βγάλεις τα ρούχα, για να τα απλώσεις να στεγνώσουν. Πρόσεξε, γιατί δεν πρέπει να αφήνεις τα πλυμένα ρούχα για ώρες στο πλυντήριο.
Με το πέρασμα των χρόνων, μια τέτοια τακτική μπορεί να προκαλέσει μούχλα στα ρούχα, ή στο εσωτερικό του πλυντηρίου. Επίσης, είναι καλό, μετά το πλύσιμο, να αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου και το συρτάρι του απορρυπαντικού. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων, αλλά θα βοηθήσει στο να αποφύγεις τη δημιουργία μούχλας.
Τώρα που έμαθες πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων, μπορείς να νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά για τα ρούχα σου! Αν χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια με τη σύνδεση, συντήρηση και επισκευή του πλυντηρίου σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε την καλύτερη προσφορά από τεχνικό στην περιοχή σου, στην καλύτερη τιμή!