Ποιο είδος ξύλου να προτιμήσω για το τζάκι μου;

Είναι γεγονός ότι το τζάκι χαρίζει ζεστασιά σε έναν χώρο είτε είναι παραδοσιακό είτε ενεργειακό. Το να μαζευτείς με φίλους ή την οικογένεια σου γύρω από αυτό απολαμβάνοντας τη θαλπωρή του είναι η καλύτερη χειμερινή δραστηριότητα. Αν διαθέτεις, λοιπόν, τζάκι στο σπίτι σου, τότε ανήκεις στους τυχερούς. Για να απολαύσεις, όμως, τη φλόγα και τη ζέστη του χρειάζονται ξύλα. Ξέρεις ποια είναι τα κατάλληλα ξύλα για τζάκι και πώς να χρησιμοποιήσεις το κάθε είδος;

Υπάρχουν πολλά είδη ξύλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά εμείς θα αναφερθούμε στα πέντε πιο διαδεδομένα ξύλα για τζάκι. Το κάθε είδος διαθέτει κάποιες ιδιότητες με βάση τις οποίες καθορίζεται αν είναι κατάλληλο ή όχι για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό χρήσης. Για παράδειγμα, κάποια είδη ανάβουν δυσκολότερα από άλλα, επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσάναμμα. Παρακάτω, λοιπόν, θα αναλυθεί το κάθε είδος ξεχωριστά προκειμένου να σου είναι ξεκάθαρο κάθε φορά τι διαλέγεις για το τζάκι σου.

Τα 5 πιο διαδεδομένα ξύλα για τζάκι!

1. Πεύκο

Τα ξύλα του πεύκου έχουν την ιδιότητα να ανάβουν πολύ εύκολα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ρετσινιού που υπάρχει στον κορμό του πεύκου. Επίσης, καίγεται πάρα πολύ γρήγορα, πράγμα που κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ξύλου οικονομικά ασύμφορη. Θα πρέπει, δηλαδή, να αγοράζεις πολύ συχνότερα από ότι αν επέλεγες άλλα ξύλα για τζάκι. Το σημαντικότερο μειονέκτημα του πεύκου είναι το γεγονός ότι “σκάει”, δηλαδή πετάει σπίθες, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να προκληθεί πυρκαγιά. Παρ’ όλα αυτά, αν δώσεις την απαραίτητη προσοχή, είναι ένα από τα καταλληλότερα ξύλα για προσάναμμα.

https://blog.douleutaras.gr/energeiako-tzaki-pos-leitourgei/

2. Οξιά

Η οξιά ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων για αυτό το λόγο διαθέτει μεγάλη διάρκεια καύσης. Συνεπώς εάν μια μέρα ανάβεις το τζάκι σου από το απόγευμα έως το βράδυ, δε θα χρειαστείς πολλά ξύλα. Ένα ακόμα από τα προτερήματα του συγκεκριμένου είδους είναι ότι ανάβει χωρίς δυσκολία, ενώ δε “σκάει” ιδιαίτερα. Επομένως χρησιμοποίησέ το άφοβα. Σύμφωνα με τις ιδιότητες αυτές τα ξύλα της οξιάς χρησιμοποιούνται για την κυρίως καύση.

3. Δρυς

Ένα από τα ξύλα για τζάκι που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι η δρυς ή κοινώς η βελανιδιά. Την προτιμούν πολλοί γιατί δεν έχει την τάση να πετάει σπίθες και παράγει μακριά και ήρεμη φωτιά. Είναι το ιδανικότερο ξύλο αν σου αρέσει να χαλαρώνεις με την όψη της φλόγας. Επίσης, καίγεται πιο αργά από όλα τα ξύλα για τζάκι, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να αγοράσεις συχνά. Εάν σου αρέσει να ψήνεις στο τζάκι προτίμησε τη δρυ γιατί αφήνει πολύ καλό κάρβουνο που κρατά για ώρες. Παρ’ όλα αυτά, ανάβει αρκετά δύσκολα, για αυτό ίσως χρειαστείς κάποιο βοήθημα, όπως έτοιμα προσανάμματα.

4. Ελιά

Η ελιά είναι ένα από τα δέντρα που έχουν μεγάλη ιστορία στη χώρα μας. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και πέρα από λάδι και ελιές μας δίνει και τα ξύλα της προς καύση. Θεωρείται από πολλούς ότι είναι το καλύτερο είδος ξύλου για το τζάκι. Η άποψη αυτή στέκεται στο ότι παράγει μικρή και ήρεμη φωτιά, ανάβει σχετικά εύκολα και καίγεται αργά. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν την αγορά της ελιάς οικονομική για αυτό προτιμάται τόσο.

https://blog.douleutaras.gr/petrina-tzakia/

5. Πουρνάρι

Το πουρνάρι ή αλλιώς έλατο θεωρείται ξύλο υψηλής ποιότητας. Αυτό γιατί αποδίδει μεγάλη ποσότητα ζέστης κατά την καύση του. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του είναι ότι καίγεται αργά, πράγμα που το κάνει ακατάλληλο για προσάναμμα. Ωστόσο, από τα ξύλα για τζάκι που αγοράζονται από τους καταναλωτές, αυτό δεν επιλέγεται τόσο συχνά.

ξύλα για τζάκι

Tips για τα ξύλα για τζάκι!

Νο 1: Για να χρησιμοποιήσεις ξύλα για τζάκι θα πρέπει να είναι ξερά τουλάχιστον 4-6 μήνες. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να ανάψεις χλωρά ή βρεγμένα ξύλα.

Νο 2: Τα ξύλα που προορίζονται για καύση χωρίζονται σε “μαλακής” και “σκληρής” ξυλείας. Τα μαλακά χρησιμοποιούνται για προσάναμμα, όπως το πεύκο, ενώ τα σκληρά για να διατηρηθεί η φωτιά, όπως η δρυς. Η διαφορά έγκειται στην πυκνότητα του ξύλου. Τα ξύλα για τζάκι που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα χρειάζονται περισσότερη ώρα για να καούν. Φυσικά για το άναμμα του τζακιού συνίσταται ο συνδυασμός και των δύο ειδών.

Νο 3: Η αποθήκευση των ξύλων είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να διατηρούνται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, ώστε να επικρατεί υγρασία κάτω από 15% στα ξύλα. Επίσης, οι ειδικοί λένε ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι εκείνα που έχουν αποθηκευτεί τουλάχιστον για 2 χρόνια και έχουν ξεραθεί εντελώς.

Νο 4: Φρόντισε να ελέγχεις την προέλευση και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις όταν αγοράζεις ξύλα για τζάκι. Είναι σημαντικό προκειμένου να αποτρέψεις την παράνομη και αυθαίρετη υλοτομία.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε ώστε να επιλέξεις ξύλα για τζάκι. Εάν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια με τον καθαρισμό του τζακιού σου εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες άμεσα και οικονομικά.

καθαρισμός καμινάδας

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Καθαρισμό Τζακιού / Καμινάδας
Λυκόβρυση 23/10/2020
Εκτελέστηκε από
C. Way
Είδος εργασίας:
Καθαρισμό Τζακιού / Καμινάδας
Πότε θα ήθελες να ξεκινήσεις τις εργασίες;
Τις προσεχείς ημέρες
Καθαρισμό Τζακιού / Καμινάδας
Αθήνα 23/10/2020
Εκτελέστηκε από
C. Way
Είδος εργασίας:
Καθαρισμό Τζακιού / Καμινάδας
Πότε θα ήθελες να ξεκινήσεις τις εργασίες;
Δεν έχω συγκεκριμένο χρονικό προγραμματισμό
Κόστος 30,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

2,3

Ο συγκεκριμένος τεχνικός ήρθε και παρότι έκανε ζημιά στο χώρο την οποία δεν διόρθωσε Και εμένα μου κόστισε 50 ευρώ για να γίνει επισκευή δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη και μετά από αυτό δεν έκανε ούτε καν λόγω στο να κάνει μία έκπτωση στις υπηρεσίες που παρείχε οι οποίες κατ εμέ ήταν ελλιπής η όλη διαδικασία του καθαρισμού διήρκεσε ένα τέταρτο συν ότι μετά δεν παρέδωσε τον χώρο καθαρό απλά μόνο καθάρισε το τζάκι...

Για: SERVICE 24 / Τζάκια
5,0

Επισκευή σπιράλ καμινάδας... ο Νίκος έκανε το τζάκι μου να δουλέψει ξανά.Επειδή έχω πικρή εμπειρία από μαστόρους γενικά, ο Νίκος είναι εξαίρεση.Τον χιλιοευχαριστούμε οικογενειακώς!

Για: Νίκος Κωστόπουλος / Τζάκια
5,0

Επαγγελματίας, φιλικός και συνεπής. Άριστη εργασία και πολύ καλές τιμές. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Για: Ευάγγελος Βεντούρης / Τζάκια
5,0

Σωστός επαγγελματίας γρήγορη εξυπηρέτηση συνεπής άνθρωπος Εξαιρετική δουλειά ανώτερη της τιμή του Θα ξανασυνεργαστώ μαζί του Σας ευχαριστώ κύριε Βαγγέλη

Για: Ευάγγελος Βεντούρης / Τζάκια
5,0

Ευχαριστώ τον κ. Βεντούρη Ευάγγελο για την άψογη εργασία του.

Για: Ευάγγελος Βεντούρης / Τζάκια
5,0

Συνεργάσιμος, ειλικρινής, αποτελεσματική δουλειά

Για: SERVICE 24 / Τζάκια