Πώς μπορεί να προκληθεί φωτιά στην καμινάδα;

Ένα φαινόμενο διόλου σπάνιου τα τελευταία χρόνια είναι η φωτιά στην καμινάδα των σπιτιών. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις που υφίστανται τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης. Έτσι η χρήση του τζακιού αλλά και οι εργασίες μετατροπής των παραδοσιακών τζακιών σε ενεργειακά έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το τζάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε συμπληρωματικά είτε ως κεντρική πηγή για τη θέρμανση όλων των χώρων ενός σπιτιού. Παρά την αυξημένη του χρήση, όμως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό εκείνων που γνωρίζουν τις ανάγκες και τη φροντίδα που χρειάζεται ένα τζάκι. Τόσο για τα ενεργειακά όσο και για τα παραδοσιακά τζάκια, ο καθαρισμός καμινάδας είναι μία απολύτως απαραίτητη εργασία.

Ας δούμε, λοιπόν, μία σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζεις αλλά και πώς θα αποφύγεις μία ανεπιθύμητη φωτιά στην καμινάδα.

Καθαρισμός Τζακιού: Πώς θα αποφύγεις μία φωτιά στην καμινάδα;

Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του τζακιού & της καμινάδας;

Ο καθαρισμός τζακιού είναι μία εργασία απολύτως απαραίτητη, ειδικά αν χρησιμοποιείς συχνά το τζάκι σου κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Κατά τη λειτουργία του τζακιού, τα κατάλοιπα της καύσης επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας. Το αποτέλεσμα; Εκτός από την ανυπόφορη μυρωδιά και το κάπνισμα του τζακιού, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να προκληθεί φωτιά στην καμινάδα.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεται η καμινάδα; 

Ο καθαρισμός της εστίας του τζακιού και της καμινάδας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται φυσικά και από τη χρήση του τζακιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η ετήσια κατανάλωση ξυλείας, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να φροντίζεις για καθαριότητα του τζακιού. Διαφορετικά, η φωτιά στην καμινάδα δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις. 

Tip : Aν η κατανάλωση ξυλείας δεν υπερβαίνει τον 1 τόνο ανά έτος, η συχνότητα καθαρισμού μπορεί να μειωθεί στα δύο χρόνια.

Μπορώ να καθαρίσω μόνος/-η μου την καμινάδα;

Δεδομένης της δυσκολίας αυτής της εργασίας αλλά και της εμπειρίας που χρειάζεται, ώστε να γίνει σωστά, είναι απαραίτητο να την αναθέσεις σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού τζακιών.

Πώς προκαλείται η φωτιά στην καμινάδα;

O καπνός της φωτιάς, εκτός από άνθρακα περιέχει ακόμη μία ουσία, το κρεόζωτο (πίσσα). Στην αρχή κατακάθεται στα τοιχώματα του τζακιού σαν στρώμα κάπνας. Με την πάροδο του χρόνου το κρεόζωτο κρυσταλλοποιείται, παίρνοντας τη μορφή μαύρης κόλλας. Τότε είναι εξαιρετικά εύφλεκτο!

Αν δεν θέλεις, λοιπόν, να πιάσει φωτιά στην καμινάδα, φρόντισε να την καθαρίσεις προτού κρυσταλλοποιηθεί το κρεόζωτο!

Καθαρισμός Εστίας Τζακιού σε 4 μόνο βήματα!

Πώς γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας;

1. Προστασία της Εστίας του Τζακιού με Μεμβράνη

Το συνεργείο καθαρισμού τζακιών θα καλύψει πρώτα το τζάκι σου με μία ειδική μεμβράνη. Η προστασία με τη μεμβράνη θα διατηρήσει το χώρο σου καθαρό κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού στην καμινάδα.

2. Στήσιμο Εξοπλισμού και Καθάρισμα της Καμινάδας

Πριν τον καθαρισμό της καμινάδας, το συνεργείο θα ελέγξει το εσωτερικό της για να στήσει τον εξοπλισμό. Πολύ συχνά βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό της καμινάδας πουλάκια και μικρά ζωάκια. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα ξεκινήσει ο καθαρισμός.

3. Καθαρισμός Εστίας του Τζακιού 

Τον καθαρισμό της καμινάδας ακολουθεί ο καθαρισμός της εστίας του τζακιού από υπολείμματα που έχουν πέσει αλλά και την κάπνα στα τοιχώματα.

Η φωτιά στην καμινάδα δεν είναι ένας αστικός μύθος αλλά υπαρκτός κίνδυνος. Εμπιστεύσου ένα αξιολογημένο συνεργείο καθαρισμού και απόλαυσε την ζέστη του τζακιού σου, χωρίς κανένα άγχος!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα