Πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα;

Το μάρμαρο είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη διακόσμηση σπιτιών. Η χώρα μας φημίζεται για την ποιότητα των μαρμάρων της, καθώς σε αρκετές περιοχές εξορύσσεται μάρμαρο διαφόρων χρωμάτων και με ποικίλους σχεδιασμούς. Ακριβώς επειδή το φυσικό μάρμαρο είναι εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές, σήμερα υπάρχουν και συνθετικά μάρμαρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σπίτι. Φυσικά, δεν έχουν ακριβώς την ίδια υφή με τα φυσικά μάρμαρα, αλλά είναι πιο ανθεκτικά στην καθημερινή καταπόνηση, ενώ η αγορά τους κοστίζει λιγότερο. Το φυσικό μάρμαρο έχει περισσότερες απαιτήσεις, ακόμα και στον καθαρισμό του. Ο καλύτερος τρόπος να το φροντίσεις είναι να φτιάξεις ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα.

Ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα υλικά, τα οποία υπάρχουν στα ντουλάπια του σπιτιού. Είναι απλά υλικά, τα οποία μπορεί να έχουν και άλλες χρήσεις. Μάλιστα, είναι πιθανό ο βασικός τους σκοπός να μην είναι ο καθαρισμός μαρμάρων. Ποιος ο λόγος να τα προτιμάμε, λοιπόν; Ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα είναι πιθανό να φτιάχνεται πιο οικονομικά, σε σχέση με καθαριστικά του εμπορίου. Επίσης, πολλές φορές τα φυσικά καθαριστικά είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ μπορεί να αποδειχθούν και πιο αποτελεσματικά. Αυτοί δεν είναι κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να επιλέξεις τα καθαριστικά για το χώρο σου; Αν ναι, τότε μάλλον είναι ώρα να ανακαλύψεις πώς θα φροντίσεις τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου με το δικό σου, φυσικό καθαριστικό.

Φτιάξε το δικό σου φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα, εύκολα & οικονομικά!

Συνταγή 1: Μαγειρική σόδα

Ο καθαρισμός μαρμάρου μπορεί να γίνει απλή υπόθεση, όταν έχεις τη σωστή συνταγή. Για αρχή, σου προτείνουμε τον καθαρισμό με μαγειρική σόδα (baking soda). Η μαγειρική σόδα σε μορφή σκόνης μπορεί να βρεθεί στο super market της γειτονιάς σου, αν δεν υπάρχει ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας. Αν δεν έχεις ήδη ένα μικρό απόθεμα σόδας στο σπίτι, θα σου προτείναμε να προμηθευτείς έτσι κι αλλιώς, γιατί το μαγικό αυτό υλικό έχει ποικίλες λειτουργίες που αφορούν στον καθαρισμό του σπιτιού. Η μαγειρική σόδα είναι φιλική προς τις περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού, με αποτέλεσμα να μη νιώθεις ότι ρισκάρεις κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς. Επίσης, έχει την τάση να απορροφά δυσάρεστες οσμές, προσδίδοντας στο χώρο ένα υπέροχο άρωμα καθαριότητας.

Εφαρμογή:

Λοιπόν, πώς θα φτιάξεις το δικό σου φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα με μαγειρική σόδα; Ο πρώτος τρόπος είναι να πασπαλίσεις ένα λεπτό στρώμα σόδας πάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες. Μετά από λίγα λεπτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρώς υγρό βαμβακερό πανί, ώστε να τρίψεις τις επιφάνειες. Τέλος, σφουγγαρίζεις με χλιαρό νερό και στεγνώνεις τρίβοντας με ένα στεγνό πανί. Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσπεράσεις το πασπάλισμα με σόδα και να φτιάξεις μια πάστα από σόδα και νερό.

Για την πάστα, μπορείς να διαλύσεις μια ποσότητα σόδας μέσα σε χλιαρό νερό και να τα ανακατέψεις, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Οι ποσότητα σόδας και νερού που θα χρησιμοποιήσεις καθορίζονται από το μέγεθος των επιφανειών που πρέπει να καθαρίσεις. Όπως είναι φυσικό, θα φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα για το μαρμάρινο πάτωμα, παρά για τον πάγκο της κουζίνας. Αφού φτιάξεις την πάστα, τρίψε τα μάρμαρα με αυτή χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί, ή μαλακό σφουγγάρι. Άφησε το μείγμα να δράσει για λίγο και στη συνέχεια ξέβγαλε με νερό και στέγνωσε το μάρμαρο, όπως και στην προαναφερθείσα περίπτωση.

Συνταγή 2: Πράσινο σαπούνι

Το γνωστό σε όλους μας πράσινο σαπούνι, ή σαπούνι Μασσαλίας, είναι ιδανικό για την περιποίηση μαρμάρων. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει ουδέτερο pH, με αποτέλεσμα τα μάρμαρα του σπιτιού σου να μην κινδυνεύουν να διαβρωθούν. Για να φτιάξεις ένα φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα από πράσινο σαπούνι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε μορφή του βρίσκεις στο super market. Εκτός από πλάκα σαπουνιού, υπάρχει και σε υγρή μορφή και σε μορφή σκόνης. Αξίζει να γνωρίζεις, πως το πράσινο σαπούνι είναι κατάλληλο, όχι μόνο για τον καθαρισμό, αλλά και για το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι. Θέλεις οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου να διατηρήσουν τη φυσική γυαλάδα τους; Απλά βάλε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα έναν καθαρισμό με πράσινο σαπούνι.

Εφαρμογή:

Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσεις ποια θα είναι η μορφή πράσινου σαπουνιού που θα χρησιμοποιήσεις για το φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα. Το σαπούνι μπορεί να είναι πλάκα, υγρό, ή σκόνη. Αν αναζητείς τη μέγιστη ευκολία, θα σου προτείναμε να επιλέξεις σαπούνι σε σκόνη. Η σκόνη μπορεί εύκολα να διαλυθεί σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό, ώστε να κάνεις τη δουλειά σου. Ωστόσο, η πλάκα είναι η πιο αγνή μορφή του πράσινου σαπουνιού και αξίζει να τη δοκιμάσεις. Μπορείς να κόψεις, ή να τρίψεις κομμάτια από την πλάκα σαπουνιού μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό.

Στη συνέχεια, ανακατεύεις μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Η περιεκτικότητα του μείγματος σε σαπούνι δε χρειάζεται να είναι μεγάλη. Λίγες φλούδες σαπουνιού μέσα σε έναν κουβά με νερό είναι αρκετές. Με το μείγμα σου, πέρασε τις μαρμάρινες επιφάνειες, είτε με τη σφουγγαρίστρα, είτε με ένα μαλακό πανί. Πριν στεγνώσουν, σφουγγάρισε ξανά, αυτή τη φορά μόνο με χλιαρό νερό. Τέλος, συστήνεται να στεγνώσεις τα μάρμαρα τρίβοντας με ένα πανί. Το στέγνωμα χρειάζεται, ώστε να μη θαμπώνουν οι επιφάνειες.

Συνταγή 3: Οξυζενέ

Το οξυζενέ, ή αλλιώς υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι ένα προϊόν που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπιτικό φαρμακείο. Είναι ένα οικιακό απολυμαντικό με μεγάλη χρησιμότητα για τα τραύματα από διάφορα μικροατυχήματα. Για την περίπτωση που μας απασχολεί, φυσικά, το οξυζενέ έχει άλλη χρησιμότητα. Η βασική του χρησιμότητα ως φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα είναι να καταπολεμά δύσκολους λεκέδες. Ανακάλυψες ένα λεκέ από κρασί στο μαρμάρινο δάπεδο του σπιτιού σου; Αν έχει ήδη προλάβει να στεγνώσει, τότε ο καθαρισμός με σαπούνι, ή σόδα, ίσως να μην επαρκεί. Ωστόσο, πρόσεξε, γιατί το οξυζενέ είναι κατάλληλο κυρίως για ανοιχτόχρωμα μάρμαρα, τα οποία δεν κινδυνεύουν να ξεθωριάσουν. Για σκουρόχρωμα μάρμαρα, θα σου προτείναμε να προσέχεις πολύ με τη χρήση οξυζενέ, γιατί ρισκάρεις να φθείρεις το χρώμα τους.

Εφαρμογή:

Αν ο καθαρισμός με σαπούνι, ή σόδα, δεν πέτυχε, τότε μάλλον είναι ώρα να περάσεις στη λύση του οξυζενέ. Φυσικά, η λύση αυτή δεν απευθύνεται σε καθάρισμα ολόκληρου του δαπέδου του σπιτιού, γιατί είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Το φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα με οξυζενέ χρησιμοποιείται μόνο πάνω σε δύσκολους λεκέδες, τους οποίους δεν πρόλαβες να καθαρίσεις, προτού στεγνώσουν. Λοιπόν, όταν εντοπίσεις δύσκολο λεκέ πάνω στα μάρμαρα του σπιτιού σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ρίξεις λίγο οξυζενέ πάνω στο λεκέ.

Στη συνέχεια, καλύπτεις το λεκέ με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης κουζίνας και το ασφαλίζεις χρησιμοποιώντας χαρτοταινία περιμετρικά. Η χαρτοταινία είναι απαραίτητη, γιατί θα χρειαστεί η μεμβράνη να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ώρες και κάπως πρέπει να σταθεροποιείται. Άφησε το οξυζενέ να δράσει για 1 ημέρα και στη συνέχεια ξεσκέπασε το σημείο. Τρίψε απαλά με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Τέλος, ξέπλυνε με λίγο χλιαρό νερό και σκούπισε με στεγνό πανί για να στεγνώσει η περιοχή.
kitchen

Τι να προσέξω για να διατηρηθούν τα μάρμαρα του σπιτιού μου τέλεια;

Φυσικό, ή Τεχνητό μάρμαρο

Αν οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου έχουν κατασκευαστεί από τεχνητό και όχι από φυσικό μάρμαρο, τότε οι κανόνες αλλάζουν δραστικά. Κάθε φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα που περιγράφουμε παραπάνω έχει σαν στόχο να προστατεύσει το φυσικό μάρμαρο από τη φθορά. Ωστόσο, το τεχνητό μάρμαρο είναι πιο ανθεκτικό στα οξέα. Για το λόγο αυτό, αν γνωρίζεις ότι στο σπίτι σου έχεις τεχνητά μάρμαρα, μπορείς να τα καθαρίσεις με άλλους φυσικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι και λεμόνι για να καταπολεμήσεις ακόμα και λεκέδες από σκουριά.

Ανοιχτόχρωμο, ή σκουρόχρωμο μάρμαρο

Αν οι μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σου είναι από φυσικό μάρμαρο, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξεις αν το χρώμα τους είναι ανοιχτό, ή σκούρο. Θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, όποιο κι αν είναι το χρώμα, είναι καλό να καθαρίζεις κάθε λεκέ που προσβάλλει τα μάρμαρα, πριν στεγνώσει. Έτσι, γλυτώνεις κάθε ρίσκο να επιμείνει ο λεκές, παρά τις προσπάθειες σου να καθαρίσεις. Ωστόσο, αν τα μάρμαρα είναι ανοιχτόχρωμα, υπάρχει η δυνατότητα να καθαριστούν με οξυζενέ. Αν είναι σκουρόχρωμα και ο λεκές στεγνώσει, με αποτέλεσμα να μην εξαφανίζει με απλό νερό και σαπούνι, τότε μάλλον είναι καλό να απευθυνθείς σε ειδικούς. Έτσι, δε θα διακινδυνέψεις την αλλοίωση του χρώματος των μαρμάρων.

Στέγνωμα μαρμάρου μετά τον καθαρισμό

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς το στέγνωμα των μαρμάρινων επιφανειών μετά το καθάρισμα. Το στέγνωμα είναι ένας πρόσθετος τρόπος να διατηρήσεις τη γυαλάδα των μαρμάρων, χωρίς να τα περάσεις με βερνίκι. Βλέπεις, το φυσικό μάρμαρο είναι ένα απορροφητικό υλικό και η υγρασία που διατηρεί μετά το καθάρισμα συσσωρεύεται και φέρνει σαν αποτέλεσμα πιο θαμπά μάρμαρα. Για το λόγο αυτό, στέγνωσε τις μαρμάρινες επιφάνειες για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα θαμπάδας. Και φυσικά, μη χρησιμοποιείς χλωρίνη, ξύδι και λεμόνι σε φυσικά μάρμαρα. Τα όξινα καθαριστικά επιβουλεύονται τη γυαλάδα των μαρμάρων σου.

Ελπίζουμε να βρήκες το φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα που έψαχνες. Για τη συντήρηση και επισκευή των μαρμάρινων επιφανειών του σπιτιού σου, θα είμαστε στο πλευρό σου. Καταχώρησε την εργασία σου και εμπιστεύσου τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να κάνουν τα μάρμαρα του σπιτιού σου να λάμψουν!

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Μαρούσι 18/01/2021
Εκτελέστηκε από
Μαρσέλο Μ.
Είδος εργασίας:
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Τετραγωνικά μέτρα:
51 τ.μ. - 100 τ.μ.
Αγορά υλικών:
Ναι, τα έχω προμηθευτεί ή παραγγείλει ήδη
Τι υλικό θέλεις να χρησιμοποιήσεις;
Πλακάκι
Επισκευή
Χαλάνδρι 18/01/2021
Εκτελέστηκε από
Μαρσέλο Μ.
Είδος εργασίας:
Επισκευή
Υλικό πλακιδίων:
Πλακάκι
Τετραγωνικά μέτρα:
Έως 25 τ.μ.
Αγορά υλικών:
Όχι, θα χρειαστώ τη γνώμη του επαγγελματία
5,0
Αναρτήθηκε από Νίκος Σ.
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Αθήνα 18/01/2021
Εκτελέστηκε από
Μαρσέλο Μ.
Είδος εργασίας:
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Υλικό πλακιδίων:
Πλακάκι
Τετραγωνικά μέτρα:
Έως 25 τ.μ.
Αγορά υλικών:
Ναι, τα έχω προμηθευτεί ή παραγγείλει ήδη
Κόστος 600,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Πολύ ευχαριστημένη έμεινα! Ήταν συνεπής, σχολαστική, ευγενική, καθάρισε τα πάντα με λεπτομέρεια και πολλή προσοχή και έκατσε και παραπάνω!

Για: Mariya Ruseva / Καθαρισμός Σπιτιού
5,0

Αποτελεσματική και συνεπής! Τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Για: Όλγα Λαζαροπούλου / Καθαρισμός Σπιτιού
3,3

Πέταξε τα κανονικά σκουπίδια στο κάδο της ανακύκλωσης που με απογοήτευσε πολύ

Για: Teodora Galabarova / Καθαρισμός Σπιτιού
3,0

Ευγενική κυρία, αλλά μετά από έλεγχο ουτε καν οσα βλέπει η πεθερά! Στο σαλόνι δεν μπήκε σκούπα κάτω από τους καναπέδες, οχι καλό ξεσκόνισμα και σε σημεία καθόλου ξεσκόνισμα, στην κουζίνα δεν έγιναν τα πλακάκια και σε σημεία δεν σκουπιστηκε, το υ/δ σε σημεία δεν σκουπιστηκε και δεν ξεσκονιστηκε παρα μονο το πανω μερος των κομοδίνων, καμία άλλη επιφάνεια. Το μπάνιο απογοήτευση, δεν σκουπιστηκε καν και καθαριστηκαν τα πάνω πάνω. Τα πλακάκια δεν καθαριστηκαν ποτέ ούτε η πόρτα του μπάνιου ούτε πολλά σημεία του μπάνιου, δυστυχώς! Όσο αφορά τους εξωτερικούς χώρους, τα παντζούρια έγιναν με vetex και νερό, με αποτέλεσμα να μείνουν νερα με λάσπες και το μπαλκόνι σφουγγαριστηκε μετά από πρωτοβουλία της κυρίας, αντί να ρίξει νερό με το λάστιχο επειδή όπως μου ανέφερε, μόλις το διαπίστωσα, καμία δεν προτιμά να ρίχνει νερό. Αποτέλεσμα να μην έχει καθαριστεί καλά και οι διάδρομοι των παραθύρων να παραμείνουν βρώμικοι. Εκτιμώ την προσπάθεια της κυρίας αλλά δεν αρκεί, πόσο μάλλον όταν δίνουμε τόσα λεφτά.

Για: Αμαλία Συλαίδου / Καθαρισμός Σπιτιού
5,0

Αν και πρώτη φορά σε εμάς, κινήθηκε με άνεση και αποτελεσματικότητα .Συνεργασιμη ,πειθαρχημένη, οργανωτική, διακριτική και διεκπεραιωτικη χωρίς καθυστερήσεις.

Για: Άννα Αρβανίτη / Καθαρισμός Σπιτιού
5,0

Πολύ ευγενική, Μεθοδική, γρήγορη, επαγγελματικός καθαρισμός και πολύ καθαρή στη δουλειά της.εξαιρετικη στο σίδερο κ στη τακτοποίηση όλου του σπιτιού!!!100000 μπράβο!!!

Για: Ειριάννα Καλίκα / Καθαρισμός Σπιτιού