Γιατί φούσκωσαν τα πλακάκια του σπιτιού;

γιατί φουσκώνουν τα πλακάκια

Τα πλακάκια είναι το πιο δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται για την επένδυση πατώματος. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι πολλά και σε αυτά, ως βασικότερα, συγκαταλέγονται η υψηλή αντοχή, η ανθεκτικότητα και ο εύκολος καθαρισμός τους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου τίποτα δεν παραμένει άφθαρτο. Ίσως να σου έχει συμβεί και να έχεις αναρωτηθεί γιατί φούσκωσαν τα πλακάκια του σπιτιού σου. Παρά τα οφέλη που χαρίζουν σε ένα χώρο, είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα επιδιόρθωσης πλακιδίων που συναντάται. Όταν μιλάμε για φούσκωμα αναφερόμαστε στην ανύψωση των πλακιδίων μερικών χιλιοστών ή εκατοστών από την υπόλοιπη επιφάνεια.

Είναι γεγονός ότι κανείς δε θέλει να προκύπτει ξαφνικά ένα πρόβλημα στο σπίτι του, πόσο μάλλον όταν είναι κάτι που αφορά το δάπεδο που χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα όταν η ζημιά αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η επισκευή και αλλαγή των πλακιδίων κρίνεται απαραίτητη. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να καλέσεις άμεσα έναν ειδικό να εξετάσει την κατάσταση και την έκταση του προβλήματος, ώστε να επιδιορθωθεί άμεσα. Ειδικά εάν η ζημιά συναντάται σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού σου, όπως το σαλόνι ή το χολ, τότε δημιουργείται και λειτουργικό θέμα από τη στιγμή που δυσκολεύεται η διέλευση σου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σου λύσουμε την απορία και να εξετάσουμε τους πιθανούς λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο ώστε να είσαι υποψιασμένος/-η σε ένα πιθανό φούσκωμα πλακιδίων.

5 Πιθανοί Λόγοι που εξηγούν γιατί Φούσκωσαν τα Πλακάκια

1. Τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά

Τα πλακάκια έχουν υψηλότερη αντοχή σε υγρασία συγκριτικά με άλλα είδη δαπέδου γι’ αυτό τοποθετούνται συχνά σε κουζίνες και μπάνια. Παρ΄όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό να επηρεάζονται και αυτά, διότι η υγρασία αποτελεί τον χειρότερο εχθρό των δομικών υλικών. Ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζονται υψηλά επίπεδα υγρασίας το φαινόμενο αυτό είναι συχνό τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού. Παράλληλα, ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί κάποια κρυφή υδραυλική διαρροή. Στην περίπτωση αυτή η ζημιά πρέπει να εξεταστεί από ειδικό ώστε να επιδιορθωθεί πριν την τοποθέτηση των νέων πλακιδίων. Επίσης, πριν και μετά την τοποθέτηση του υποστρώματος ενδείκνυται ο ψεκασμός του δαπέδου με νερό. Εάν αυτό δεν έχει πάρει το χρόνο που του αναλογεί ώστε να απορροφηθεί και να στεγνώσει πλήρως, τότε αποτελεί μια ακόμη πηγή υγρασίας.

2. Επικρατούν ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας

Οι κλιματικές αλλαγές είναι πια εμφανείς κατά τη διάρκεια ενός έτους εφόσον έχουν εξαλειφθεί οι ήπιες περίοδοι. Πλέον τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, πράγμα που σημαίνει είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η εναλλαγή αυτών των δύο χωρίς μια ομαλή διακύμανση προκαλεί προβλήματα και στα υλικά δόμησης. Συχνό φαινόμενο είναι η έκθεση ενός εξωτερικού δαπέδου στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αντίστοιχη έκθεσή του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Αυτό αποτελεί μια εξήγηση γιατί φούσκωσαν τα πλακάκια. Αντίστοιχη περίπτωση είναι η θέρμανση ενός εσωτερικού χώρου ενώ στο περιβάλλον επικρατεί κρύο ή χιόνι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επηρεάζονται οι τοίχοι και το δάπεδο.

3. Η βάση τους είναι άνιση

Στην περίπτωση που η αιτία είναι μια μη στέρεα βάση, τότε το πρόβλημα ξεκινά από την αρχική τοποθέτηση των πλακιδίων. Παράδειγμα αυτού είναι το ράγισμα της τσιμεντοκονίας. Με αυτήν είχε επενδυθεί το δάπεδο, πράγμα που απαιτεί εξέταση και επιδιόρθωση ή ολική αφαίρεση αν η ζημιά είναι μεγαλύτερη. Παράλληλα, το δάπεδο ενδέχεται να έχει ανωμαλίες και η κόλλα με τα πλακάκια να εμφανίζουν κενά μη εφαρμόζοντας σωστά. Προτείνεται, λοιπόν, η εφαρμογή ενός λείου υποστρώματος και η εξέταση της επιπεδότητας των πλακιδίων με χρήση ενός αλφαδίου, ώστε να επιτυγχάνεται ομοιομορφία στο πάτωμα.

4. Η τοποθέτηση έγινε με έντονα καιρικά φαινόμενα

Εάν οι εργασίες και οι επιδιορθώσεις πλακιδίων δεν επείγουν, τότε είναι πιθανότερο να επιλέγεται η άνοιξη για να γίνουν, όπου ο καιρός είναι καλός. Αυτό, όμως, κρύβει κινδύνους. Ο ήλιος ενδέχεται να είναι καυτός και οι θερμοκρασίες αρκετά υψηλές, πράγμα αρνητικό για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κόλλα που χρησιμοποιείται στεγνώνει γρηγορότερα, έχοντας ως αποτέλεσμα να χάνει τη δραστικότητά της και η συγκόλληση των πλακιδίων να μη γίνεται σωστά. Εάν, λοιπόν, και το δικό σου δάπεδο είχε τοποθετηθεί σε περίοδο έντονων καιρικών συνθηκών, τότε είναι μια ακόμη αιτία γιατί φούσκωσαν τα πλακάκια σου.

5. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ακατάλληλα

Να θυμάσαι ότι δεν ενδείκνυνται όλα τα υλικά δόμησης για όλες τις περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα υλικά υποστρώματος και κόλλησης θα πρέπει να είναι ποιοτικά και να έχουν τον ίδιο συντελεστή ελαστικότητας ή διαστολής με τα πλακάκια. Παράλληλα, καλό θα είναι να είναι υψηλής αντοχής με μακρά διάρκεια στο χρόνο. Είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σε χώρους που εκτίθενται συνεχώς σε ζέστη ή κρύο. Οι τεχνίτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις οδηγίες των κατασκευαστών των υλικών σχετικά με τη χρήση και τις αναλογίες που πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι λανθασμένες αναλογίες προκαλούν καθίζηση στο υπόστρωμα και εξηγεί γιατί φούσκωσαν τα πλακάκια. Επίσης, διαφορετική αντιμετώπιση χρήζει ένα πλακάκι από γρανίτη και διαφορετική ένα κεραμικό. Παίζει, δηλαδή, ρόλο και το υλικό του πλακιδίου για την κατάλληλη επιλογή των υπολοίπων.

Extra Tip: Επειδή τα προβλήματα συνήθως εμφανίζονται μετά το πέρας κάποιων χρόνων, είναι πιθανό να μην υπάρχουν στην αγορά πλέον τα ίδια πλακίδια. Για τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται επισκευή μόνο ένα τμήμα του δαπέδου, καλό θα είναι να έχεις προνοήσει. Συμβουλευτικά προτείνουμε την αγορά έως 5% παραπάνω πλακιδίων κατά την αρχική τοποθέτηση, ώστε να υπάρχουν περισσεύματα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις γιατί φούσκωσαν τα πλακάκια του σπιτιού σου. Εάν χρειάζεσαι κάποιον ειδικό για την επισκευή, την επιδιόρθωση ή την τοποθέτηση πλακιδίων, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες με λίγα μόνο κλικ!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα