Άδεια για τέντες: Πότε χρειάζεται & τι πρέπει να γνωρίζεις;

άδεια για τέντες

Θέλεις να τοποθετήσεις τέντες στον εξωτερικό χώρο της οικίας ή του καταστήματός σου και αναρωτιέσαι αν η τέντα θέλει άδεια; Η νομοθεσία για τις τέντες και την τοποθέτησή τους, είναι πολύ ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για τέντες εκτός από ειδικές περιπτώσεις - εξαιρέσεις που εξηγούνται στις σχετικές διατάξεις.

Από την έρευνά μας, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε τις περιπτώσεις όπου σύμφωνα µε τις διατάξεις των παρ. 1,2,4 και 6 του άρθρου 16 του Ν.4067/12 , μπορείς να προχωρήσεις στην κατασκευή και τοποθέτηση τεντών, για τέντες με αντιρίδες, τέντες με βραχίονες και άλλους τύπους. Διάβασε παρακάτω και θα λύσεις κάθε σου απορία!

Πότε δεν χρειάζεται άδεια για τέντες;

1. Σε οποιοδήποτε θέση ακόμη και σε τμήματα υπεράνω εξωστών

Τα στηρίγματα των τεντών, επιτρέπεται να τοποθετούνται σε τμήματα που βρίσκονται υπεράνω των εξωστών σε κοινόχρηστους χώρους με την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνούν το περίγραμμα του εξώστη.

2. Σε όψεις του κτιρίου σε ύψος  > 3 μέτρων

Μπορούν να τοποθετηθούν τέντες σε κτίρια που βρίσκονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και σε πεζόδρομους. Είναι απαραίτητο όμως, να βεβαιωθεί από τον δήμο ότι η κατασκευή αυτή δεν εμποδίζει την λειτουργία του πεζοδρομίου.

3. Σε κάθε όψη και όροφο ενός κτιρίου

Τα συστήματα ηλιοπροστασίας, μπορούν να τοποθετούνται στην όψη οποιουδήποτε ορόφου ενός κτιρίου.

4. Σε νέα και παλαιότερα κτίρια

Οι τέντες μπορούν να τοποθετηθούν ελεύθερα στις όψεις του κελύφους ενός κτιρίου και σε οποιαδήποτε θέση. Μοναδικός κανόνας, είναι να μην δημιουργούν ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους χρήσης του κτιρίου.

5. Σε ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου

Τα κινητά προστάγματα, επιτρέπεται να τοποθετούνται σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μην ξεπερνούν τις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου ή από άλλο κτίριο που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο.

Μπορείς να βρεις την ακριβή διάταξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ!

Η απλή παράθεση της σχετικής διάταξης για την άδεια στις τέντες που προηγήθηκε, σε ένα μεγάλο βαθμό μπορεί να καλύψει τα ερωτήματά σου. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις ως βασικό κανόνα στα κινητά προστάγματα - τέντες, είναι ότι η νομοθεσία δεν τα αντιλαμβάνεται ως εγκατάσταση ή μηχανήματα.  Άρα, δεν υπάρχει λόγος για οικοδομική άδεια για τέντες. Βασική εξαίρεση είναι η τοποθέτηση τεντών σε κοινόχρηστους χώρους που απαγορεύεται ρητά.

Πέρα από τους κοινόχρηστους χώρους, υπάρχουν κι άλλες εξαιρέσεις που καλύπτονται από συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες ισχύουν ανά περίπτωση. Για την νομοθεσία που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να ενημερωθείς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
 

Εάν χαθείς στο ψάξιμο, οι αξιολογημένοι και έμπειροι επαγγελματίες μας στον τομέα των συστημάτων σκίασης, είναι ενημερωμένοι για την νομοθεσία που ισχύει στην άδεια για τέντες. Όχι μόνο θα σου λύσουν κάθε απορία, αλλά θα αναλάβουν και ολόκληρη την κατασκευή και την τοποθέτηση τεντών στον χώρο σου!

tentopana

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα