Απλή vs Πατητή τσιμεντοκονία: Ποιες είναι οι διαφορές;

Η χρήση τσιμεντοκονίας στη διακόσμηση του σπιτιού είναι μια τάση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Φυσικά, εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται σαν γέμισμα και τεχνική λείανσης των επιφανειών. Ωστόσο, πέρα από την απλή τσιμεντοκονία, υπάρχει και η πατητή τσιμεντοκονία, μια αρχαία ελληνική τεχνική.
Η πατητή τσιμεντοκονία είναι κατεξοχήν τεχνική διακόσμησης και όχι τόσο τεχνική για μερεμέτια. Η άνοδος της τον τελευταίο καιρό ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της ανάδειξης του μινιμαλιστικού και του βιομηχανικού στυλ διακόσμησης.
Με άλλα λόγια, τα 2 αυτά στυλ διακόσμησης έχουν σαν αρχή την απλότητα.
Αλλά γιατί η τσιμεντοκονία θεωρείται τόσο κατάλληλη να υποστηρίξει τα συγκεκριμένα στυλ; Ένας βασικός λόγος είναι πως συνηθίζεται να είναι μονοκόμματη, χωρίς αρμούς και διαφοροποιήσεις στο χρωματισμό της. Είναι, δηλαδή, σε όλη της την έκταση ένα συγκεκριμένο χρώμα, κάτι που μειώνει τις αντιθέσεις και το “θόρυβο” της πολυχρωμίας.
Μήπως θα ήθελες να μάθεις μερικές βασικές διαφορές της απλής και της πατητής τσιμεντοκονίας;

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην απλή & την πατητή τσιμεντοκονία;

#1 Σύσταση του μείγματος

Η απλή τσιμεντοκονία είναι ένα κονίαμα με βασικό υλικό το τσιμέντο. Όπως είναι γνωστό, το τσιμέντο χρησιμοποιείται και για την κατασκευή σκυροδέματος. Το σκυρόδεμα είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο για την υψηλή του αντοχή, παρά για την αισθητική του αξία. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται η χρήση σκυροδέματος και για τη διακόσμηση σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επενδύσει το πάτωμα με πλακάκια από σκυρόδεμα σε ένα δωμάτιο που δέχεται μεγάλη καταπόνηση.

Από την άλλη πλευρά, η πατητή τσιμεντοκονία δεν περιέχει τσιμέντο. Τα βασικά συστατικά της είναι θηραϊκή γη, κεραμάλευρο, χαλαζιακή άμμος και υδράσβεστο. Η τεχνική αυτή έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα, ξεκινώντας από τα νησιά στο Αιγαίο πέλαγος. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό να έχεις συναντήσει την τεχνική αυτή, αν έχεις κάνει διακοπές στα νησιά μας.
Ακόμα κι αν δεν το έχεις προσέξει, ή αν δε γνώριζες πώς είναι, είναι γεγονός ότι η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια δημοφιλέστατη τεχνική για πολυτελή ξενοδοχεία.

τσιμεντοκονία σε σαλόνι

#2 Χρήση κάθε είδους τσιμεντοκονίας

Παρόλο που οι δύο τεχνικές έχουν περίπου την ίδια ονομασία, εντούτοις συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η απλή τσιμεντοκονία χρησιμοποιείται ευρέως σαν υλικό που επιδιορθώνει επιφάνειες. Κοινώς, η χρήση του βασίζεται στο να καλύπτει σωλήνες και να λειαίνει επιφάνειες, έτσι ώστε να τοποθετηθούν πλακάκια πάνω στις επιφάνειες. Δε συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σαν τελικό υλικό που ο καθένας μπορεί να δει σε μια διακόσμηση.

Αντιθέτως, η πατητή τσιμεντοκονία έχει καθαρά αισθητικό ρόλο. Η πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο, σε υπνοδωμάτιο, ακόμα και σε σαλόνι, χρησιμοποιείται για δάπεδα, τοίχους, ή και μεμονωμένες επιφάνειες. Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστεί να λειανθούν οι επιφάνειες με απλή τσιμεντοκονία, ώστε να τοποθετηθεί η πατητή με το σωστό τρόπο. Με αυτή τη λογική, οι 2 τεχνικές δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να χρειάζονται και οι 2 για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο

Credits: Magganari View

#3 Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Σήμερα, για να θεωρείται μια τεχνική διακόσμησης άρτια, είναι καλό να λαμβάνεται υπόψιν και η φιλικότητα των υλικών της προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, κυριαρχεί μια σαφής τάση για επιλογή ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο για λόγους υποστήριξης των εγχώριων προϊόντων, αλλά και για οικονομικούς λόγους και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Βλέπεις, η πατητή τσιμεντοκονία κατασκευάζεται από οικολογικά υλικά, τα οποία, συνήθως, μπορούν να βρεθούν στη χώρα μας. Έτσι, τα μεταφορικά έξοδα και η μόλυνση που προκύπτει από τη διαδικασία μεταφοράς είναι αρκετά μικρά. Μάλιστα, θεωρείται πως η πατητή τσιμεντοκονία χρησιμοποιεί πιο οικολογικά υλικά από τις περισσότερες τεχνικές που κυριαρχούν στο χώρο της διακόσμησης σπιτιών. Δεν είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που μπορεί να σε κάνει να εξετάσεις την επιλογή αυτής της τεχνικής;

πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο

Credits : Magganari View

#4 Τιμή αγοράς

Συγκριτικά με άλλα οικοδομικά υλικά που μπορεί να χρειαστεί να καταφθάσουν από το εξωτερικό, η πατητή τσιμεντοκονία κοστίζει λιγότερο. Όσο για τη σύγκριση με την απλή τσιμεντοκονία, είναι δύσκολο να κάνουμε μια ικανοποιητική σύγκριση, καθώς ο τρόπος χρήσης των δύο τεχνικών είναι πολύ διαφορετικός. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η απλή τσιμεντοκονία χρησιμοποιείται, κυρίως, για τεχνικούς λόγους, ενώ η πατητή για αισθητικούς λόγους. Έτσι, η ποσότητα που χρειάζεσαι από καθεμία είναι διαφορετική, με αποτέλεσμα να έχει διαφορετικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, από οικονομικής απόψεως, θεωρείται πως η πατητή τσιμεντοκονία είναι γενικά μια συμφέρουσα τεχνική διακόσμησης. Πέρα από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί εγχώρια υλικά, έχει και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Για παράδειγμα, είναι αδιάβροχη και δεν απορροφά την υγρασία. Συνεπώς, σε βοηθά να γλυτώσεις από το σχηματισμό μούχλας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα σου εξοικονομήσει χρήματα από ειδικούς καθαρισμούς και βαψίματα κατά της μούχλας.

τσιμεντοκονία σε σαλόνι

#5 Αισθητική αξία

Η απλή τσιμεντοκονία δεν επιλέγεται σαν τεχνική για την αισθητική της αξία. Δε συνηθίζεται να λαμβάνει διάφορους χρωματισμούς, ούτε σχέδια στην επιφάνεια της. Είναι καθαρά μια χρηστική τεχνική, η οποία είναι απαραίτητη για να τοποθετηθούν ομαλά τα τελικά υλικά, τα οποία ορίζουν και τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Στον αντίποδα, η πατητή τσιμεντοκονία έχει υψηλή αισθητική αξία. Πέρα από την κομψή, λεία υφή της, σήμερα μπορείς να τη βρεις στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να προτιμήσεις την αυστηρά μονόχρωμη πατητή τσιμεντοκονία. Μπορείς να επιλέξεις να κάνει κυματισμούς και ιδιαίτερα σχέδια, τα οποία θα διαμορφώσουν τη διακόσμηση που ονειρεύεσαι. Ειδικά αν είσαι λάτρης του βιομηχανικού, ή του μινιμαλιστικού στυλ διακόσμησης, θα λατρέψεις την τεχνική αυτή για την απλότητα και ταυτόχρονα τη μεγαλοπρέπεια που προσφέρει. Πραγματικά, οι τεχνικές που έχουν την ιδιότητα να είναι απλές, αλλά ταυτόχρονα πολυτελείς και εντυπωσιακές είναι ελάχιστες.

Για το λόγο αυτό, αξίζει να μελετήσεις την επιλογή της πατητής τσιμεντοκονίας. Φυσικά, για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα από αισθητικής απόψεως, σου προτείνουμε να προσλάβεις έναν επαγγελματία με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Αυτός θα αναλάβει να πραγματοποιήσει την εργασία σου γρήγορα, χωρίς περιττό άγχος και με υπευθυνότητα.

τσιμεντοκονία σε μπάνιο

#6 Αντοχή στην καταπόνηση

Η τσιμεντοκονία φημίζεται για την αντοχή της, είτε πρόκειται για την απλή, είτε για την πατητή τσιμεντοκονία. Ωστόσο, η πατητή τσιμεντοκονία έχει και αδιαβροχοποιητικές ιδιότητες, οι οποίες την καθιστούν ιδανική για το μπάνιο και την κουζίνα. Γενικά, ακόμα και ο καθαρισμός της τσιμεντοκονίας είναι απλούστατη υπόθεση. Δεν απαιτούνται ειδικά καθαριστικά για τις επιφάνειες από τσιμεντοκονία, κάτι που σημαίνει πως δεν κινδυνεύουν άμεσα από διάβρωση και φθορά.

Θα περάσουν χρόνια μέχρι να χρειαστεί να συνεισφέρεις στη συντήρηση των επιφανειών από τσιμεντοκονία. Για παράδειγμα, μετά από 3- 4 χρόνια χρήσης, είναι καλή ιδέα να βερνικώσεις τις επιφάνειες με ειδικό βερνίκι, ώστε να διατηρήσουν τη ζωντάνια τους και να μοιάζουν σαν καινούριες. Πέρα από αυτό, τα πατώματα και οι τοίχοι από πατητή τσιμεντοκονία δε θα πρέπει να σε ανησυχούν ως προς την πιθανότητα να φθαρούν σύντομα.

διακόσμηση με τσιμεντοκονία

Συμπέρασμα:

Έχοντας συγκρίνει την απλή  με την πατητή τσιμεντοκονία, υπάρχουν κάποια συμπεράσματα, στα οποία ίσως αξίζει να δώσεις βάση. Για αρχή, είναι καλό να βλέπεις τις δύο τεχνικές σαν συμπληρωματικές μεταξύ τους, αντί να τις βλέπεις σαν αντιμέτωπες. Η απλή τσιμεντοκονία φροντίζει, ώστε οι επιφάνειες να είναι λείες και να μην έχουν ακατάλληλη κλίση. Έπειτα, έρχεται η πατητή τσιμεντοκονία για να διακοσμήσει και να ομορφύνει το χώρο, όπως θα έκαναν και τα πλακάκια που θα τοποθετούνταν πάνω από την απλή.

Ωστόσο, αν επιθυμείς να τις συγκρίνεις ως προς την αξία τους για τη διακόσμηση σου, είναι ξεκάθαρο πως η πατητή είναι ο νικητής. Για τη διακόσμηση σπιτιού, η αισθητική, η αντοχή και ο τρόπος χρήσης είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Η πατητή τσιμεντοκονία έχει πολλά οφέλη ως προς αυτούς τους παράγοντες και σου επιτρέπει να επωφεληθείς από αυτά, χρησιμοποιώντας τη μεθοδικά. Συνεπώς, σου τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Θέλεις να διακοσμήσεις το σπίτι σου με πατητή τσιμεντοκονία; Για άμεσα και σίγουρα αποτελέσματα, εμπιστεύσου έναν από τους έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας! Καταχώρησε σήμερα την εργασία σου και πάρε προσφορές για να διαμορφώσεις το σπίτι των ονείρων σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα