Πώς θα αντιμετωπίσεις την υγρασία στο ταβάνι;

Η υγρασία στο ταβάνι και στους τοίχους συνιστά ένα από τα συνηθέστερα αλλά παράλληλα και δυσκολότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις στο σπίτι σου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το φαινόμενο κάνει την εμφάνιση του ως μούχλα και παίρνει τη μορφή κίτρινων κηλίδων, ενώ προκαλεί συνήθως και ξεφλούδισμα των ταπετσαριών αλλά και του χρώματος των τοίχων.

Πού οφείλεται, όμως , η υγρασία στο ταβάνι και τους τοίχους ;

Οι λόγοι, που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία υγρασίας και μούχλας στο ταβάνι και τους τοίχους του σπιτιού σου, ποικίλλουν. Κατά κύριο λόγο, η υγρασία στο ταβάνι οφείλεται στην είσοδο νερού από ρωγμές στους τοίχους, υδραυλικές βλάβες, έλλειψη εξωτερικής θερμομόνωσης ή ακόμη και από υδρατμούς στο μπάνιο και το μαγείρεμα.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την υγρασία στο ταβάνι και τους τοίχους ;

Το σημαντικότερο σημείο στην αντιμετώπιση της υγρασίας είναι ο εντοπισμός της πηγής του προβλήματος. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι τρεις κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την υγρασία στο ταβάνι. Για κάθε μία από τις παραπάνω πηγές προβλημάτων υπάρχει και διαφορετική λύση!

1. Επισκευή Υδραυλικών Βλαβών

Η βλάβη στις υδραυλικές σωληνώσεις αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν υγρασία στο ταβάνι, ειδικά στο χώρο του μπάνιου. Στην περίπτωση που υπάρχει βλάβη στο υδραυλικό δίκτυο του σπιτιού σου, δυστυχώς το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και θα συνεχίσει να μεγεθύνεται αν δεν φροντίσεις άμεσα για την επίλυση του. Αν θέλεις, λοιπόν, να αποφύγεις την επέκταση της υγρασίας και σε άλλους τοίχους, είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν υδραυλικό.

2. Καλή μόνωση της ταράτσας

Η υγρασία στο ταβάνι του σπιτιού σου μπορεί να οφείλεται επίσης στην κακή μόνωση της ταράτσας, ή των τοίχων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτής της αιτίας γίνονται εύκολα αντιληπτά και συνήθως είναι οι υγροί λεκέδες, τα άλατα καθώς και τα ξεφλουδισμένα χρώματα. Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων δείχνει, συνήθως, πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ταράτσα ή στον επάνω όροφο-αν πρόκειται για διαμέρισμα-που αφήνει τη διέλευση της υγρασίας στο ταβάνι του σπιτιού σου. Ειδικά σε μέρες βροχής, θα δεις το ταβάνι να κιτρινίζει ακόμη περισσότερο. Σε αυτή τη περίπτωση,η μοναδική λύση στο πρόβλημα σου είναι η στεγανοποίηση, διαφορετικά το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί. Μην ξεχνάς οτι η υγρασία στο ταβάνι και την ταράτσα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τα δομικά υλικά του σπιτιού σου, με όποιο κόστος επιφέρει αυτό.

3. Μείωση Υδρατμών

Η συσσώρευση υδρατμών, ιδιαίτερα στον χώρο του μπάνιου και της κουζίνας, φανερώνει πως δεν γίνεται επαρκής αερισμός. Αν εντοπίσεις υγρασία στο ταβάνι του δωματίου σου, φρόντισε να αερίζεις συχνότερα τον χώρο, ενώ, αν το δωμάτιο δεν διαθέτει παράθυρο θα πρέπει να εξετάσεις την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Όσον αφορά τη κουζίνα, είναι απαραίτητη η χρήση απορροφητήρα κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή, για να μειώσεις το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σου, είναι να αποφύγεις την τοποθέτηση φυτών και λουλουδιών στο εσωτερικό του.

4. Λειτουργία Κλιματιστικού 

Τα περισσότερα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας διαθέτουν λειτουργία αφύγρανσης. Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορείς να δοκιμάσεις αυτή την εύκολη λύση. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το πρόβλημα εντείνεται, θα πρέπει να θέσεις το A/C σε λειτουργία αφύγρανσης. Γυρνώντας τις ρυθμίσεις του κλιματιστικού στο DRY για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα θα δεις άμεσα αποτελέσματα. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις, όμως, είναι η θερμοκρασία! Η ενεργοποίηση της λειτουργίας αφύγρανσης είναι εφικτή μόνο αν η καθορισμένη θερμοκρασία του τηλεχειριστηρίου είναι χαμηλότερη από εκείνη του δωματίου.

5. Αγορά Αφυγραντήρα

Στην περίπτωση που ένα δωμάτιο με πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας δεν διαθέτει σύστημα κλιματισμού υπάρχει μία εύκολη και αποτελεσματική εναλλακτική, ο αφυγραντήρας. Πώς λειτουργεί; Αυτή η συσκευή ουσιαστικά απορροφά τον αέρα του δωματίου και αποσπά την υγρασία. Το νερό συγκεντρώνεται σε ένα μικρό δοχείο εντός της μονάδας, το οποίο θα χρειαστεί να αδειάσεις. Προτίμησε έναν φορητό αφυγραντήρα που θα μπορείς να μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο, όταν η υγρασία αυξάνεται. Για να επιλέξεις την κατάλληλη συσκευή για το χώρο σου θα χρειαστεί να συνυπολογίσεις ορισμένους παράγοντες. Η απόδοση του σε ένα δωμάτιο θα εξαρτηθεί από το επίπεδο υγρασίας και φυσικά το εμβαδόν του χώρου.  Σε ένα χρονικό διάστημα 10 περίπου ωρών η συσκευή θα πρέπει να μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 5 φορές τον αέρα του δωματίου.

Η υγρασία στο ταβάνι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς οι ζημιές που προκαλεί δεν περιορίζονται μόνο στις υλικές βλάβες του εκάστοτε κτιρίου, αλλά επεκτείνονται και σε διάφορα προβλήματα υγείας για τους ενοίκους του, όπως είναι το άσθμα ή οι δερματικές παθήσεις.

Αν έχεις εντοπίσει ήδη τα πρώτα σημάδια υγρασίας στο ταβάνι του σπιτιού σου, μην αργήσεις να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της! Πάρε προσφορές από τα επιλεγμένα και αξιολογημένα συνεργεία της πλατφόρμας μας και δώσε τέλος στο πρόβλημα σου !

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Άλλο
Παπάγου - Χολαργού 02/07/2020
Εκτελέστηκε από
Δοκιμαστικός Λ.
Είδος εργασίας:
Άλλο
Είδος μόνωσης:
Θερμομόνωση & Υγρομόνωση - Στεγανοποίηση
Τετραγωνικά μέτρα:
Έως 25 τ.μ.
Αγορά υλικών:
Ναι, τα έχω προμηθευτεί ή παραγγείλει ήδη
Τοποθέτηση νέας μόνωσης
Πειραιάς 02/07/2020
Εκτελέστηκε από
Γιώργος Μ.
Είδος εργασίας:
Τοποθέτηση νέας μόνωσης
Είδος μόνωσης:
Θερμομόνωση & Υγρομόνωση - Στεγανοποίηση
Τετραγωνικά μέτρα:
100 και άνω
Αγορά υλικών:
Όχι, θα χρειαστώ τη γνώμη του επαγγελματία
Κόστος 3200,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

4,0

Πολύ καλή συνεργασία. Για το αποτέλεσμα (στεγάνωση) κριτής είναι ο χρόνος, δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει. Η δε τεχνική που εφαρμόστηκε μου προτάθηκε απο τον ίδιο & σε συνάρτηση με τη πεποίθησή του ότι πρόκειται για αξιόπιστη για χρόνια λύση και την τιμή, τον επέλεξα. Ο χρόνος θα δείξει...

Για: Κωνσταντίνος Τσόνας / Μονώσεις
5,0

Εξαιρετική δουλειά, στον χρόνο που μας είπε και άφησε το σπίτι πεντακάθαρο!

Για: Κωνσταντίνος Τσόνας / Μονώσεις
5,0

Πολυ ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα και ολη την συνεργασία.

Για: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ-ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / Μονώσεις
5,0

Εξαιρετικοί επαγγελματίες και άνθρωποι πάνω απ όλα!Άμεση εξυπηρέτηση,υπέροχη,προσεγμένη και σωστή δουλειά!Τους συστήνω ανεπιφύλακτα και εννοείται πως αν μου ξαναβγεί κάποιου τέτοιου είδους εργασία αυτούς θα προτιμήσω! Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη που άργησα για την αξιολόγηση!

Για: Ελληνικές Μονώσεις / Μονώσεις
4,9

Ο κ.Λάμπρου ήταν ευγενικός, κατατοπιστικός όσον αφορά τις εργασίες που θα έκανε και ιδιαίτερα συνεπής.

Για: Δημήτρης Λάμπρου / Μονώσεις
5,0

Υπέροχος επαγγελματίας , άψογη συνεννόηση, ακριβής στο χρονοδιάγραμμα του.

Για: Πέτρος Σαββίδης / Μονώσεις