Δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει το σπίτι σου συμπτώματα υγρασίας. Είτε λόγω υψηλών επιπέδων, είτε προκαλώντας την, είναι γεγονός ότι υπάρχει στο σπίτι σου. Οι τοίχοι σου έχουν την τάση να απορροφούν την υγρασία, να εγκλωβίζεται εκεί και να προκαλεί ζημιές στα οικοδομικά υλικά. Τα σημάδια που θα σου υποδηλώσουν την ύπαρξή της είναι το ξεφλούδισμα ή το φούσκωμα του χρώματος και οι μαύρες κηλίδες μούχλας στον τοίχο. Τότε είναι που οι τοίχοι σου απαιτούν επιδιόρθωση. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο στοκάρισμα τοίχου με υγρασία, πράγμα που περιλαμβάνει την προετοιμασία του τοίχου σου για βάψιμο.
Το στοκάρισμα είναι ένα υπόστρωμα που απαιτείται για την εφαρμογή του χρώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά όταν υπάρχουν ρωγμές ή τρύπες στον τοίχο που θέλεις να καλύψεις. Το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία θα βοηθήσει τόσο αισθητικά το χώρο σου, όσο και σε πιθανά θέματα υγείας που προέρχονται από την υγρασία. Επομένως, σου συνιστούμε να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα για να απαλλαγείς από την υγρασία στον τοίχο σου!
4 βήματα για το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία!
1. Λαμβάνω μέτρα κατά της υγρασίας
Είναι γεγονός ότι όσες φορές και να βάψεις τα μαύρα σημάδια υγρασίας, αυτά θα συνεχίζουν να εμφανίζονται. Επομένως, πρέπει να λάβεις πιο δραστικά μέτρα. Φρόντισε να μονώσεις τους τοίχους σου εξωτερικά και εσωτερικά, προκειμένου να μην επανεμφανίζεται η υγρασία. Επίσης, διόρθωσε οποιαδήποτε υδραυλική βλάβη μπορεί να υπάρχει. Για παράδειγμα, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην εξάλειψη της υγρασίας είναι η έγχυση ρητίνης στο κάτω μέρος του τοίχου μέσω ανοίγματος τρυπών. Πρόκειται για ένα μονωτικό υγρό το οποίο εμποδίζει την τριχοειδή άνοδο της υγρασίας. Από τις τρύπες μοιράζεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το σπίτι. Μόλις σκληρυνθεί, σχηματίζεται μια στεγανωτική στρώση η οποία ενισχύει επιπλέον τους τοίχους.
2. Ποια υλικά πρέπει να έχω;
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι μία προστατευτική μεμβράνη και ταινία για να καλύψεις το πάτωμά σου. Ο εξοπλισμός σου πρέπει να περιλαμβάνει μία λεκάνη, ένα σφουγγάρι, μια μικρή σπάτουλα, δύο σπάτουλες στοκαρίσματος, ένα ρολό, λεπτά και χοντρά γυαλόχαρτα, ένα πανί, μια βούρτσα με σκληρές τρίχες, μια τριγωνική ξύστρα και ένα τριβείο χειρός. Όσον αφορά τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις είναι απορρυπαντικό, ένα προϊόν για την ανερχόμενη υγρασία, ένα για τον καθαρισμό των λεκέδων τοίχου και φυσικά στόκος σε σκόνη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς σε καμία περίπτωση την ασφάλειά σου. Για αυτό το λόγο φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντοτε γάντια, γυαλιά και μάσκα για να προστατεύεσαι.
3. Προετοιμασία για στοκάρισμα
Πρώτα από όλα θα πρέπει να κάνεις χώρο στο δωμάτιο και να τοποθετήσεις στο πάτωμα τη μεμβράνη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κλείσεις το ρεύμα και να αφαιρέσεις τους διακόπτες από την πρίζα προκειμένου να μη λερωθούν. Η προετοιμασία, λοιπόν, για το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία ξεκινά με την αφαίρεση της. Εάν ο τοίχος είναι φθαρμένος, τρίψε τον δυνατά για να φύγει το ξεφλούδισμα ή το φούσκωμα του χρώματος. Συνέχιζε να τρίβεις μέχρι να φτάσεις στο υγιές υπόστρωμα. Έπειτα, πέρασε με ρολό το ειδικό προϊόν κατά της ανερχόμενης υγρασίας. Άφησέ το να στεγνώσει και μετά από 2 ώρες πέρασε και ένα δεύτερο χέρι. Εάν ο τοίχος σου έχει λεκέδες, χρησιμοποίησε ειδικό προϊόν καθαρισμού λεκέδων. Ψέκασε και άφησε το να δράσει για λίγο. Στη συνέχεια, τρίψε καλά με μια πετσέτα για να τους αφαιρέσεις. Εάν χρειαστεί εφάρμοσέ το και δεύτερη φορά. Συνήθως, λεκέδες συναντάμε στους τοίχους της κουζίνας λόγω του μαγειρέματος. Μόλις, λοιπόν, τους αφαιρέσεις, πλύνε τον τοίχο με ένα σφουγγάρι και καθαριστικό. Όταν στεγνώσει τρίψε με γυαλόχαρτο για να λειανθεί.
4. Στοκάρισμα τοίχου με υγρασία
Στόκαρε πρώτα ρωγμές και τρύπες
Εάν ο τοίχος σου έχει ρωγμές ή τρύπες ξεκίνα από αυτές. Για τις ρωγμές, προσπάθησε να τις ανοίξεις με την ξύστρα όσο γίνεται περισσότερο μέχρι να φύγει κάθε μη στέρεο κομμάτι του τοίχου. Στη συνέχεια, βούρτσισε τη ρωγμή για να αφαιρέσεις κάθε ίχνος σκόνης και βρέξε το χείλος της ρωγμής με λίγο νερό. Αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί καλύτερα ο στόκος. Ξεκίνα το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία γεμίζοντας τη ρωγμή σύμφωνα με την κατεύθυνσή της. Πίεζε τη μικρή σπάτουλα ώστε να εισχωρήσει σε βάθος ο στόκος. Βάλε όσο χρειάζεται μέχρι να καλυφθεί. Στη συνέχεια πέρασε τη ρωγμή με την σπάτουλα στοκαρίσματος για να εξομαλυνθεί και να αφαιρέσεις όσο στόκο χρειάζεται. Το ίδιο κάνε και με τις τρύπες, αλλά με λιγότερο στόκο. Στην περίπτωση που θέλεις να αφαιρέσεις ούπα, τοποθέτησε μία βίδα με γάντζο και βίδωσέ την. Έπειτα τράβηξέ την τραντάζοντας το γάντζο για να βγάλεις το ούπα.
Συνέχισε με την υπόλοιπη επιφάνεια
Μόλις τελειώσεις με τα μικρά στοκαρίσματα, ξεκίνα με τη μεγαλύτερη επιφάνεια του τοίχου. Άπλωσε τον στόκο σε αλληλοεπικαλυπτόμενες λωρίδες από δεξιά προς τα αριστερά ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο με τη σπάτουλα στοκαρίσματος. Μόλις φτάσεις στο σοβαντεπί, εφάρμοσε το στόκο από κάτω προς τα επάνω. Για τις γωνίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδική σπάτουλα για γωνίες. Ενώ για δύσκολα σημεία κάνε χρήση της μικρότερης σπάτουλας εάν δε βολεύεσαι. Έπειτα τρίψε με το τριβείο χειρός για να εξομαλυνθεί, χωρίς όμως να ξύνεις την επιφάνεια. Άφησε τον τοίχο να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες και μετά ξεσκόνισέ τον με τη βούρτσα. Πέρασε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο σφουγγάρι που θα το ξεπλένεις διαρκώς και αν το κρίνεις απαραίτητο, εφάρμοσε και δεύτερο χέρι στόκου. Διαφορετικά πέρασε ένα χέρι βάσης και ο τοίχος σου είναι έτοιμος να υποδεχτεί το χρώμα!
Extra Tip: Για να φτιάξεις το στόκο, βάλε νερό σε μια λεκάνη και ρίξε τη σκόνη για στόκο μέσα στο νερό. Στη συνέχεια ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα που δε θα ρέει.Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να μάθεις όλα όσα ήθελες για το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι κάποιον ειδικό για τη μόνωση του σπιτιού σου ή το στοκάρισμα των τοίχων σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες άμεσα & οικονομικά.