Η υγρασία στο σπίτι είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Κάποιες φορές παρατηρείται υγρασία, κυρίως στο κάτω μέρος του τοίχου. Αυτό οφείλεται στην υγρασία που προέρχεται από το έδαφος. Το φαινόμενο αυτό, ονομάζεται ανερχόμενη (ή ανιούσα) υγρασία. Η ανερχόμενη υγρασία μπορεί να βρεθεί σε ισόγεια διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, όταν έχουν άμεση επαφή με το φυσικό έδαφος. Η υγρασία στον τοίχο από το έδαφος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες φθορών των τοίχων του σπιτιού.
Η υγρασία στον τοίχο από το έδαφος εμφανίζεται όταν το σπίτι δεν είναι σωστά μονωμένο στο δάπεδο, ή επειδή έχει υποστεί ζημιά το περιμετρικό στεγανωτικό φράγμα των θεμελίων. Οι τοίχοι του σπιτιού έχουν απορροφητική ιδιότητα, για αυτό και είναι τα σημεία του σπιτιού που επηρεάζονται πρώτα από την ύπαρξη υγρασίας στο χώρο. Πέραν από τα αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν από την υγρασία, μπορούν να προκληθούν και προβλήματα υγείας. Για αυτό, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/-ή με θέματα που αφορούν την εμφάνιση υγρασίας στο χώρο σου.
Πώς θα καταλάβω πως έχω υγρασία στον τοίχο από το έδαφος;
Η υγρασία στο έδαφος μπορεί να προέρχεται από πολλούς παράγοντες. Βροχοπτώσεις και υπόγεια νερά είναι συνήθως οι κύριοι υπεύθυνοι της δημιουργίας υγρασίας. Σε μερικές περιπτώσεις η υγρασία μπορεί να εκδηλωθεί από κάποια βλάβη στις σωληνώσεις ή από αστοχία υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του σπιτιού. Σε περιπτώσεις ελλιπούς ή ελαττωματικής οριζόντιας μόνωσης, τα πορώδη οικοδομικά υλικά έχουν την τάση να απορροφούν την υγρασία. Αυτό γίνεται μέσω του τριχοειδούς συστήματος και αντίθετα στην φορά της βαρύτητας, δηλαδή με κατεύθυνση προς τα πάνω. Για αυτό και η υγρασία ανεβαίνει από το έδαφος προς τα πάνω.
Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί η υγρασία στον τοίχο από το έδαφος. Ο τοίχος σου στο κάτω μέρος του κυρίως μπορεί να εμφανίσει μούχλα, ξεφλούδισμα ή φούσκωμα σε συγκεκριμένα σημεία, είτε συγκέντρωση αλάτων. Αυτά τα τρία αποτελούν βασικές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγρασία στο σπίτι. Αν βρίσκονται και στο κάτω μέρος του τοίχου, όπως είπαμε παραπάνω, η υγρασία του τοίχου προέρχεται από το έδαφος.
Πώς θα αντιμετωπίσεις την υγρασία στο ταβάνι;Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την υγρασία στον τοίχο από το έδαφος;
Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος την υγρασία στον τοίχο από το έδαφος. Σου τους παρουσιάζουμε παρακάτω.
Αφυγραντικοί σοβάδες
Μια επιλογή που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η χρήση αφυγραντικών σοβάδων. Υπάρχουν στο εμπόριο πλέον, ειδικοί σοβάδες, που έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέπουν την υγρασία να προσβάλει τους τοίχους. Όπως είναι φυσικό, οι αφυγραντικοί σοβάδες θα πρέπει να εφαρμοστούν στον τοίχο με συγκεκριμένη τεχνοτροπία, ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Για αυτό, θα πρέπει να αναλάβει κάποιος έμπειρος τεχνίτης την εφαρμογή τους. Με αυτό τον τρόπο η ανιούσα υγρασία στον τοίχο από το έδαφος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Τρύπες στον τοίχο για την υγρασία
1. Μόνωση τοίχου εσωτερικά με έγχυση ειδικού υγρού
Για να μονωθεί εσωτερικά ένας τοίχος θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο στεγανωτικό φάσμα. Το νέο στεγανωτικό φάσμα μπορεί να δημιουργηθεί με την έγχυση ειδικού υγρού με “ενέσεις” μέσα στον τοίχο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ανοιχτούν τρύπες, με ειδικό τρυπάνι σκληρομετάλλου. Οι τρύπες αυτές θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του τοίχου το ειδικό υγρό και να εξαπλωθεί ομοιόμορφα στον τοίχο. Αφού σκληρυνθεί το υλικό, θα δημιουργηθεί μια στεγανωτική στρώση που ενισχύει του τοίχους με τις ίνες γυαλιού της. Η μόνωση με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να ξεκινά από τα χαμηλότερα σημεία, καθώς η υγρασία στον τοίχο από το έδαφος ανεβαίνει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία του τοίχου.
2. Μόνωση τοίχου εξωτερικά
Μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους που μπορεί να εφαρμώσει κάποιος, θεωρείται η μόνωση του τοίχου εξωτερικά. Με αυτή τη μέθοδο, στεγανοποιείται ο τοίχος εξωτερικά και είναι πιο ανθεκτικός σε απειλές υγρασίας. Σε δύσκολα σημεία, μπορεί να δημιουργηθεί στεγανωτικό φράγμα μέσα στον τοίχο με την έγχυση υγρού. Η διαδικασία αυτή είναι ακριβώς όπως και στην μόνωση τοίχου εσωτερικά.
3. Αντιμετώπιση με φύσιγγα
Η αντιμετώπιση του προβλήματος με φύσιγγα είναι μια απλή διαδικασία. Ουσιαστικά ανοίγονται τρύπες στο σημείο που έχει εκδηλώσει υγρασία και τοποθετούνται φύσιγγες. Οι φύσιγγες βοηθούν τον τοίχο να στεγνώσει και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, καθώς βασίζονται στην κυκλοφορία του ξηρού αέρα και την ανταλλαγή του με τον υγρό αέρα. Με αυτό τον τρόπο, ο τοίχος θα αποβάλλει όλα τα υπολείμματα υγρασίας και θα μπορείς να τον βάψεις χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί ξανά η υγρασία στο σημείο αυτό.
Τι τραβάει την υγρασία; 4+1 Σπιτικά υλικά με διπλή χρήση!Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις τί είναι η υγρασία στον τοίχο από το έδαφος και πώς αντιμετωπίζεται. Σε περίπτωση που έχεις υγρασία στο σπίτι σου και ψάχνεις κάποιον έμπειρο τεχνίτη να αναλάβει την αντιμετώπισή της, καταχώρησε την εργασία σου και θα λάβεις σύντομα προσφορά.