Ψηφιακές δεξιότητες: Το μέλλον της απασχόλησης!

Η γνώση είναι δύναμη... Πόσο μάλλον όταν ζούμε στην «εποχή της πληροφορίας».

Η ψηφιακή επανάσταση ανέτρεψε για τα καλά τα δεδομένα στον εργασιακό στίβο. Ο παλαιός «κλασσικός αναλφαβητισμός» που συνδέεται με την δυνατότητα ανάγνωσης και γραφής, έχει παραδώσει προ πολλού τη σκυτάλη στον «ψηφιακό αναλφαβητισμό» που συνδέεται με την έλλειψη ψηφιακών γνώσεων και την ικανότητα χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Καθώς δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων ερευνών, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγάλο έλλειμμα σε ειδικούς  στο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), έλλειμμα το οποίο αναμένεται να αγγίξει και τις 900.000 έως το 2020! Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι το 2025 το 44% των εργαζομένων θα απασχολούνται σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Επομένως αν θες να παραμείνεις στο παιχνίδι, είναι καιρός να αγκαλιάσεις τις νέες τεχνολογίες και αν όχι να μιλάς άπταιστα τη «νέα ψηφιακή γλώσσα», να μάθεις τουλάχιστον το αλφάβητο...

Οι ψηφιακές δεξιότητες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

1. Τις πολύ βασικές,  που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις εφαρμογές και να χρησιμοποιείς συσκευές.

2. Τις πιο εξειδικευμένες  που σε καθιστούν ικανό να πραγματοποιήσεις  έρευνα, ανάπτυξη εφαρμογών, σχεδιασμό, διαχείριση και υποστήριξη συστημάτων.

3. Τις e-business δεξιότητες,  που σου επιτρέπουν να εξερευνήσεις ευκαιρίες, πρωτίστως διαδυκτιακού περιεχομένου με σκοπό την αύξηση της απόδοσης ή της επίδοσης, όσο και τη διενέργεια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Γεγονός είναι πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα τελείως διαφορετικών ψηφιακών δεξιοτήτων και πως ο τομέας του ICT είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος. Επομένως η δια βίου μάθηση και η συνεχής εκπαίδευση είναι must!

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποια all-time classic e-skills, από τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις, ανάλογα τα ενδιαφέροντα και τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό.

Βασική επεξεργασία φωτογραφιών και ψηφιακό Design (Photoshop)

Όλο και περισσότεροι κλάδοι (όπως της δημοσιογραφίας και του marketing) απαιτούν τη γνώση βασικών δεξιοτήτων Photoshop, οπότε ακόμη και αν δεν σκοπεύεις να γίνεις επαγγελματίας γραφίστας ή web designer, δεν βλάπτει να τις αποκτήσεις.

Βασική επεξεργασία Video (Final Cut Pro)

Ακριβώς όπως με την επεξεργασία φωτογραφιών, σε μια εποχή που το YouTube είναι ένα κυρίαρχο πολυμέσο, το βίντεο μοντάζ αχρείαστο δεν πάει!

Tα πολύ basic του προγραμματισμού

Σε ένα πολιτισμό που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το web,  θα πρέπει να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις κατασκευής online περιεχομένου και να ξέρεις πώς να το διαχειρίζεσαι.  Το HTML5 είναι μια τυπική γλώσσα που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, όμως θα ήταν χρήσιμο να εξοικειωθείς και με τα βασικά βήματα «στησίματος» μιας ιστοσελίδας και κάποιες υπηρεσίες δημιουργίας ιστοσελίδων, όπως το Wordpress ή το Joomla.

Digital Marketing

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της καθημερινής μας ζωής, όσο και της επικοινωνιακής στρατηγικής των επιχειρήσεων. Είτε για σκοπούς προσωπικής προβολής, είτε εταιρικούς, η καλή γνώση των social media είναι μεγάλο προσόν. Το ίδιο ισχύει και για τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), γνωρίζοντας το καλά εκτοξεύεις τις πιθανότητες η ιστοσελίδα σου να εμφανίζεται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Μα πώς;

Κυκλοφορούν αμέτρητα δωρεάν tutorials για κάθε δεξιότητα στο internet, υπάρχουν διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν πρόσβαση σε άφθονο εκπαιδευτικό υλικό με ελάχιστο  κόστος,  δεκάδες Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια πραγματοποιούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως και τα σεμινάρια με digital θεματολογία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Δεν χωράνε δικαιολογίες στην «εποχή της πληροφορίας»!

Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:

www.skillshare.com

www.udemy.com

www.coursera.org

www.lynda.com

Το χρήμα, ο χρόνος και το βάθος των γνώσεων εξαρτώνται καθαρά από εσένα! Κι αν χρειάζεσαι βοήθεια για την ανάπτυξη - κατασκευή ιστοσελίδας και e-shop, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας εντελώς δωρεάν και σε λίγα λεπτά θα σου βρούμε κατάλληλους συνεργάτες που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου!

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Ξερει να αφουγκραστει τις αναγκες των πελατων ,αξιολογει και συμβουλευει .Επισης μετα το "ανεβασμα" του site μενει διπλα στον πελατη και με μεγαλη ΑΝΟΧΗ. Τον ευχαριστω.

Για: Ανδρέας Συμιακάκης / Κατασκευή ιστοσελίδας / E-shop
5,0

ο Ανδρέας αντέδρασε άμεσα στο αίτημα μου , από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο του πρόκειται για έναν επαγγελματία που σου αποπνέει αμέσως εμπιστοσύνη , με προθυμία και υπομονή απαντούσε σε όλες τις απορίες μου και με βοήθησε να μπω σε έναν χώρο που δεν είχα ιδέα πως λειτουργεί.. τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

Για: Ανδρέας Συμιακάκης / Κατασκευή ιστοσελίδας / E-shop
5,0

ολα μια χαρά-γρήγοροι-αποτελεσματικοι-σωστοι επαγγελματιες!

Για: Dimitris Meimaris / Κατασκευή ιστοσελίδας / E-shop
3,0

Θα ήταν καλύτερα να υπήρχε διάρκεια στη συνεργασία και υποστήριξη.

Για: Unidast Computer Solutions / Κατασκευή ιστοσελίδας / E-shop
5,0

Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι ένας επαγγελματίας με όλη την σημασία της λέξεως.Κατάφερε και δημιούργησε ακριβώς, το eshop, όπως το είχα στο μυαλό μου με συνέπεια να μείνω πάρα πολύ ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα.Είναι πλέον ένας αξιόπιστος και πολύ σημαντικός συνεργάτης για εμένα.

Για: Γιώργος Κωνσταντινίδης / Κατασκευή ιστοσελίδας / E-shop
5,0

Άμεσος και συνεπής!

Για: Γιώργος Κωνσταντινίδης / Κατασκευή ιστοσελίδας / E-shop