Ανεξάρτητα από το είδος επιχείρησης που έχεις, αν θέλεις να την αναπτύξεις, θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες προωθητικές ενέργειες. Είτε πρόκειται για κατασκευή ιστοσελίδων, δημιουργία λογότυπου, επαγγελματικών καρτών ή φυλλαδίων, κάποια στιγμή, θα είναι αναγκαίο να συνεργαστείς με επαγγελματίες γραφίστες ή/και σχεδιαστές ιστοσελίδων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design) που γιορτάζεται από τους designers κάθε 27η Απριλίου από το 1963, η ομάδα του Douleutaras.gr σου παρουσιάζει τη βασική ορολογία, για να επικοινωνείς απρόσκοπτα με τον σχεδιαστή σου, είτε πρόκειται για graphic designer είτε για web designer.
Τι κάνει ο Graphic Designer ή ο Web Designer;
Ο σχεδιασμός είναι μια δημιουργική διαδικασία που συχνά γίνεται με τη συμμετοχή του πελάτη και του σχεδιαστή (graphic designer ή web designer). Συνήθως παραδίδεται από τον πελάτη ένα “brief”, δηλαδή μία σύνοψη των αιτημάτων του και ο σχεδιαστής δουλεύει και προτείνει ιδέες και λύσεις πάνω σε αυτό. Μια καλή σχέση με τον designer μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Και όπως σε κάθε σχέση, η κοινή γλώσσα είναι σημαντική για να μη χάνεσαι στη μετάφραση!Το προσχέδιο
Wireframe: Ένα απλό, βασικό προσχέδιο. Είναι συνήθως το αρχικό. Comp (comprehensive): Σκοπός του είναι να αναδείξει τη διάταξη κειμένου και εικόνων και δίνει μια αρχική μορφοποίηση στη λύση. Prototype: Το πρωτότυπο, δηλαδή μια μακέτα της τελικής μορφοποίησης.Τα γραφικά (εικαστικό)
Vectors: Αποτελούνται από γεωμετρικά σχήματα και χρησιμοποιούνται κυρίως για εικόνες μεγάλου μεγέθους, λογότυπα και infographics. Bitmaps: Αποτελούνται από pixels και εξαρτώνται από την ανάλυση επομένως, αν μεγεθυνθούν πολύ, μπορεί κάποιος να διακρίνει τα pixels. Συνιστώνται για μικρού μεγέθους γραφικά. Below/Above the Fold: Εμπνευσμένος από την αναδίπλωση της εφημερίδας, αυτός ο όρος αναφέρεται στο αν το περιεχόμενο θα εισάγεται στο πάνω ή κάτω μέρος από την “αναδίπλωση”. Στο web design αναφέρεται στο τμήμα της οθόνης που βλέπει ο χρήστης χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί (scroll up/down). Resolution: Είναι η ανάλυση των γραφικών και αναφέρεται είτε σε dpi (dots per inch) ή σε ppi (pixels per inch). Web Safe Colours & Fonts: Χρώματα και γραμματοσειρές που έχουν οι περισσότεροι χρήστες ώστε τα γραφικά να είναι συμβατά με όλα τα τερματικά. Typography: Η οργάνωση και διάταξη των γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων ώστε να είναι ευχάριστα στο μάτι. White Space: Αποκαλείται και “negative space” και είναι το κενό που αφήνεται προκειμένου να δοθεί έμφαση σε άλλα στοιχεία.Ο web σχεδιασμός
Responsive Design: Σχεδιασμός ιστοσελίδων που ανταποκρίνονται στον εκάστοτε τύπο συσκευής. Πρόκειται για ευέλικτη σχεδίαση και μάλιστα κρίθηκε αναγκαία από την Google για την ένταξη των ιστοσελίδων στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Flat Design: Είναι σχεδιασμός που προάγει την απλότητα και λειτουργικότητα, μία από τις τάσεις των τελευταίων ετών. UX (User Experience): Αφορά στη λειτουργικότητα, δηλαδή πόσο εύκολα και άνετα μπορεί να περιηγηθεί ο τελικός χρήστης στη σελίδα. UI (User Interface): Αφορά στο αποτέλεσμα, δηλαδή το πως ακριβώς φαίνεται στον τελικό χρήστη το τελικό αποτέλεσμα.Πιστεύουμε, ότι αυτός ο μικρός οδηγός επικοινωνίας με τους Designers θα σου χρησιμεύσει στη μετέπειτα συνεργασία σου μαζί τους ώστε να επιτύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα για την επιχείρησή σου! Αν χρειάζεσαι web developers - web designers για την ιστοσελίδα σου, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν στην πλατφόρμα μας και θα σου βρούμε τους κατάλληλους σε λίγα λεπτά!