Πώς γίνεται η μετατροπή στέγης σε σοφίτα; 4 Φανταστικές Ιδέες + Φωτό!

Είσαι λοιπόν από εκείνους του τυχερούς που έχει σκεπή και θες να την αξιοποιήσεις. Γιατί όχι; Η μετατροπή στέγης σε σοφίτα είναι μία σχετικά εύκολη διαδικασία, αρκεί ο χώρος να είναι κατάλληλος για τις εργασίες μετατροπής. Η σοφίτα εξάλλου, είναι κάτι που όλοι ονειρευόμασταν μικροί να μένουμε, όταν τη βλέπαμε στις ταινίες. Μάθε λοιπόν όσα χρειάζεσαι πριν προχωρήσεις στις εργασίες και τα έξοδα. 

Γιατί να μετατρέψεις τη στέγη σου σε σοφίτα; 

Εκτός από την πραγματοποίηση των παιδικών σου ονείρων, η μετατροπή στέγης σε σοφίτα δεν παύει να είναι ένας επιπλέον χώρος μέσα στο σπίτι. 

Με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο να χωριστούν τα παιδικά δωμάτια, ή να δημιουργήσεις ένα “ησυχαστήριο” για τις…δύσκολες στιγμές. Αν ο χώρος είναι μεγάλος μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και ένα μικρό ανεξάρτητο σπίτι για τα πιο μεγάλα μέλη της οικογένειας. Αξιοποίησε κάθε σπιθαμή και δε θα χάσεις! 

Τέλος, με τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα, αυξάνεται η συνολική αξία του σπιτιού σου κατά 20%

Διάβασε: Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια;

μετατροπή στέγης σε σοφίτα

Τι πρέπει να ελέγξεις για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ελέγξεις για τη σοφίτα πρέπει είναι το ύψος που υπάρχει μεταξύ του πατώματος και της κορυφής της οροφής. Είναι απαραίτητο το ύψος αυτό να είναι τουλάχιστον 2,8 μέτρα για να δημιουργηθεί σοφίτα. Μόνο έτσι, μόλις τελειώσουν οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες μετατροπής και ενίσχυσης του χώρου, θα μπορέσεις να στέκεσαι όρθιος στη σοφίτα.

Αυτό γίνεται γιατί τα υπάρχοντα δοκάρια ενισχύονται ακόμα περισσότερο και αφαιρείται ύψος από το συνολικό χώρο του δωματίου. Επίσης σκέψου αν θέλεις να ενισχύσεις το δωμάτιο με θερμομόνωση, γιατί αυτό θα αφαιρέσει και από το συνολικό πλάτος του δωματίου. 

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις με τίποτα είναι να επιλέξεις τη σκάλα που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο. Η σκάλα που θα επιλέξεις χρειάζεται να είναι ασφαλής και εύκολη στη χρήση. Οι αναδιπλούμενες σκάλες, εξοικονομούν χώρο αλλά μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα. 

Ενδεικτικά, για ένα σχετικά άνετο δωμάτιο θα χρειαστείς τουλάχιστον 25 τετραγωνικά διαθέσιμα. Επόμενο βήμα είναι εκτίμηση της στέγης από μηχανικό.

Τι ελέγχει ο μηχανικός για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα; 

Η διαδικασία δε διαφέρει από την άδεια για ανακαίνιση σπιτιού. Ο μηχανικός εκτός από την επίβλεψη των εργασιών,  κατά την έρευνά του χρειάζεται να βεβαιωθεί για τα εξής: 

  • Αρχιτεκτονική μελέτη
  • Στατική μελέτη (και αντισεισμική)
  • Ενίσχυση μόνωσης στέγης 
  • Πλήρης υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση 
  • Πλήρης μηχανολογική εγκατάσταση 
  • Τοιχοποιία με τούβλα που παρέχουν εσωτερική μόνωση
  • Κουφώματα με διπλά θερμομονωτικά τζάμια, σίτες και παντζούρια 

Όλα τα παραπάνω θα τα καταθέσει ο μηχανικός στην πολεοδομία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και το ξεκίνημα των εργασιών. Να έχεις υπόψη σου ότι για να βγει η οικοδομική άδεια, τα συνολικά τετραγωνικά του σπιτιού δεν πρέπει ξεπερνούν τα τετραγωνικά που ορίζει η πολεοδομία. 

Δες επίσης: Γιατί όταν βρέχει στάζει το ταβάνι μου;

3 Αγαπημένες ιδέες για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα

  1. Σοφίτα από ξύλο 

Μία καλή ιδέα είναι η επένδυση του εσωτερικού της σοφίτας σου με ξύλο. Βάλε ανοιχτόχρωμα ξύλινα έπιπλα και ανοιχτόχρωμα υφάσματα και το αποτέλεσμα θα είναι ένας ζεστός χώρος για όλες τις ώρες. 

  1. Σοφίτα σε γήινες αποχρώσεις

Πολλές φορές η σοφίτα καταλήγει να είναι ένα μικρό δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση μην το βαρύνεις με έντονα χρώματα και σκούρες αποχρώσεις. Παίξε με τα γήινα χρώματα και μερικά διακοσμητικά σε πιο έντονους τόνους και το αποτέλεσμα θα είναι χαλαρωτικό και στυλάτο. 

  1. Σοφίτα με θέα

Μία καλή ιδέα αν το σπίτι έχει ωραία θέα, είναι να αντικαταστήσεις έναν τοίχο στη σοφίτα από παράθυρα. Η σοφίτα μπορεί να κρατήσει την ιδιωτικότητα σου, γιατί είναι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Έτσι έχεις ένα δωμάτιο με τέλεια θέα. Μία άλλη λύση είναι αν βάλεις φεγγίτες και να εκμεταλλευτείς το πρωινό φως και τον βραδινό ουρανό. 

Ελπίζουμε να σου δώσαμε ιδέες για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα. Σκέψου πώς θέλεις να κάνεις το χώρο και απόλαυσέ τον! Για όλα τα υπόλοιπα είμαστε εμείς εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν στην υπηρεσία μας και λάβε προσφορές από τους καλύτερους επαγγελματίες της κατηγορίας. 

μετατροπή στέγης σε σοφίτα

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Αχαρνές 09/07/2020
Εκτελέστηκε από
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Κ.
Είδος εργασίας:
Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Είδος στέγης:
Σκεπή με πάνελ
Τετραγωνικά μέτρα:
Πάνω από 100 τ.μ.
Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Χαϊδάρι 09/07/2020
Εκτελέστηκε από
Luan Z.
Είδος εργασίας:
Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Είδος στέγης:
Κεραμοσκεπή
Τετραγωνικά μέτρα:
25 τ.μ. - 50 τ.μ.
Κόστος 1200,00€
4,1
Αναρτήθηκε από Σπυρίδων Α.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

ΑΨΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ. ΤΟΝ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!!!

Για: Ηλίας Νέτζα / Σκεπές
4,5

Συστήνεται 100%! Είμαι επαγγελματίας του χώρου (αρχιτέκτων μηχανικός) και μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό αποφάσισα να ανακαινίσω το σπίτι μου στην Αθήνα. Μην γνωρίζοντας τεχνίτες, κατέφυγα στο douleutaras.gr για να βρω συνεργεία. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση κέρδισε την εμπιστοσύνη μου και η συνέχεια δεν με απογοήτευσε. Να σημειώσω επίσης ότι οικονομικά δεν μου έδωσε την καλύτερη προσφορά αλλά φάνηκε ότι ήξερε την δουλειά καλά και γι αυτό τον επέλεξα, άλλωστε πολλές φορές το φθηνό βγαίνει ακριβότερο. Ο Παουλίν ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ οργανωτικός και γρήγορος. Παρόλο που υπήρξαν καθυστερήσεις εξαιτίας μου δεν δυσανασχέτησε καθόλου και ήταν πάντα πρόθυμος να βρει λύση σε ότι του ζήτησα. Ανέλαβε όλες τις εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων σε πατώματα και μπάνια, κατασκευή τζακιού, βαψίματα / σπατουλαρίσματα, ειδικές κατασκευές σε μπάνια, γυψοσανίδες και άλλες μικροεργασίες που του ζήτησα κι έμεινα απολύτως ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Είχε πάντα τον έλεγχο του εργοταξίου και ήταν απολύτως συνεπής και άξιος εμπιστοσύνης. 5*

Για: PAULIN MARKU / Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού
5,0

Ηρθε συνεργαστηκαμε αριστα μειναμε ευχαριστημενοι - συμπεριφορα , τιμη,αξιοπιστος και γνωστης της εργασίας που κάνει. Ποιοτητα!

Για: Βασίλης Σφυρίδης / Σκεπές
5,0

Εξαιρετικός επαγγελματίας! Μου πρότεινε την οικονομικότερη δυνατή λύση,την οποία και υλοποίησε με προσοχή και είχα μια ικανοποιητικότατη επισκευή στη σκεπή.Οικονομική τιμή χωρίς να "ρίχνει" το κόστος στα υλικά,τα οποία ήταν τα καλύτερα της αγοράς. Γνώστης της δουλειάς του, έκανε την επισκευή με υπομονή σωστά και καθαρά!Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος και τον προτείνω ανεπιφύλακτα! Εννοείτε οτι πάλι τον Ηλία θα καλέσω αν χρειαστώ κάτι..! (Αν και με την δουλειά που μου έκανε...δε θα τον χρειαστώ για τα επόμενα 10-15 χρόνια.... :-) )

Για: Ηλίας Νέτζα / Σκεπές
1,0

Μίλησα με το συγκεκριμένο κύριο και συμφωνήσαμε την ανακατασκευή ενός δωματίου 10 τμ σε ένα μικρό σπίτι . Μείνετε μακριά από τον συγκεκριμένο. Μας εξαπάτησε μας πήρε 4.300ευρω και άφησε το δωμάτιο ημιτελές με τα μπάζα στο σπίτι γκρεμισμένους τοίχους χώρις αλουμια κτλ . Μας ζήτησε προκαταβολή ένα μέρος των χρημάτων και στο τέλος τα υπόλοιπα .με το πρόσχημα της καραντίνας σταμάτησε τις εργασίες,ωστόσο από την αρχή ανάληψης του έργου (15 Φεβρουαρίου)δούλεψαν σύνολο μόνο 15 μέρες ανά διαστήματα . Κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρξαμε αρκετά γενναιόδωροι μαζί του πηγαίνοντας τον και σε αλλά 3 ακίνητα προς ολική ανακαινηση που σημάινε ότι από ένας θα έβγαζε παρά πολλά χρήματα . Κατά τη διάρκεια των εργάσιων στο σπίτι έκανε ζημιά σε τέντες των παρακάτω διαμερισμάτων και φθορές/βρωμιές στο κλιμακοστάσιο του κτηρίου. Στο τέλος που ζητήσαμε τα χρήματα μας η να παραιτηθεί από το έργο έτσι ώστε απλώς να συνέχισουμε με κάποιον άλλον μας έβρισε με το χειρότερο τρόπο και μας ΑΠΕΙΛΗΣΕ μεταξύ άλλων ότι αν δεν του δώσουμε χρήματα δεν θα μας επιστρέψει τα κλειδιά του διαμερίσματος και διαφορά αλλά . Μείνετε μακριά από αυτόν τον άνθρωπο . Οι υπόλοιπες κριτικές αμφιβάλω αν είναι γνήσιες . Για όσα γράφω υπάρχουν στοιχεία φωτογραφίες μηνύματα οποίος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου προσωπικά η με τον δουλευταρά . Φυσικά έχουμε Επιλέξει την νόμιμη όδο έτσι ώστε να μας αποζημειωσει ο συγκεκριμένος κύριος .

Για: Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος / Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού
5,0

Ο Γιώργος Δρόσος ανέλαβε την γενική ανακαίνιση του διαμερίσματός μου. Είναι το πατρικό μου σπίτι και ήθελα να εμπιστευτώ κάποιον ο οποίος να είναι και έμπειρος και προσιτός οικονομικά. Τα πληρούσε αυτά τα 2 κριτήρια ο κ. Δρόσος. Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ευγενικός και δίκαιος και προσέχει πάντα τους πελάτες του. Αν έχεις την τύχη να συνεργαστείς μαζί του, θα αποκτήσεις εκτός από έναν καλό επαγγελματία και συνεργάτη, και ένα φίλο. Έχει την εμπειρία να σου κάνει πράξη αυτό το οποίο υπόσχεται, ανεξαρτήτου προσωπικού κόστους και κακοτυχιών που αναπόφευκτα θα προκύψουν στην πορεία ενός έργου γενικής ανακαίνισης. Είναι παλιάς σχολής, με ήθος και τιμιότητα, αν του φερθείς μια φορά καλά θα σου το ανταποδώσει πολλάκις πίσω. Να τον εμπιστευτείτε, τόσο απλά.

Για: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΣΟΣ Δ-Τεχνική / Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού