Πώς γίνεται η μετατροπή στέγης σε σοφίτα; 4 Φανταστικές Ιδέες + Φωτό!

Είσαι λοιπόν από εκείνους του τυχερούς που έχει σκεπή και θες να την αξιοποιήσεις. Γιατί όχι; Η μετατροπή στέγης σε σοφίτα είναι μία σχετικά εύκολη διαδικασία, αρκεί ο χώρος να είναι κατάλληλος για τις εργασίες μετατροπής. Η σοφίτα εξάλλου, είναι κάτι που όλοι ονειρευόμασταν μικροί να μένουμε, όταν τη βλέπαμε στις ταινίες. Μάθε λοιπόν όσα χρειάζεσαι πριν προχωρήσεις στις εργασίες και τα έξοδα. 

Γιατί να μετατρέψεις τη στέγη σου σε σοφίτα; 

Εκτός από την πραγματοποίηση των παιδικών σου ονείρων, η μετατροπή στέγης σε σοφίτα δεν παύει να είναι ένας επιπλέον χώρος μέσα στο σπίτι. 

Με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο να χωριστούν τα παιδικά δωμάτια, ή να δημιουργήσεις ένα “ησυχαστήριο” για τις…δύσκολες στιγμές. Αν ο χώρος είναι μεγάλος μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και ένα μικρό ανεξάρτητο σπίτι για τα πιο μεγάλα μέλη της οικογένειας. Αξιοποίησε κάθε σπιθαμή και δε θα χάσεις! 

Τέλος, με τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα, αυξάνεται η συνολική αξία του σπιτιού σου κατά 20%

Διάβασε: Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια;

μετατροπή στέγης σε σοφίτα

Τι πρέπει να ελέγξεις για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ελέγξεις για τη σοφίτα πρέπει είναι το ύψος που υπάρχει μεταξύ του πατώματος και της κορυφής της οροφής. Είναι απαραίτητο το ύψος αυτό να είναι τουλάχιστον 2,8 μέτρα για να δημιουργηθεί σοφίτα. Μόνο έτσι, μόλις τελειώσουν οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες μετατροπής και ενίσχυσης του χώρου, θα μπορέσεις να στέκεσαι όρθιος στη σοφίτα.

Αυτό γίνεται γιατί τα υπάρχοντα δοκάρια ενισχύονται ακόμα περισσότερο και αφαιρείται ύψος από το συνολικό χώρο του δωματίου. Επίσης σκέψου αν θέλεις να ενισχύσεις το δωμάτιο με θερμομόνωση, γιατί αυτό θα αφαιρέσει και από το συνολικό πλάτος του δωματίου. 

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις με τίποτα είναι να επιλέξεις τη σκάλα που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο. Η σκάλα που θα επιλέξεις χρειάζεται να είναι ασφαλής και εύκολη στη χρήση. Οι αναδιπλούμενες σκάλες, εξοικονομούν χώρο αλλά μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα. 

Ενδεικτικά, για ένα σχετικά άνετο δωμάτιο θα χρειαστείς τουλάχιστον 25 τετραγωνικά διαθέσιμα. Επόμενο βήμα είναι εκτίμηση της στέγης από μηχανικό.

Τι ελέγχει ο μηχανικός για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα; 

Η διαδικασία δε διαφέρει από την άδεια για ανακαίνιση σπιτιού. Ο μηχανικός εκτός από την επίβλεψη των εργασιών,  κατά την έρευνά του χρειάζεται να βεβαιωθεί για τα εξής: 

  • Αρχιτεκτονική μελέτη
  • Στατική μελέτη (και αντισεισμική)
  • Ενίσχυση μόνωσης στέγης 
  • Πλήρης υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση 
  • Πλήρης μηχανολογική εγκατάσταση 
  • Τοιχοποιία με τούβλα που παρέχουν εσωτερική μόνωση
  • Κουφώματα με διπλά θερμομονωτικά τζάμια, σίτες και παντζούρια 

Όλα τα παραπάνω θα τα καταθέσει ο μηχανικός στην πολεοδομία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και το ξεκίνημα των εργασιών. Να έχεις υπόψη σου ότι για να βγει η οικοδομική άδεια, τα συνολικά τετραγωνικά του σπιτιού δεν πρέπει ξεπερνούν τα τετραγωνικά που ορίζει η πολεοδομία. 

Δες επίσης: Γιατί όταν βρέχει στάζει το ταβάνι μου;

3 Αγαπημένες ιδέες για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα

  1. Σοφίτα από ξύλο 

Μία καλή ιδέα είναι η επένδυση του εσωτερικού της σοφίτας σου με ξύλο. Βάλε ανοιχτόχρωμα ξύλινα έπιπλα και ανοιχτόχρωμα υφάσματα και το αποτέλεσμα θα είναι ένας ζεστός χώρος για όλες τις ώρες. 

  1. Σοφίτα σε γήινες αποχρώσεις

Πολλές φορές η σοφίτα καταλήγει να είναι ένα μικρό δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση μην το βαρύνεις με έντονα χρώματα και σκούρες αποχρώσεις. Παίξε με τα γήινα χρώματα και μερικά διακοσμητικά σε πιο έντονους τόνους και το αποτέλεσμα θα είναι χαλαρωτικό και στυλάτο. 

  1. Σοφίτα με θέα

Μία καλή ιδέα αν το σπίτι έχει ωραία θέα, είναι να αντικαταστήσεις έναν τοίχο στη σοφίτα από παράθυρα. Η σοφίτα μπορεί να κρατήσει την ιδιωτικότητα σου, γιατί είναι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Έτσι έχεις ένα δωμάτιο με τέλεια θέα. Μία άλλη λύση είναι αν βάλεις φεγγίτες και να εκμεταλλευτείς το πρωινό φως και τον βραδινό ουρανό. 

Ελπίζουμε να σου δώσαμε ιδέες για τη μετατροπή στέγης σε σοφίτα. Σκέψου πώς θέλεις να κάνεις το χώρο και απόλαυσέ τον! Για όλα τα υπόλοιπα είμαστε εμείς εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν στην υπηρεσία μας και λάβε προσφορές από τους καλύτερους επαγγελματίες της κατηγορίας. 

μετατροπή στέγης σε σοφίτα

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Χαϊδάρι 05/08/2020
Εκτελέστηκε από
Γιώργος Α.
Είδος εργασίας:
Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Είδος στέγης:
Ξύλινη κατασκευή
Τετραγωνικά μέτρα:
Έως 25 τ.μ.
Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Νέα Ιωνία 04/08/2020
Εκτελέστηκε από
ΑΓΓΕΛΟΣ Φ.
Είδος εργασίας:
Εγκατάσταση νέας σκεπής / Αντικατάσταση υπάρχουσας σκεπής
Είδος στέγης:
Πολυκαρβονικά στέγαστρα
Τετραγωνικά μέτρα:
50 τ.μ. - 100 τ.μ.
Κόστος 1100,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

1,0

ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ . ΛΑΠΑΤΑΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ. Από τις 24/52020 που κλείσαμε τη συμφωνία με χαρτί , σφραγίδα , και ολοκλήρωση των εργασιών σε 20-30 ημέρες , σήμερα 4/8/2020 Και το σπίτι είναι ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΠΙ . Κρίμα που δεν μπορώ να επισυνάψω φώτο . Η δουλειά του απίστευτα προχειροδουλεια, οι εργάτες εκτός που δεν μιλούσαν Ελληνικά, άρα καμια επικοινωνία, είναι και άσχετοι, αν δείτε το βάψιμο που έκαναν στα κάγκελα και στους τοίχους, μόνο εξωτερικά, μου έκλεψαν διάφορα εργαλεία και μια μικρή αλουμινένια σκάλα. Άφησαν ανοιχτή τη τουαλέτα μετα απο εργασίες, που αφησαν βέβαια στη μέση,και μπήκαν ποντίκια, κατέστρεψαν και το παράθυρο της τουαλέτας . Αν μπορώ να ανεβάσω φώτο θα το κανω στο fb . ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ. Είναι πολλά ακόμα,απερίγραπτη κατάσταση , μακρια ΤΟΥ.

Για: Kyrillos Lapatanidis / Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού
5,0

Άψογοι επαγγελματίες, συνεπείς και εξαιρετικοί ως άνθρωποι. Ό,τι είχε συμφωνηθεί τηρήθηκε στο ακέραιο. Σίγουρα θα τους ξαναπροτιμήσω.

Για: Αποστόλης Σωτηρόγλου / Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού
1,0

Καθόλου επαγγελματίκη συμπεριφορά!!!!Μας πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε χωρίς να τελειώσει τις εργασίες. Έκανε πολύ κακή ποιότητα δουλειάς την οποία όπως προανέφερα δεν ολοκλήρωσε πότε παρά το γεγονός ότι είχε λάβει πόσο προκαταβολής 55% της συνολικής γραπτής προσφοράς που μας είχε δώσει. Όταν του ζητήσαμε απόδειξη για τα χρήματα που είχε ήδη εισπράξει αρνήθηκε να δώσει και εξαφανίστηκε χωρίς να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο που είχε αναλάβει. Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποίησε ήταν κακή και ο συνεργάτης που έφερε για τα σωβατίσματα κατέστρεψε τρεις τοίχους. Η τοποθέτηση της βασικής γυψοσανιδας δεν έγινε σωστά με αποτέλεσμα ο τοίχος που δημιουργήθηκε να είναι στραβός!!! Δεν μάζεψε τα μπάζα ενώ είχε πληρωθεί κανονικά για την συγκομιδη τους και επίσης χάθηκαν πράγματα από το σπίτι. Δεν το συστήνουμε σε καμία περίπτωση και έχουμε κινηθεί νομικά εναντίον του. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία & φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα λεγόμενα μας.

Για: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ / Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού
3,9

Ειμαι επιφυλακτικός στο να δηλώσω μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εξής λόγους. 1. Η τιμή εργασίας ηταν 700 ευρώ για εργασία δυο ατόμων για λιγότερο απο δύο πλήρη οκτάωρα. 2.Κάποια λίγα μπάζα που προέκυψαν έπρεπε να φροντίσουμε εμείς για την αποκομιδή τους. Δηλ. έπρεπε να βρούμε αλλον ανθρωπο για τη δουλειά αυτή δεδομένου ότι εγώ και η γυναίκα μου είμαστε περίπου 70 ετών. 3, Το τμήμα της στέγης του σπιτιού που επισκευάστηκε σε κάποιο σημείο ενώνεται με στηθαίο της στέγης του υπολοίπου σπιτιού. Εκεί χρειάστηκε να πέσει ενα μεγάλο τμήμα σοβά. Δεν επισκευάστηκε. Πρέπει να το αναθέσω σε σοβατζή. 4. Δεν έγινε καλή εκτίμηση των απαραίτητων υλικών, μέ αποτέλεσμα από τα 80 επι πλέον κεραμιδια που αγοράστηκαν, να περισσέψουν τα 40. Χρειάστηκε επίσης να πάω να πάρω πόσότητα μονωτικού DOW επειδή η ποσότητα που ήδη ειχε αγοραστεί αρχικά δεν έφτασε. Χρειάστηκε επίσης να πάω να πάρω ενα ακόμα φύλο λαμαρίνας γιατί τα τρία που αρχικά ειχαν υπολογισθεί δεν έφτασαν. Τελος το αποτέλεσμα της δουλειάς θα φανεί τον επερχόμενο χειμώνα. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιήσω το Douleutaras για προσεχείς μου ανάγκες.

Για: Luan Zeka / Σκεπές
4,9

Ο κ. Γαβρήλος είναι συνεπής, σχολαστικός και προσεκτικός στη δουλειά του. Θα τον σύστηνα ανεπιφύλακτα σε ότι αφορά την επιδιόρθωση στέγης. Είναι ένας επαγγελματίας που γνωρίζει την οικοδομή καλά και μπορεί να ανταποκριθεί άψογα σε οτιδήποτε του ζητηθεί.

Για: Gavrilo Gabi / Σκεπές
5,0

Άριστη συνεργασία πολλή καλή δουλειά με λεπτομέρεια στην εγκατάσταση πάνελ οροφής και μονωση συνεπής στο ραντεβού

Για: Ηλίας Νέτζα / Σκεπές