Άδεια για Πέργκολα με Κεραμίδια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Άδεια για Πέργκολα με Κεραμίδια

Η πέργκολα αποτελεί μία από τις ωραιότερες επιλογές σκίασης του μπαλκονιού ή του κήπου. Σαν κατασκευή είναι αρκετά απλή και εύκολη, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με προσωρινά ή σταθερά σκίαστρα. Σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό, η πέργκολα είναι μια εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή που φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα. Προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή ως σκίαστρο καλυμένο από υφάσματα, καλαμωτή κλπ. Έτσι, όταν στην πέργκολα επενδύονται κεραμίδια, μπορεί να ονομαστεί πιο σωστά ως στέγαστρο με κεραμίδια ή κεραμοσκεπή.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Ωστόσο, έπειτα από τις τελευταίες αλλαγές που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την άδεια για πέργκολα με κεραμίδια. Πριν προχωρήσεις στην κατασκευή και την τοποθέτηση πέργκολας στο χώρο σου, θα πρέπει να γνωρίζεις τι ορίζει ο νόμος και να κινηθείς αναλόγως.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την άδεια για πέργκολα με κεραμίδια!

Τι απαιτείται για την άδεια για πέργκολα με κεραμίδια;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το νομοσχέδιο “Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος”, ορίζει πότε θα πρέπει και πότε δεν είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας για τα συστήματα σκίασης εξωτερικού χώρου. Μετά τις τελευταίες αλλαγές, η νομοθεσία ορίζει πως απαιτείται άδεια για την “κατασκευή πέργκολας επιφάνειας άνω των πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων. Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες επιβάλλεται η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως επιφάνειας”.

Η ειδική άδεια που απαιτείται σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) είναι η Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας (Ε.Ε.Μ.Κ) ή πιο απλά η Άδεια Μικρής Κλίμακας. Η άδεια αυτή μπορεί να εκδοθεί από την Πολεοδομία ή την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. Ανεξάρτητα από το εμβαδόν που καλύπτει το σκίαστρο, η άδεια κρίνεται αναγκαία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) δεν έχει ορίσει συγκεκριμένους περιορισμούς στο υλικό της πέργκολας. Αυτό σημαίνει πως εκτός από ξύλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά, όπως είναι ο σίδηρος, το αλουμίνιο κλπ.

7+1 Ιδέες που θα σε πείσουν ότι οι Ξύλινες Πέργκολες είναι ό,τι έψαχνες για τον Κήπο σου!

Ποιο είναι το κόστος για την έκδοση της σχετικής άδειας;

Η έκδοση για τη σχετική άδεια για πέργκολα με κεραμίδια δεν είναι δωρεάν, ενώ η τιμή της άδειας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται από την τοποθεσία του ακινήτου, η επικινδυνότητα των εργασιών, οι διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή κλπ. Μία Άδεια Μικρής Κλίμακας μπορεί να ξεκινήσει από τα 700 ευρώ και υπό περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και τα 1500 ευρώ, συν το ΦΠΑ. Αντίστοιχα, οι τιμές της οικοδομικής άδειας για την κεραμοσκεπή, ξεκινούν από τα 2000 ευρώ. Για να εκδοθεί μία άδεια για πέργκολα με κεραμίδια, χρειάζονται περίπου 3 με 4 εργάσιμες ημέρες.

Πότε ΔΕΝ απαιτείται άδεια για πέργκολα;

Το νομοσχέδιο που έχει εκδώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ), ορίζει, επίσης, πότε δεν απαιτούνται ειδικές άδειες για την κατασκευή πέργκολας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (παρ. 30), δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για την κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ. Αυτό ισχύει, τόσο σε ακάλυπτους χώρους, όσο και σε προκήπια και βεράντες ισογείων,με βασική προϋπόθεση να ΜΗΝ απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.

Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες επιβάλλεται η έγκριση εργασιών, ανεξάρτητα από το εμβαδόν της πέργκολας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, αν θέλεις να τοποθετήσεις κεραμίδια στην πέργκολα, θα πρέπει να εκδοθεί ειδική άδεια.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις τη νομοθεσία για την άδεια για πέργκολα με κεραμίδια. Αν χρειάζεσαι έναν έμπειρο επαγγελματία για την τοποθέτηση της πέργκολας στο χώρο σου, καταχώρησε την εργασία σου στο Douleutaras.gr. Συμπληρώνοντας μια σύντομη φόρμα, θα λάβεις άμεσα τις καλύτερες προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες του κλάδου.

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Αντικατάσταση παλιάς
Παλλήνη 31/08/2020
Εκτελέστηκε από
Χρηστος Λ.
Είδος εργασίας:
Αντικατάσταση παλιάς
Αγορά υλικών:
Όχι, θα χρειαστώ τη γνώμη του επαγγελματία
Τετραγωνικά μέτρα πέργκολας:
21τ.μ. - 30τ.μ.
Κατασκευή νέας πέργκολας
Νέα Φιλαδέλφεια 16/09/2020
Εκτελέστηκε από
Πέτρος Φ.
Είδος εργασίας:
Κατασκευή νέας πέργκολας
Αγορά υλικών:
Όχι, θα χρειαστώ τη γνώμη του επαγγελματία
Τετραγωνικά μέτρα πέργκολας:
Έως 10τ.μ.
Κόστος 927,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Πολύ καλός επαγγελματίας με τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνεπής στους χρόνους αντικατάστασης των δύο τεντών με καινούργιες όπως και στην πρώτη συνάντηση για να αξιολογήση την ζημιά και την αντικατάσταση συνεπέστατος στο ραντεβού του.

Για: Γεώργιος Καρακώστας / Τέντες
5,0

Γρήγορη και αποτελεσματική δουλειά. Άψογη συνεργασία!

Για: Χαράλαμπος Τσαυλόγλου / Τέντες
5,0

Εξαιρετικός

Για: Χρήστος Χαμουρίδης / Τέντες
5,0

Η τέντα μου ήταν ταλαιπωρημένη και πολύ βρώμικη (βρίσκεται σε υπόγειο διαμέρισμα και η πολυκατοικία είναι του 1964). Έγινε πολύ καλή και προσεκτική δουλειά, η οποία έδωσε σίγουρα άλλη μία δεκαετία ζωής στην τέντα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα κι όταν έρθει η ώρα από αυτούς θα προμηθευτώ νέα τέντα.

Για: Εμμανουήλ Μαύρος / Τέντες
5,0

Άψογος ο κύριος Δημήτρης και πολύ γρήγορος. Ευχαριστώ πολύ!

Για: Δημήτρης Τζίμας / Τέντες
5,0

Εξυπηρετικοτατος και αμεσος. Αψογος επαγγελματιας, ειχαμε μια τελεια συγχρονισμενη συνεργασια

Για: Άγγελος Καραβασίλης / Εργασίες Πολιτικού Μηχανικού / Αρχιτέκτονα