Συντήρηση ξύλινου πατώματος: Πώς θα διατηρήσεις το ξύλο στην εντέλεια;

Αγαπάμε το ξύλινο πάτωμα. Το αγαπάμε τόσο, που μπορούμε να παραβλέψουμε τον παραπάνω κόπο που χρειάζεται η καλή διατήρηση του. Είναι γεγονός ότι η συντήρηση ξύλινου πατώματος είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να αμελείς, αν έχεις επιλέξει αυτό το υλικό. Η αίσθηση που χαρίζει στο σπίτι είναι μοναδική και τα δωμάτια, που έχουν ξύλινο πάτωμα αποπνέουν ζεστασιά και ηρεμία.

Δυστυχώς, όμως, το ξύλο, ώς υλικό, είναι αρκετά ευαίσθητο. Όσο και αν προσέχεις είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τις γρατσουνιές και τα σημάδια, που θα δημιουργηθούν με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό, το πώς γίνεται η σωστή συντήρηση ξύλινου πατώματος είναι κάτι που θα σε απασχολεί ή θα σε απασχολήσει σίγουρα κάποια στιγμή. Με τη βοήθεια των έμπειρων επαγγελματιών μας, κάναμε μια λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις και δίνουμε λύσεις σε όλες σου τις απορίες, αναφορικά με την αποτελεσματική συντήρηση ξύλινου πατώματος. Επιπλέον, σου δίνουμε αρκετά tips για να ανανεώσεις και να διατηρήσεις τη λάμψη του δαπέδου σου, απλά και οικονομικά.

5 Χρυσές απαντήσεις σε όλες τις SOS ερωτήσεις για την αποτελεσματική συντήρηση ξύλινου πατώματος!

1. Πώς να καθαρίσω το ξύλινο δάπεδο; 

Η τοποθέτηση ξύλινου πατώματος μπορεί να προσφέρει έναν άλλο αέρα στη διακόσμηση του σπιτιού. Το σωστό καθάρισμα αποτελεί το “Α” και το “Ω” στη συντήρηση ξύλινου πατώματος. Για το σωστό καθάρισμα του ξύλινου πατώματος, καλύτερα να χρησιμοποιείς μια παρκετέζα για ξύλινο πάτωμα. Η παρκετέζα για ξύλινο πάτωμα είναι μια ειδική σκούπα, που συμβάλλει στο αποτελεσματικό καθάρισμα του πατώματος, προστατεύοντάς το ξύλινο δάπεδο από τη φθορά και τις γρατζουνιές. Επιπλέον, φρόντισε να προμηθευτείς ειδικά και εγκεκριμένα καθαριστικά για ξύλινο πάτωμα, που προστατεύουν και διατηρούν τα λουστραρισμένα ξύλα. Ακολουθώντας, σταθερά, αυτές τις συμβουλές, θα μπορέσεις να συντηρήσεις το ξύλινο πάτωμά σου για περισσότερο διάστημα.

2. Τι πρέπει να αποφύγω στο καθάρισμα του ξύλινου πατώματος;

Υγρά απορρυπαντικά, ηλεκτρικές σκούπες και αιχμηρά αντικείμενα είναι οι χειρότεροι εχθροί του ξύλινου πατώματος. Επιπλέον, χρειάζεται μεγάλη προσοχή το καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα, καθώς πολλές φορές σκουπιδάκια που έχουν μείνει πάνω είναι ικανά να γδάρουν το ξύλο. Ακόμη, υπάρχουν εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας που δεν είναι κατάλληλα για ξύλινο πάτωμα.

Αν σε ενδιαφέρει η συντήρηση ξύλινου πατώματος, θα πρέπει να κάνεις ορισμένες θυσίες στο καθάρισμα. Είναι πολύ σημαντικό, να αποφεύγεις το συχνό σφουγγάρισμα ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείς σκέτο νερό και στεγνό πανί. Το συχνό σφουγγάρισμα, σταδιακά χαλάει την όψη του δαπέδου, απαιτώντας την επισκευή του, για να είναι λειτουργικό.

Γιατί φουσκώνει το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού μου;

3. Πώς να επισκευάσω τις γρατζουνιές στο ξύλινο πάτωμα;

Σε περίπτωση που το ξύλινο πάτωμά σου έχει γρατζουνιές ή λεκέδες, υπάρχουν τρόποι να τους αντιμετωπίσεις, μόνος/-η σου. Αν η γρατζουνιά που έχει δημιουργηθεί στο πάτωμά σου είναι μικρή, δοκίμασε να την κρύψεις, χρησιμοποιώντας ένα μαρκαδόρο. Θα πρέπει να προσέχεις, ώστε να χρησιμοποιήσεις τη σωστή απόχρωση μαρκαδόρου. Σκοπό είναι να καλυφθεί η γρατζουνιά και όχι να τονιστεί.

Σε περίπτωση που οι γρατζουνιές είναι αρκετές και βαθιές και δεν καλύπτονται με τη βοήθεια του μαρκαδόρου, καλό θα είναι να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο τεχνικό. Ένας επαγγελματίας πατωματζής μπορεί να σου προσφέρει ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας μια όμορφη και αρμονική εικόνα στο δάπεδο.

Για να αποφευχθούν οι μελλοντικές γρατζουνιές, καλό είναι να τοποθετήσεις  ειδικά τσοχάκια στα έπιπλα σου. Υπάρχουν παντού στο εμπόριο και μπορούν να σε σώσουν από τις ανεπιθύμητες γρατζουνιές.

4. Πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα;

Μήπως το ξύλινο πάτωμα έχει θαμπώσει και χρειάζεται μια νότα ανανέωσης και λάμψης; Αν σκέφτεσαι: “πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα”, εμείς σου έχουμε τη λύση και είναι πανεύκολη. Υπάρχει μια σπιτική και απόλυτα οικολογική συνταγή που θα σε σώσει στο γυάλισμα του ξύλινου πατώματος και θα δώσει λάμψη στο χώρο.

Τρόπος 1

Για τη συνταγή θα χρειαστείς:

  • ¼ φλ. Ελαιόλαδο
  • ⅓ φλ. Λευκό ξύδι
  • 5 φλ. Ζεστό νερό
  • Το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου

Αφού αναμείξεις αυτά τα υλικά, το καθαριστικό σου είναι έτοιμο για χρήση. Χρησιμοποίησε ένα πανάκι και τρίψε το πάτωμα. Αυτή η διαδικασία απαιτεί το τρίψιμο πατώματος με το χέρι, κάτι που την κάνει μία απαιτητική εργασία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει και θα πετύχεις και το στόχο σου που είναι η συντήρηση ξύλινου πατώματος.

Τρόπος 2

Θα πρέπει να ξέρεις πως το μαύρο τσάι είναι φίλος του ξύλινου πατώματος. Αν θες κάνεις το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου να λάμπει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια λεκάνη με ζεστό νερό και να προσθέσεις 2 φακελάκια μαύρο τσάι. Πάρε ένα πανάκι, βύθισε το στην λεκάνη με το τσάι και στράγγιξε το καλά.

Και στις δύο περιπτώσεις: Πριν τρίψεις το παρκέ με το πανάκι, βεβαιώσου πως είναι σχεδόν νωπό και όχι βρεγμένο. Η υγρασία μπορεί να αλλοιώσει το πάτωμά σου.

5. Πότε απαιτείται ολική επισκευή ξύλινου πατώματος;

Αν έχεις ωστόσο μια βαθύτερη ζημιά, που καλύπτει μεγάλη επιφάνεια ή ακόμα και αν απλά το δάπεδο σου έχει ταλαιπωρηθεί χρόνο με το χρόνο, απαιτείται να το δει κάποιος ειδικός στη συντήρηση ξύλινου πατώματος. Όλα τα πατώματα μπορούν να επισκευαστούν, αρκεί να απευθυνθείς στον κατάλληλο επαγγελματία. Με το σωστό τρίψιμο ξύλου με γυαλόχαρτο και γυάλισμα μπορεί να γίνει σαν καινούργιο!

Ελπίζουμε να ανακάλυψες αυτό που αναζητούσες και να έλυσες όλες τις απορίες σου στη συντήρηση ξύλινου πατώματος. Ωστόσο, αν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στο ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου, μην εγκαταλείπεις. Μπορείς να απευθυνθείς σ' έναν έμπειρο επαγγελματία της πλατφόρμας μας για να σου δώσει τη λύση, που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Ό,τι ψάχνεις για το σπίτι σου σε βρίσκει στο Douleutaras.gr!

συντήρηση ξύλινου πατώματος

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Εργασίες που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες

Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Δήμος Παύλου Μελά 10/08/2020
Εκτελέστηκε από
Νικόλαος Ε.
Είδος εργασίας:
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Τι υλικό θέλεις να τοποθετήσεις;
Μάρμαρο
Τετραγωνικά μέτρα:
Έως 25 τ.μ.
Αγορά υλικών:
Ναι, τα έχω προμηθευτεί ή παραγγείλει ήδη
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Χαλάνδρι 10/08/2020
Εκτελέστηκε από
Άλεξ Κ.
Είδος εργασίας:
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση
Τι υλικό θέλεις να τοποθετήσεις;
Πλακάκι
Τετραγωνικά μέτρα:
26 τ.μ. - 50 τ.μ.
Αγορά υλικών:
Ναι, τα έχω προμηθευτεί ή παραγγείλει ήδη
Κόστος 200,00€

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

5,0

Έκανε ότι συμφωνήσαμε, στους χρόνους που ζητήθηκαν. Φιλικός και σωστός επαγγελματίας.

Για: Νικόλαος Ελευθερίου / Πλακάκια - Μάρμαρα
5,0

Πολύ καλή και προσεγμένη δουλεια! Εξυπηρετικός και γρήγορος τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Για: Κυριάκος Τσάνης / Πλακάκια - Μάρμαρα
5,0

Επικοινωνίακός, συνεπείς και πολύ λεπτομερής σε όλα τα στάδια εργασίας. Σίγουρα θα τον ξαναπροτιμήσω σε μελλοντική εργασία.

Για: Λουκάς Κούρτης / Πατώματα - Δάπεδα
4,0

Πολύ καλός κι αξιόπιστος. Μακαρι να είχε βάλει αυτός τα πλακάκια εξαρχής κι όχι να τα διορθώσει.

Για: Τάσος Βώττας / Πλακάκια - Μάρμαρα
5,0

Εξαιρετικός / Προσεκτικός /τακτικός / κι οργανωμένος πλήρως με όλα τα απαραίτητα εργαλεία !!

Για: Κωνσταντίνος Τζιώτης / Πατώματα - Δάπεδα
5,0

Απίστευτος επαγγελματίας! Απόλυτα συνεπής, πολύ καθαρός, ήρεμος, ευγενέστατος και το αποτέλεσμα ΑΡΙΣΤΟ. Οι τιμές επίσης πολύ καλές. Στο τέλος ζητήσαμε τη γνώμη του και για κάποιες άλλες εργασίες που πρέπει να γίνουν κι ήταν παραπάνω από πρόθυμος να μας ενημερώσει για όλα. Ευχαριστούμε για όλα!!

Για: Απόστολος Χρυσογονίδης / Πατώματα - Δάπεδα