Πώς θα τοποθετήσεις σωστά την τηλεόραση σου;

Στην υπόθεση «τηλεόραση», το «εύκολο» κομμάτι είναι η αγορά της. Εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά με προτάσεις αγοράς και οδηγούς όπως του Cool Home, γίνεται πολύ πιό εύκολη. Το δύσκολο, ωστόσο, είναι να αξιοποιήσουμε την TV μας στο έπακρο… και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να την τοποθετήσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει!

Στη συνέχεια, θα δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές τόσο για την επιλογή, όσο και για την τοποθέτηση τηλεόρασης στο σαλόνι ή στο χώρο σας γενικά. Σε τεράστιο ποσοστό σπιτιών οι τηλεοράσεις είναι τοποθετημένες με λάθος τρόπο, δημιουργώντας προβλήματα τους κατόχους τους.

τοποθέτηση τηλεόρασης

1. Επιλογή μεγέθους τηλεόρασης

Εδώ ακολουθήστε τον απλό κανόνα που λέει πως «όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο». Η τηλεόραση, προφανώς. Εκτός αν στο χώρο σας είστε αναγκασμένοι να κάθεστε πολύ κοντά της (σε απόσταση μικρότερη των 1,5-2 μέτρων δηλαδή), μια τηλεόραση άνω των 40 ιντσών επιβάλλεται. Αν, πάλι, έχετε τεράστιο σαλόνι, θα πρέπει να κοιτάξετε για μοντέλα άνω των 60 ιντσών, με το αντίστοιχο κόστος φυσικά.

26″ = 0,9-1,5 μέτρα 32″ = 1,2-2 μέτρα 37″ = 1,4-2,3 μέτρα 40″ = 1,5-2,6 μέτρα 46″ = 1,8-2,9 μέτρα 52″ = 2-3,3 μέτρα 58″ = 2,1-3,6 μέτρα 65″ = 2,4-4,1 μέτρα 70″ = 2,7-4,5+ μέτρα

Σε γενικές γραμμές μια μεγαλύτερη TV επιτρέπει πιό άνετη θέαση και για περισσότερους θεατές ταυτόχρονα, αν έχει τοποθετηθεί σωστά. Και τι εννοούμε με αυτό;

2. Τοποθέτηση τηλεόρασης στο χώρο

Υπάρχουν κοινά σφάλματα που όλοι διαπράττουμε, λίγο ή πολύ, όταν τοποθετούμε μια τηλεόραση στο χώρο μας. Πρώτον, το κέντρο της τηλεόρασης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας, όπως συνήθως καθόμαστε. Ούτε ψηλότερα, ούτε χαμηλότερα, καθώς έτσι θα αναγκαστούμε να χαμηλώνουμε ή να ψηλώνουμε το βλέμμα μας, με αποτέλεσμα την κλίση των αυχενικών σπονδύλων και την αύξηση του βάρους που αναγκάζονται να «σηκώσουν». Το ίδιο σφάλμα διαπράττουμε συχνά με τα smartphones (κοιτώντας προς τα κάτω). Φυσικά και αυτό οδηγεί σε πιασίματα και πόνους στον αυχένα.

topothetisi-tileorasis-4

Αν αναγκαστείτε να τοποθετήσετε ψηλά την τηλεόραση, πρέπει να έχει κλίση προς τα κάτω, ώστε να «κοιτά» ευθεία εσάς όταν στρέψετε το κεφάλι σας προς αυτήν. Έτσι θα έχετε καλύτερη ποιότητα θέασης.

Αυτό ισχύει παντού και πάντα. Προτιμήστε τραπεζάκια ή βάσεις (τοίχου ή επιτραπέζιες) που να υποστηρίζουν εύκολη ρύθμιση/κλίση, ώστε όπου και να βρίσκεστε, η τηλεόραση να «κοιτά» ευθεία σε εσάς (και εσείς αυτήν). Το να στρίβετε το κεφάλι για να δείτε θα σας προκαλέσει σίγουρα πόνους, ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν πάνω από μια θέση για θέαση (καναπέ, πολυθρόνα, τραπεζαρία κ.λπ.) Και μη ξεχνάτε πως οι θεατές που είναι αρκετά πλάγια σε σχέση με την TV, θα βλέπουν με αρκετά χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, ειδικά αν είναι απλό TFT-LCD το panel της.

3. Φωτισμός χώρου για θέαση τηλεόρασης

Δεύτερον, αν υπάρχει παράθυρο στο χώρο που αφήνει πολύ φως να μπεί, καλό θα ήταν να είναι στα αριστερά της τηλεόρασης. (Το ίδιο ισχύει για τα τεχνητά φώτα). Σε καμία περίπτωση να μην είναι πίσω από την τηλεόραση, αλλά ούτε «κόντρα» σε αυτήν, καθώς έτσι θα έχουμε πολλές αντανακλάσεις ή λάθος ambient φωτισμό που θα κουράζει πολύ τα μάτια μας και θα μας εκνευρίζει.

topothetisi-tileorasis-6

Επίσης, πολλοί χρήστες παρουσίαζουν κόπωση στα μάτια όταν παρακολουθούν τηλεόραση σε σκοτεινά δωμάτια χωρίς φωτισμό, για πολλή ώρα. Είναι λογικό σε γενικές γραμμές, όποτε να το αποφεύγετε. Η καλύτερη λύση είναι μια λάμπα πίσω από την τηλεόραση (ακριβώς από πίσω, ώστε να μη φαίνεται), ούτε πολύ «θερμή» (κίτρινη) ούτε πολύ «κρύα» (μπλέ), ώστε να μην αλλοιώνει τα χρώματα της TV που φτάνουν στα μάτια σας και ταυτόχρονα να τα ξεκουράζουν με το φωτισμό που θα διαχέεται στο χώρο.

topothetisi-tileorasis-1

Τέλος, αν πρέπει να δείτε με κλειστά τα φώτα (π.χ. γιατί δίπλα σας κοιμάται το έτερον ήμισυ), μπορείτε να χαμηλώσετε το «brightness» ή «backlight» της τηλεόρασης από το μενού της, για να μη κουράζονται τόσο τα μάτια της, χωρίς να αλλάζετε το contrast της όμως.

Πηγή: Cool Home

Σχετικά με το Douleutaras.gr

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πρόσφατα Ολοκληρωμένες Εργασίες

Εγκατάσταση / Τοποθέτηση τηλεόρασης
Αθήνα 13/01/2021
Εκτελέστηκε από
Γιώργος Χ.
Είδος εργασίας:
Εγκατάσταση / Τοποθέτηση τηλεόρασης
Πότε θέλεις να πραγματοποιηθεί η εργασία;
Τις προσεχείς ημέρες
Επισκευή τηλεόρασης
Φιλοθέη 12/01/2021
Εκτελέστηκε από
Τρύφωνας Δ.
Είδος εργασίας:
Επισκευή τηλεόρασης
Πότε θέλεις να πραγματοποιηθεί η εργασία;
Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Πρόβλημα τηλεόρασης:
Άλλο
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι
5,0
Αναρτήθηκε από ΤΖΟΑΝΝΑ Π.

Ο κ. Τρύφωνας ήταν άμεσος στην επικοινωνία, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επιδιόρθωση. Ειλικρινής και τίμιος. Τον προτείνω!

Επισκευή τηλεόρασης
Πειραιάς 15/01/2021
Εκτελέστηκε από
Δημήτρης Γ.
Είδος εργασίας:
Επισκευή τηλεόρασης
Πότε θέλεις να πραγματοποιηθεί η εργασία;
Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες
Πρόβλημα τηλεόρασης:
Άλλο
Επισκευή εντός εγγύησης:
Όχι

Πώς λειτουργεί o Douleutaras.gr

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα

Πρόσφατες αξιολογήσεις

4,9

Ευγενικός, συνεπής και επαγγελματίας.

Για: Γιώργος Χαντζής / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
5,0

Ο κ. Τρύφωνας ήταν άμεσος στην επικοινωνία, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επιδιόρθωση. Ειλικρινής και τίμιος. Τον προτείνω!

Για: Τρύφωνας Δημήτρης / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
5,0

Ευγενικός, γρήγορος, αποτελεσματικός, αξιόπιστος τεχνικός.

Για: Ηλεκτρονικό Service Γκίκας Δημήτρης / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
5,0

Η κ.Μαρια ηταν πολυ ευγενική, συνεπής και έπεσε μέσα στο τι είχε η τηλεόραση, οποτε ειχαμε μια εικόνα πριν καν την δωσουμε, για την τιμή. Σίγουρα θα την επέλεγα ξανά για άλλο αντίστοιχο πρόβλημα.

Για: Μαρία Αρματά / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
5,0

Άμεση ανταπόκριση, γρήγορη και καλής ποιότητας εργασία, πολύ καλός άνθρωπος.

Για: Ηλεκτρονικό Service Γκίκας Δημήτρης / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση
2,6

Ο κύριος έκανε την δουλειά που έπρεπε να κάνει, αν και ελάχιστα έβαλε στραβά την τηλεόραση (μισή μοίρα). Το μόνο θέμα μου ηταν η επικοινωνία από το viber και απο κοντά. Μπορώ να σας ανεβάσω και σε screenshot την συνομιλία. Όταν τον ρώτησα από το viber ποιο θα είναι το κόστος της εργασίας που συζητήσαμε , μου είπε θα είναι ''70 + ΦΠΑ αν θέλετε απόδειξη''. Καθώς ολοκλήρωσε την δουλειά του στο σπίτι μου, ρώτησα τι σας ωφείλω και μου απάντησε όσο είπαμε. Δίνω τα 70 ευρώ και δεν μου δίνει απόδειξη. Του λέω δεν είπατε 70 ευρώ συν ΦΠΑ? και νευριασμένος απαντάει αφού σας το είπα αν θέλετε απόδειξη θα είναι παραπάνω. Γενικά μπορεί να είναι καλος επαγγελματίας αλλα στην επικοινωνία παίρνει μηδέν με τόνο. Δεν ξέρω αν το κάνει για παραπλάνηση αλλα καλύτερα να μάθει ελληνικά να ξέρει τι γράφει και τι λέει. Απευθύνομαι και σε εσάς που εργάζεσται στο customer service της εταιρίας να αξιολογείται πιο σωστά τα άτομα και κάποια πράγματα να ξεκαθαρίζονται. Αυτά! Καλές γιορτές Με εκτίμηση, Πέτρος Μουτσόπουλος

Για: Γιώργος Χαντζής / Τηλεόραση: Επισκευή/Εγκατάσταση