Ο ελεύθερος χρόνος όλων μας είναι πολύ περιορισμένος και σε αυτόν προσπαθούμε πάντα, μεταξύ άλλων, να “χωρέσουμε” και τις δουλειές του σπιτιού. Συχνά αναρωτιόμαστε τι πρέπει να καθαρίσουμε και κάθε πότε. Ο καθαρισμός σπιτιού είναι μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία, χωρίς την οποία, όμως, το περιβάλλον του σπιτιού μας, θα ήταν πολλές φορές μη βιώσιμο!
Μπορεί κάθε εβδομάδα να βάζεις σκούπα, να σφουγγαρίζεις και να σιδερώνεις, όμως αυτό δεν αρκεί για να είναι πραγματικά καθαρό το σπίτι σου. Σου παρουσιάζουμε τις εργασίες που απαιτεί ο καθαρισμός σπιτιού, για τις οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώνεις μερίδιο του χρόνου σου τουλάχιστον μια φορά το μήνα!
Ποιες δουλειές σπιτιού πρέπει να κάνεις μία φορά το μήνα;
1. Τζάμια
Χρησιμοποίησε ειδικά πανιά για τζάμια ή κάποιο ύφασμα όπως ένα παλιό σεντόνι. Απόφυγε τη χρήση χαρτιού κουζίνας ή υγείας καθώς αφήνουν υπολείμματα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως καθαριστικό και το υγρό σαπούνι πιάτων, όμως για καλύτερο αποτέλεσμα προτίμησε να αγοράσεις ένα καθαριστικό τζαμιών του εμπορίου.
2. Φούρνος κουζίνας
Άνοιξε την πόρτα του φούρνου, αφαίρεσε τις σχάρες και πέρασε τις επιφάνειες με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Ρίξε στις επιφάνειες μαγειρική σόδα, έπειτα ψέκασε το εσωτερικό με λευκό ξύδι (προσέχοντας να μην πάει στις τρύπες εξαερισμού) και περίμενε 10 λεπτά μέχρι να δράσει. Ξύσε τους λεκέδες με ειδική σπάτουλα καθαρίσματος και σκούπισε πάλι με ένα σφουγγαράκι.
Μπορείς να δεις αναλυτικά πώς γίνεται το σωστό καθάρισμα φούρνου, στο άρθρο που ετοιμάσαμε "Πώς καθαρίζουμε το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις βρωμιές;".
3. Ψυγείο
Άδειασε το ψυγείο από το περιεχόμενό του. Αφαίρεσε όλα τα συρτάρια και πλύνε τα στο νεροχύτη με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων. Πέρασε όλες τις επιφάνειες του ψυγείου με σπρέι για όλες τις επιφάνειες. Σκούπισε το τοίχος και τα ράφια και κατόπιν τοποθέτησε πίσω τα συρτάρια.
4. Καθρέφτες
Χρησιμοποίησε ένα εμπορικό καθαριστικό τζαμιών και ένα μαλακό πανί, χωρίς χνούδι. Πέρασε τις περιοχές που παρουσιάζουν λεκέδες, χρισιμοποιώντας ένα διάλυμα από 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας αμμωνία, και 1 λίτρο νερό. Θυμήσου να ψεκάσεις πρώτα το πανί με το καθαριστικό και όχι τον καθρέφτη απευθείας, ώστε να μη στάξει στην κορνίζα. Τέλος, χρησιμοποίησε ένα κλασικό ξεσκονόπανο με φτερά για να απομακρύνεις τη σκόνη από τις ευαίσθητες επιφάνειες του καθρέφτη και της κορνίζας.
Φυσικά προκειμένου το σπίτι να είναι μονίμως στην εντέλεια δεν αρκεί η ενασχόληση σε μηνιαία βάση, αλλά χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια. Στο Douleutaras Cleaning, μπορείς να βρεις εξειδικευμένες καθαρίστριες που αναλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους και μη οικιακούς καθαρισμούς και παραδίδουν αστραφτερούς χώρους!
Εσύ κάθε πότε καθαρίζεις το σπίτι σου;