Ντεκουπάζ σε καμβά: Φτιάξε τους δικούς σου πίνακες σε 7 εύκολα βήματα!

Ντεκουπάζ σε καμβά

Τα έργα τέχνης είναι πολύ σημαντικά για τη διακόσμηση του σπιτιού. Ομορφαίνουν το χώρο, δίνουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αγοράσεις ακριβούς πίνακες για να στολίσεις το σπίτι σου. Μάλιστα, οι πίνακες θα έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, αν τους φτιάξεις εσύ. Αλλά και πάλι, δεν είμαστε όλοι ταλαντούχοι στη ζωγραφική. Για το λόγο αυτό υπάρχει η τεχνική του ντεκουπάζ σε καμβά, έτσι ώστε όλοι μας να μπορούμε να φτιάξουμε όμορφα έργα τέχνης για το σπίτι.

Αυτό δε σημαίνει ότι το ντεκουπάζ σε καμβά μπορεί να γίνει με επιτυχία μέσα σε δέκα λεπτά. Για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο και την αφοσίωση σου στο έργο σου. Πίστεψε μας, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Όσο περισσότερο αφοσιωθείς στο έργο, τόσο καλύτερο θα γίνει. Γενικά, υπάρχουν πολλά είδη πινάκων που μπορείς να φτιάξεις. Επικρατέστερα είδη είναι ο πίνακας με ριζόχαρτο, με χαρτοπετσέτα και με φωτογραφίες. Όλα αυτά γίνονται με παρόμοιο τρόπο, τον οποίο εξηγούμε παρακάτω.

Φτιάξε τους δικούς σου πίνακες με ντεκουπάζ σε καμβά ακολουθώντας 7 απλά βήματα!

Βήμα 1: Διάλεξε την εικόνα και τον καμβά

Για το ντεκουπάζ, συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε κάποιο λεπτό χαρτί, όπως ριζόχαρτο, χαρτοπετσέτες, ή και σχέδια εκτυπωμένα σε απλό χαρτί. Έτσι, ακόμα και αν επιθυμείς να φτιάξεις έναν πίνακα με βάση μια αγαπημένη σου φωτογραφία, μπορείς πρώτα να την εκτυπώσεις σε απλό χαρτί. Ανάλογα με τις διαστάσεις της εικόνας που θέλεις να αποτυπώσεις σε καμβά, επιλέγεις και τις διαστάσεις του καμβά. Θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις με διαστάσεις Α4, αν δεν έχεις δοκιμάσει ξανά την τεχνική. Όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια που έχεις να καλύψεις, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται. Θυμήσου, επίσης, πως είναι καλό να βρέξεις λίγο το χαρτί, προτού το τοποθετήσεις πάνω στον καμβά. Πρέπει ίσα ίσα να γίνει υγρό για να εφαρμόζεται πιο εύκολα, αλλά δεν πρέπει να στάζει.

Βήμα 2: Προμηθεύσου όλα τα απαραίτητα υλικά

Πέρα από το χαρτί της επιλογής σου και τον καμβά, χρειάζεσαι και κάποια ακόμα απαραίτητα υλικά για το ντεκουπάζ σε καμβά. Η αλήθεια είναι, πως μπορείς να στολίσεις τον καμβά σου με πολλά πράγματα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στρας, χρυσόσκονη, μικρές χάντρες, κορδέλες και άλλα πολλά. Ωστόσο, εμείς θα σου προτείνουμε κάποια απαραίτητα υλικά για να έχεις ένα όμορφο, αλλά και λιτό αποτέλεσμα. Έχε υπόψιν σου πως όλα αυτά τα υλικά θα τα βρεις σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας. Οι τιμές τους μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλο εύρος, ανάλογα με το κατάστημα που θα εμπιστευθείς και φυσικά, την ποιότητα των υλικών. Για τον πρώτο σου πίνακα με ντεκουπάζ, θα σου προτείναμε να χρησιμοποιήσεις ποιοτικά προϊόντα, αλλά όχι πολύ ακριβά, διότι οι περισσότεροι από μας χρειαστήκαμε αρκετή εξάσκηση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα χρειαστείς:

Ριζόχαρτο, ή χαρτοπετσέτα με το σχέδιο της επιλογής σου Καμβά Ψαλίδι Κόλλα για ντεκουπάζ Ένα μαλακό πινέλο (σφουγγαροπινέλο) Σφουγγάρι θαλάσσης Ακρυλικά χρώματα (για το φόντο) Ακρυλικό βερνίκι (για προστασία)

Βήμα 3: Προετοίμασε τον καμβά

Κάποιοι θεωρούν πως είναι σημαντικό να βάψεις τον καμβά με λευκή ακρυλική μπογιά, προτού τοποθετήσεις το ριζόχαρτο, ή το όποιο χαρτί έχεις επιλέξει. Αυτό βοηθά στο να είναι πιο τραχιά η επιφάνεια του καμβά και να κολλάνε πιο εύκολα τα υλικά. Παρόλα αυτά, αν ο καμβάς είναι πολύ καλής ποιότητας, δε χρειάζεται να τον περάσεις με λευκή μπογιά. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να κάνεις, είτε περάσεις λευκή μπογιά, είτε όχι, είναι να απλώσεις μια στρώση κόλλας για ντεκουπάζ. Τη στρώση αυτή την περνάς με το πινέλο σου σε γενναιόδωρες ποσότητες, καθώς στη συνέχεια έρχεται η σειρά του σχεδίου σε χαρτί.

Διάβασε επίσης: Ντεκουπάζ σε Κερί: 3 Εύκολοι Τρόποι Εφαρμογής που εντυπωσιάζουν!

Βήμα 4: Τοποθέτησε το σχέδιο στον καμβά

Αμέσως μετά, πριν ο καμβάς στεγνώσει, πρέπει να τοποθετήσεις πάνω το χάρτινο σχέδιο, το οποίο έχεις προηγουμένως κόψει με το ψαλίδι σου στις διαστάσεις και το σχήμα που επιθυμείς. Είναι καλό το σχέδιο στο χαρτί να είναι λίγο πιο μικρό από τον καμβά, ώστε να έχεις χώρο να εργαστείς πάνω του. Όπως αναφέραμε παραπάνω, συστήνεται να βρέξεις με λίγο νερό το χαρτί σου, ώστε να εφαρμόζεται με ευκολία.

Όμως πρόσεξε, γιατί δεν πρέπει να στάζει, ούτε να καταστραφεί το χαρτί από το πολύ νερό. Αφού τοποθετήσεις το ριζόχαρτο, χαρτοπετσέτα, ή φωτογραφία πάνω στον καμβά, προσπαθείς να το λειάνεις, χωρίς να σκιστεί και χωρίς να κάνει φουσκάλες. Μπορείς να το λειάνεις με το χέρι, ή με ένα μικρό ρολό βαψίματος για καλύτερα αποτελέσματα. Έπειτα, ξαναπερνάς μια στρώση κόλλας για ντεκουπάζ πάνω και γύρω από το σχέδιο και το αφήνεις να στεγνώσει για λίγη ώρα.

Βήμα 5: Χρωμάτισε το φόντο του πίνακα

Τώρα είναι ώρα να χρησιμοποιήσεις τα ακρυλικά χρώματα που αγόρασες για το φόντο. Ιδανικά, τα ακρυλικά χρώματα πρέπει να έχουν όμοιες αποχρώσεις με αυτές του φόντου που έχει το χάρτινο σχέδιο. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα σχέδιο μαργαρίτας με τα πέταλα και τα φύλλα της και από πίσω έχει κίτρινο φόντο, είναι καλό να αγοράσεις και ακρυλικά χρώματα στις αποχρώσεις του χάρτινου σχεδίου.

Για να εφαρμόσεις τα ακρυλικά χρώματα στο ντεκουπάζ σε καμβά, πάρε το σφουγγάρι θαλάσσης και άπλωσε τα ταμποναριστά, με πολύ απαλές κινήσεις, γύρω από το χαρτί, πάνω στον καμβά. Ο σκοπός σου είναι να γεμίσεις τον καμβά με χρώμα, έτσι ώστε το σχέδιο πάνω του να μη μοιάζει ξένο. Αφού τελειώσεις, άφησε τον να στεγνώσει για λίγη ώρα.

Διάβασε επίσης: Ντεκουπάζ σε ξύλο σε 5 απλά βήματα! (Video+Tips)

Βήμα 6: Άπλωσε ακρυλικό βερνίκι

Αν θέλεις να ασφαλίσεις το έργο σου και να το κάνεις να μοιάζει επαγγελματικό, πρέπει να το περάσεις με βερνίκι. Αυτό σημαίνει να απλώσεις με το πινέλο σου μια γενναιόδωρη δόση βερνικιού πάνω από το σχέδιο, αλλά και πάνω από τον υπόλοιπο καμβά. Θα πρέπει να το περάσεις πολύ απαλά, έτσι ώστε να μη φθαρεί το χρώμα, ή το σχέδιο. Μετά από αυτό, θα πρέπει να αφήσεις τον πίνακα να στεγνώσει για αρκετή ώρα. Άφησε τον σίγουρα 2- 3 ώρες και στη συνέχεια δοκίμασε να δεις σε μια άκρη που δε φαίνεται πολύ, αν έχει στεγνώσει εντελώς.

Βήμα 7: Εμπλούτισε τον πίνακα

Μήπως όλα αυτά σου φαίνονται πολύ απλοϊκά και θέλεις κάτι παραπάνω για τον πίνακα από ντεκουπάζ σε καμβά; Κανένα πρόβλημα. Μέχρι το σημείο αυτό, οι οδηγίες ήταν απολύτως σημαντικές για να πετύχει το ντεκουπάζ, έτσι ώστε να ταιριάζει στην αισθητική σου και να μπορείς να στολίσεις το σπίτι με το δημιούργημα σου. Στο βήμα αυτό, όμως, μπορείς να τελειοποιήσεις το έργο και να κάνεις τους πάντες να ξεχάσουν πως η βάση του έργου είναι το ριζόχαρτο, η χαρτοπετσέτα, ή η φωτογραφία σε χαρτί. Χρησιμοποιώντας στρας, τζελ, ή ακόμα και δαντέλα σε σημεία που θέλεις να τονίσεις, το έργο τέχνης σου θα γίνει ακόμα πιο επιτηδευμένο και επαγγελματικό.

 

Ελπίζουμε να βοηθήσουμε στο να φτιάξεις τους δικούς σου, πρωτότυπους πίνακες! Για οποιαδήποτε εργασία του σπιτιού χρειαστείς βοήθεια, εμείς θα είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από τους έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να σε εξυπηρετήσουν γρήγορα και υπεύθυνα!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα