5 συμβουλές για να κάνεις το freelancing αποδοτικό!

Το freelancing ή αυτοαπασχόληση είναι ένα μοντέρνο μοντέλο εργασίας που «κερδίζει» ολοένα και περισσότερους σύγχρονους επαγγελματίες, λόγω της ευελιξίας και της ελευθερίας επιλογών που προσφέρει.

Όπως σε κάθε μορφή εργασίας, έτσι και στον κόσμο του freelancing παραμονεύουν και προκλήσεις - με τις οποίες θα κληθείς να έρθεις επιτυχώς αντιμέτωπος προκειμένου να μετατρέψεις το freelancing σε ένα βιώσιμο και αποδοτικό μοντέλο απασχόλησης.

Ακολουθούν 5 συμβουλές που θα σε κατευθύνουν προς το δρόμο της επιτυχίας!

1) Εξειδίκευσε το αντικείμενο σου

Έρευνες έχουν δείξει πως όσο πιο εξειδικευμένος είσαι σε ενα συγκεκριμένο τομέα ή εργαλείο του αντικειμένου σου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι δυσεύρετος. Ανέλυσε τις επιλογές σου καθώς και την αγορά στην οποία απευθύνεσαι, αφιέρωσε χρόνο έτσι ώστε να γίνεις πραγματικά «ειδικός» και ξεκίνα τις προσφορές!

Tip: Το Internet περιέχει άπειρες πηγές με περιεχόμενο σχετικό με το επάγγελμα σου. Τι περιμένεις, ξεκίνα την αναζήτηση!

2)Σκέψου σαν επιχειρηματίας

Αν και κάποιοι επαγγελματίες δεν σκέφτονται κατ’ αυτό τον τρόπο, όταν είσαι freelancer είσαι πολύ περισσότερο ιδιοκτήτης της πολύ μικρής (ατομικής) σου επιχείρησης, παρά υπάλληλος. Επομένως πρέπει να σκέφτεσαι σαν CEO, να παρακολουθείς κάθε πτυχή της επιχείρησής σου, να προσθέτεις αξία στο «προϊόν» που προσφέρεις και να παράγεις κέρδος.

Tip: Συνέταξε ένα φύλλο εργασίας στο Excel με όλα σου τα έσοδα και έξοδα. Μία αποτελεσματική οικονομική διαχείριση είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία!

3) Οπλίσου με αποφασιστικότητα και επιμονή

Για να πετύχει το freelancing υπάρχει ένας βασικός κανόνας. Πρέπει να είσαι αποφασισμένος και επίμονος. Το να λειτουργείς τη δική σου επιχείρηση, αφενός προϋποθέτει αδιάκοπη προσπάθεια και αφετέρου την υιοθέτηση μιας θετικής νοοτροπίας. Αντί να εκλαμβάνεις το «όχι» ως απόρριψη και υποτίμηση των προσόντων και της αξίας σου, επικεντρώσου στην εφαρμογή νέων τακτικών που θα σε κάνουν πιο ανταγωνιστικό.

Tip: Κάθε φορά που εισπράττεις αρνητική απάντηση, προσπάθησε να αναλύσεις τους λόγους πίσω από μία ενδεχόμενη απόρριψη. Συχνά, θα σε οδηγήσει σε τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών σου.

4) Χρησιμοποίησε όλη σου τη δημιουργικότητα

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι σημαντικό να εναποθέσεις στο προϊόν σου ό,τι πινελιά δημιουργικότητας διαθέτεις προκειμένου να ξεχωρίσεις. Αφού μελετήσεις τις προσφορές και προσεγγίσεις του ανταγωνισμού, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, διαφοροποιώντας αυτό που εσύ προσφέρεις και προσδίδοντας του μια μοναδική αξία.

Το δημιουργικό σου πνεύμα μπορεί να γίνει εμφανές από το αρχικό στάδιο της παρουσίασης του προφίλ και των υπηρεσιών σου.

Tip: Ξόδεψε χρόνο στο να ανακαλύψεις το δικό σου τρόπο παρουσίασης. Μη φοβάσαι να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα, αρκεί πάντα ο στόχος να είναι η προβολή των υπηρεσιών σου.

5) Αντάλλαξε εμπειρίες με άλλους freelancers

Είσαι μέρος μιας ολοένα αυξανόμενης ομάδας ελεύθερων επαγγελματιών, πολλοί από τους οποίους έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις με τις δικές σου. «Συνδέσου» μαζί τους, μοιράσου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, άκου προσεχτικά τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστικαν αντίστοιχες καταστάσεις και κρίνε τι θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσένα.

Tip: Παρευρέσου σε συναντήσεις άλλων freelancers και αντάλλαξε τις εμπειρίες σου. Αν δεν μπορείς να βρεις κάτι κοντά σου, ξεκίνα ένα γκρουπ από την αρχή!

Από την ομάδα του Douleutaras.gr

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα