Αυτά τα φοβερά συστήματα θα κρατήσουν τον προσωπικό σου χώρο απαραβίαστο από κάθε λογής μικρό ή μεγάλο ζουζούνι που ετοιμάζεται να τον επισκεφθεί. Κουράστηκες να τρέχεις πίσω από το φαγητό που μόλις ετοίμασες για να μην το πλησιάσουν οι μύγες, να βγάζεις “καντήλες” από τα κουνούπια ή μήπως ανατριχιάζεις και μόνο στην ιδέα της κατσαρίδας; Αν απάντησες θετικά σε τουλάχιστον μία από τις ερωτήσεις μας, ήρθε η στιγμή να μάθεις περισσότερα για τις σίτες.
Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη τη χρησιμότητα τους. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πόσες εναλλακτικές σίτες υπάρχουν για τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες σου. Τι σίτα να βάλω, λοιπόν, στα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού μου; Ας δούμε τις κορυφαίες επιλογές της αγοράς.
Τι σίτα να βάλω στην μπαλκονόπορτα & τα παράθυρα του σπιτιού μου;
1. Έξυπνη Σίτα ή Κουρτίνα
Η σίτα σε στυλ κουρτίνας ή αλλιώς ή έξυπνη σίτα, όπως είναι γνωστή στην αγορά, λειτουργεί όπως ακριβώς μία κουρτίνα. Η έξυπνη σίτα εφάπτεται στην κορυφή του κουφώματος και ανοίγει στη μέση με μαγνητικά clip. Στα θετικά της μπορούμε να σημειώσουμε την πολύ εύκολη τοποθέτηση αφού μπορείς να τη βάλεις και μόνος/-η σου σε λίγα μόνο βήματα. Από την άλλη διατίθεται σε συγκεκριμένες διαστάσεις και δεν κλείνει καλά στο κάτω μέρος της με αποτέλεσμα να μην παρέχει ουσιαστική προστασία.
2. Πλισέ Σίτα
Η πλισέ σίτα συνιστά μία από τις καλύτερες επιλογές για να καλύψεις μεγάλα ανοίγματα, όπως είναι παραδείγματος χάριν οι μπαλκονόπορτες του σπιτιού σου. Ανοίγει με οριζόντια κίνηση και δεν διαθέτει σύστημα επαναφοράς με αποτέλεσμα να ανοίγει και να κλείνει πανεύκολα. Μπορεί να είναι είτε μονόφυλλη είτε δίφυλλη ενώ το πανί της αναδιπλώνεται μέσα στο προφίλ. Η ποιότητα της είναι, ως επί το πλείστον, πολύ καλή αφού διαθέτει ύφασμα από fybeglass και πλαίσιο που κατασκευάζεται κατεξοχήν από αλουμίνιο, για να ταιριάζει γάντι στα παράθυρα αλουμινίου σου.
3. Συρόμενη Σίτα
Η συρόμενη σίτα μπορεί να αποτελείται από ένα ή δύο πλαίσια αλουμινίου και χαρακτηρίζεται ως μονόφυλλη ή δίφυλλη αντίστοιχα. Τα παραπάνω πλαίσια μπορεί να βρίσκονται είτε μέσα στον τοίχο (χωνευτά) είτε στην εξωτερική ή εσωτερική μεριά του. Η κίνηση των φύλλων γίνεται επάνω σε έναν οδηγό, δηλαδή μία ράγα κύλισης που καθιστά πολύ εύκολο το χειρισμό της σίτας. Χάρη στη στιβαρότητα της συνιστά μία ιδανική επιλογή για μεγάλα ανοίγματα και μπαλκονόπορτες. Όσον αφορά το κόστος της αυτό είναι μέσο εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες επιλογές της αγοράς
4. Κάθετη Σίτα Ελατηρίου
Αυτό το είδος σίτας, όπως προδίδει και η ονομασία της, λειτουργεί με κάθετη κίνηση. Ασφαλίζει με γάντζους στο κάτω μέρος της και μόλις απασφαλιστεί επανέρχεται μόνη της στο καρούλι με τη βοήθεια του ελατηρίου. Είναι πολύ πιθανό να την έχεις συναντήσει αρκετές φορές σε παράθυρα παρά σε πόρτες ή μπαλκονόπορτες. Παρότι υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής φρένου ώστε να ελέγχεται η ταχύτητα που ασκεί το ελατήριο στο άνοιγμα της, είναι πολύ πιθανό, αν την επιλέξεις για σίτα μπαλκονόπορτας να σε κουράσει στο άνοιξε-κλείσε αφού θα χρειαστεί να σκύβεις. Στα θετικά βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι φράζει απόλυτα την είσοδο στα έντομα και τα κουνούπια.
3 έξυπνοι τρόποι για να διατηρήσεις τη σίτα σου πεντακάθαρη!
5. Κάθετη Σίτα με Σχοινί
Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της σίτας μοιάζει αρκετά με το προηγούμενο είδος. Όπως και η σίτα ελατηρίου έτσι και αυτή λειτουργεί με κάθετη κίνηση. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση έγκειται στον μηχανισμό ανοίγματος - κλεισίματος, καθότι η πρώτη διαθέτει ελατήριο ενώ η δεύτερη σχοινί. Το σχοινί συνδέεται με τον άξονα του ρολού και έτσι μπορείς να ελέγχεις με σχετική ευκολία την κάθοδο αλλά και την άνοδο. Σφραγίζει εξίσου αποτελεσματικά με την κάθετη σίτα ελατηρίου, επιτρέποντας σου να κοιμάσαι ήσυχος/-η τα βράδια Και πάλι δεν προτείνεται ως σίτα μπαλκονόπορτας διότι το βάρος της, ίσως σε δυσκολέψει τόσο στο άνοιγμα όσο και στο μάζεμα.
6. Ανοιγόμενη Σίτα
Η ανοιγόμενη σίτα λειτουργεί σαν πόρτα και τοποθετείται στο τελάρο της. Αποτελείται από ένα πλαίσιο, είτε ξύλινο είτε αλουμινένιο, την λεγόμενη κάσα, και το ύφασμα. Ανοίγει με φορά αντίθετη από εκείνη της πόρτας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαθέτει ελατήριο επαναφοράς ώστε να κλείνει μόνη της. Συνήθως συναντάμε αυτό το είδος σίτας σε πόρτες κουζίνας ή εξώπορτες κυρίως λόγω του εύκολου μηχανισμού τους. Στο ερώτημα, λοιπόν “ Τι σίτα να βάλω στην πόρτα μου;” η σωστή απάντηση είναι : ανοιγόμενη σίτα.
7. Σταθερή Σίτα
Τι σίτα να βάλω στο παράθυρο του μπάνιου που δεν χρησιμοποιώ ποτέ; Η σταθερή σίτα ή αλλιώς το τελάρο, όπως μπορεί να το ακούσεις στην αγορά αποτελείται από ένα πλαίσιο, ξύλου ή αλουμινίου και το ύφασμα. Αν ψάχνεις σίτα για ένα παράθυρο που ούτως ή άλλως δεν σε ενδιαφέρει να ανοιγοκλείνεις ή έχεις ασφαλίσει εξωτερικά με σταθερό κάγκελο τότε αυτή είναι η καλύτερη και πιο οικονομική λύση.
Έχεις βρει τον κατάλληλο τύπο σήτας για τα κουφώματα του σπιτιού σου; Βρες τον καλύτερο επαγγελματία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την τοποθέτηση τους! Πάρε προσφορές, διάλεξε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου και κράτα τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μακριά από το σπίτι σου!