Στην υπόθεση «τηλεόραση», το «εύκολο» κομμάτι είναι η αγορά της. Εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά με προτάσεις αγοράς και οδηγούς όπως του Cool Home, γίνεται πολύ πιό εύκολη. Το δύσκολο, ωστόσο, είναι να αξιοποιήσουμε την TV μας στο έπακρο… και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να την τοποθετήσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει!
Στη συνέχεια, θα δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές τόσο για την επιλογή, όσο και για την τοποθέτηση τηλεόρασης στο σαλόνι ή στο χώρο σας γενικά. Σε τεράστιο ποσοστό σπιτιών οι τηλεοράσεις είναι τοποθετημένες με λάθος τρόπο, δημιουργώντας προβλήματα τους κατόχους τους.
1. Επιλογή μεγέθους τηλεόρασης
Εδώ ακολουθήστε τον απλό κανόνα που λέει πως «όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο». Η τηλεόραση, προφανώς. Εκτός αν στο χώρο σας είστε αναγκασμένοι να κάθεστε πολύ κοντά της (σε απόσταση μικρότερη των 1,5-2 μέτρων δηλαδή), μια τηλεόραση άνω των 40 ιντσών επιβάλλεται. Αν, πάλι, έχετε τεράστιο σαλόνι, θα πρέπει να κοιτάξετε για μοντέλα άνω των 60 ιντσών, με το αντίστοιχο κόστος φυσικά.
26″ = 0,9-1,5 μέτρα 32″ = 1,2-2 μέτρα 37″ = 1,4-2,3 μέτρα 40″ = 1,5-2,6 μέτρα 46″ = 1,8-2,9 μέτρα 52″ = 2-3,3 μέτρα 58″ = 2,1-3,6 μέτρα 65″ = 2,4-4,1 μέτρα 70″ = 2,7-4,5+ μέτρα
Σε γενικές γραμμές μια μεγαλύτερη TV επιτρέπει πιό άνετη θέαση και για περισσότερους θεατές ταυτόχρονα, αν έχει τοποθετηθεί σωστά. Και τι εννοούμε με αυτό;
2. Τοποθέτηση τηλεόρασης στο χώρο
Υπάρχουν κοινά σφάλματα που όλοι διαπράττουμε, λίγο ή πολύ, όταν τοποθετούμε μια τηλεόραση στο χώρο μας. Πρώτον, το κέντρο της τηλεόρασης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας, όπως συνήθως καθόμαστε. Ούτε ψηλότερα, ούτε χαμηλότερα, καθώς έτσι θα αναγκαστούμε να χαμηλώνουμε ή να ψηλώνουμε το βλέμμα μας, με αποτέλεσμα την κλίση των αυχενικών σπονδύλων και την αύξηση του βάρους που αναγκάζονται να «σηκώσουν». Το ίδιο σφάλμα διαπράττουμε συχνά με τα smartphones (κοιτώντας προς τα κάτω). Φυσικά και αυτό οδηγεί σε πιασίματα και πόνους στον αυχένα.
Αν αναγκαστείτε να τοποθετήσετε ψηλά την τηλεόραση, πρέπει να έχει κλίση προς τα κάτω, ώστε να «κοιτά» ευθεία εσάς όταν στρέψετε το κεφάλι σας προς αυτήν. Έτσι θα έχετε καλύτερη ποιότητα θέασης.
Αυτό ισχύει παντού και πάντα. Προτιμήστε τραπεζάκια ή βάσεις (τοίχου ή επιτραπέζιες) που να υποστηρίζουν εύκολη ρύθμιση/κλίση, ώστε όπου και να βρίσκεστε, η τηλεόραση να «κοιτά» ευθεία σε εσάς (και εσείς αυτήν). Το να στρίβετε το κεφάλι για να δείτε θα σας προκαλέσει σίγουρα πόνους, ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν πάνω από μια θέση για θέαση (καναπέ, πολυθρόνα, τραπεζαρία κ.λπ.) Και μη ξεχνάτε πως οι θεατές που είναι αρκετά πλάγια σε σχέση με την TV, θα βλέπουν με αρκετά χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, ειδικά αν είναι απλό TFT-LCD το panel της.
3. Φωτισμός χώρου για θέαση τηλεόρασης
Δεύτερον, αν υπάρχει παράθυρο στο χώρο που αφήνει πολύ φως να μπεί, καλό θα ήταν να είναι στα αριστερά της τηλεόρασης. (Το ίδιο ισχύει για τα τεχνητά φώτα). Σε καμία περίπτωση να μην είναι πίσω από την τηλεόραση, αλλά ούτε «κόντρα» σε αυτήν, καθώς έτσι θα έχουμε πολλές αντανακλάσεις ή λάθος ambient φωτισμό που θα κουράζει πολύ τα μάτια μας και θα μας εκνευρίζει.
Επίσης, πολλοί χρήστες παρουσίαζουν κόπωση στα μάτια όταν παρακολουθούν τηλεόραση σε σκοτεινά δωμάτια χωρίς φωτισμό, για πολλή ώρα. Είναι λογικό σε γενικές γραμμές, όποτε να το αποφεύγετε. Η καλύτερη λύση είναι μια λάμπα πίσω από την τηλεόραση (ακριβώς από πίσω, ώστε να μη φαίνεται), ούτε πολύ «θερμή» (κίτρινη) ούτε πολύ «κρύα» (μπλέ), ώστε να μην αλλοιώνει τα χρώματα της TV που φτάνουν στα μάτια σας και ταυτόχρονα να τα ξεκουράζουν με το φωτισμό που θα διαχέεται στο χώρο.
Τέλος, αν πρέπει να δείτε με κλειστά τα φώτα (π.χ. γιατί δίπλα σας κοιμάται το έτερον ήμισυ), μπορείτε να χαμηλώσετε το «brightness» ή «backlight» της τηλεόρασης από το μενού της, για να μη κουράζονται τόσο τα μάτια της, χωρίς να αλλάζετε το contrast της όμως.
Πηγή: Cool Home