1. Στεγανός βόθρος: Λειτουργεί ως αποθήκη λυμάτων και ακάθαρτων νερών. Απαραίτητα στοιχεία της καλής κατασκευής αποτελούν ο εξαερισμός και η στεγανότητα. Οι σηπτικοί βόθροι απαιτούν, όμως, συχνότερο άδειασμα με ειδικά φορτηγά εκκένωσης.
2. Σηπτικός βόθρος: Ο σηπτικός βόθρος αποσυνθέτει τις οργανικές ενώσεις των λυμάτων με τη βοήθεια σύγχρονης έκλυσης αερίων και τη μετατροπή τους σε ένα μεγάλο ποσοστό σε λάσπη. Ωστόσο, τα εξερχόμενα νερά είναι απαλλαγμένα από οργανικές ουσίες, αλλά συνεχίζουν να περιέχουν παθογόνα μικρόβια.
3. Απορροφητικός βόθρος: Οι απορροφητικοί βόθροι πρέπει να αποφεύγονται καθώς με τα χρόνια χάνουν τη λειτουργικότητά τους ενώ μολύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Ο κλασσικός στεγανός βόθρος αντίθετα αποτελεί τη συχνότερη επιλογή, ενώ πλέον έχει αυξηθεί και η δημοτικότητα των βιολογικών βόθρων.
4. Βιολογικός βόθρος: Οι βιολογικοί βόθροι συγκεντρώνουν σε μια δεξαμενή τα λύματα, στη συνέχεια η λάσπη αυτών κατακάθεται και με τη βοήθεια μικροοργανισμών διασπάται αερόβια ή αναερόβια. Στη συνέχεια, το καθαρισμένο νερό μεταφέρεται σε μια άλλη δεξαμενή, από όπου χρησιμοποιείται συνήθως για το πότισμα. Ο βιολογικός βόθρος απαιτεί μόνο μία περιοδική συντήρηση κάθε δύο χρόνια.
Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας θα σε βοηθήσει να βρεις το κατάλληλο είδος βόθρου για το σπίτι σου, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κτίσματος και της περιοχής.